Bila Qaseh berada di alam perkahwinan ~ soal jodoh ?

69 ulasan:
Assalamualaikum ..
selamat petang sayang2 semua ... ganu redup je always hujan ,alhamdulillah hujan rahmat ..time2 hujan teringat pulak mase kecik2 always buat perahu guna kertas n then letak dalam parit hihi ..pastu penuh lah parit tu dengan perahu2 .. kikiki ~ rindu pulak zaman2 kanak2...


entry petang hari dalam cuaca hujan ..beznye kalau dah kawen leh peluk haha okie gurau2... semua ada mata tapi sekadar melihat ..semua ada hati tapi tak mampu menilai ! semua ada akal tapi tak berfikir dengan waras ..kenapa eh ?tak kata kat org ! kdg2 diri sendiri pun cenggitu gak ..mcm2 bermain di benak fikiran kdg2 terlampau berfikir last2 tertido dengan beribu persoalan..bangun2 tido berfikir balik ttg persoalan sama tanpa merungkaikan jawapannya ..grrr ~ 


di saat ni qaseh tengah membayangkan mcamana lah bila qaseh dah kawen nnt ye.. 

  • kejut somi bangun g kerja ..
  • gosok baju untuk si dia..
  • wat sarapan pagi .. kemas2 rumah ..
  • mengada2 ngan somi 
  • g melancong berdua dengan ikatan yg halal beznye ~ 
tapi kdg2 kita tak mmpu duga apa yang kita nak tu xsemestinya bahagia.. bahagia ! tapi jgn lupa risiko disebalik semua tu ... bila bahagia jgn lupa derita pasti dtg bersama.. 
yup perkahwinan tu sesuatu yg baik ..ijab kabul menghalalkan segala2nya .. tapi jgn lupa perkahwinan jugak boleh menempah neraka jika kita abaikan tanggungjawab2 yg perlu dilakukan... ~ tak betul ? bagi sebab yg munasabah !bukan bermakna qaseh takut utk berkahwin tapi qaseh rasa nak sgt bersedia dulu dr setiap segi .. tapi org2 always cakap tak perlu bersedia kalau dah dtg seru kawen jugak .. ~ mmg betul tapi ~

  • kalau tak sggup bertukar status suami or isteri tak payah berkwen lagi 
  • kalau rasa belum bersedia untuk bersabar hadapi perangai anak2 .. carilah kesabaran mu dulu..
  • kalau rasa ada benda yg perlu dilengkapi ..lengkapkan dulu 
  • kalau rasa ilmu mu belum cukup lagi .. carilah dulu supaya risiko2 yg dtg boleh guna ilmu yg kita ada utk menghadapi risiko2 itu 
  • kalau dah bersedia untuk hadapi kesemua yg ada dalam alam rumahtangga .. bukalah hati terimalah seseorang dengan niat kerana Allah sebagai melengkapkan ketidaksempurnaan kita bila kita single ..dan menjadikan ia sempurna bila diijabkabulkan ~
kadang2 ramai org2 muda di luar sana hilang arah ..tidak terurus bila masuk dalam alam perkahwinan ... ynag dulu bila bercinta sanggup mati kerana cinta ~ yg dulu bila di tentang habisan2 mengeluarkan pedang untuk menentang balik ~ yg dulu sanggup membelakangkan keluarga utk sehidup semati ..tapi last2 musnah impian kdg2 tak sampai setengah alam perkahwinan tu ... ramai ?sangat ramai ... kenapa ?adakah itu takdir atau terlalu mengikut nafsu dan tidak bersedia ... ?hurmmm ~ bila di alam percintaan .. cinta yg berbunga2 dah mampu menyemarakkan cinta tapi di alam perkahwinan cinta sahaja tidak akan cukup utk mnyemarakkan ..perlukan segenap pengorbanan ~ tolak ansur ..saling memahami ..bertanggungjawab ..sabar ~ dan semuanya !!


hati berbicara :

perkahwinan lah salah satu cara untuk mendapatkan sejuta pahala jika perkahwinan itu jadi landasan utk sama2 menuju ke jalan yg benar bukan sekadar utk menghidupkan cinta ..bukan sekdar utk lepaskan nafsu ..berkahwinlah kerana Allah dan Rasul kita ~ bukan sekadar cinta yg ada ... sama2 muhasabah dan bentuk ukhwah diri ..
soal jodoh tak perlu mempertikaikan ia akan dtg cepat atau lambat pasti akan dtg .. tapi buka lah laluan jodoh supaya ia cepat menghampiri ..selagi masih single carilah ilmu untuk masuk ke alam yg penuh dengan bahagia dan juga derita ~insyaAllah bila kita dah cukup ilmu apa2pun dapat kita atasi tapi kalau kita belum cukup ilmu jgn penat lelah utk terus mencari wpun kita dah berada di alam bahgia dan derita itu ..

