Bila Berdepan dengan Suami ~ wink2x..

69 ulasan:
Assalamualaikum selamat tengahari syg2 semua .. 
qaseh belum kawen lagi tapi nak share bile berdepan dengan suami .. hik2 sebagai pedoman nanti hik2..
semalam tengah meseg dengan hencik kyle ..qaseh terjumpa buku lama ayah tentang 'suami isteri solehah' qaseh pun baca2 byk ilmu dapat .. n then masuk msg dr shida hehe .. tq msg qaseh ye syg .... so entry hari ni qaseh amek dr buku tu ..~



bila berdepan dengan suami sila lah buat muka poyo nak minta penampo hehe.. okeyh gurau je .. nak tahu tak suami sempurna tu macamana? adakah si dia mesti hensem seperti clark kent ... ataupun kaya wahaha suami aku kaya suami aku kaya ! oh tidak ~ adakah ketul2 mcm abg beng itu sempurna ?opsss.. ~ sebenarnya suami yg sempurna adalah tidak memarahi jika isterinya tidak pandai berhias dan tidak melayannya dengan sempurna tapi tegas ! bila isterinya tidak tunaikan solat dan berkaitan agama ~ itulah seorang suami yg sempurna... weeee ~ so adakah suami korang2 yg dah kwen itu sempurna ~~ tanya hati ....
macamana pulak nk berdepan dgn suami ustazah eh ~(tbe2 jadi ustazah)

  • semasa suami bercakap ..sila lah tutup telinga dgn kapas ..eh saloh ! berdiam diri itu lebih baik ..jgn suka menjawab kecik aty beliau 
  • semasa suami marah sila lah menangis ..grrr berdiam diri jugak itu yg terbaik .. jgn melawan kata nnt dia akan tinggalkan kamu sepi tanpa seribu bahasa..so korang cakaplah dgn dinding ..padan muka sape suruh melawan ! hehe itu denda atas kedegilan kamu
  • bila suami berhajat sesuatu sila bangun cepat..bagun sepantas kilat menunaikan apa yg dihajati oleh somi tercinta
  • sila lah memasak ikut selera suami bukan ikut selera kamu wahai isteri .. tanya dulu dia 'abg2~ hari ni abg nak makan apa..ayang nak masak ni haaa ..baek tak ayangggg awww2x..
  • sentiasa sediakan keperluan2 suami ..cth sikat ,tuala ,minyak wangi , minyak rambut supaya taklah suami tercari2 .. n silap letak minyak goreng ikan atas kepala..wuwuwu sadis ~
  • bila bertembung dgn kehendak suami dan anak..silalah dahulukan keperluan suami ..suami first ~ xde dah lady first hokey ~
  • bila nak guna harta suami untuk hadiahkan pada mak ayah kita ..silalah minta izin dulu dengan suami ..keizinan suami itu sgt lah besar ganjarannya .. kena tanya ! manalah tahu suami nak guna dulu harta tu ..cth : duit ~ haa ce tanya ce tanya
  • sentiasa bersih dan wangi bila bersama dengan si suami (ehem2) taklah bau macam ikan kering ye dak ..ngeee
  • air minuman suami hendaklah perlu ada wpun suami tak minta .. wpun air masak .. duk rilex2 pergilah kedapur jap ..buat air kopi ke air tea ke..tambah pulak pisang goreng panas wah2.. bhgia nya~ (melayang2 jap)
  • baju suami kalau yg koyak2 tu or tercabut butang ..silalah baiki n jahit dengan kemas.. jgn jahit sambil lewa je..tampo kang ...
  • jika misai or janggut nya dah panjang melebihi segenggam sila lah amek mesin rumput eh amek gunting tolong potongkan ..baek tak ewww

hati berbicara :
saya tak hamek pendidikan seni masa sekolah dulu ~ maaflah yo...
 so nanti bila kita dah berkeluarga jagalah adab2 kita bila berdeban dengan orang yang paling kita kena hormati ...suami kita .. ~
percintaan dan perkahwinan suatu alam yang berbeza .. izinnya paling penting ..
apa2pun yang kita buat mintaklah izin dari dia dan juga jangan pernah sesekali bercerita buruk pasal suami kita pd org lain ~ 
org yg takkan mencium bau syurga adalah isteri yang menghina suaminya sendiri .. ~ yang tak pernah berterima kasih dengan pengorbanan2 suami ..
jangan pernah bermasam muka dengan suami ..senyum ~ tak perlu kata apa2..masa bercinta kita pandai memujuk hati kekasih takkan masa berkahwin semua tu hilang mentang2 kita dah berkahwin dgnnya ?
hehe ~ semoga kita selalu saling mengingatkan tak kira berap pun usia kita ... 


69 ulasan:

  1. suke..sweet je entry ni


    lame tk tgk komen di sini=P

    BalasPadam
  2. yang part misai tue.. kene gengam misai dulu la erk.. baru taw kan banyak mana... haha..

    BalasPadam
  3. hik hik hik... akak suka entry nie... kui kui kui... berguna gila... keh keh keh...

    BalasPadam
  4. trim janggut pkai mesen rumput pon boleh jugak.ahah

    BalasPadam
  5. hey there.
    singgah sini baca entry.
    nice. :)

    BalasPadam
  6. Salam tengahari..Sweet entri qaseh..hehe..

    bila kita bnyk membaca, kita ade ilmu, n kita bleh share dgn org lain ;)

    Preparation b4 jadi wife..hehe

    BalasPadam
  7. Tips berdepan dengan isteri ada tak?

    Apa-apa pun, persefahaman itu perlu barulah nanti tiada pinggan,mangkuk,periuk melayang sana-sini.

