Ayam Brand Menjadi Sebahagian Daripada Sejarah Dan Warisan Budaya Malaysia Selama 126 Tahun

2 ulasan:
Assalamualaikum :)

Dari zaman British Malaya ke Malaysia, Ayam Brand sentiasa mengekalkan akar umbinya di negara ini. Produknya yang telah dinikmati dan disayangi oleh generasi rakyat Malaysia, menjadikannya salah satu makanan ruji yang paling penting di rantau ini. Setiap orang akan menggambarkan jenama ini dengan frasa “saya membesar dengannya”.



Ayam Brand diasaskan di Malaya pada tahun 1892 dan pada mulanya merupakan perniagaan perdagangan produk mewah yang diimport dari Perancis. Logo dahulu masih digunakan pada hari ini memperlihatkan ayam jantan dan nama pengasas, Alfred Clouet, seorang warganegara Perancis. Penduduk tempatan menamakan produk ini sebagai ‘Ayam Brand’ atau ‘Cap Ayam’ dari gambar ayam jantan. Nama tersebut melekat dan beberapa dekad kemudian, jenama Alfred Clouet ini secara rasminya dinamakan semula sebagai Ayam Brand yang masih kekal sehingga ke hari ini.


Pada masa Kemerdekaan Malaysia, nama syarikat “Clouet Malaya” tidak lagi wujud. Sebuah syarikat baru yang dipanggil A.Clouet & Co. (KL) Sdn. Bhd telah ditubuhkan pada tahun 1957 di Jalan Ipoh di Kuala Lumpur. Syarikat ini mempunyai pertalian dengan keluarga diraja Negeri Sembilan sebagai salah satu pemegang saham utamanya dengan Allahyarham Tunku Tan Sri Mohamed Tunku Besar Burhanuddin. Dan pada hari ini, anaknya Dato Mu’tamir Bin Tunku Tan Sri Mohamed masih merupakan salah satu pemegang saham utama syarikat.

Walaupun gambar ayam jantan jarang sekali berubah sejak bertahun lamanya, tidak ramai yang mengetahui cerita disebalik warna merah dan kuning ikonik sardin dan mackerel dalam sos tomato Ayam Brand. Warna-warna ini diperkenalkan pada tahun 1960 bagi menyerlahkan kualiti unggul produk tersebut kerana Ayam Brand telah mula menerima sardin premium dari Jepun. Bungkusan ini menjadi simbol rantau ini dimana pengguna mengenali Sardin Ayam Brand menerusi warna merah dan kuning jenama tersebut.

Bermula pada tahun 1957, Ayam Brand telah mula melaksanakan tahap kawalan kualiti ikan yang tinggi dan melabur di sebuah kilang di Taiping, Malaysia. Hari ini, dengan 1200 pekerja tempatan Malaysia menjadikan kilang sardin tersebut antara yang terbesar di Asia Tenggara. 100% daripada sardin Ayam Brand dikeluarkan di Taiping. 

Kualiti sebagai keutamaan 

Kilang Ayam Brand telah menerima pensijilan tertinggi dari segi kualiti dan kebersihan.  Mereka adalah antara yang terpilih yang dibenarkan mengeksport ke Amerika Syarikat dan Eropah. Salah satu yang paling penting di Malaysia adalah pensijilan JAKIM, yang merangkumi bukan sahaja keperluan agama tetapi juga memperakui kualiti pengeluaran. Ayam Brand telah disenaraikan sebagai senarai putih oleh JAKIM yang hanya meliputi syarikat makanan yang boleh dipercayai.

Ayam Brand terkenal dengan kualiti. Mereka masih menggunakan proses pengeluaran yang manual kerana perjagaan yang rapi diperlukan. Selain daripada pemilihan ikan yang ketat, pemprosessan sardin Ayam Brand memerlukan lebih daripada 1,000 pekerja tempatan Malaysia yang berkelayakan untuk pemotongan ikan sardin, dicuci dan dibasuh dengan tangan. Ikan sardin juga dimasukkan ke dalam tin secara manual supaya ikan tersebut tidak rosak dan kualitinya akan terpelihara. Kualiti merupakan asas bagi semua produk Ayam Brand, dengan seramai 120 pekerja yang bekerja di jabatan kualiti bagi memastikan piawaian tertinggi tidak sahaja dipelihara tetapi juga sentiasa bertambah baik.


Sardin Ayam Brand ditangkap dari lautan sejuk. Mereka berbeza daripada sardin tempatan kerana mereka lebih berlemak, enak dan lebih lazat. 

Walaupun produk ini adalah produk ruji dan dimakan oleh setiap dua orang penduduk Malaysia, sardin Ayam Brand dilihat menjadi sedikit mahal berbanding dengan ikan segar. Ini kerana satu kesilapan dalam persepsi: apabila ikan segar yang disediakan (usus, kepala dan ekor yang dikeluarkan), ia akan kehilangan separuh daripada beratnya, yang akan kemudian dikurangkan sebanyak 10 hingga 20 peratus semasa memasak. Bandingkan ini dengan kualiti sardin di dalam tin di mana berat ikan sepenuhnya boleh dimakan, cepat dan senang tanpa sebarang gangguan di dapur dan tidak perlu dikemas.  Ini menjelaskan mengapa sardin dalam tin kekal sumber ikan yang berpatutan.

Resepi Menggunakan Ayam Brand Chili Tuna 
Siapa kat sini peminat Ayam Brand ? Haa ye ke minat ni .... ke minat makan je ? hehe Kalau minat tentu korang dah tahu tentang kewujudan Ayam Brand Chili Tuna ni gais , masih lagi baru di pasaran ! Dan aku pun dah cuba sendiri .. Fuhhhh ! Biasanya breakfast jarang lah orang makan pedas-pedas kan tapi bagi peminat pedas Chili Tuna ni memang pilihan yang terbaik , jom breakfast on fire ! 


Yang bestnya , ia ada 3 tahap kepedasan , 2 , 3 dan 5 . Aku dah cuba kesemuanya dan Rayyan memang tak boleh makan haha sebab dia tak boleh makan pedas even yang no 2 . Boleh lah Umi makan semua kehkehkeh , biasanya aku buat untuk dia guna sardin je , yang tu sos tomato so takde rasa pedas . 





Bila korang beli yang macam aku tunjuk ni , korang akan dapat foldable bag secara percuma , beg ni bolehlah bawak untuk pergi shopping , so tak perlu bayar dua puluh sen untuk plastik beg hehehe


 Pedas tak pedas , nampak ada seketui cili kat situ . Yang ni aku bukak Chili Tuna tahap kepedasan nya nombor 2 , tu pun dah pedas weh , merecik ! 

Allempeng Sushi De Ayam Brand 
Haaa ni nama resepi aku haha , senang je nak buat ! Hanya menggunakan lempeng kosong , lepas tu buh je lah tuna dalam lempeng tu . Nak lagi menarik letak la carrot , timun , bawang dan lain-lain . Dia ala-ala sandwish jugak lah tapi guna lempeng sebab lagi cepat kenyang wohoooo .




Selamat Mencuba ! 


2 ulasan:

Noriza Abdul Rahman berkata...

Mak mertua suka beli jenama ayam brand ni. Mahal tapi sedap!

Nadia Johari berkata...

nak carila esok..nak cari yang pedas..buat sandwich

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com