69 ulasan:

  1. so dah ready ke utk bergelar isteri nnt?
    rumahtangga ni adalah toleransi dua2 belah pihak. lg bgs klu cpt dpt anak. sbb anak ni pengikat kasih sayang atr suami isteri. tak percaya, nnt kalau dah kawin, cpt2 pregnant :)

    BalasPadam
  2. hehe xD cpt2 kawen yew , dh ade calon?

    BalasPadam
  3. nice sharing sayang...bukan cinta je yang melambangkan komitmen, tapi pernikahan tu pun membuka lebih banyak pintu tanggungjawab...

    BalasPadam
  4. wuwuwu T_T . tak sabar pulak nak kawin , haha

    BalasPadam
  5. wuuuuuuuuu T_T buat yuyu nak kawen cepat la!

    BalasPadam
  6. bukan mudah berumhtangga..bermiand engan imiginasi mmg sronok..nak menghadapi realiti?perlukan kekuatan mental..

    latest entry di blog khalis : siapa yang tak sayang anak bini??

    BalasPadam
  7. cik qaseh,ni kawin ni bukan snng..bukan takat nikah je,paling susah jlani kehdpan selepas bergelar suami/isteri..ermmmm
    entry cik ni bnyak pasal kwin skg ni,dah dkt nak kawin ke??hehee dah kwin,jmpt2 la k.heeeeee

    apapun terbaik dan cool^^

    BalasPadam
  8. wah..kena segera kawen qaseh ni..haha

    BalasPadam
  9. tggu dah sedia tul2 barulah kawen kan.. :)

    BalasPadam
  10. perkahwinan itu satu perkongsian..
    saling melengkapi antara 1 sama lain..

    kawin jgn lupa jemput ye qaseh =)

    BalasPadam
  11. ahahah...gile best kan ade suami. siyes rase nak kawen. *ayat gatal nak kawen awal.

    BalasPadam
  12. qaseh..minggu depan qbal kawen ngan lisa ..jemput datang =D

    BalasPadam
  13. sweetnye yg kejut husband tu. hahaa

    BalasPadam
  14. fara puns elalu berangan macam tu.. ehehehe..

    yups setuju.. bila ta bersedia lagi baik jangan kahwin..

    aish ta sabar na dapat baby cute.. ekekeke.. ;p

    BalasPadam
  15. nak kawen nie kena pikir banyaks...
    ayyakks bila la saya nak kawen..(T_T)

    BalasPadam
  16. alamakk bace entry ni...terase nak kawen esok...but bak kate qaseh tak sanggup betukar staus isteri tak payah kawen lagi...hehee

    BalasPadam
  17. qasehdalia dah tak sabar nak kahwin ke? perkahwinan nampak indah sebab kita tak merasainya..

    cakap macam pernah kahwin je :-)

    BalasPadam
  18. kena kawin dulu baru boleh berbicara...hehehe

    BalasPadam
  19. bace n3 ni aku rase ko dah wajib kawen dah ni..ehehe..

    BalasPadam
  20. bila sudah habis jodoh..
    ramai pasangan tak tau nak buat ape...
    ade yang tgu lame baru nak luah sebab sabar..
    ade yang diam je sebab tak tau nak ngadu n selesaikan camne..
    pastikan anda berilmu juga tentang ape yang jadi bila sudah abis jodoh..

    BalasPadam
  21. a'ah la qaseh. kawen tak semudah yg disangka, kena bersedia dr segala segi. tak semua perkahwinan indah. hanya mampu berserah..

    takot nak kawen. (-.-')

    BalasPadam
  22. HAHAHA AMBOI siap dah ada jadual waktu bila dah kahwin

    * kejut somi bangun g kerja ..
    * gosok baju untuk si dia..
    * wat sarapan pagi .. kemas rumah ..

    hehehe kalau dah kahwin tu jangan lupa update blog sama! hehehe =p

    BalasPadam
  23. amboiiii.... mcm dh x sabar nk kawen je qaseh.. nk ngada2 ngan somi.. heheh..

    BalasPadam
  24. Assalamualaikum.. thax Qaseh.. MO pun dah buh feed blog Qaseh..

    MO pun lom bersedia nak pk bab2 kawen ni.. bila terbaca entry qaseh ni jadi gerun pulak..huhu

    BalasPadam
  25. yup.. sediakan diri dari pelbagai aspek.. perkahwinan bukan benda main2.. hehe..

