Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

DOAKAN BLOGGER IFFAH SELAMAT

Assalamualaikum Dapat mesej dalam inbox. Ada voicemail. Satu miskol. No Iffah. Kol voicemail.
"Assalamualaikum. Ni ibu Iffah. Nak bagitau, Iffah accident. Sekarang dia kat Hospital Seremban. Kereta dia terbakar habis."
Innalillahi wa inna ilaihi rajiuun.
Doakan Iffah. Moga semuanya sel…

Menghitung Hari , Selamat Hari Raya Buat Semua Ku sayang ~

Assalamualaikum ...

first nak say thank you kat semua yang sudi bagi pendapat kat entry study tu , perasaan sekarang entahlah bercampur baur ,gembira tapi dalam kesedihan , keputusan sekarang terletak pada family , andainya jalan itu tertutup redha sahaja dengan segalanya , mungkin perancangan All…

Nak Sambung Study Ke Takmo ..

tension gilosss serowww...
tak tahu lah nak sambung ke tidak ni , dah berendam air mata dah aku ni , macam orang yang takleh balik beraya kampung selama 9 bulan dah , hurmm kos pengurusan ladang tu mende pulak dah .. siyes tak tahu nak sambung ke tak !

korang bagi lah pendapat kat qaseh sob3x tadi t…

Keterbukaan Kadang2 Menyempitkan Minda !

Assalamualaikum ...

tadi ondeway qaseh dtg kerja jalan kaki , ada sebuah lori berhenti kat simpang , qaseh ingatkan dia dok tengok peta kot2 tak jumpa jalan , tapi hampeh ! duk cucuh rokok selamba je isap rokok ! weiii tak macho langsung ! ingatkan qaseh sorg je tengok tapi 'pokloh' jiran qa…

Terima Kasih Atas Bahagia , Terima Kasih Atas Kelukaan

Assalamualaikum...

''aku ingin mencari ketengan diri ,agar hidup ini bukanlah suatu mimpi''
cinta bukan mudah ,kadang berat hingga di bawa ke bahu , andai bahagia itu tiada penghujung pasti ku bawa hingga ke syurga tapi kau yang memutuskan lantas memberikan ku luka , kau jadikan aku d…

Derhaka Dalam Taat Kepada Allah S.W.T

Assalamualaikum..
alhamdulillah mendung je pagi ni ,semalam hujan ..

''hanya padaMu ku meminta syafaat''
Derhaka dalam taat pd Allah ? apa tu ye ? entry ni sebenarnya berkaitan dalam bulan2 islam lebih2 lagi lailatulqadar ! 
cuba tanya pada diri kita sendiri ! apakah malam yang paling …

Dapat Kad Raya dari Bloggers

Assalamualaikum...

Jeng3x kelmarin qaseh dapat kad raya dari seseorang yang hensem ... nak tahu siapa
kad raya pertama dari Iz[sila terjah ] hensemm orangnya hik3x kad raya dari iz ...
muka comot mesti ada haha ..
KAD RAYA KE DUA DARIsis anies [sila terjah] sis anies ni minat bola tauuu


hati berbi…

Ingatlah Sayang Sebelum Melarat ~

Assalamualaikum..
dah nak masuk bulan syawal dah kita ye.. cepat nya masa berlalu , ramadhan pun akan meninggalkan kita terasa sekejap manisnya .. emm
''jangan hisap rokok tembakau cina ,tidak keluar asap berbunga2''
kadang - kadang tanpa kita sedar dalam meminta apa yang terbaik buat …

Macamana nak Cakap dengan Perempuan ?

Assalamualaikum ..
disebabkan ketandusan idea , so qaseh buat entry berdasarkan kata kekunci hari ini , teristimewa buat mu insan misteri ...
ni mesti sebab nebes tahap melampau ni kan bak katacik adik maniskita ,
''mula2 sembunyi celah dinding lepas tu buak aksi nak merompak sambil bagi bun…

Ooo Macam2 Korang Skodeng ye ~

Assalamualaikum ..
hari ini kita kurang sihat ,selsema idom , tensen aiii .. so idea pun takde nak di bentangkan ,so tudey  kita tengok para2 pengskodeng mengskodeng blog ni je lah hari ni


artis malaysia - artis malaysia tanpa mekap
tutorial blog comel - tutorial button comel
gambar dajjal - dajja…

Talking About Responsibility ? Hurmmm Its So scary !

Assalamualaikum...
Talking about responsibility , sebenarnya ia bukan mudah , sangat2 berat for me as a girl , for men ? i dont know ~ 
aku tak tahu kenapa aku takut dengan perkataan 'marriage' walaupun hati ni nak jugak kahwin bila time fius gatal tu datang..its so so so so scary for me! it …

Bila Kau Mula Sayangkan Seseorang ,Bila Kau Perlu Lepaskan Seseorang dan Bila Kau Perlu Hargai Seseorang !

Assalamualaikum...


BILA KAU MULA SAYANGKAN SESEORANG
bila kau asyik tersenyum dan malu2 kambeng waktu sebut nama dia


bila bibir kata tidak tapi hati kata ya ..

bila tanpa alasan dia saja yang kau mahu 



bila kau tutup mata walau dalam gelap , wajah dia masih kau bayangkan


dan bila kata2 dia boleh kau haf…

Hulurkan Bantuan Ringankan Beban

Assalamualaikum....
“Sedekah dapat menolak kematian yang buruk.” (Al-Wasail 6: 255, hadis ke 2) sedekah tidak pernah menjadikan kita miskin tapi melipatganda kan rezeki kita , ikhlas lah walaupun hanya rm1 ..KLIK SINI http://irmblog.org/donate/ Cuba kita bayangkan andainya kita berada di tengah padang …

Cukuplah ! Usah Mengharap lagi ~

Assalamualaikum...

ku semai benih cinta ,
ku peluk bayang malam ,
kau tusuk sembilu bisa ,
tinggalkanku dalam diam .. ku himpun suara duka , ku selam angin senja , biarpun retak lara , ku pasrah segalanya..

jika kau dah semai benih cinta , jika kau dah siram embun kasih ! namun andainya tidak bertunas ka…

Takut Mati Berpenyakit !

