Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Diri Yang Hilang ....

Assalamualaikum

''renyai menitis alam menangis''
Bila berdepan dengan orang yang sering kali di lukai , kadang2 dia telah hilang dirinya yang dulu , setiap bicaranya bernada kebencian bila bercakap soal kasih sayang ,hingga tidak mampu lagi untuk mengeja cinta ,dalam diam dia menanggung sakit ~ hanya sunyi ubat hati ! hanya pilu suara rasa ~ tidak mustahil dirinya yang dulu kian hilang , tidak mustahil jadi seorang yang membenci semua manusia yang lidah tidak bertulang ! kerana ... di hatinya telah berikrar ''sekali aku dikecewakan hatiku tidak bersambung lagi ,sekali hati sudah retak tak mungkin bercantum lagi~ ''

Dan kita tak boleh menyalahkan dia , biarlah ! biarlah ~ biar saja waktu yang punya perjalanan panjang itu memberinya penawar ,dia yang berhak merasa bahagia dan bahagia juga punya derita ,kita tidak merasa sakitnya jangan pula kita memperlekehkannya ... biar dia sendiri mencari dirinya yang hilang ............ dan kita hanya mampu mendoakannya agar terus tabah ..

hati berbicara :
kadang - kadang kita tidak sedar kunang2 hanya nampak cantik bila di malam hari, sedangkan yang menyinari siang adalah mentari .. doakanlah agar dia dapat mencari mataharinya yang dapat menyinari hidupnya , dan waktu itu dia sudah tidak terpedaya oleh logamaya untuk terus hidup dalam angan-angan , dan sudah mampu jinakkan marah dan dendam dengan belajar menjadi insan yang redha pada kententuan ILAHI ..
''mentari berjanjilah terikmu bukannya untuk membakar rasaku''

Comments

Ayu said…
Assalamualaikum..
dtg berkunjung...
cantik sgt gmbr2 yg dimsukkan di entry...
anyway, tabah lah yer..=)
i follow
dear anies said…
waduh..bkn monday blues ya..
zEri sAfEerA said…
iye. doa yg trbaik utk dia.
pandainyer bermadah....

p/s::ai suker pic bunga teratai tue...lawa
YUL said…
sabar je lah ye sis, 2 tiga kali jugak baca cube untuk paham, agak blur sikit, huhuhu
Unknown said…
ke mana diri tu hilang syg oi... gi cr balik..;D
prince suke entri ini...banyak yg tersirat..=)
James Alexander said…
true...

let time heal the wound...


ps : your words that you use is definitely sweeter than any candy that I've ever taste.
lady-D said…
Janganlah lyn sgtlah kecewa2 ni, kalo dla la..hehe..Lagipun kalo rs cam sedih cpt2 doa biar Allah kuatkan hati dla ni..InsyaAllah terus bersemangat waja
Unknown said…
doakan dia bahagia
Diana Rashid said…
perlu seseorang untuk dekatkan diri dia pada Allah..
mungkin kebencian dan kekecewaan akan surut dengan sendiri..
nabilah_2908 said…
sy rasa enti ni macam terkena pada batang hidung sendiri...huhu... :)
Nizam Ijam said…
tengok bunga tu..rasa nak minum air teh bunga pulak..hehe
Unknown said…
ske ayat last

matahari takkn membakar kamu
semutsengal said…
bagaikan matahari by hujan =)
aku tidak melihat malam dan tidak melihat siang kerana kedua mataku buta kepada dunia. Aku melihat dirimu menerusi hatiku kerana disana ada cahaya. Janganlah tertipu lagi kerana cahaya dunia ini mewarnai fitnah
Abu Bagi said…
oh si hati yg kecewa..bertabahlah..:)
Unknown said…
ada buat entri hal kunang2..walaupun dia bercahaya..dia suka tempat gelap...
Anonymous said…
tp aku nmpk kunang2 hodoh je wktu mlm..haha
FaKArePa!n said…
bhasa Melayu tahap tinggi ni..hehe
anis said…
puitis sungguh kate2...ngee..=D

btw...bunga dahlia mmg cantik..

kueh dahlia pom sedap..
Niena Muhammad said…
suka puitis ni :D
Far8 budak baik said…
wahhhh ayattttttttt....
sastera habis...
nyampah aku bace..
tu ar klo dy dah tingal kn kita
x pyh cari dy lahh..
biar kn iya pergi bergolek..
hahaha
puteri ain said…
masa adlh penentu sglanya :)
LM said…
Ya Allah..hny satu pintaku, semaikan lah diriku dengan sikap pemaaf dan jgnlah biar dendam menguasai diriku..
Lea Isnawi said…
''mentari berjanjilah terikmu bukannya untuk membakar rasaku''

mendalam maksud neh
ewanthology said…
apabila manisnya sudah tiada, yang tinggal hanya kepahitan.

biarlah kenangan yang menjadi sandaran
Saiful said…
sape2 area kl yg nk cheese cake murah n rasenye saling xtumpah mcm secret recipe,bole visit page ni n contact me k ;) http://epolmamagoal.blogspot.com/2011/08/yummy-cheese-cake.html
Unknown said…
biarkan masa yg menjadi penawar :)
sy suka ayat tu
WuMing said…
WuMing sangat suka masuk sini dan baca entri..
Entrinya pendek dan mempunyai maksud yan mendalam..

Tapi kadang tak faham.. Kena baca 2 kali

Nasib laa entri yang pendek.. Kalau panjang.. Skali tak faham..
Dah tak ulang laa..
uncle gedek said…
pandai menulis ni....

(jangan hilang lama-lama)
Afikah Aziz said…
qaseh mmg berbakat,alhamdulillah :)