Soopong Review | Makanan Korea Yang Sedap Ke???

6 ulasan:
Holla ! ann

Masih dalam misi mencuba segala makanan Korea di Malaysia haha , Soopong antara list yang aku nak pergi , so far baru 3 restaurant Korea yang aku cuba , Kfry Urban , Mr.Dakgalbi (belum buat entry lagi) , dan paling latest adalah Soopong . Sebenarnya nak cuba Kyochon tapi mak aih setiap kali pergi restoran tu , bapak panjang beratur , takpela sebab aku dah lapar gila tak tahan den nak beratur . 

Kfry Urban haritu beratur jugak tapi taklah seramai Kyochon (sebab weekend kah !) , alkisahnya pergi IKEA then harus lah lepak di My Town , siap shopping bagai , lapar namati haha terus blank nak makan di mana ~ soalan yang selalu buat gaduh ! So ikut je la kaki melangkah , asal jumpa kekdahnya , mula-mula ke Kyochon , ramai terus cancel , then seoul garden tapi di My Town bukan style steamboat buffet , cancel jugak ~ last-last cari Soopong , terus masuk dan order !



Di sebab kan lapar , aku memang tak ambil gambar proper pun kat sini , weh macam tak percaya tak bergambar kenangan haha so memang takdelah gambar aku di sini ye ~ gambar makanan pun ala-ala yang wajib je 

Menu di restoran Soopong ni pun banyak gila , dah lah first time nak order so hentam je la ~ tapi sempat jugaklah google menu-menu best di Soopong ni , then aku decide berdasarkan review dari blogger , haaa tak sedap siap dia ! Adakah setelah aku order di sini dan menikmatinya sendiri aku akan repeat lagi atau tak kan repeat seperti di Mr.Dakgalbi ? Opss ! Kenapa dengan Mr.Dakgalbi ? Nanti aku cerita ..

Apa Menu Best di Soopong ? 


Kat sini ada jugak set - set dia , kalau korang nak makan nasi  , ada set meat with rice , stew with rice , seafood with rice , noodles , bibimbap with rice , ramyeong , snack , topokki , hot pot , noodle set , rice set , family set dan banyak lagi lah , lupalah nak snap pic menu hihi 

So apa yang aku order , jeng-jeng-jeng ~ sebenarnya aku selalu terliur bila tengok video mukbang yang dia makan ala-ala sup dan yang pedas tu , di sebabkan itu aku order set Stew With Rice - Ttukbaegi Bulgogi (soy marinated bulgogi cooked with broth and glass noodles ) 

Ttukbaegi Bulgogi  Set ( RM20.50)

Tadaaaa , nampak portion dia macam kecik kan tapi sebenarnya banyak jugak beef dalam ni , oh ye korang boleh chicken atau pun beef . Rasa dia ? Sumpah sedap weh walaupun memang agak terasa jugak sos tiram tapi omaigod memang kena dengan tekak aku , ada manis nya jugak , eh macamana tah nak explain ni kahkah kena cuba sendiri lah , asyik hirup je kuah dia then makan panas-panas dengan nasi yang style macam pulut tu kan , memang fuh ngam weh ~ 

So aku rekemen kat korang yang ni , if tak tahu nak order apa kan boleh cuba this one , tak rugi punya hekhek . Satu set ni di datangkan dengan nasi , dan side dish kat bawah ni haaa . Macam biasalah Korea dan Kimchi tidak dapat di pisahkan , then ada timun jeruk like that , satu lagi rasa jeruk jugak , tapi ntahlah sayur apa haha semua sedap !

Rayyan pun suka menu ni , kadang aku suap nasi dekat dia sesuap dua je makan lepas tu tak nak , yang ni haa amik kau , banyak jugak dia makan . 


Husband pulak pilih menu rice set sekali dengan air Green Tea - Bulgogi Bokkeumbap , yaAllah susah nya nak sebut , tunjuk-tunjuk je la dekat staff tu haha . Set nya bersama telur , side dish dan gree tea .



Ni set yang husband pilih , menu ni pun sedap cuma macam portion dia tak cukup haha well makan banyak kan , tapi tak rugi lah pilih , dengan rasa yang sedap tu dan terasa daging dalam nasi ni . Kat Soopong ni dia macam tak kedekut bahan la , memang ngam walaupun harga dia agak pricey jugak , makanan Korea kan memang dia guna bahan dari sana so berbaloi lah dengan harga


And the last menu yang kitorang pilih adalah Dakgalbi , yang ni pun di hidangkan dengan nasi jugak , tengok dalam menu ini antara menu HITS di Soopong Restaurant ni . Ala-ala Kfry tapi tak di balut dengan cheese , just kacau-kacau bagi ia masak sebab ada api kat bawah pot ni . Rasa dia ada manis-manis dan pedas sikit , sedap cuma jangan biarkan api tu lama sangat , nanti hangit hohoho

Honest Review

Bila husband tengok aku makan habis , maknanya sedap la tu haha . Mana-mana aku pergi makan , aku akan tanya dia , adakah akan repeat lagi atau pun tak ? Bagi aku , aku akan repeat lagi nanti sebab memang kena dengan tekak aku , dan bila tanya dia haaa kalau dia cakap taknak repeat , maknanya tak ngam lah dengan dia tuh ~ tapi dia pun cakap akan repeat lagi ! Yeahhhh (laki suka makan , ai ikut je haha if tak habis dia lah tolong habiskan ops !) So will be in my fav list !

Hati Berbicara :
*This is not sponsored post*





6 ulasan:

Lya Imtiyaz berkata...

Pahni blh la bawak rayyan g maka lagi nooo .. nampok dia suka makan tu kena bawak lagi lagi dan lagi ..

ejulz berkata...

terbaek :)

MrsEnoxis berkata...

Soopong memang sedap. I suka makan Bibimbap dia. Lepas ni, leh try Oiso pulak.

Sunah Sakura berkata...

nanti datang Jb, rasa pulak Chicken Lab dengan Dubuyo okayyy

azlina ina berkata...

ala,bestnyee daging tu.Mcm sup daging ke? Kite takde partner yg suka makan benda gini..huhh

Kak Wawa berkata...

tak pernah lagi try makanan korea..

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com