Marry With Stalker ?Cinta selepas kahwin ?

115 ulasan:
Assalamualaikum ...

talking about marriage ~
Takdir? rahsia Allah ...

andainya satu saat nanti apa yang kita rancang musnah ,aku lihat kau di persandingan tapi aku terluka di balik tabir , waktu tu terluka dan redha dengan siapa pun jodoh yang hadir , n that time datang jodoh dari parents , someone like 'stalker' we dont know each other .. kalau korang terima tak ? emm tak salah rasanya membuka peluang ,andainya sudah baik di mata ibu bapa ..why not ? tapi kenal lah dulu tentang dia ... maybe dia pun perlu kenal kita dulu ....maybe cinta pandang pertama hadir ''i look at once , i fall in love with twice '' 

tapi .. ada ke ? haha 

tapi soal hidup kita , kahwin bukan untuk main2 .. so tips2 dia ,
  • solat istikharah , minta petunjuk ilahi ..
  • kenal dia , buat je aksi selamba , jadi diri sendiri and marks anything about him / her ,kalau okey bagi kamu ,alhamdulillah tapi kalau tak okey , be direct to him, kalau nak tahu lelaki tu serius dan ikhlas or tak , awal2 lagi dia bagitahu tentang dia , means dia takkan hide something from u , coz dia nak hidup dengan kamu ..
tapi bagi qaseh kan ,suka lelaki yang
  • jaga solat - 100 mark 
  • tak terlalu memaksa - 1mark
  • kelakar - 1mark 
  • seems so nice - 1mark
  • protective - 1mark
  • bertanggungjawab - 1mark 
  • bersopan - 1mark
  • tak ambil kesempatan - 1mark
  • seems so gentleman - 1mark
  • rapat dengan famili - markah bonus 
pssttt : dalam family qaseh ,abg yang sulong je kawen atas pilihan mak ayah , now dah ada 3 org anak .. 
hati berbicara :
tapi jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia , cukuplah dia pandai jaga agamanya , insyaAllah yang lain dia akan jaga , baca cerita2 cinta orang bercinta lepas kawen macam best je , bangun pagi tengok someone yang kita tak kenal ada kat sebelah , masa tu malu2 kambeng je hahaks , mula kongsi cerita ttg diri masing2 ,saling merenung .. lama2 cinta pun berputik ..walahhhhhhh ! tiap kali tengok senyumannya 

''a smile that drove my hearts to the knees''

115 ulasan:

Fairuz Zainal berkata...

ni macam nak dekat je bunyiknye. haha

atiqsalleh berkata...

kene cari laki yg boleh jadi imam dalam semua perkara

cintailmu89 berkata...

erkkk..berbunga-bunga plak baca entry ni..

*kata kawan gua kepada gua.

sYafIk-wAy berkata...

insya allah boleh jadi sepert yang diaharapkan .

qasehraihan berkata...

kita hanya mampu merancang dlm segala hal..kan kembar??

Sephyraz berkata...

I also like d idea.. Love after marriage.. ;)

Gee berkata...

betul2..janganlah kita mengahrapkan kesempurnaan dia semata-mata..kerena antara lelaki dan perempuan itu diciptakan masing2 punya kekurangan...agar dapat sama-sama melengkapi antara satu sama lain...dengan menutup kekurangan itu..which means..like a puzzle..(^_^)

Unknown berkata...

suke je kan

memalu je bile kwen

so sweettttt

dear anies berkata...

tiada siapa yg sempurna dan tiada siapa ygmnigninkan benda yg dirancang tidak menjadi... doa adalah jln terbaek

s.y.a.r.q berkata...

Bagus jugak kan kawin orang match kan ni.... Hari-hari nak tahu pasal diri dia :) sweet <3

SoLy SoLicious berkata...

waah.. tersentuh bc entri kamu..
kalo sy pun, sy nak calon suami yg mmg boleh dibuat suami.. InsyaAllah, moga diberikan pilihan yang terbaik~

aDisH.sHidA berkata...

entry yang buat shida senyum :) so sweet

KG berkata...

hurm kadang2 jodoh dari family akan membahagiakan kita....

syakirahmn berkata...

skrg ni,nk kawen kena pk banyak kali. bukan apa,pemilihan pasangan tu skrg lebih pada nafsu sgt bukan cinta. kang xpasal ending ceraii kang

Shiema Sufian berkata...

shiema suke ini :)

Unknown berkata...

kadang2 kalao kita mahu yg sempurna..kita kena lihat diri kira juga..adkh sudah sempurna.. incya-Allah akn dp orng yg dpt saling2 membimbing ke arah kebaikan..

