Bila Berdepan dengan Suami ~ wink2x..

69 ulasan:
Assalamualaikum selamat tengahari syg2 semua .. 
qaseh belum kawen lagi tapi nak share bile berdepan dengan suami .. hik2 sebagai pedoman nanti hik2..
semalam tengah meseg dengan hencik kyle ..qaseh terjumpa buku lama ayah tentang 'suami isteri solehah' qaseh pun baca2 byk ilmu dapat .. n then masuk msg dr shida hehe .. tq msg qaseh ye syg .... so entry hari ni qaseh amek dr buku tu ..~



bila berdepan dengan suami sila lah buat muka poyo nak minta penampo hehe.. okeyh gurau je .. nak tahu tak suami sempurna tu macamana? adakah si dia mesti hensem seperti clark kent ... ataupun kaya wahaha suami aku kaya suami aku kaya ! oh tidak ~ adakah ketul2 mcm abg beng itu sempurna ?opsss.. ~ sebenarnya suami yg sempurna adalah tidak memarahi jika isterinya tidak pandai berhias dan tidak melayannya dengan sempurna tapi tegas ! bila isterinya tidak tunaikan solat dan berkaitan agama ~ itulah seorang suami yg sempurna... weeee ~ so adakah suami korang2 yg dah kwen itu sempurna ~~ tanya hati ....
macamana pulak nk berdepan dgn suami ustazah eh ~(tbe2 jadi ustazah)

  • semasa suami bercakap ..sila lah tutup telinga dgn kapas ..eh saloh ! berdiam diri itu lebih baik ..jgn suka menjawab kecik aty beliau 
  • semasa suami marah sila lah menangis ..grrr berdiam diri jugak itu yg terbaik .. jgn melawan kata nnt dia akan tinggalkan kamu sepi tanpa seribu bahasa..so korang cakaplah dgn dinding ..padan muka sape suruh melawan ! hehe itu denda atas kedegilan kamu
  • bila suami berhajat sesuatu sila bangun cepat..bagun sepantas kilat menunaikan apa yg dihajati oleh somi tercinta
  • sila lah memasak ikut selera suami bukan ikut selera kamu wahai isteri .. tanya dulu dia 'abg2~ hari ni abg nak makan apa..ayang nak masak ni haaa ..baek tak ayangggg awww2x..
  • sentiasa sediakan keperluan2 suami ..cth sikat ,tuala ,minyak wangi , minyak rambut supaya taklah suami tercari2 .. n silap letak minyak goreng ikan atas kepala..wuwuwu sadis ~
  • bila bertembung dgn kehendak suami dan anak..silalah dahulukan keperluan suami ..suami first ~ xde dah lady first hokey ~
  • bila nak guna harta suami untuk hadiahkan pada mak ayah kita ..silalah minta izin dulu dengan suami ..keizinan suami itu sgt lah besar ganjarannya .. kena tanya ! manalah tahu suami nak guna dulu harta tu ..cth : duit ~ haa ce tanya ce tanya
  • sentiasa bersih dan wangi bila bersama dengan si suami (ehem2) taklah bau macam ikan kering ye dak ..ngeee
  • air minuman suami hendaklah perlu ada wpun suami tak minta .. wpun air masak .. duk rilex2 pergilah kedapur jap ..buat air kopi ke air tea ke..tambah pulak pisang goreng panas wah2.. bhgia nya~ (melayang2 jap)
  • baju suami kalau yg koyak2 tu or tercabut butang ..silalah baiki n jahit dengan kemas.. jgn jahit sambil lewa je..tampo kang ...
  • jika misai or janggut nya dah panjang melebihi segenggam sila lah amek mesin rumput eh amek gunting tolong potongkan ..baek tak ewww

hati berbicara :
saya tak hamek pendidikan seni masa sekolah dulu ~ maaflah yo...
 so nanti bila kita dah berkeluarga jagalah adab2 kita bila berdeban dengan orang yang paling kita kena hormati ...suami kita .. ~
percintaan dan perkahwinan suatu alam yang berbeza .. izinnya paling penting ..
apa2pun yang kita buat mintaklah izin dari dia dan juga jangan pernah sesekali bercerita buruk pasal suami kita pd org lain ~ 
org yg takkan mencium bau syurga adalah isteri yang menghina suaminya sendiri .. ~ yang tak pernah berterima kasih dengan pengorbanan2 suami ..
jangan pernah bermasam muka dengan suami ..senyum ~ tak perlu kata apa2..masa bercinta kita pandai memujuk hati kekasih takkan masa berkahwin semua tu hilang mentang2 kita dah berkahwin dgnnya ?
hehe ~ semoga kita selalu saling mengingatkan tak kira berap pun usia kita ... 


