Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Can't Forgive Yourself ?

Assalamualaikum..

''sometimes u feel u can't breathe , u can't do anything . its like...u just wait to die''

Dalam hidup ni pernah tak korang buat someone kecewa ? 
maybe suatu ketika dulu korang pernah sakitkan hati orang yang sayangkan kamu 
n then tiba2 hari ini kamu menyesal dengan apa yang kamu buat ,
rasa macam hidup tanpa udara , semua benda kamu buat kamu lihat dia ,
kamu lihat dia ketawa , kamu lihat dia menangis ..
dan yang paling sakit is to see her cry , u think its because of you that tears sprung from those lovely eyes ,
and then u said ''i can't forgive myself''

adakalanya kitaran hidup kita macam ombak ,ombak seakan berjanji melabuh di tepian pantai ,sesampai di pantai ombak mula melupakan sewaktu dia mengharungi di tengah lautan ,dan yang pasti laut tetap setia untuk diharungi semula ..andainya korang menyesali dengan apa yang kamu buat ... 
  • minta maaflah dengan dia , turunkanlah ego untuk seminit dua dan sesali lah kesilapan yang kamu pernah buat , sekurang2nya bagi lah dia kemenangan dan tersenyum mendengar kata maaf dari kamu 
  • andainya kamu melihat dia sudah bahagia ,janganlah hadir lagi di depan nya , kerana mungkin kamu igauan ngeri pembuka kisah lalu... dont bring more pain to her , maybe she''ll  be better off without you
  • dan andainya sekarang kamu tidak tahu di mana dia berada , minta ampun dari Allah atas kesilapan kamu dan mohonlah supaya dia telah memaafkan kamu dan berdoalah kebahagiaan dia ..insyaAllah
hati berbicara :
 manusia takkan lepas dari membuat kesilapan , tapi manusia yang bodoh adalah manusia yang tidak mengakui kesilapan dirinya .. hidup kita seolah2 hidup dalam sebuah pelangi , banyak warna2 yang menghiasi nya .. dan yang pasti warna2 ceria itu hadir setelah bertemu dengan awan mendung yang kelabu ... 
''hujan rintik2 pelangi pun menjelma''

Comments

atiqsalleh said…
selamat senang ngaku salah.. hehe
dear anies said…
kesilapan tu sememangnya perlu dlm hidup...krn di situ terletak nyer pengajaran...
semutsengal said…
atok selalu pesan,

"nak jadi orang jangan sombong bodoh"


mendalam yea atuk.
saya suka komen diruangan ini
Hafizin Jamil said…
nasib baik tak pernah buat lagi..kalo kita ada buat kat qaseh..maaf ek..hahaha
Abu Bagi said…
rasanya selalu kott..tak tahu la sbb kalau dah habis bercakap kadng2 baru aku berfikir adakah aku bercakap benda yg tak patut..adalah ia blh mmbutkan dorang kecewa atau kecik hati..huhuhu..
sebaik2nya mintak maaf cepat2..kan..:D
Zura Tahir said…
bahagiakan diri sendiri bile dia bahagia..:)
uncle gedek said…
forgive & forget = benda paling susah
Anonymous said…
ak sllu wt org kecewa..tapi aku x menyesal pon..haha..kejam tak aku
Unknown said…
hehe..jgn hadir ek..okeh2..
Unknown said…
tula manusia terbaik menerima kesilapan diri dan cube utk memaafkn diri
prince minta maaf la kalau prince ade mengecewakan sesorg dan memaafi org yg pernah mbuat prince kecewa...

p/s: qaseh nnt hantar alamat kat emel prince ye.tq
emarieys said…
akak mengaku kesilapan akak..huhu
WuMing said…
WuMing memang pernah buat ramai orang kecewa... Sampai kakak WuMing pernah kata

" Hang jaga laa, suka sangat buat orang kecewa... Nanti mereka pula buat hang kecewa baru hang tau.."

