VICTORIA BRIDGE | RAILWAY TOURISM

3 ulasan:

PERASMIAN PROGRAM PELANCONGAN - ‘VICTORIA BRIDGE GREEN DAY’ – 1MALAYSIA GREEN, 1MALAYSIA CLEAN’SEBAGAI TAPAK WARISAN NEGARA

''VICTORIA BRIDGE GREEN DAY'' yang di cadangkan oleh RTAM ,tujuan sebenarnya bagi memulihara dan memelihara kawasan persekitaran tempat bersejarah ini dan mewujudkan‘Victoria Bridge’ sebagai destinasi terbaru pelancongan di Kuala Kangsar bagi mendapat pengiktirafan dan diwartakan sebagai Tapak Warisan daripada Jabatan Warisan Negara.

Bagi yang tak tahu apa ''VICTORIA BRIDGE'' atau di kenali sebagai ''JAMBATAN VICTORIA'' dlm bahasa melayu ,meh aku cerita sedikit asal usulnya ;
  • Dibina sekitar tahun 1897 hingga 1900 oleh pihak berkuasa Keretapi Negeri Perak
  • sebuah jambatan kereta api tunggal yang melintasi Sungai Perak di Karai dan merupakan salah satu jambatan kereta api tertua di Malaysia
  • terletak kira-kira 4 km dari Jambatan Iskandar.
  • dibuka pada 21 Mac 1900 oleh Almarhum Sultan Idris Murshidul Azzam Shah pada satu majlis yang turut dihadiri oleh Sir Frank Swettenham, Residen-Jeneral untuk FMS, dan Sir John Pickersgill Rodger, yang bertindak Residen British Perak. Pembukaan istiadat jambatan terdiri membuka sebuah bar menyeberangi portal dengan kunci perak.
Victoria Bridge yang tidak terurus suatu ketika dahulu 






 sambutan yang sangat meriah , semua menunggu ketibaan kami , 

''i love Victoria Bridge'' 
tempat ni memang tempat yang terbaik untuk photoshoot , lebih-lebih lagi wedding , tapi aku yang gayat ni tak boleh photoshoot kat sini , hilang seri pengantin nanti last-last semua mimik muka takut je haha 

sambutan kami di sambut meriah seperti VIP , sampai je di sana kami semua di selimpangkan kain batik dan kain pelikat , rupanya macam lelaki dan perempuan melayu terakhir pulak 

sempat lagi selfie kan diri bersama penari VMY2014 , sporting semuanya hehe nasib baik nampak , biasanya bila selfie muka aku sorang je ada .. haha

 

part paling best mestilah 'makan' , masih lagi masakan tradisional , tetiba aku rindu dengan suasana makan berhidang , perghhh makan cara ni memang rare , duk bersila ramai2 , tiada sudu mahupun garfu , semua TRADISIONAL .. kenangan indah di Victoria Bridge 

acara perasmian ni di meriahkan dengan dendangan lagu dari kumpulan penyanyi ni , alamak tak tahu pulak kumpulan apa , yang pasti best prsembahan mereka 

gadis-gadis melayu terakhir pun nak ambil kesempatan bergambar kenangan di sini , haaaa memang nampak ayu dan sopan je kan .. terlebih sudah , nampak kami sangat tradisional di sini .. 

meriam buatan 
memang lemah jantung dengar bunyi dari meriam ni 


Jika Pulau Pinang dan Melaka dapat memulihara struktur bangunan bersejarah sehingga mendapat pengiktirafan ‘Tapak Bersejarah UNESCO’ tapak ‘Victoria Bridge’ ini juga tidak harus dilupakan begitu sahaja dan ianya harus dipulihara dan dijaga supaya tidak luput ditelan zaman
syabas buat RTAM yang mencadangkan acara sebegini bagi melindungi khazanah negara ,  RTAM juga berniat untuk mendapatkan pengiktirafan daripada kerajaan melalui Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan dan Jabatan Warisan Negara untuk mewartakan jambatan ini sebagai salah satu Warisan Negara.Persatuan Pelancongan Keretapi Malaysia berharap Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dapat menyokong usaha ini bagi mengembalikan zaman kegemilangan jambatan ini sebagai penghubung utama merentasi Sungai Perak. 

akhir sekali kami juga menyokong sepenuhnya cadangan RTAM dalam memulihara dan memelihara khazanah-khazanah yang makin di lupa , ye lah kan , andai kata khazanah ni dah tiada , anak-anak muda zaman moden tak dapat merasa dan melihat sendiri satu2nya jambatan tertua di Malaysia .. semoga usaha ini berjaya .. terima kasih sekali lagi buat RAIL TOUR ASSOSIATION MALAYSIA (RTAM)


3 ulasan:

  1. salam ukhwah.. 1st time dtg singgah sini.. dari : http://thescreammer.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. oh, gambar lompat tu nice lah
    tapi sayang, terlindung pulak muka den..
    klu tak dh cilok gambor tuh

    BalasPadam
  3. Mmenag tempat yg menarik klu wat photoshoot kawin nih.. ekkeke.. kene cari org perak lah klu nk photosgoot kawin kat sini..ekkekee

    http://www.norainyusoff.com/2014/02/victoria-bridge-salah-satu-khazanah.html

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com