Unknown berkata...

ramai gaban kot nak cari lelaki yg jaga solat..jaga solat tu luas bebeno maknanya..

James Alexander berkata...

Hehehehe....

suruh mak ayah pilih pasangan hidup is the last thing that I want in my life.

I rather search my soul mate by myself...

Prince Halilintar berkata...

wah siap ade markah lagi utk dinilai..hehe

Bidadari Syurga berkata...

org cute cantik sweet cam qaseh senang dapat jodoh... insyallah bulan nie penuh berkat... semoga impian hati adek sentiasa ada untuk yg menyayangi adik.... senyum sikit....

Mat Ganu berkata...

nice~

Cik Pulau berkata...

tu la.. macam best je cinta lepas kawen ni..
hahaha..


p/s: qaseh ni dah sampai seru ea????

Nuruashia berkata...

sokong yg solat tu sys..!! 10000000 marks

Nur Farah Hani berkata...

kadang2 fara rase lebih baik berkahwin dulu baru bercinte(mean terima jodoh parent) bcoz we can explore moree.. belajar mengenali.. so swetttttt lah.. heheh..:D

♥ 미스 kiera ♥ berkata...

nice! hihi

Hafizin Jamil berkata...

tuan belog pom kena kawin pilihan mak jurgak ni..

semutsengal berkata...

Err,


kad kawen jgn lupa yeaa !!

Mohd Nor Quiyyum berkata...

gua ingat nk kawen gak la
tp xda calon la

zEri sAfEerA berkata...

yup. betul. jg solat dan boleh imamkan kite :)

MYA EL QAYREENA AZRYAN berkata...

best kawin nikh tak cayer cuba laaaa ehehehee...cume kekadang ader yang terusik dek perasaan...huh!

trigyy berkata...

hehehhe.. mak ngn abah qaseh ada calon ntuk qaseh ke.. hehhe...

btw, edi nk dpatkn2 sifat2 qaseh listkan la.. hahhaha

Qaseh Dalia berkata...

fairuz -
nak dekat apa ni haha ..
xde lah ..

Qaseh Dalia berkata...

atiq -
setuju ... hehe

Qaseh Dalia berkata...

iz -
baru tahu ke blog ni memang sentiasa berbunga2

Qaseh Dalia berkata...

syafiq way -
alhamdulillah ...

Qaseh Dalia berkata...

sis qaseh raihan -
yup sis hanya mampu merancang

Qaseh Dalia berkata...

sephiraz -
yeahh .. tapi kalau dah ada pakwe tu .. xpelah heee

Qaseh Dalia berkata...

gee-
yes , agree with you ,girl n boy mmg saling melengkapi ..sebab tu perkahwinan terjadi ngeee

Qaseh Dalia berkata...

iffah -
haaa ni meti tengah membayangkan haha ..so sweet

Qaseh Dalia berkata...

khairin -
yup doa itu jalan sesudah kita merancang

Qaseh Dalia berkata...

syarq -
hehe .. ibarat baru bercinta , baru nak kenal hati budi ..tapi halal

Qaseh Dalia berkata...

soly -
insyaAllah , tapi kita pun kena jadi yg terbaik

Qaseh Dalia berkata...

kak shida -
qaseh pun senyum gak lepas baca hehehe

Qaseh Dalia berkata...

keroro -
yup rite , jodoh yang baik ..

