Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Ramadhan 4 | Bila Suami Ajak Berbuka Kat Luar

Biasanya aku menaip tengah-tengah malam tapi semalam tertidur ! Tak pernah-pernah tertido awal sejak bulan Ramadhan ni tapi semalam tewas sambil tidokan Rayyan .. agaknya kenyang sangat ahaks .. So alhamdulillah done untuk Ramadhan ke 4 .. semoga Ramadhan korang semua di berkati dan di permudah kan segala urusan ..

Semalam tengah blur-blur nak masak (sebenarnya setiap hari blur nak masak apa weh ! ngerti lah perasaanku ini) tiba-tiba bunyi ringtone whatsapp masuk (bunyi ringtone tu mcm ni - baby shark dooo dooo dooo dooo baby shark dooo dooo doo haha sape tau lagu ni sabo je la ! ) so masuk whatsapp suami ajak berbuka kat luar ! yeyyyy melompat kegirangan aku , padahal bukan sebab nak makan luar sangat tapi blur weh nak masak apa ! haha ..

Xyah masak lah hari ni , kita makan kat luar ye sayang 
Bila kau tengok Umi kau tadi penat semacam , tapi lepas baca whatsapp gembira dalam sesaat be like ! 

Mary Cohr Facial | Catio Vital Youth Lifting Treatment With Device

Mary Cohr Facial Treatment , Catio Vital Youth Lifting | Hai semua , agak lama sebenarnya qaseh  tidak memanjakan kulit , lebih-lebih lagi kulit muka yang selalu di salut dengan pelbagai barangan makeup , huh ! kalau lah kulit muka ni boleh bercakap , mungkin dah lama ia menangis tersedu sedan inginkan perhatian dan belaian yang bebas dari segala bendasing .. haaa gitu ! cuma kita je tak nampak sebab ia nya dari dalaman ..

Sekali sekala penting tau untuk buat facial treatment , bukan apa , umur muda belia remaja tapi tengok muka ~ alamak ! kenapa macam tua sangat huuuu sedey kan .. haha cakap kat diri sendiri okay .. by the way banyak je facial yang boleh repair kulit muka kita , atau pun anti aging , whitening dan banyak lagi lah , so baru-baru ni qaseh mencuba Mary Cohr Catio Vital Youth Lifting Treatment yang mana mampu meremajakan kulit based on beauty goal ..



Peranti ini direka semata-mata untuk digunakan pada kulit yang sihat tanpa luka

Rawatan ni sangat ekslusif , menggunakan mesin yang tak menyakitkan langsung .. dan mesin yang di gunakan selalu di upgrade tau jadi tak perlu risau dengan tahap keberkesanan mesin ni , zaman moden ni semua dah canggih  .. so rawatan yang qaseh cuba ni dapat meningkatkan dan meremajakan kulit dengan merangsang sel-sel kulit .. Cara rawatan ni adalah satu alternatif terbaik yang segera bertindak ke atas tanda-tanda penuaan yang berlaku pada kulit kitaa ... haaa ngerti tak .. meh tengok cara rawatan pulak

Ramadhan 3 | Aku Nak Pinjam 500 Boleh Tak ?

Coretan untuk Ramadhan 3 , makin lama makin takde idea pulak haha tapi teruskan dengan misi journal of my ramadhan , so setiap hari aku akan menulis tentang apa yang berlaku sewaktu bulan Ramadhan dalam kehidupan harian aku .. tak kisah lah ada orang nak baca ke tak haha ..  so tadi aku online je kat twitter lepas tu ternampak prank post yang mana dia suruh bagi mesej  / whatsapp dekat kawan - kawan dan meseg yang harus di sampaikan adalah :

''aku nak pinjam RM500 boleh tak''

So kena bagi mesej macam tu dan tunggu je apa respon dari kawan-kawan korang , haha by the way lama dah tak prank bff aku since 2001 , dah 17 tahun berkawan dengan depa ni , sampai dah beranak pinak ahaks .. last aku prank depa masa zaman muda dulu .. prank paling bodoh kot aku pernah buat .. yang melibatkan soal mati dan hidup .. jap lagi aku cerita , sambung cerita hat atas ni dulu .. 