69 ulasan:

Miss Ran berkata...

suke..sweet je entry ni


lame tk tgk komen di sini=P

forever love berkata...

yang part misai tue.. kene gengam misai dulu la erk.. baru taw kan banyak mana... haha..

Cik Bidadari berkata...

hik hik hik... akak suka entry nie... kui kui kui... berguna gila... keh keh keh...

Firdaus Kasim berkata...

sweetnya bila perempuan potong janggut kita.. hehe

Nuffnang pandang serius pada entri "Rahsia Terbongkar Nuffnang"

Sunah Mohammad berkata...

okehhh! hahahah~

taqiyue berkata...

trim janggut pkai mesen rumput pon boleh jugak.ahah

Farhanah Mokthar berkata...

hey there.
singgah sini baca entry.
nice. :)

Dalila berkata...

Salam tengahari..Sweet entri qaseh..hehe..

bila kita bnyk membaca, kita ade ilmu, n kita bleh share dgn org lain ;)

Preparation b4 jadi wife..hehe

Awan Biru berkata...

Tips berdepan dengan isteri ada tak?

Apa-apa pun, persefahaman itu perlu barulah nanti tiada pinggan,mangkuk,periuk melayang sana-sini.

missh aryeika berkata...

nice n3 :)
tapi missh belom ade suami .
HAHA ,

a t i E n a b E r n ! berkata...

hahaha ... atien suke laa entry nie..comel je ayt die mcm tuan nye..heheh.. i lup this entry yoOoo ..

Nabila Huda berkata...

ohoho.. menarik info ni..

bantalbucuk berkata...

tiba2 tak sabar nak kawin..nak jadi isteri yang cam tu..hehe :P

Wuucin Kimora berkata...

Ok nk kawen! hahahhaha ;D

awEEN berkata...

oh..bagusnye info ni...kalau dpt buat semua tips kt atas tu bahagianye la si suami..huhu...

AtiE aBduLLah berkata...

hahaha..
nk gelak boley bace pasal janggut tu..
haha..
kelakar kot...

Qaseh dalia adelia berkata...

miss ran -
xpe :) qaseh pun kdg2 xsempat bw ke semua blog kawan2

Qaseh dalia adelia berkata...

atiq -
haha misai mane tu boleh genggam

Qaseh dalia adelia berkata...

sis bidadari -
uik gelak sakan hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

firdaus kasim-
nanti kawen suruh lah isteri potong janggut ye

Qaseh dalia adelia berkata...

sunah -
untuk ady ke wawawa

Qaseh dalia adelia berkata...

taqiyue -
sekalik ngan hidung tadak nanti hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

farhanah mokhtar -
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

dalila -
ha betul tu syg ..
yup preparetion maybe hihi

Qaseh dalia adelia berkata...

awan biru -
nnt qaseh cari ye

Qaseh dalia adelia berkata...

mishh -
qaseh pun belum ade suami jugak ngeh2

Qaseh dalia adelia berkata...

atien-
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

nabila huda -
menarik ye ..hee tq

Qaseh dalia adelia berkata...

bantalbucuk -
wah2 gatai lah tu haha insyaAllah

Qaseh dalia adelia berkata...

wuucin -
xleh langkah bendul hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

aween -
kalau suami bhgia kita pun turut bhgia ye dakk

Qaseh dalia adelia berkata...

atie -
gelak slow2 dah lah ye heee

mynameismy berkata...

wah! my bace dengan penuh perasaan! nak save buat simpan hr mase depan!!