    BalasPadam
  8. nice n3 :)
    tapi missh belom ade suami .
    HAHA ,

    BalasPadam
  9. hahaha ... atien suke laa entry nie..comel je ayt die mcm tuan nye..heheh.. i lup this entry yoOoo ..

    BalasPadam
  10. tiba2 tak sabar nak kawin..nak jadi isteri yang cam tu..hehe :P

    BalasPadam
  11. oh..bagusnye info ni...kalau dpt buat semua tips kt atas tu bahagianye la si suami..huhu...

    BalasPadam
  12. hahaha..
    nk gelak boley bace pasal janggut tu..
    haha..
    kelakar kot...

    BalasPadam
  13. miss ran -
    xpe :) qaseh pun kdg2 xsempat bw ke semua blog kawan2

    BalasPadam
  14. atiq -
    haha misai mane tu boleh genggam

    BalasPadam
  15. sis bidadari -
    uik gelak sakan hehe

    BalasPadam
  16. firdaus kasim-
    nanti kawen suruh lah isteri potong janggut ye

    BalasPadam
  17. taqiyue -
    sekalik ngan hidung tadak nanti hehe

    BalasPadam
  18. dalila -
    ha betul tu syg ..
    yup preparetion maybe hihi

    BalasPadam
  19. mishh -
    qaseh pun belum ade suami jugak ngeh2

    BalasPadam
  20. bantalbucuk -
    wah2 gatai lah tu haha insyaAllah

    BalasPadam
  21. aween -
    kalau suami bhgia kita pun turut bhgia ye dakk

    BalasPadam
  22. wah! my bace dengan penuh perasaan! nak save buat simpan hr mase depan!!

    **psssttt... mcm xsbr nk tawen jek dak tuh..;P

    BalasPadam
  23. waa..lepas ni sis qaseh bule jd isteri yg superduper terbaik la hahaha..best entry ni suka2 ;)

    BalasPadam
  24. dah die kata misai segengam.. cmne.?

    BalasPadam
  25. terbaekklah Qaseh..msti jap lagi jdi istri terlebih baekk,..hehe

    BalasPadam
  26. hehehe,,suwit ! best entry ney :)
    keluarga bahagia bermula dr sini =)

    BalasPadam
  27. nk komen..p xtaw nk komen ape..wakakkaa

    BalasPadam
  28. my -
    dak my tu mmg tak saba nak kawen kan kah2

    BalasPadam
  29. hanim -
    amboi cakap je senang nak buat tu susah jugak hahaha

    BalasPadam
  30. atiq -
    agak2 misai datuk K kot hahahaha

    BalasPadam
  31. ila -
    hehe yelah tu .. ila lah terbaekk tu

    BalasPadam
  32. hahaha.. pergh..misai dato k tue..ok2.. misai a galak pun boleh gak kan.?

    BalasPadam
  33. wwuu..lambat agi nak kawennn..tah sempat tah x....

    BalasPadam
  34. bestnyerr la klu dpt suami yg xcerewet psl mknn,.huhu,.ngan suami yg xmenengking istrinya yg lemah lmbut itu,.huhu,.nice entri qaseh,.teehee=)))

    BalasPadam
  35. xmo simpan misai tp janggut haha simpan panjang2 tgk ye nak tlg potong x kah3x

    BalasPadam
  36. wah qaseh dah ready nak kawen ye..

    BalasPadam
  37. atiq -
    dah2 amboi bagitau diorang kan hehe

    BalasPadam
  38. ciknurul -
    hehe tulah pasal kan semoga ciknurul dapat suami yg tak cerewet :)

    BalasPadam
  39. baiknya bakal isteri hincik kyle..

    BalasPadam
  40. mmg kne bookmark menda nih...simpan bg bakal bini...

    BalasPadam
  41. entri ni bagus.. masalahnye calon pun xde lagi.. nak pesan kat sape sume ni?? T_T

    BalasPadam
  42. hehehe....mina punya pengalaman kan..kan...hehehe....


    bila mat tgh marah...mina diam...sure mat lg naik hangin....


    sbb muka mina ni mcm tgh mengajuk2 dia...hehehe...lepastu mina mcm buat bodoh je....



    so...mina kena bercakap..n lawan ckit2....hehehe...jahatkan...

    BalasPadam
  43. cepat kamu hasilkan entry...

    menjadi seorang isteri yang sangat sempurna itu mungkin agak sukar tapi kalau masih mau mencuba dengan menyediakan segala keperluan seorang suami itu barangkali ia bukan lah sesukar mana selagi tau untuk menguruskan dengan baik...

    BalasPadam
  44. kaizen -
    hamboiii hehe bookmark lah sila2

    BalasPadam
  45. kure2comel -
    hehe kalau diam marah lebih baik melawan haha

    BalasPadam
  46. bro ghost writer -
    tq bro

    memang nak jadi isteri yg sempurna tu sgt susah .. kita pun bukannya sempurna kan ~ tapi buat yg terbaik tu dah memadai dari pada tak buat apa2..hehe

    BalasPadam
  47. hehehe..tq qaseh..wat lg entry2 yg memberikn info tok semua taw...

    BalasPadam
  48. hihhi comel lah entry nie.. katun qaseh pun comel jugak

    BalasPadam
  49. sukaaaaa....bleh buat panduan nih...hu..hu..hu....nak kawinnnnn....

    :)

    BalasPadam
  50. siyes best dapat isteri camtu..hik3 :D

    BalasPadam
  51. thumbs up dua dua ibu jari la:)

    BalasPadam
  52. wah...ramai giler yg komen..huhu..pape pon,entry yg menarik..jmput2 la singgah blog kite plak ye..

    BalasPadam
  53. as salam..
    hoho..
    kalau ada perempuan yang bagini..
    alhamdulillah..tapi tak semua sempurna
    kan.. =)

    redha selepas berusaha ;)

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com