Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Betina Gilow Besi !

Assalamualaikum ...
org sini label wanita materialistik = betina gilow besi !

*gelinya ada bulu dada, seb bek ensem*
samad : wei der , lu kenapa muka macam bini mati 
said : memang bini mati pun wei , bini yg tak sah dah tinggalkan aku sedih aty aiii..
samad : alah bunga bukan sekor lah , eh sekuntum ..
said : masalahnya betina tu kikis harta benda aku , pastu ye tinggalkan aku wei 
samad : yang ko bagi tu nape, len kali letak dalam peti besi harta2 ko tuh ..sayang berpada2 beb,benci jgn sekali !

kadang2 aku terfikir bila mendengar kisah tentang 'gilow besi' ..nak salahkan sapa der ? nak salah kan pompuan yang gilow besi tu ke nak salah kan diri sendiri yang ada akai takmo fikir ! bukankah lelaki ada 9 akal 1 nafsu ? ohhh sebab 1 nafsu tu lah enko lupa yang ko ada 9 akal ? ''lu pe tahu der , aku sayang dia sebab tu aku ikut je permintaan dia '' lu pernah dengar tak pepatah zaman2 jaafar tonggek dulu , buat baik berpada2 ,buat jahat jangan sekali , so ko kalau nak syg pun biar berpada2 benci jangan sekali, tengok dah jadi macam ni , ko jugak yg susah kan ..mak aku ada pesan .. jangan terlalu manjakan wanita dengan kemewahan ! nanti naik lemak ! perempuan asal nya bukan gilow besi pun boleh jadi gilow besi kalau ko manjakan dengan harta benda .. len kali ko kalau tengok awek tu pelik semacam tambah2 bulu2 kaki dia takde ke .. pastu menggedik semacam mintak itu mintak ini, sahlah pisau cukur ..so pandai2 lah pikir derrr ~ jgn buta dgn tubuh dan rupa yg cantik n liuk melintuk,setan der !(macam kes org ketiga lah nak salahkan org ketiga ? kalau tak melayan org ketiga tuh ..hagak2 jadi ke tidok cinta tiga segi !)

adk : abg , nape monyok semacam je ni 
abg : xde pe dik , abg nak kawen tapi xde sape nak kat abg ..semua pdg harta , gilow besi
adik ; oh abg kerja apa ?
abg : emm tak kerja ..
adik : patut pun ,ampeh lah abg ni ,xmo kawan

situation 2 .. haaa yang ni ai bengang bagi kaum2 hawa macam ai kan , ai tu bukanlah gilow besi sangat pun kan tapi ai ni kadang2 kena pikir masa depan ai jugak , takkan nanti kawen nak makan batu cicah kicap, nak makan pasir goreng goreng dengan tauhu .. hurm mak ayah ai pun kadang bukanlah demand sangat tapi sekurang2nya nanti ada masa depan yang terjamin , makan cukup tambah2sekarang ni semua brg mahal , masuk jamban pun 30 sen , air suam kat kedai pun dah kena bayar !! tu air suam je ,kalau air cappucino haa mahu beriyal2 .. so kami kaum hawa tak mengharap sangat kekayaan yang melimpah ruah , cuma fikirkan masa depan ,dengan anak2 lagi ..sekolah anak2 lagi , haaaa so jangan sesuka suki label kami mcm tu ye , kecik aty ai .. kepada kaum2 adam di luar sana , sila lah bekerja untuk kehidupan kami lebih terjamin kwkwkwk..kaum hawa pun sekarang kerja jugak tapi jgn abaikan tggungjawab .. nafkah tetap di tangan suami , isteri sebagai mmbantu ! paham kaitooo..

hati berbicara :
hurmm sebenarnya tengah risau , tadi hencik kyle text katanya , doktor bagitahu mak tunggu masa je , 100 peratus bergantung pada ubat dan mesin .. yaAllah kuatkan semangat mereka , sekarang ni hanya tawakal je n berdoa , harapan tetap ada .. yaAllah engkau lagi mengetahui , kurangkanlah beban yang di tanggung oleh mereka ..permudahkanlah segala urusan .. amin 

Comments

Unknown said…
kawen 4 lah trus. snang. ehehe
emarieys said…
tak semua wanita besifat materialistik.. nak bersama..kena hadapi bersama..


INSYAALLAH semoga keluarga incik kyle berada dalam keadaan selamat dan tenang
WuMing said…
Harta benda bukan kekal pun... buat apa nak gilakan sangat...
Nuruashia said…
nuru doakan semuanye selamat ek sys.
Nuruashia said…
nuru doakan semuanye selamat ek sys.
semutsengal said…
bila perempuan salah guna erti *sayang* macam tulah..



