Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Bulan Ramadhan je Aku baik...

Assalamualaikum ...

sakit hati entry terdahulu terdelete .. so merajuk dengan blog , kelmarin tak hupdate !! padan muka blog wahahaha(ada jugak gila pesen ni) , tentang mak hencik kyle alhamdulillah ada perubahan sedikit bila cuci2 darah pastu doc bagi mak bernafas sendiri , dah boleh tapi sekejap2 je ..still guna mesin pernafasan lagi , alhamdulillah Allah dengar doa hamba2NYA .. terima kasih korang semua menumpang doa dari kalian ..berkat doa dari korang semua , lebiyuuuuuuuu ! 

''kdg2 aku sedih , aku di gunakan pada masa2 tertentu sahaja''

qasehdalia : abg , adik nak tanya boleh tak 
aaron aziz : ye adik manis , tanya lah ..
qasehdalia : nape bulan ramadhan je , adik tgk kakak tepi umah yang selalu pakai seluar bila jalan tonggek2 tuuu, bila masuk bulan puasa je dia baik , lepas tuuu kan abg , bulan lain dia cekci balik ..! huh ..
aaron aziz : erkkk bulan ramdhan kan bulan mulia kena lah baik2 adik abg yg manis ni 
qasehdalia : oo bulan lain , xperlu baik lah ye ...
aaron aziz : ???!!!!!

''aku baik bulan2 tertentu saja , aku baik bila tiba bulan ramdhan , aku hormat bulan yang mulia itu , aku menunaikan segala kewajiban aku , tak sabar2 aku nak tunggu bulan tu tamat , aku nak merdeka balik .. ''

hehe macam2 manusia kita akan jumpa di dunia yang luas tapi sebenarnya kecik ni , baguslah sekurang2nya dia berubah bila tiba bulan ramadhan , yang perempuan bertudung litup , berpakaian muslimah .. yang lelaki selalu pergi solat , kdg2 ada jugak hari jumaat je baik hari lain keluar dah belang dan taring2 yg tersembunyi .. hehe bukan salah semua tu ! alhamdulillah dia berubah jugak walaupun bulan tertentu .. sekurang2nya ada jugak iman yang buatkan dia ingin berubah ke arah kebaikan .. cumaaa 

hurmm cuma kadang heran why not kebaikan pada bulan2 tu kita lanjutkan pada bulan2 lain jugak , lanjutkan hingga setahun dan akhirnya hingga selama2nya , kenapa tidak ? jika bulan tersebut kita boleh berubah mesti bulan lain kita boleh berubah jugak kan ! chaiyok2.. teruskan hingga kita menutup mata .. untuk diri sendiri jugak, hurmm sebenarnya bukan kita tak mampu nak berubah tapi kita tidak bersungguh2 kan .. terlalu alpa dengan dunia , dengan nikmat dunia! walaupun berkali otak kita menyatakan nikmat dunia hanya sementara! tapi kita tetap juga hanyut ... ~ hanyutt dan terus hanyut ~ 

hati berbicara :
hidup kita ibarat pokok .. tapi pokok kekuatannya terletak pada akar 
kita pulak kekuatan terletak pada akal dan juga hati ..
jika akal kita mampu kita kawal dengan baik , hati juga turut bersih !
susah ? kdg2 susah kerana kita tidak bergantung pada baja untuk menyuburkan kehidupan kita !
cuma kdg kita terlalu bergantung pada nafsu sebab tu kehidupan kita jadi susah .. 
kita lupa kita ada agama , kita ada Allah .. kita lupa Allah yang mencipta kita ! 
kita berlagak dengan maha pencipta yang mencipta kita ! 
kdg2 kita tutup mata denganNYA , kdg2 kita membelankangkanNYA ..
dan lantas Allah murka pada kita ~ salah kah kita ?
tepuk dada tanya iman ... 
(untuk diri sendiri jugak yg terlalu byk alpa)

Comments

Hafizin Jamil said…
nak berubah jadi baik selama2nya..hehe
Yuni Aisyah said…
berbuat baiklah sepanjang masa.....nice entry qaseh..:)
kaizen said…
tu bkn hormat tp hipokrit...
Anisa Hang Tuah said…
sentiasa ingat padaNYA
cintailmu89 said…
itu pon kira kes ok lgi..hormat ulan ramadhan..ni yang selamba jugak bulan ramadhan..lagilaaaaaaaaa.
Far8 budak baik said…
tu ar..mcm rupa dan bentuk kita
jumpe manusia ni..
tapi mesti akan berubah nye
kalau dah masuk bulan ramadan..
walapun sikit..cewahhh..
haha
Unknown said…
bulan ramadhan je ramai dok bace quran..aku nak wat jugak le entry sal ni..ehehe leh tak
Hanim Irsyad said…
memang lumrah manusia, bile bulan puasa laa bawu nak sibuk datang jenguk masjid.. penuh masjid tuw..

bile bulan laen, lengang jew.. 2, 3 owang jew.. owang masjid jew..
ishh33, manusia, manusia :)


http://irsyanim.blogspot.com/2011/07/bile-sedih-kita-amek-gambar-hilang-sume.html
faiz said…
bulan ramadhan ni melatih kita jadi lebih baik..
semutsengal said…
tp kira okla jugak ada niat jd baikkan..


mcm perokok tu, masa puasa je berenti

abes puasa hisap balik.