**psssttt... mcm xsbr nk tawen jek dak tuh..;P

hanim azhari berkata...

waa..lepas ni sis qaseh bule jd isteri yg superduper terbaik la hahaha..best entry ni suka2 ;)

forever love berkata...

dah die kata misai segengam.. cmne.?

iLa suHaiLa berkata...

terbaekklah Qaseh..msti jap lagi jdi istri terlebih baekk,..hehe

♥sophie♥ berkata...

hehehe,,suwit ! best entry ney :)
keluarga bahagia bermula dr sini =)

fiq berkata...

nk komen..p xtaw nk komen ape..wakakkaa

Qaseh dalia adelia berkata...

my -
dak my tu mmg tak saba nak kawen kan kah2

Qaseh dalia adelia berkata...

hanim -
amboi cakap je senang nak buat tu susah jugak hahaha

Qaseh dalia adelia berkata...

atiq -
agak2 misai datuk K kot hahahaha

Qaseh dalia adelia berkata...

ila -
hehe yelah tu .. ila lah terbaekk tu

Qaseh dalia adelia berkata...

sophie -
tq syg ..betul tu

forever love berkata...

hahaha.. pergh..misai dato k tue..ok2.. misai a galak pun boleh gak kan.?

amny berkata...

wwuu..lambat agi nak kawennn..tah sempat tah x....

**::CIKNUURUL::** berkata...

bestnyerr la klu dpt suami yg xcerewet psl mknn,.huhu,.ngan suami yg xmenengking istrinya yg lemah lmbut itu,.huhu,.nice entri qaseh,.teehee=)))

KyLe berkata...

xmo simpan misai tp janggut haha simpan panjang2 tgk ye nak tlg potong x kah3x

Syafiq Rosli berkata...

wah qaseh dah ready nak kawen ye..

Qaseh dalia adelia berkata...

atiq -
dah2 amboi bagitau diorang kan hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

ciknurul -
hehe tulah pasal kan semoga ciknurul dapat suami yg tak cerewet :)

Qaseh dalia adelia berkata...

kyle -
saya akan gunting hahaha

Naddia berkata...

baiknya bakal isteri hincik kyle..

kaizen berkata...

mmg kne bookmark menda nih...simpan bg bakal bini...

kay_are berkata...

entri ni bagus.. masalahnye calon pun xde lagi.. nak pesan kat sape sume ni?? T_T

KUREKURE COMEL berkata...

hehehe....mina punya pengalaman kan..kan...hehehe....


bila mat tgh marah...mina diam...sure mat lg naik hangin....


sbb muka mina ni mcm tgh mengajuk2 dia...hehehe...lepastu mina mcm buat bodoh je....



so...mina kena bercakap..n lawan ckit2....hehehe...jahatkan...

yaya_flanella berkata...

hee. sgt maniss!

ghost writer berkata...

cepat kamu hasilkan entry...

menjadi seorang isteri yang sangat sempurna itu mungkin agak sukar tapi kalau masih mau mencuba dengan menyediakan segala keperluan seorang suami itu barangkali ia bukan lah sesukar mana selagi tau untuk menguruskan dengan baik...

Qaseh dalia adelia berkata...

naddia -
wawawa baik olok2

Qaseh dalia adelia berkata...

kaizen -
hamboiii hehe bookmark lah sila2

Qaseh dalia adelia berkata...

kure2comel -
hehe kalau diam marah lebih baik melawan haha

Qaseh dalia adelia berkata...

bro ghost writer -
tq bro

memang nak jadi isteri yg sempurna tu sgt susah .. kita pun bukannya sempurna kan ~ tapi buat yg terbaik tu dah memadai dari pada tak buat apa2..hehe

kaizen berkata...

hehehe..tq qaseh..wat lg entry2 yg memberikn info tok semua taw...

Isteri Yang Comel berkata...

hihhi comel lah entry nie.. katun qaseh pun comel jugak

puteri rimba berkata...

sukaaaaa....bleh buat panduan nih...hu..hu..hu....nak kawinnnnn....

:)

neslO_ais berkata...

siyes best dapat isteri camtu..hik3 :D

alexa yussida berkata...

thumbs up dua dua ibu jari la:)

miyoko mohamed berkata...

wah...ramai giler yg komen..huhu..pape pon,entry yg menarik..jmput2 la singgah blog kite plak ye..

... berkata...

as salam..
hoho..
kalau ada perempuan yang bagini..
alhamdulillah..tapi tak semua sempurna
kan.. =)

redha selepas berusaha ;)

... berkata...

thunbs up ;)

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com