AHAHHAHAHAHAHA
mas saari said…
situasi mak encik kyle sama ngan situasi arwah mak akak dulu...

minta dia byk bersabar...kalau dah sampai ajal mak dia relakan jelah dia pergi! suruh adik beradik dia relakan, kalau tidak lagi susah mak dia nak pergi! sbb dia tahu anak dia tak relakan...
BTS said…
apakah?? betina gilow besi? apa tu?
Unknown said…
aku nak kaji pompuan
Sarkasiz said…
jangan kenal dengan perempuan gold digger..
yup..selagi xde ikatan tu jgn terlalu mempercayai seseorg sgt..siasat betul2 dulu dan berfikir sblm bertindak..
forever love said…
doakan yang terbaik je..
Liyana Zahim said…
Haaa jadik kau laki bkerja la rerajin.. Kami tak mtk nissan fair lady.. Honda CRV pon da ckup.. Hahaha..

Qaseh, batu cicah kicap tu ade ek? Hahahhaha~
Cik Ecah said…
bercinta dgn manusia kene berpada2 sudah ;p

btw,smg mudah urusan hencik kyle awk yea..
doa bnyak2 pd DIA...
roq said…
lamo den x singgah sini...hehehe....singgah la balik ye .....cantik blog ni....:)
fae jamal said…
macam-macam perangai dah sekarang ni kan..gilo besi ni yang palling top la skg ni kan..hehe
ghost said…
dua permasalahan yang melanda dari dulu sampai sekarang.dan sampai sekarang gak penyelesaiannya langsung tak berkesan kerna apa orang kata:

ketika hangat bercinta,pintu hati terbuka luas tapi sayang pintu akal tertutup rapat..
Unknown said…
a'a kan. jgn keja nak salahkan orang lain je. spe suruh baik hati sangat pegi bagi macam2. dh kena tinggal, sendiri jgk merana.
mykhalis said…
yup..lelakipun kena bijak la,, jgnla bergodok bergadai..tapi lelaki ni mmg payah sikit.. kalau dapat yang cun tu..mmg takut lepas pulak.. susah oo..tapi yg tak keje tu bingaila.. bumi ni luas..tak tipu oo..datang je.. mintak gaji murah2 sikit.. dari nganggur..ye tak?
adan said…
kalau tak ada bulu kaki sah pisau cukur... ahahaha..


lelaki mmg kena keje ar.. baru la lelaki macho.. ahaha
syuwai said…
perempuan mana yg taknak lelaki yg dpt menjamin masa depan dorang, ye dak?? hohohoh

p/s semoga dipermudahkan juga semua urusan keluarga mr.klye + qaseh ye ^^
Niena Muhammad said…
ye, nafkah di tgn suami smuanya, klo isteri kerja tu sekadar mmbantu, suami plak xleh nk makan duit si isteri seskuka hati :D
qwert. said…
caption gambar no1 tak bole blahh ! haha seb bek ensem :P

duit penting jugak kan, kalau cinta bagai rak pun tadak duit cmna nak survive~
Ct Arina said…
senang je, tepuk dada tanye selera ^_^ pokok pangkalnye dari diri sendiri.
nabilah_2908 said…
suka part no 2 tu... :)

zmn sekarang duit dan cinta kena jalan seiring....bukan la nak yg kaya raya..tapi cukup makan pakai...cukup tuk tanggung kita yg perempuan ni... :)

takziah tuk emak En Kyle...moga Allah permudahkan segalanya...
azwa amani said…
ya Allah,,,,amani pernah merasa keadaan encik kyle tu... banyak2 berdoa yer dear... :) amani turut doakan kesihatan..InsyaAllah.. :)
Fauzan Zain said…
naseb baek ade keje..hehe
zeeLa-AtiE said…
haha...
sesuai jadik doktor cinta =)
tomato said…
betoll . yg first tu laki sengall..haha ;p

second : dh tak keje sape yg nk .. huh

last : sabar ye.. insyaallah Allah akn bagi kekuatan :)
Nur Farah Hani said…
uhuuu laki memang selalu macam tu.. suke label perempuan bukan2.. salah tafsir,, padahal ade gak laki yang tengok kat duit perempuan.. harte benda..s ame gak tapi kenape die tak labe lelaki gile besi.. ehehehe..

btw my prays for your encik kyle mum.. mudhmudahan die tabah menghadapinya.. amin..
iPai said…
moga dipermudahkan urusan .. amin ..
iPai said…
kes 1 - mak ai .. sejak bila cik qaseh buat style post cam ni .. menghairankan .. hehehe

tp memang betul laa .. jgn dimanjakan dgn kemewahan ..


n yup, orang ketiga .. kalau tak layan, tak jadi .. kecuali nevon dalam cite nora elena tuh .. hehehe
iPai said…
kes 2 - ada lagi ke kes laki yang tak reti nak cari keja ni .. haiya .. dah laa nak cari kerja susah skrang ..
salemaziz said…
sonang duo2 kojo. x gitu? :D
Hafizin Jamil said…
payoh jgok ore gilo besi nih..haha,susah jugak kalo kaum adam tak de besi..:)
Far8 budak baik said…
amboiii sedap nye kutok lelaki..
hahaahhahahahaha =p
nak wat cam ner kn..
syg sgt kat korang lahhhh...
semua sangup..
nak terjun bangunan pun bolehh.
hahahahaah
kura said…
sayang berpada2 beb,benci jgn sekali ! - suka pula dgr statement ni. haha...

oh. semoga beliau *mak anda selamat. selmat dunia akhirat. amin
puteri ain said…
betul2 . smua pasal duit je skang ni .
btol kan Qaseh , biar lah lelaki tuh tak kaya tapi sekurang kurangnya die berusaha untuk mencari rezeki sungguh2x ,bukan gilow besi (sebenarnye anis baru tahu maksud gilow besi nie, hehe )
Unknown said…
panjang luah perasaan..gilow besi..ngape tak gilow emas jeo?
sorry lambat reply..bro keje..^_^
Unknown said…
Hehe... setuju dgn qaseh! lelaki perlu berhati hati n jgn salahkn pmpn jep!

