Bila Qaseh berada di alam perkahwinan ~ soal jodoh ?

69 ulasan:
Assalamualaikum ..
selamat petang sayang2 semua ... ganu redup je always hujan ,alhamdulillah hujan rahmat ..time2 hujan teringat pulak mase kecik2 always buat perahu guna kertas n then letak dalam parit hihi ..pastu penuh lah parit tu dengan perahu2 .. kikiki ~ rindu pulak zaman2 kanak2...


entry petang hari dalam cuaca hujan ..beznye kalau dah kawen leh peluk haha okie gurau2... semua ada mata tapi sekadar melihat ..semua ada hati tapi tak mampu menilai ! semua ada akal tapi tak berfikir dengan waras ..kenapa eh ?tak kata kat org ! kdg2 diri sendiri pun cenggitu gak ..mcm2 bermain di benak fikiran kdg2 terlampau berfikir last2 tertido dengan beribu persoalan..bangun2 tido berfikir balik ttg persoalan sama tanpa merungkaikan jawapannya ..grrr ~ 


di saat ni qaseh tengah membayangkan mcamana lah bila qaseh dah kawen nnt ye.. 

  • kejut somi bangun g kerja ..
  • gosok baju untuk si dia..
  • wat sarapan pagi .. kemas2 rumah ..
  • mengada2 ngan somi 
  • g melancong berdua dengan ikatan yg halal beznye ~ 
tapi kdg2 kita tak mmpu duga apa yang kita nak tu xsemestinya bahagia.. bahagia ! tapi jgn lupa risiko disebalik semua tu ... bila bahagia jgn lupa derita pasti dtg bersama.. 
yup perkahwinan tu sesuatu yg baik ..ijab kabul menghalalkan segala2nya .. tapi jgn lupa perkahwinan jugak boleh menempah neraka jika kita abaikan tanggungjawab2 yg perlu dilakukan... ~ tak betul ? bagi sebab yg munasabah !bukan bermakna qaseh takut utk berkahwin tapi qaseh rasa nak sgt bersedia dulu dr setiap segi .. tapi org2 always cakap tak perlu bersedia kalau dah dtg seru kawen jugak .. ~ mmg betul tapi ~

  • kalau tak sggup bertukar status suami or isteri tak payah berkwen lagi 
  • kalau rasa belum bersedia untuk bersabar hadapi perangai anak2 .. carilah kesabaran mu dulu..
  • kalau rasa ada benda yg perlu dilengkapi ..lengkapkan dulu 
  • kalau rasa ilmu mu belum cukup lagi .. carilah dulu supaya risiko2 yg dtg boleh guna ilmu yg kita ada utk menghadapi risiko2 itu 
  • kalau dah bersedia untuk hadapi kesemua yg ada dalam alam rumahtangga .. bukalah hati terimalah seseorang dengan niat kerana Allah sebagai melengkapkan ketidaksempurnaan kita bila kita single ..dan menjadikan ia sempurna bila diijabkabulkan ~
kadang2 ramai org2 muda di luar sana hilang arah ..tidak terurus bila masuk dalam alam perkahwinan ... ynag dulu bila bercinta sanggup mati kerana cinta ~ yg dulu bila di tentang habisan2 mengeluarkan pedang untuk menentang balik ~ yg dulu sanggup membelakangkan keluarga utk sehidup semati ..tapi last2 musnah impian kdg2 tak sampai setengah alam perkahwinan tu ... ramai ?sangat ramai ... kenapa ?adakah itu takdir atau terlalu mengikut nafsu dan tidak bersedia ... ?hurmmm ~ bila di alam percintaan .. cinta yg berbunga2 dah mampu menyemarakkan cinta tapi di alam perkahwinan cinta sahaja tidak akan cukup utk mnyemarakkan ..perlukan segenap pengorbanan ~ tolak ansur ..saling memahami ..bertanggungjawab ..sabar ~ dan semuanya !!


hati berbicara :

perkahwinan lah salah satu cara untuk mendapatkan sejuta pahala jika perkahwinan itu jadi landasan utk sama2 menuju ke jalan yg benar bukan sekadar utk menghidupkan cinta ..bukan sekdar utk lepaskan nafsu ..berkahwinlah kerana Allah dan Rasul kita ~ bukan sekadar cinta yg ada ... sama2 muhasabah dan bentuk ukhwah diri ..
soal jodoh tak perlu mempertikaikan ia akan dtg cepat atau lambat pasti akan dtg .. tapi buka lah laluan jodoh supaya ia cepat menghampiri ..selagi masih single carilah ilmu untuk masuk ke alam yg penuh dengan bahagia dan juga derita ~insyaAllah bila kita dah cukup ilmu apa2pun dapat kita atasi tapi kalau kita belum cukup ilmu jgn penat lelah utk terus mencari wpun kita dah berada di alam bahgia dan derita itu ..

