Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Haters ! i Lebiyuuuuuu ..

Assalamualaikum..

dulu2 masa qaseh form six , lower six . masa tu qaseh duduk asrama , so warden dah bagi tugas untuk lower six  , that time qaseh di beri tugas BIRO AGAMA , terpaksa lah terima dan masa tu qaseh di benci oleh budak2 bawah ,form5 ,4 sebab maybe qaseh 'bekeng' (garang) sebab tak dengar nasihat orang, bila jumpa qaseh je geng2 HATERS ni call me ''TENGKORAK HIDUP'' sebab qaseh kurus , ishh sabo je lah ! that time memang di benci gila2 , try to be matured and just ignore them ! lama2 perasaan benci tu hilang sendiri ..tips dia just ignore and be matured ,sayang mereka ! jangan jadi macam mereka ...

kadang2 dalam hidup kita tanpa sedar ada yang membenci dan ada juga yang menyayangi kita , maybe yang benci tu tak dapat jadi seperti kita or ada benda yang mereka tidak puas hati dengan kita .. tapi siapa kita untuk di benci ?hebat kah kita ? tapi setakat di benci dalam alam maya apalah sangat ! kalau nak bandingkan bila di benci di alam realiti ...bila kita di benci cuba untuk sayang mereka bukan jadi pembenci macam mereka ~ kalau kita turut benci mereka ? adakah permusuhan itu jumpa satu titik penyelesaian ? tidak bukan ?

hati berbicara :

aku tak mengharapkan aku sentiasa di sayangi dan tak jugak menginginkan aku dibenci cuma aku takut jika Allah s.w.t membenci aku , itu yang paling aku takuti kerna bila Allah membenci aku hidup aku akan sentiasa di dalam kegelapan , thats so scary for me , cukuplah Allah menyayangi aku kelak mereka juga akan turut menyayangi aku ... jangan ikut kepala angin ! jangan berlagak tapi berlembut lah dan tersenyumlah walau pun pahit berdepan dengan haters .. latihlah diri jadi seorang yang penyabar bukan orang yg sentiasa di sabarkan,
''boleh jadi sesuatu yang kita benci kelak jadi benda yang kita sayangi''

Ulasan

sYafIk-wAy berkata…
kunci utama di sini ialah bersabar . tak kira macam mana dia benci kita tapi kita still syg kan dia . lama2 insya allah mungkin dia sukakan kita . =)
Unknown berkata…
bekeng ke qaseh

muke lembut je

hehe

tula harap kite tak dbenci lg
FR berkata…
ana pun disiplin asrama dulu
ntah berapa ramai la umat manusia benci time tu haha
sabaq aje la
tp bila lama2 , budak2 yg selalu kena mrah tu la yg rapat ngn ana pun ..
mcm akak cakap, just sayang dyorang :)
cik heroin berkata…
Kalau kita sntiasa buat baik dgn org, xpenah ada rsa prsaan jhat dkt org, insyaAllah, org lain pn xde rasa mcm tu kt kita ;)
Hafizin Jamil berkata…
tengkorak hidup??haha
ORLANDO AHMAD berkata…
tak payah pikir pasal kebencian orang pasal takde ape yg bleh buat semua manusia puas hati ngan kita...
Alia Rahmat berkata…
tapi alia tak kuat pun nak hadapi haters...
Hajar Hasan berkata…
hajar bru dpt tahu yg hajar ade haters kat college. at that time, mmg sentap gilerr. sedih and sayu je rse hati, ble dpt thu diri dibenci. pdhl, hajar bknnye femes kt kolej. dlm kelas pn byk diamkn dri. tp, hajar just ignore je. lgpn hajar bknnye knal diorg. as long, diorg x jaja cerita buruk. hajar bersabar. :)
Nauzubillahiminzalik...
cintailmu89 berkata…
saya betul2 berharap yang hater akan kunjung ke blog saya..
sebab?
saya jenis bukanlah yang akan menghentam hater itu seperti mana org lain..haha
serius,dari hater leh jadi kawan wooo..
pernah jadi skali...(^_^)
Tanpa Nama berkata…
Like2. Hidup ini mesti ada hater. Tak tahu kenapa. Suka apa yang cik Qaseh cakap tadi. Kena matured dan ignore saja. Saya akan ikut langkah itu time berdepan dgn haters. hee.

