Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Sukar Dicari Ganti ...

Assalamualaikum ...

patah tumbuh hilang berganti mengertilah ~ 
walaupun berbeza akhirnya terimalah ....

dimana kan ku cari ganti serupa denganmu ~ perit kan bila kehilangan , benar orang kata patah tumbuh hilang berganti , yang hilang pasti akan berganti dan akan terima seadanya , tapi adakalanya walaupun ada pengganti takkan sama dengan yang dulu , gelak tawa dia , senyuman dia , gurau senda dia berbeza dengan pengganti yang ada .. bahagia ~ yup bahagia dengan pengganti baru tapi perbezaan tetap di rasai .. 

walaupun kamu punya pengganti yang baru , walaupun aku telah lama kau lupakan , tapi pengganti mu takkan mampu jadi seperti ku , maybe kamu bahagia tapi kamu tetap tak mampu lupakan aku . kerna aku berbeza , takkan siapa yang sama dengan ku , dan suatu kenangan tu punya berbagai cerita , cara nya dan caraku tetap berbeza =) ... bukan ingin membuat perbandingan tapi perbezaan pasti tetap ada .. walaupun bahagia kerna kenangan sukar untuk di lupakan .. ia datang tanpa di jemput ..

hati berbicara :
but one more thing yang kita kena tahu walau berjuta perbezaan yang ada , kadang2 pengganti tu adalah yang terbaik di antara yang terbaik , pengganti juga memberi kita satu warna yang ceria yang mengubah corak hidup kita dengan penuh kegembiraan , dan pengalaman yang dulu suatu pengajaran untuk kita melangkah dengan penuh senyuman ....
it so much ..

Comments

RHI said…
memang kita tak akan jumpa penganti yg sama, tapi untuk apa kita cari yg sama? pasti tak akan ada kelainan dalam hidup kalau kita jumpa yg sama kan
Unknown said…
mungkin yang terbaik disiapkan buat kita
Alia Rahmat said…
mendalam sangat ayat kakak nih .
Hafizin Jamil said…
kata2 kat atas tu macam lirik lagu la..lagu apa eh..?hhehe
mas saari said…
memang yg hilang tu sukar dicari ganti... tapi kita kena redha! mungkin itu bukan rezeki atau jodoh kita kan?
Hanim Irsyad said…
sangat setuju!
kadang-2 pengganti itu lebih baek dari yang dulu..
suke sangat entry ney.. love it :)

http://irsyanim.blogspot.com/2011/09/sedih.html
emarieys said…
betul tu..ada hikmahnya jika dtg pengganti lain
zainul zaki said…
wahh,,nice2,,mnyentuh hati
ct kektus said…
yang lepas tu, biarlah jadi kenangan dan pengajaran untuk diri sendiri. ;)
nazirulhazwan~ said…
kalau kembar mungkin same kot, cm aku ngan farid kamil.haha
Bidadari Syurga said…
semuanya akan berganti... yang kecil jadi besar... heeeeeeeeee... cuma cinta yang lama tu agak payah nak trace mana yang lbh menghargai...
dear anies said…
tp kuat kah hati menerima yg baru itu???
L said…
L sokong.. sukarnya nk lupa.... wlpn dh 2 thn... ttp d ht...

jom bacer seket..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html
Fasihah Supian said…
betul..kdg2 pengganti tu sbnrnye yg terbaik buat kita kan..
Fara E's said…
suke sgt entry nieyhhh !

even dah ada yg baru , tp still nak yg lame
hmmmmm
Cik Ecah said…
pengganti yg diberi InsyaAllah lebih baik...
Amin...
ORLANDO AHMAD said…
Tuhan sentiasa beri yang terbaik, cuma nak dapat yg terbaik tu jalannyer ade yg senang, ade yang penuh jurang
Unknown said…
Kiasannya entry ni.

Lumrah hidup, setiap pertemuan ada perpisahan,

Hanya terus hidup dan berusaha yang terbaik~!

;)
Sunah Sakura said…
jangan bandingkan aku dengan dia...
Anonymous said…
eh sape ckp??walaupon aku de pengganti baru..ko yg lama aku x buang la..klu buang pon slow2 la..haha
kite terima seadaanya jika die mmg telah ditetapkan oleh Tuhan yan terbaik untuk kite..
Nuruashia said…
macam mana if xjmpe2 pengganti sebaik yg hilang tu hmmmm
Abu Bagi said…
waaaaaah sungguh bermakna entry ni..ceh ceh..:D
belajar menerima orang baru dari hidup...mengenal dia lua dalam...budi bicaranya....memang x sama mcm yg dulu tapi mana tahu yang baru ini lebih memahami dan yang terbaik :)
adan said…
tunjukkan peribadi yg baik pada pasangan.. insyaALLAH tidak akan dilupakan.. susah nak melupakan orang yg pernah berbuat baik pada diri.
Unknown said…
yang bari tidak sama dgn yang lama...terima seadanya...:)
Unknown said…
siapa yg xboleh dicari ganti tu? huhu
Rina Rahamat said…
selamat hari raya qaseh :)

yg baru takkan sama dgn yg lama walaupon yg baru mungkin lebih baik dr yg lama..
Allah akan memberi ganti yang sesuai menjadi penggantinya
Afikah Aziz said…
yg hilang sukar dicari ganti tp Allah lebih mengetahui segalanya..mungkin Dia ingin menemukan kita dgn yg lebih baik :)