69 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

nak kawen ke..??hikhikhik

Dawa berkata...

so dah ready ke utk bergelar isteri nnt?
rumahtangga ni adalah toleransi dua2 belah pihak. lg bgs klu cpt dpt anak. sbb anak ni pengikat kasih sayang atr suami isteri. tak percaya, nnt kalau dah kawin, cpt2 pregnant :)

kyrul berkata...

hehe xD cpt2 kawen yew , dh ade calon?

Sunah Mohammad berkata...

nice sharing sayang...bukan cinta je yang melambangkan komitmen, tapi pernikahan tu pun membuka lebih banyak pintu tanggungjawab...

Wani berkata...

wuwuwu T_T . tak sabar pulak nak kawin , haha

y u y u Z u l a i k h a berkata...

wuuuuuuuuu T_T buat yuyu nak kawen cepat la!

mykhalis berkata...

bukan mudah berumhtangga..bermiand engan imiginasi mmg sronok..nak menghadapi realiti?perlukan kekuatan mental..

latest entry di blog khalis : siapa yang tak sayang anak bini??

Woofer Storm berkata...

cik qaseh,ni kawin ni bukan snng..bukan takat nikah je,paling susah jlani kehdpan selepas bergelar suami/isteri..ermmmm
entry cik ni bnyak pasal kwin skg ni,dah dkt nak kawin ke??hehee dah kwin,jmpt2 la k.heeeeee

apapun terbaik dan cool^^

qasehraihan berkata...

wah..kena segera kawen qaseh ni..haha

aliza berkata...

tggu dah sedia tul2 barulah kawen kan.. :)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ berkata...

perkahwinan itu satu perkongsian..
saling melengkapi antara 1 sama lain..

kawin jgn lupa jemput ye qaseh =)

rj Etika berkata...

ahahah...gile best kan ade suami. siyes rase nak kawen. *ayat gatal nak kawen awal.

iqbalhakimi berkata...

qaseh..minggu depan qbal kawen ngan lisa ..jemput datang =D

Lulu Rahman berkata...

sweetnye yg kejut husband tu. hahaa

Nur Farah Hani berkata...

fara puns elalu berangan macam tu.. ehehehe..

yups setuju.. bila ta bersedia lagi baik jangan kahwin..

aish ta sabar na dapat baby cute.. ekekeke.. ;p

Bulan Heedaya berkata...

nak kawen nie kena pikir banyaks...
ayyakks bila la saya nak kawen..(T_T)

azi nur berkata...

alamakk bace entry ni...terase nak kawen esok...but bak kate qaseh tak sanggup betukar staus isteri tak payah kawen lagi...hehee

Faris Adli berkata...

qasehdalia dah tak sabar nak kahwin ke? perkahwinan nampak indah sebab kita tak merasainya..

cakap macam pernah kahwin je :-)

Republic Aku berkata...

kena kawin dulu baru boleh berbicara...hehehe

JIJI YU berkata...

bace n3 ni aku rase ko dah wajib kawen dah ni..ehehe..

shams berkata...

bila sudah habis jodoh..
ramai pasangan tak tau nak buat ape...
ade yang tgu lame baru nak luah sebab sabar..
ade yang diam je sebab tak tau nak ngadu n selesaikan camne..
pastikan anda berilmu juga tentang ape yang jadi bila sudah abis jodoh..

najwa's berkata...

a'ah la qaseh. kawen tak semudah yg disangka, kena bersedia dr segala segi. tak semua perkahwinan indah. hanya mampu berserah..

takot nak kawen. (-.-')

alkisah69 berkata...

HAHAHA AMBOI siap dah ada jadual waktu bila dah kahwin

* kejut somi bangun g kerja ..
* gosok baju untuk si dia..
* wat sarapan pagi .. kemas rumah ..

hehehe kalau dah kahwin tu jangan lupa update blog sama! hehehe =p

Solihin Zubir berkata...

amboiiii.... mcm dh x sabar nk kawen je qaseh.. nk ngada2 ngan somi.. heheh..

Muslimah Optimis berkata...

Assalamualaikum.. thax Qaseh.. MO pun dah buh feed blog Qaseh..

MO pun lom bersedia nak pk bab2 kawen ni.. bila terbaca entry qaseh ni jadi gerun pulak..huhu

Aretikz berkata...

yup.. sediakan diri dari pelbagai aspek.. perkahwinan bukan benda main2.. hehe..

Entri Lelatest
Saya Tak Pernah Burukkan Awak, Kenapa Nak Burukkan Saya?

puteri ain berkata...

alam perkahwinan..gulp..
satu kehidupan yang penuh cabaran..
cuak lak bile pikir..hehe..takut pun ada..