Respon diorang ni memang mampu buat air mata mengalir , terharu sebab walaupun masing-masing takde duit tapi nak jugak tolong , dan dari dulu lagi sebenarnya depa ada je .. tq for everything sepanjang persahabatan kita wpun aku ni bukan lah kawan yang baik sangat , nakal tu ada la :p

Ramadhan 2 | Menu Berbuka Puasa Simple Pun Sedap

Ramadhan ke dua ni tetiba aku rasa sedih , sebab rindu dengan suasana kg , rindu masakan mak .. rindu everything yang zaman-zaman pemalas , bila bulan puasa je kena bebel sebab malas nak masak .. ahaks konon letih sangat la tak mampu nak buat ape ! ceh dasar pemalas di waktu bujang kahkah tapi bil…

Ramadhan 1 | Oh Perempuan !

Selamat tengah malam my readers , di sebab kan mata masih lagi cerah benderang , aku terus bukak laptop dan jari-jari mula menari di atas papan keyboard .. di temani dengan secangkir kopi bersama roti kosong.. semoga setiap malam ada masa untuk mencoretkan journal of Ramadhan sehingga penghujungny…

Jadual Berbuka Puasa dan Imsak Tahun 2017 Seluruh Negeri

Jadual Berbuka Puasa dan Imsak 2017 | Alhamdulilah masih di panjangkan umur untuk merasai nikmat pahala di bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan , qaseh nak ucapkan selamat berpuasa buat semua yang beragama islam , semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelum-sebelum .. maafkan qaseh jika ada kesilapan secara sengaja atau pun tak .. 

So hari ni qaseh nak kongsikan jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi seluruh negeri ! Jangan makan banyak-banyak tau .. terawih jangan lupa ! 

Jadual Berbuka Puasa 2017 bagi negeri Johor 

Air Nabeez , Tips Kekal Bertenaga di Bulan Puasa

Selamat menyambut bulan Ramadhan buat semua yang beragama islam , alhamdulillah semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya .. bila tiba Ramadhan ni , rindu sangat kat kg , rindu suasana berbuka puasa di kampung , alahai sedihla pulak ..

Bila masuk bulan Ramadhan ni awal-awal mesti rasa lem…

Pigeon Newborn Pure | Penjagaan Kulit Bayi Yang Bagus


Pigeon Newborn Pure Review | Rayyan ! jom mandi ! begitulah rutin hari-hari bila ajak Rayyan mandi haha tapi alhamdulillah bab-bab mandi , main air ni sekarang laju je dia .. tak macam dulu , selalu nak mandi dengan air panas .. sekarang bila dah makin membesar ni makin bijak dan banyak akai .. 

Bila ada baby ni selain dari keperluan dia yang lain , tentu pening kan nak pilih losyen dan mandian yang tak membuatkan kulit bayi sensitif , nak kulit bayi kita lembut dan wangi je .. begitulah kalau dah ada anak kan semua benda kena ambil tahu .. so hari ni aku nak kongsi produk pilihan untuk penjagaan Rayyan . 

Walaupun Rayyan dah setahun lebih tapi masih dalam kategori bayi kan haha , because he always my baby ! so kalau korang pening nak pilih yang mana satu best , aku cadangkan guna lah Pigeon Newborn Pure ni , banyak kelebihan nya tau .. dah lah wangi , kadang-kadang aku pulak terguna .. hihi ampunkan Umi !  eh tapi tak salah sebab boleh di gunakan seisi keluarga 


Tq Motherhood , by the way first time guna barang penjagaan bayi dari product Pigeon ni , dan sememangnya produk yang di kenali ramai kerana di kaji dengan formula yang terbaik dan di buat di Jepun.

Pentingnya Bra Menyusu / Nursing Bra Untuk Ibu-Ibu

Hai , hari ni aku nak tanya dan survey sikit , bagi korang bra menyusu / nursing bra penting ke tidak buat ibu-ibu semua ? atau pun ''alaahhh pakai bra biasa pun dah memadai , nursing bra dah la mahal '' atau ''sangat penting , sebab ia memudahkan korang bila menyusukan baby'' .. 

Secara jujurnya bagi aku yang masih baru dalam dunia 'ibu' ni , awal-awal persiapan menyambut kelahiran baby lagi aku dah melakukan kesilapan .. yesss ! aku silap besar bila aku terlampau excited mencari kelengkapan baby , tapi aku lupa yang aku juga perlu pentingkan kelengkapan di waktu pantang dan selepas bersalin .. ini pentingnya ilmu dan jangan malu nak tanya orang-orang yang berpengalaman ! 