AHAHHAAHHAHAH
Unknown said…
betl tu qaseh... nape lah agaknye.. bulan tu je dorang baik.. lepas pada tu buat balik. er.. mge dorg dberi hdayh =)

JOM BACA TIGA KISAH PALING SERAM =)
ewanthology said…
biar istiqomah ye :-)
Nur Farah Hani said…
tahu takaper.. kadang2 pelik gak ngan orang yang baik hanya di bualn ramadhan .. fara rasa diorangs ebenarnya tahu apa y terbaik tapi mungkin tader pendorong.. tak pun hati lebih terdorong pade benda y tak baik.. hurm.. weirdo.. uhuhu..
PenjuruKosong said…
kekuatan pokok bunga (gambar di atas) bergantung pada dawai yg ada dlmnya

hehehehehe
anumuchan said…
semoga mak en.kyle cpt2 sembuh ye..aaa betul tu, bukan bulan ramadhan je nak buat baik kan..btw, happy sunday (^___^)//~
Unknown said…
alhamdulillah...dah ada perubahan:)
ZianaRazali said…
alahai rindunya bulan poso..mujur abis dah ganti bulan lepas..ehehehe
MIMIE AIZA said…
suke la baca nota yg bawah tu.. meaningful (erkk betul ke eja dia) haha
Anonymous said…
sesungguhnya diriki ini masih belum lengkap.. T_T
KAMIHIDUP said…
biarlah apa yang baik tu kita lakukan secara istiqamah, InsyaALLAH akan diberkati. :)
SoLy SoLicious said…
sy suka entri ni......heee..... penuh dengan mesej yang ingin disampaikan ............peringatan tuk diri sendiri jua ^____^
sue perbs.. said…
hehe.. nk buat baik kene la Istiqamah.. tk yah tnggu bulan ramadhan.. peringatan utk diri sy jugakk
FR said…
patutnya takleh la cakap tak sabar2 tgu bulan tu tamat sbb nak merdeka ..

just kita mmg patut try our best berlumba-lumba buat segala kebaikan dan kmpul pahala time bulan ramadhan kan ? :)
kalau terbuka pntu hati insyaAllah la lepas tu pun masih kita teruskan ..
benda baik mmg kena paksa mula2..
lama2 insyaAllah jadi ikhlas ..
Anonymous said…
manusia kan mudah lalai..hihi
FarizAtie said…
owhh sangat la btol ape u ckp...:)
Eyka said…
serius eyka sokong entri ni..terbaik laa..kdg2 ade yg nak berubah seb datng ramadan je...pas habis tukar balik mcm selalu..hurm=.="
Hansyitake~ said…
it's not the matter of bulan baik kena jadi baik... kita mestilah menjadi baik setiap masa so, kita akan berada bawah keredhaanNya... insyaAllah... :)
AlongUsop said…
Istiqamah amalan kecil lebih mulia :)
Hizami Li said…
yes!
setuju.
:)
forever love said…
HUHU.. PTT LA TAKDE POST SEBELUM NIE.MAJUK NAPE?
Anonymous said…
setiap bulan kita kena buat amal..cuma bulan ramadhan penuh dengan barakah dan berlipat ganda amalan kita..i.allah
tu namanya bukan baik untuk diri sendiri..itu namanya MENGHORMATI BULAN RAMADHAN itu sendiri..hehe..dalam seksi2 tu pun fikiran dia masih lagi waras sebab masih menghormati bulan puasa..
mas saari said…
memang ada yang macam tu kan qaseh..
harap2 ramadhan tahu ni mereka boleh berubah selamanya!
Cik Ecah said…
peringatan utk ecah jugak...huhuhu
Ramadhan permulaan utk berubah insyaAllah...

bl dah mula wat perubahan yg baek teruskan w/pun ramadhan dah abes :)
azwa amani said…
Alhamdullilah mak kyle dah sihat.... semoga bertambah sihat....

sama2 kita ingatkan diri yg sentiasa alpa yer qaseh. :)
qwert. said…
heee.macam trend kan skrg org baik ikut bulan . huhm~
azkiya farhana said…
singgah sini n follow ;) feel free follow back <3
ghost said…
tapi apa salahnya dalam banyaknya bulan dalam setahun kita membebaskan diri kita dari kejahilan kita untuk merasai nikmat bermesra dengan kemuliaan ramadhan...mungkin berkat dari itu kita perolehi kerahmatan dan diberikan hidayah untuk mengekalkannya pada bulan seterusnya.

mungkin jawapan untuk 'abih bulan lain tak perlu menjadi baik?'agak terlalu mematikan persoalan dan keinginan.Ketentuan tuhan itu rahsia.
Unknown said…
xsabar nak masuk bulan ramadhan...:)
iPai said…
alhamdulillah, dah ok mak hencik bakal suami .. heee
iPai said…
mungkin tuh cabaran yang dihadapi manusia lain2 .. mungkin kita nampak macam tuh, mungkin dalam hati dia, dia sedang sedaya upaya berubah sedikit demi sedikit, yang kita tak nampak ..
iPai said…
bila jumpa aaoran aziz ni ? aaron aziz tak bagitahu pon ..
emarieys said…
hatinya belum terbuka...
Wuming said…
Entri yang menarik... Amalkan tiap kali post Entri buat satu copy dan simpan dalam folder.. Labelkan... Contohnya "Posted" Hanya cadangan....
mrs kayrul said…
hati manusia lain2...kena ada semangat dan azam yang kuat untuk berubah ke arah kebaikan
Cik Pulau said…
tapi kira dia ni jenis yg okey jugak la kan..
sekurang-kurangnya dia tau nak buat baik bulan ramadhan..
jangan jadi macam sesetgh orang..
bulan ramdhan pun still tak insaf2.
hehehe
Unknown said…
Bulan Ramadhan syaitan kena ikat. Bulan lain syaitan terlepas.
back to top