Moge mak qaseh...sembuh cepat2. miracle could happen. =) tabah ek
Anonymous said…
lama tak dengar orang panggil gila besi ni..hee
SYARIFF HAIKAL said…
hheeh..owhh bru tau..pmpn gilo besi erk..emmm tula qaseh..apa2 pun lelaki..tp dek nafsu yg x pernah puas..akhirnye kandas jugak si lelaki..bila nafsu menguasai segala nya..aku tewasssssssssssssss..arhhh..
::p0t pEt iLa:: said…
hahaha..xleh bayangkan kalo die bg iguana..masuk book of records terus! ^^
::p0t pEt iLa:: said…
eh sori qaseh..silap2..post yg before nih sila delete..nk komen kt blog laen..hahaha

erm tu la kan..kadang2 terpikir jugak sape yg salah dalam hal ni sebnarnye..nak salahkan betina gilo besi pon xleh nk salahkan laki ngokss tu pon xleh..huhu
Unknown said…
kadang2 macam tulah..bila ati dah sayang, kita terus buta hati...
dear anies said…
waduh! dlm reality..benarkah ini berlaku?

Kerana LiverpoolFC episode 1
semoga semuanya dalam keadaan baik dan redha aper pun yg berlaku qaseh
lady-D said…
dla gila makan jer..haha..
doa byk2 yer qaseh..semoga mak kyle sembuh dan kalo dh smpai ms doa semoga perjalanannya senang..
teyn teyn said…
setuju kata2 awak :)
Diana @ BKKC said…
slm dear..cube nk tabahkan ati kan ngan entri2 begini...dee tahu...dee pon mcm tu..sakit mak dee doktor kate dah final stage..tp alhamdulillah..walau dlm sedih+takut..kami seakan tenang & redha..kami yakin..Allah lebih tahu
Sarah Mnasir said…
bkn sje2 gilo besi tp sbb pk mse dpn.. xkn na kawen ngn owg kutip besi kot.. haha
KAMIHIDUP said…
ada harta pun ada juga yang tak pandang.
Nurulbadiah Lai said…
Likee 100 kali entry ni
Unknown said…
salam, bro baru tukar blog cari list sampai jam 11pm malam ni..berminat
~nsar~ said…
haha.. batu cicah kicap.. saya sokong.. bukan demand hidup senang lenang.. cuma biarla tahu masa depan tu nanti macam mana..

kami tak demand hantaran 5 6 angka.. kami cuma mahu sederhana yang melimpah ruah...

dan masa depan yang insyallah terjamin..

macam mana nak terjamin.. jaga solat.. hehe
suk said…
pasni cari awek yang xde bulu kaki je lah. hahaha
mye said…
salam perkenalan :)
smoga Allah permudahkan urusan en kyle brsama mak..
huhu
Fyqa said…
susa nk cri org yg bebetol tgk hati nihh
~Sal Ismail~ said…
~bila nafsu kuasai akal..mcm tu le jadinye

~x salah memilih utk kesenangan kita..bukan kesenangan melampau..tp kesenangan berpada~
Kalamhati said…
semoga semuanya selamat..
Gee said…
semoga terus tabah...
biela bell said…
yup betOl tu..
perempuan bkn sbnrnye pndg hrta sgt,kami cuma mahukan masa depan kami terjamin tu jer lah kan.
tapi ada jugak perempuan yg terbabas but mostly macam tu la..sape taknak hidup bahagia kan..

btw thanks for drop a comment ^_^
Pyka Rahmat said…
kenapa gilow besi?
Fara E's said…
tak ske gax laki derw bulu dada , muahaha

sabar ya , hope dia ok (:
zoul said…
tak baik kalau mempergunakan org lain..entry menarik..:P
Zharif Azis said…
betina gilo besi ? x tahan gila ayat . muahahaa .

jalan2 sini n follow =D
Tea Dno said…
wohh. gilow besi ekk. tea mcm tu ke? kahkah. kurang sket kot.:P
adan said…
reality.. bila bulan puasa semua orang akan jadi baik.. sbg tanda menghormati bulan mulia.. lepas je bulan ramdhan kedengaran laungan "'merdeka" sbg tanda kejayaan menunaikan perintah agama.. lepas tu jadi setan balik.. ahahha.. tp bukan semua.

btw semoga keluarga encik kyle tawakkal.