A lil throwback of my prince , Rayyan .. budak yang sangat kuat menyusu !

Bila Rayyan lahir dan bermula nya episod menyusu dalam kehidupan aku , baru lah aku tersedar yang nursing bra sangat-sangat penting , nasib baik jugak lah tersedar , kalau tak sedar2 guane gamok haha so bila nak menyusukan Rayyan pakai bra biasa sangat-sangat leceh dan merimaskan , lebih-lebih lagi pengalaman menyusu kan Rayyan sangat perit bila puting melecet ! lepas tu pakai pulak bra yang tak berkualiti lagi lah menyakitkan .. 

Buffet Ramadhan PICC 2017 | Berkonsepkan International Iftar

Buffet Ramadhan PICC 2017 | Assalamualaikum semua , jaga-jaga perut , haha kali ni nak cerita tentang buffet ramadhan di PICC , kalau nak di  ikutkan dah tak lama ye kita menghampiri bulan ramadhan bulan yang sangat mulia , 11 hari lagi .. semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya .. so sempena ramadhan ni nak share sikit tentang buffet ramadhan lah of course kan , kali ni qaseh di PICC Putrajaya.

Konsep International Iftar 

Apa yang best kali ni ? sama ke macam sebelum-sebelum ni yang qaseh share .. haa kalau sama tak best lah kan , so kali ni PICC membuat kelainan dengan konsep INTERNATIONAL IFTAR , haaa gituh , konsep pun dah menarik uols belum tengok makanan-makanan lagi 

Antara menu baru yang menarik minat qaseh adalah Nasi Briyani Buloh , sebelum ni pernah jugak try nasi buluh , tapi kali ni try Nasi Briyani buluh pulak .. bila masak dalam buluh ni , masakan ni lebih sedap dan beraroma .. selain tu menu baru di sini Kaki Lembu Panggang dan juga Ikan Bakar Istimewa.. pasai apa istimewa sangat ? ikan di dibakar dan di salut dengan garam bukit.


Www.shopee.com.my | Jom shopping dan menangi hadiah lumayan sempena Cahaya Raya Campaign

 Bila fikir-fikir balik , rasa macam dah lama aku tak shopping di mall sejak ada pelbagai kedai dalam talian ni , melainkan barang dapur , takkan sawi seringgit pun nak beli online , over naww hang haha .. tapi di ingatkan bila korang nak membeli sesuatu tu haruslah dari web yang boleh di percayai dan yang paling penting MURAHHHHH !! 

Terkejut jugak aku bila buka web ni , barangan yang ada memang murah gila (terus rasa wow murah giler , adakah aku bermimpi haha ) tapi seriously memang murah barang-barang kat Shopee ni , kalau korang jenis pandai survey ada yang shipping fee lagi haa .. tak percaya ? bukak web www.shopee.com.my sekarang .. haaa dah percaya sila berterima kasih pada iols k ..






Pengalaman Shopping di Shopee




MUA Terengganu MUA Mida | Makeup Artis Qaseh di Photoshoot Raya KBBA9

Assalamualaikum

Makeup Artist (MUA) Mida dari Terengganu | MUA Qaseh Untuk Photoshoot Raya KBBA9 | Alhamdulillah setel  photoshoot Raya KBBA9 untuk tahun 2017 dengan meriahnya dengan kerjasama Photoghrapher Terkenal Wan Izhar Abu Bakar .. so kali ni qaseh nak memperkenalkan MUA yang bertungkus lumus mencantikkan qaseh di hari kejadian .. fuhh dah lama tak di make over gini tau .. 

Mua Mida ni berasal dari Terengganu , kalau korang tercari-cari MUA / mak andam area Terengganu boleh lah contact beliau , kalau korang di luar Terengganu pun boleh haaa tu kena tanya dia sendiri lah , dan wajah dia mirip Wawa Zainal uolsss ! Cantik dari kecik dia nih .. hehe meh tengok makeover qaseh dari Mua Mida.