Woofer Storm berkata...

nak kena rajin la dtg sni..segan degn pmlik blog ni..bgus la,dah jadi otai tak smbong..i like..heeeee

*bila nak kwin??hehee

::Budak Degil:: berkata...

besar tgungjawab bile dah jd sorang isteri ni kan..seram sejuk pulak bile pkirkan..hehe

cik najihah berkata...

bile bujang nak kawin..bile dah kawin kate nk bujang balik..huhu
eh2 tak sabar nk kawin ye hihi

cacing berkata...

wah! perkahwinan punya alam sangat menakutkan.. lagi takut dari jawab exam... heheheh

aLieF si Muncung ManiS berkata...

wahhh..alief rasa dah tiba masanya utk kak qaseh ni kawen...

Qaseh dalia adelia berkata...

cik ayin -
xlah syg ... disebalik sebuah perkahwinan

Qaseh dalia adelia berkata...

bro dawa -
not ready yet ... tahu alam tu sangat mencabar

Qaseh dalia adelia berkata...

kyrul -
calon tu dah ada heee

Qaseh dalia adelia berkata...

sunah syg -
betul cinta shja takkan cukup ..

Qaseh dalia adelia berkata...

wani -
gtau mak ayah cepat !

Qaseh dalia adelia berkata...

yuyu -
sila kawen cepat2 hihi

Qaseh dalia adelia berkata...

mykhalis -
tq bro :) insyaAllah bersedia dr segi mental hihi

Qaseh dalia adelia berkata...

woofer storm -
ecece pandainya budak ni haha..lambat agy lah kan dah say dlm entry tu masih belum bersedia

Qaseh dalia adelia berkata...

sis qaseh -
bukan qaseh nak kawen tapi erti disebalik perkahwinan ni haaa

Qaseh dalia adelia berkata...

aliza -
yup syg

Qaseh dalia adelia berkata...

sis pinky -
okeyh sis! kena dtg tau haha

Qaseh dalia adelia berkata...

rj etika -
amboii ape yg bez tu hahahaha

Qaseh dalia adelia berkata...

iqbal -
lisa pondan ke hahaha jumpa kat lorong mane wekkk

Qaseh dalia adelia berkata...

lulu -
bayangkan je haha

Qaseh dalia adelia berkata...

farah hani -
ni tak sabar dapat anak pulak dah haha

Qaseh dalia adelia berkata...

bulan heedaya -
nnt kawen lew tewww haha

Qaseh dalia adelia berkata...

sis azi nur -
haha tahu xpe kan

Qaseh dalia adelia berkata...

faris adli -
dan2 je kate qaseh dah kawen haha belum lagi ..berdasarkan pemerhatian :)

Qaseh dalia adelia berkata...

republic aku -
ooo tak kawen lagi xleh bicara eh hehehe

Qaseh dalia adelia berkata...

jiji yu -
ko ni memang ..ngek haha

Qaseh dalia adelia berkata...

shams -
tq atas nasihat tu :) like it insyaAllah

Qaseh dalia adelia berkata...

najwa -
takut jugak wuwuwuw jom kite takut sesama hehehe

Qaseh dalia adelia berkata...

alkisah -
haha list tu jadi ke tidok tah2 somi kejut den haha.. insyaAllah kalau diberi keizinan nnt

Qaseh dalia adelia berkata...

solihin -
sibuk je haha mestilah

Qaseh dalia adelia berkata...

Mo -
wslm syg ..tq dear sory ye lambat ..qaseh pun gerun jugak uhuuu

Qaseh dalia adelia berkata...

aretikz -
yup betul tu bukan benda main2

Qaseh dalia adelia berkata...

puteri ain -
sama lah kita

Qaseh dalia adelia berkata...

woofer storm -
waseh tak otai lah hempuk kang .. nape nak sombong hanya dalam dunia maya ..:) berblog dgn ikhlas bukan mngejar populer ..grrr

Qaseh dalia adelia berkata...

budak degil -
ye syg sgt besar

Qaseh dalia adelia berkata...

cik najihah -
maybe bila merasa perit perkahwinan tu yg ate nak bujang balik tapi kalau pndai kawan alam tu xkan nak nya jadi bujang :)

Qaseh dalia adelia berkata...

cacing :
tahu xpe

Qaseh dalia adelia berkata...

alief -
pernah makan selipar tak ?ahahaha

Airil Azmei(Sky EagLe) berkata...

btl2...biarla perkahwinan tu kerana Allah dan rasulnye...bukan kerna nafsu...

fyna berkata...

qaseh da nk kawen e?
ehehe....
fyna pown tak ready lg nk kawen..
adooiii...
tapi ati nak kawen...
:)

Isteri Yang Comel berkata...

APA YANG AKAK BLEH KATAKAN, PERKAHWINAN ADALAH PERKARA YANG SANGAT INDAH LAM HIDUP KITA DIK, LAGI-LAGI KITA DIPERTEMUKAN DENGAN INSAN TERBAIK UNTUK KITA...

d_LA berkata...

nak kawen tp xde calon lagi.huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!

KyLe berkata...

kejut somi bgn g keje?? ye dop 2 or somi kejut wife wat sarapan pagi haha larikkk

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com