Assalamualaikum .. Maaf qaseh tak online kelmarin n tak jenguk2 blog korang , semalam qaseh cuti tak sihat ,pergi klinik jap sebab qaseh sering sangat sakit kepala , tapi doctor just bagi ubat sakit kepala , doctor cek tekanan darah je , tak ambil darah pun emmm next time kena pergi hospital lah ..
&…

Wordless Wednesday #8

Pelik Tengok pakwe Ensem Tapi Makwe?

Assalamualaikum ...

sila baca entry sampai habes supaya manusia yang tak membaca smpai habes senang2 cop aku bukan2 nanti , kuteyyy kan ..

yang ni makwe ensem pakwe tak cantik  ''ai maluuu yuuuu sampai ai kena pakai topeng nak keluar dengan yuuuu'' aii maluuu ,maluuu aii ,aii malluu,ai…

Titik Hitam Dalam Hidup

Assalamualaikum....
first terima kasih pada budak kacak yang bagi kebaikan buat qaseh semalam .. siapakah budak kacak itu jeng2x ... blog superbbb inilah dia BUDAK MUNCETTTT
''kenapa orang masih ingat benda jahat sedangkan banyak kebaikan yang telah di berikan ?''
Tertarik dengan kata…

Marry With Stalker ?Cinta selepas kahwin ?

Assalamualaikum ...

talking about marriage ~
Takdir? rahsia Allah ...

andainya satu saat nanti apa yang kita rancang musnah ,aku lihat kau di persandingan tapi aku terluka di balik tabir , waktu tu terluka dan redha dengan siapa pun jodoh yang hadir , n that time datang jodoh dari parents , someone …

Salahkah Bercinta !

Assalamualaikum....

Cinta ? fitrah tabi'e yang Allah kurniakan pd kita , jiwa perlukan cinta , jasad perlukan makanan... tapi cinta kita punya peraturan kerana Allah sayangkan kita tanpa batasan ! punya peraturan .. tapi andainya peraturan itu kita langgar jadilah cinta yang terlarang ..
'…

Wordless Wednesday #7 korang boleh ?

aku leh baca ni ,kalau xleh baca maknanya ur mind lemah ..ek
INI ADALAH GAMBAR YG MEMPUNYAI HURUF ... GAMBAR JUGAK KAN ?

Haters ! i Lebiyuuuuuu ..

Assalamualaikum..

dulu2 masa qaseh form six , lower six . masa tu qaseh duduk asrama , so warden dah bagi tugas untuk lower six  , that time qaseh di beri tugas BIRO AGAMA , terpaksa lah terima dan masa tu qaseh di benci oleh budak2 bawah ,form5 ,4 sebab maybe qaseh 'bekeng' (garang) sebab t…

Can't Forgive Yourself ?

Assalamualaikum..

''sometimes u feel u can't breathe , u can't do anything . its like...u just wait to die''
Dalam hidup ni pernah tak korang buat someone kecewa ?  maybe suatu ketika dulu korang pernah sakitkan hati orang yang sayangkan kamu  n then tiba2 hari ini kamu menyesal…

Diri Yang Hilang ....

Assalamualaikum

''renyai menitis alam menangis'' Bila berdepan dengan orang yang sering kali di lukai , kadang2 dia telah hilang dirinya yang dulu , setiap bicaranya bernada kebencian bila bercakap soal kasih sayang ,hingga tidak mampu lagi untuk mengeja cinta ,dalam diam dia menanggu…

Frust + Bengang

Assalamualaikum... bulan puasa tak baik bengang2 tau , tuan blog takpe sebab  orang ate jangan dengki !
masa dulu2 tak amek seni sebab tu berseni molek je hahaks
takdop idea mane eh nop tulis2 dalm blog dop bape comei ni ..tapi gak tulis lah jugok sepatah dua , orang ate buat selingan di hari ini ..h…

Tips Berdepan dengan Anon!!

Assalamualaikum ... 
nok wat lagu mano lah dengan anon2 ni !kdg2 serabut perut weiii baco ayat2 mereka yang kurang kasih sayang tu .. ! masa qaseh mula2 buat blog dulu , ada sorang anon serang ! pehhh bawak senapang cicak je dtg serang ,dia kata ''eh kau ni aku dtg bw kat sini ko buat bodo je…

Nak Bebas Boleh tak ?

Assalamualaikum..
''aku hidup ibarat burung di dalam sangkar''
kadang2 tengok hidup orang lain macam best je , boleh pergi kesana kemari tanpa halangan , kalau ada halangan pun bodek2 sikit mesti di baginya keluar ! tapi aku ni kadang2 bosan giler ! rutin harian sama je , nak pergi ma…

Hargailah Kehidupan ..

Assalamualaikum...

orang yang tidak menghargai kehidupan adalah orang yang hidup dalam dunia ilusi , dunia yang dia ciptakan sendiri  kerana dunia itu hanya menyeru kenangan , membuka kenangan silam , mengungkit nostalgia .. putus asa yang menemaninya di situ ! dan dia akan menggari kaki tangannya s…