Nasib baik WuMing tak pernah dikecewakan siapa lagi...(dalam percintaan laa)

Skarang dah tak buat dah... dah insaf dahh... itu masa tak ada kesedaran dulu..
FaKArePa!n said…
kesilapan sentiasa mengejar manusia yang lalai..
Far8 budak baik said…
of kos lahh pernahhh..
hahahaha..tapi aku dah buang ego tu..
minta maaf..itu pun sebab
besday dy..ekekeke..
wehhh..mmg entry kau jiwang2 kn..
hahahahaaha
najihahfara said…
memaafkan..perkara yang mulia
Cikli said…
sori seems to be the hardest word
Nur Farah Hani said…
andainya kamu melihat dia sudah bahagia ,janganlah hadir lagi di depan nya , kerana mungkin kamu igauan ngeri pembuka kisah lalu... dont bring more pain to her , maybe she''ll be better off without you

it is????

every word that comes from you always give a lot of meaning qaseh.. thank you..:D
Qaseh Dalia said…
atiq -
baguslah mcm tu ..ni syg lebih ni hehek
Qaseh Dalia said…
sis anis -
yup qaseh setuju sangat muahh
Qaseh Dalia said…
asyraf -
touching lah sesangat ye
Qaseh Dalia said…
hanif -
kim salam kat atok, betul doh atok gtau tu
Qaseh Dalia said…
panglima muda -
suka komen ?
len kali komen lah byk2 agy .. ni syg ni hi2
Qaseh Dalia said…
H.J -
eee geramnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Qaseh Dalia said…
miss lady -
alaaa jgn lah nangis ...
Qaseh Dalia said…
abu -
dalam grauan tu biasa lah , tanpa sedar kita tak tahu kita dah wat org terasa ...

yup mintak maaf cepat2 ..
Qaseh Dalia said…
zura -
yup bahagiakan diri sendiri , dia bahagia kita pun boleh bahagia
Qaseh Dalia said…
james -
tq james
Qaseh Dalia said…
bro gedek -
emm memang kdg2 ia susah ..
maybe minta maaf n memaafkan tu benda senang tapi nak melupakan tu payah
Qaseh Dalia said…
sifu im -
aku gera ngan ko ahhhh

kejam gila haha
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
ha;ah nanti ye nangis hehek
Qaseh Dalia said…
iffah -
jom jadi manusia yg baik yeyeh
Qaseh Dalia said…
prince -
jangan mintak maaf ngan kite lak hehek ..

qaseh dah sent kat email prince hehe tq
Qaseh Dalia said…
mamaemma -
ngeee jangan cedeyh2 sis ..
setiap manusia pasti lakukan kesilapan
Qaseh Dalia said…
bro wuming -
haaa jgn buat hati orang mcm tu ye ..!
lau dah xbuat lagi skang ok lh tu ngeee.
Qaseh Dalia said…
fakarapain -
tapi ada juga manusia yg masih tak sdar2
Qaseh Dalia said…
far8 -
suka ati lah nak berjiwang pun huh..
ngek haha
Qaseh Dalia said…
cik najihah -
tapi susah nak melupakan .. kan ?
Qaseh Dalia said…
cikli -
senang2kan hehe
Qaseh Dalia said…
nur farah hani -
tq dear ...qaseh tulis sebab apa yang qaseh rasa hehehe
MIMIE AIZA said…
sy selalu turunkan ego mintak maap. tp org x penah buat mcm tu utk sy. sy je kena beralah
Unknown said…
tp cmne kalau die dah maafkan tp stil ada rasa bersalah dlm diri tu ?? err
faiz said…
kesilapan tu perlu kita perbaiki..
ORLANDO AHMAD said…
kalo kite kecewakan seseorang tu utk kebaikan die, tak perlu kowt nak rasa bersalah di kemudian hari
Miss PIJAOSIX said…
mengalah bukan bererti kalah.....:)
Unknown said…
ha tuh laaa... ego tinggi sangat..

nak ucap maaf tu pun susah haih~-.-'
WuMing said…
Tak buat dah... Itu dulu... Biasa laa remaja...

Lagi banyak GF lagi otai... Tapi tak pernah lah buat bukan-bukan macam mat rempit tu.. Malah WuMing tak pernah bagi perempuan belanja..

WuMing saja keluar semua..

Cuma ada yang paksa tuu WuMing makan laa..
Unknown said…
Pokoknya, fikir dulu sebelum buat.