    Entri Lelatest
    Saya Tak Pernah Burukkan Awak, Kenapa Nak Burukkan Saya?

    BalasPadam
  26. alam perkahwinan..gulp..
    satu kehidupan yang penuh cabaran..
    cuak lak bile pikir..hehe..takut pun ada..

    BalasPadam
  27. nak kena rajin la dtg sni..segan degn pmlik blog ni..bgus la,dah jadi otai tak smbong..i like..heeeee

    *bila nak kwin??hehee

    BalasPadam
  28. besar tgungjawab bile dah jd sorang isteri ni kan..seram sejuk pulak bile pkirkan..hehe

    BalasPadam
  29. bile bujang nak kawin..bile dah kawin kate nk bujang balik..huhu
    eh2 tak sabar nk kawin ye hihi

    BalasPadam
  30. wah! perkahwinan punya alam sangat menakutkan.. lagi takut dari jawab exam... heheheh

    BalasPadam
  31. wahhh..alief rasa dah tiba masanya utk kak qaseh ni kawen...

    BalasPadam
  32. cik ayin -
    xlah syg ... disebalik sebuah perkahwinan

    BalasPadam
  33. bro dawa -
    not ready yet ... tahu alam tu sangat mencabar

    BalasPadam
  34. sunah syg -
    betul cinta shja takkan cukup ..

    BalasPadam
  35. mykhalis -
    tq bro :) insyaAllah bersedia dr segi mental hihi

    BalasPadam
  36. woofer storm -
    ecece pandainya budak ni haha..lambat agy lah kan dah say dlm entry tu masih belum bersedia

    BalasPadam
  37. sis qaseh -
    bukan qaseh nak kawen tapi erti disebalik perkahwinan ni haaa

    BalasPadam
  38. sis pinky -
    okeyh sis! kena dtg tau haha

    BalasPadam
  39. rj etika -
    amboii ape yg bez tu hahahaha

    BalasPadam
  40. iqbal -
    lisa pondan ke hahaha jumpa kat lorong mane wekkk

    BalasPadam
  41. farah hani -
    ni tak sabar dapat anak pulak dah haha

    BalasPadam
  42. bulan heedaya -
    nnt kawen lew tewww haha

    BalasPadam
  43. faris adli -
    dan2 je kate qaseh dah kawen haha belum lagi ..berdasarkan pemerhatian :)

    BalasPadam
  44. republic aku -
    ooo tak kawen lagi xleh bicara eh hehehe

    BalasPadam
  45. jiji yu -
    ko ni memang ..ngek haha

    BalasPadam
  46. shams -
    tq atas nasihat tu :) like it insyaAllah

    BalasPadam
  47. najwa -
    takut jugak wuwuwuw jom kite takut sesama hehehe

    BalasPadam
  48. alkisah -
    haha list tu jadi ke tidok tah2 somi kejut den haha.. insyaAllah kalau diberi keizinan nnt

    BalasPadam
  49. Mo -
    wslm syg ..tq dear sory ye lambat ..qaseh pun gerun jugak uhuuu

    BalasPadam
  50. aretikz -
    yup betul tu bukan benda main2

    BalasPadam
  51. woofer storm -
    waseh tak otai lah hempuk kang .. nape nak sombong hanya dalam dunia maya ..:) berblog dgn ikhlas bukan mngejar populer ..grrr

    BalasPadam
  52. cik najihah -
    maybe bila merasa perit perkahwinan tu yg ate nak bujang balik tapi kalau pndai kawan alam tu xkan nak nya jadi bujang :)

    BalasPadam
  53. alief -
    pernah makan selipar tak ?ahahaha

    BalasPadam
  54. btl2...biarla perkahwinan tu kerana Allah dan rasulnye...bukan kerna nafsu...

    BalasPadam
  55. qaseh da nk kawen e?
    ehehe....
    fyna pown tak ready lg nk kawen..
    adooiii...
    tapi ati nak kawen...
    :)

    BalasPadam
  56. APA YANG AKAK BLEH KATAKAN, PERKAHWINAN ADALAH PERKARA YANG SANGAT INDAH LAM HIDUP KITA DIK, LAGI-LAGI KITA DIPERTEMUKAN DENGAN INSAN TERBAIK UNTUK KITA...

    BalasPadam
  57. nak kawen tp xde calon lagi.huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!

    BalasPadam
  58. kejut somi bgn g keje?? ye dop 2 or somi kejut wife wat sarapan pagi haha larikkk

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com