Qaseh Dalia berkata...

syakey -
mmg setiap perkahwinan kena fikir byk2 kali , fikir menyeluruh bukan kerna nafsu ,kalau nafsu mmg sekejap je lah

Qaseh Dalia berkata...

shiema -
tq dear

Qaseh Dalia berkata...

cucu umie -
yup kita pun kena jadi yang terbaik utk dptkan yg terbaik

Qaseh Dalia berkata...

jiji yu -
setiap org nak yg terbaik =)

Qaseh Dalia berkata...

james -
bro ... qaseh pun cari sendiri , n nak kawen dengan pilihan sendiri tapi andainya apa yg kita cari tu terhenti itu pun jalan terakhir buat qaseh .. but now qaseh dah jumpa dengan soul mate qaseh

Qaseh Dalia berkata...

prince -
itu semestinya hehehe

Qaseh Dalia berkata...

sis bidadari -
hehe taklah sis .. rupa tak memberi apa2 kbhgiaan .. tq sis

Qaseh Dalia berkata...

mat ganu -
tq , hehe

Qaseh Dalia berkata...

cik pulau -
belum smpai seru lagi lah syg .. doakan2

Qaseh Dalia berkata...

nuru -
amboi banyakkkknyeeee

Qaseh Dalia berkata...

fara hani -
hehe fara sanggup ?
memang sweet andainya hati kita dan dia bersatu ...

Qaseh Dalia berkata...

cik kierana -
tq darl

Qaseh Dalia berkata...

bro H.J -
takmo lah !

Qaseh Dalia berkata...

hanif -
insyaAllah ..aku bg kad manila

Qaseh Dalia berkata...

mohd nor qaiyum -
pe susah suh parents cari hahaks

Qaseh Dalia berkata...

zeri -
yup dear

Qaseh Dalia berkata...

sis mya -
hehe biasalah sis .. kawen or tak mesti ada benda yg mengguris perasaan

Qaseh Dalia berkata...

triggy -
xde lah bro haha
hahaha , try lah jd mcm yg qaseh listkan tu insyaAllah berderet yg dtg pewwww

FaKArePa!n berkata...

yang kuat bersukan takde markah ke??

puteri ain berkata...

harap my jodoh diredhai Allah . haha

MIMIE AIZA berkata...

kakak mimie pun pilihan keluarga. dah ada 3 anak jugak

My MiRa berkata...

hurm..kalau mira...mira tak nak khawin atas pihan org lain..uhuk3..tak nak cinta selepas khawin..nak cinta sebelum khawin jugak..nak cinta macam ni..sebeblum khawin kita bercinta tapi jarang2 jumpe..then lepas khawin baru jumpe selalu heehhe

Unknown berkata...

ayoh!! entry ni buat aku berfikir sejenak..jodoh famly... awuuuuuh!! :D

Far8 budak baik berkata...

kesahhh aku rase..
aku cukup dgn ciri ciri
lelaki idaman kat atas tu..
kawin ngan aku jelahhh..
hahahahahaha =p
kene knl dulu..baru merisiki..minang..kawen..senang tak??haha

:: cikNuurul :: berkata...

salam Qaseh,.


cinta yg cmni la CN nak,.siyes!!,.kalau la mmg CN ditakdirkn dpt jdoh yg cmni,Allahuakbar,.seronok sgt,.ehhe,.memulakan fasa kehidupan yg bhagia dgn insan yg pertama cinta dlm ikatan yg sah,.auww,romantiknyee,.

doakn CN ye,qaseh,.:)

like dis entry,da bomb lah!

Aisyah Aina berkata...

lelaki yang ada ciri2 macam tu memang patut dicari :D

MERAH berkata...

salam Qaseh!teringin juga nak rasa bercinta lepas kawen,hehe, tapi kite ni mst la ada krteria lelaki yg kita nak kan.Tape, boleh minta pada Allah laki camne kita nak sebab jodoh tu kita sendiri pun tak tahu dgn sapa, yang pnting pergantungan kita sepenuhnya kpd Allah.

haa, lelaki yang menjaga solat & agama seolah-olah harta yang paling bernilai pada dirinya adalah lelaki yang paling elok dibuat suami.huhu.