Like page saya eh. (www.facebook.com/umedianetwork)
Anisa Hang Tuah berkata…
kita kena sedar ;)
Tanpa Nama berkata…
oh..ko kurus dulu er??skang dh montel ke?haha
FaKArePa!n berkata…
apa la sangat kebencian alam maya ni.. buat bodoh je.. lame2 diorang senyap la.. x pyah nak bersua muka pon.. btol tak??hehe
Cik Pulau berkata…
buat bodo je..kan qaseh.
mulai harini..
sayang je diorang..heehe..^^,
James Alexander berkata…
using a totally different method huh ?

agak sukar juga bg sy utk melakukan seperti apa yg kamu lakukan...
isma berkata…
kekadang orang membenci kita bukan sebab tingkah laku kita...
tapi hasutan orang...
Unknown berkata…
biasa la tu..penah jgk rs gtu.especeli dri senior
Lea Isnawi berkata…
suka ayat ni

"aku tak mengharapkan aku sentiasa di sayangi dan tak jugak menginginkan aku dibenci cuma aku takut jika Allah s.w.t membenci aku , itu yang paling aku takuti kerna bila Allah membenci aku hidup aku akan sentiasa di dalam kegelapan "

tapi betul la tak kisah la, org suka kita atau tak, janji kita tak buat bende yang salah
si para para berkata…
biar la satu dunia membenci diri ini..asal sahaja DIA menyayangi..
intan.maisarah berkata…
kita hanya perlu serahkan jiwa pada pencipta bukan
supaya jiwa tenang bila hadapi kesusahan
Niena Muhammad berkata…
lama xsinggah sini.. apa khabar, sihat ke :D


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN.. :D
Unknown berkata…
buat derk je..nnti deorang boring jgk..tak pon wat baek ngn deorang..
syazwani ab berkata…
benda yang kita sayang kelak jadi benda yang kita benci.
huhu
Sunah Sakura berkata…
qaseh sentiasa disayangi... sebab nama pun qaseh... :p
vampire's lovex berkata…
kalau kita pon membenci org yg bnci kita,,memang takde beza kita dengan dia...

hidup kena tabah :))
.drakula. berkata…
sentiasa bersedia di sayang juga di benci ...kita cuma manusia...
Nizam Ijam berkata…
haterz tetap akan ade.... ignore jer :)
MERAH berkata…
salam Qaseh, benci dan dendam tak ke mana.ske kata2 utk hati berbicara. Jangan sibuk nk benci org itu ini yg pntg jaga je hub n yg utama sekali hub dgn Allah :)
~Queen Q~ berkata…
qaseh ddk mane? men dtg umah q, q blanje roti john! :)
semutsengal berkata…
mak kata, benci sangat pun tak elok, tapi sayang sangat pun tak elok..

dah tuu ?
Hanim Irsyad berkata…
i love haters too :D
uncle gedek berkata…
'bekeng'?

kamu ni orang mana?
Unknown berkata…
mmg la agak kecewa klau ada yg benci kita.. motif kita sndri pun tak tahu..
sabo je la..balasanya pasti ada..
mas saari berkata…
lagi seseorg tu benci kita lagi banyak pahala yang kita dapat...
anumuchan berkata…
aa haters ada di mana2..saba je laa..aa yeke qaseh garang..heeeee
Unknown berkata…
dan boleh jd jgk sesuatu yg kita syg sgt2 akn jd sesuatu yg kita benci..
nice entry..memalam ney baca bleh bawa keinsafan... :)
Unknown berkata…
haha .. tengkorak hidup ..
nakalnya dorang tu :p

alaa jgn bnci sgt .. nnt berubah jadi syg :D hehehe
YUL berkata…
betul tu, sabar tu separuh drpd iman, kalau kita hilang sabar, maka iman kita tak kuat, so, bersabarlah selagi boleh, huhuhu
Unknown berkata…
yg penting kamu kene bahagia dgn hidup kamu seadanye.. :)
Aida Tamrim berkata…
Aik? Comey2 gini pun ada haters ker? Hehehe .. Ni mesti 'bekeng' sesgt kan ? ^^
atiqsalleh berkata…
uhuhu.. atq ada tak suke sorang budak tue.. tue nama nya benci ke.??? hehehe... dulu benci la.. sekarang tak suke je
Unknown berkata…
biasalah..xsemua org suka kita...dan xsemua org benci kita
zEri sAfEerA berkata…
wah,,, biro agama dulu ye. mmg cun :)
WuMing berkata…
Orang suka dan benci dalam kehidupan ini.. Perkara biasa laa.
Kita tak perlu fikir banyak.. Kita tak sakit apa pun

Kita akan merasa kesakitan itu bila kita mula benci orang...
Unknown berkata…
muka benkeng qasih tentu cute..tak marah lee
athirah berkata…
salam. hye akak :).
ooooo, dolu biro agama yer :)
Qaseh Dalia berkata…
syafiq way -
yup memang kena banyak sabar ah .. kalau takleh sabar hantuk pale kat dinding ngee guro2 je
Qaseh Dalia berkata…
iffah -
amboii kawe ni bekeng tahap dinosour .. muka lembut lah kene bekenge hik2
Qaseh Dalia berkata…
fathiah -
haaaa tahu xpe kan , jadi mangsa kebencian pulak dah,
tapi ingat2 balik kelakar lak ase
anismelon berkata…
kite tak leh pakse sume org suke kite..so..biar kan je..heee
Unknown berkata…
Yang penting kena redha. Jika kita kurang, insafi diri. Jika kita lebih, buat kebaikan.
Liyana Zahim berkata…
pinknya ati kamu!
back to top