Walaupun makeup dalam keadaan rushing sebenarnya tapi alhamdulillah hasilnya terbaik , sebab mua Mida kena mekapkan untuk Kaksueizza terlebih dahulu barulah mekapkan qaseh .. Bukan sekejap tau nak mekapkan orang ni haa , sebab tu Mua sangat mementingkan waktu dan persediaan yang awal barulah hasil yang di berikan lebih cantik ..

tadaaa meh tengok
-
-
-
-
-
SEBELUM DAN SELEPAS 

Alamak Rayyan Pegang Anak Dara Orang

Assalamualaikum
Rayyan dah masuk setahun 3 bulan dah dia , sekarang pun dah macam-macam perangai yang Umi tengok , yang paling latest cepat sungguh merajuk , bagi adik karang haaa ! haha tapi alhamdulillah perkembangan positif setakat ni seiring dengan usia .. cuma tu lah part merajuk tu kalau dia…

Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort 2017

Assalamualaikum 

Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort 29 Mei-23 Jun 2017 | Bila ada jemputan buffet ramadhan maknanya Ramadhan bakal datang dan macam tahun sebelumnya aku tak pernah miss untuk berbuka puasa di Bangi Golf Resort sebab makanan kat sini tak pernah mengecewakan .. yang pasti tahun ni ada kelainan sikit berbanding tahun lepas bila mana kali ni ada pesta durian ! walaweh suka la tu peminat-peminat durian kan .. 

Apa yang bestnya kat sini , korang boleh menikmati juadah istimewa sehingga 200 jenis yang bercirikan makanan melayu , barat dan timur .. agak-agak berapa harga buffet ramadhan kat sini ? terkejut tengok harga sebab murah sangat .. nak tahu ? kena la baca sampai habis yeee .. lagi pun banyak makanan best yang aku nak kongsikan kat korang semua 

Tarikan Utama Nasi Lemak Istimewa 

Kali ni BGR menampilkan Nasi Lemak Istimewa sebagai tarikan utama di sini , apa yang istimewanya ? korang boleh makan bersama Rendang daging Taik Minyak , Sambal Sotong Kembang , Ayam Bercili Masak Ketumbar , Ikan Masak Asam Kari dan Telur Rebus Goreng Masak Sambal Tomato .. Fuhhh maveles  !

Pakej Percutian Murah ke Pulau Perhentian 2017 | Perhentiankravers Travel & Tour

Assalamualaikum 

Jom Nikmati Keindahan Pulau Perhentian dengan Pakej Murah | Antara tempat impian aku adalah Pulau Perhentian , walaupun rumah dan jeti Kuala Besut tu dalam 15 minit je tapi belum berkesempatan lagi nak pergi .. ikutkan nak honeymoon kat sini selepas kawen tapi bila dah semua selesai , dan selalu tak sihat , mengandung pulak haha so terpaksa la tangguh dan tangguh , sekarang kena tunggu anak besar sikit baru syok selam dia dalam laut ..

Bagi korang yang mendambakan percutian yang tak kan di lupakan , Pulau Perhentian yang bertempat di Terengganu ni memang pilihan yang sangat tepat , aku tengok gambar pun wahhh rasa macam kat oversea gitu .. cantik gila ! Tak rugi kalau bercuti di Pulau Perhentian  


Ahoy Cafe Subang Jaya | Dessert Sedap Harus Cuba !

Assalamualaikum 

Ahoy Cafe Subang Jaya | Signature of the best dessert ..Ahoy korang ! Jom jalan-jalan cari makan bersama qasehdalia.com  acewah , kali ni aku nak bagitahu satu cafe yang bertempat di Subang , iaitu Ahoy Cafe dan kepada  peminat dessert / pencuci mulut wajib terjah kat sini ! nak tau kenapa korang kena datang di Ahoy Cafe ni ? sebab dessert kat sini superb best dan sedap sangat tau .. tak percaya ? kena percaya jugak ! sebab makanan kat sini langsung tak mengecewakan .. bila makan rasa macam nak je simpan dalam perut selamanya tau .. nampak tak betapa sedap nya makanan kat sini ..

Sebelum tu jom kita tengok dekorasi cafe ni , aku suka dekorasi Ahoy Cafe ni , berkonsepkan kapal .. tengok dari luar pun dah nampak konsepnya kat sini .. bila korang cari tempat makan mesti lah nak tempat yang menarik kan , sebab aku memang sukakan keadaaan yang tenang dan tidak serabut .. 

back to top