NadiRah berkata...

nad pon nak jadi cm org dulu2..
mak carikan jodoh..
leh ke ek?? huhuhu

L berkata...

kita seorang pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

Cikli berkata...

kahwin itu unik

ENCIK TIKUS berkata...

woahh ini macam blog cinta jea... gua salah masuk blog nie... gua ingat nie blog abam sinaganaga... kakakaka

Unknown berkata...

dah sampai seru ke ni?hehe

mas saari berkata...

arwah mak abah kak mas dulu memang tak nak carikan jodoh utk anak2, mereka takut anak2 tak berkenan! bagi mereka biarlah anak2 cari sendiri..

lady-D berkata...

x dpt nk jngka nt dla camne, since akak dla ada 2 org yg family tlg cari..yg sorang lg x dating pun, suka sama suka trus jmpe family, x tunang pun, kawin trus..So far Alhamdulillah, happy tgk..Tp dla kalo bleh nk cr sndiri tp xnak lame sgt tunggu..x tunang pun xpe..ape2 pun kene mintak petunjuk la jugak kan..

Tanpa Nama berkata...

baca entri ni dgn hati berbunga. kekeke. :)

keberkatan daripada ibu bapa penting, isn't it? :)

WuMing berkata...

Semasa bercinta dan bertunang adalah masa untuk mengenali hati budi masing-masing..

Dah kahwin dah.. Banyak yang terpaksa kena terima..

Kalau tidak ... hancur rumah tangga..

uncle gedek berkata...

uncle suka ambik kesempatan!

ZULHILMI TEMPOYAK berkata...

erk....speechless bab2 ni..hihi

hamzah ian berkata...

ramai btl komen kalau sal kawen.. hehe

anumuchan berkata...

cinta lepas kahwin pun indah jugak :)

Encik Psychopath berkata...

untung kalau parent pilihkan.

parent kite suh carik sendiri. menci.

si para para berkata...

apa2 pun, pilihlah pasangan yang menjada agamanya...
itu yang paling utama..
lepas tu baru cri yang lawa, kaya, dan sebagainya..

skandaLdariLangit berkata...

rapat dgn famili. tggi markah tu sebenarnya.

ARJUNA.Inc berkata...

pheewiitt!!!...lma x jenguk2 cni..hehe..kalo kta nak yg bek..kita kna jadi yg terbaik jgak..insyaALLAH..tuhan akn dorong kpda kbaikan sglannye..hehe..

miera berkata...

waaaaaaaaa, bahgia tak abag kamoo tu? nice entry. :)

Qaseh Dalia berkata...

fakarapain -
yang kuat bersukan tu markah bonus cikgu bagi ye

Qaseh Dalia berkata...

puteri ain -
aminn
apsal gelak pulak haha

Qaseh Dalia berkata...

mimie -
hehe sama pulak ..

Qaseh Dalia berkata...

mira -
hehehe yg tu pun ok , maknanya sesi berkenalan lah kunun2nya pastu dah sepakat kawen cepat sambung pulak bercinta ..

Qaseh Dalia berkata...

abu -
t den suruh mak ayah carikan untuk abu hahaks

Qaseh Dalia berkata...

far8 -
perasan je lah ko ,
baik aku tak kawen hak2x..
snang lah cakap ni .. lalala

Qaseh Dalia berkata...

cik nurul -
hak3x teruja bebnor tu , qaseh doakan cik nurul dapat yg macam ni .. aminnn .. tapi jangan lupa dugaan tu sentiasa ada,

Qaseh Dalia berkata...

aisyah aina -
hehek .. tahu xpe

Qaseh Dalia berkata...

merah -
weee ramai pulak nak jodoh yg macamni ..
qaseh doakan merah pun dpt jodoh yg mcm ni .. soal jodoh tu dr Dia kalau tak dpt yg macam ni pun insyaAllah ia mmg terbaik buat kita

Qaseh Dalia berkata...

nadirah -
boleh je syg ..
suruh lah mak crkan hehek

Qaseh Dalia berkata...

cikli -
unik ke ?

Qaseh Dalia berkata...

encik tikus -
ampeh je ..haha.. wekk biarlah cinta pun .. huh

Qaseh Dalia berkata...

bro eddy -
belum lah bro ,saje nak berangan heee

Qaseh Dalia berkata...

sis mas -
mak ayah qaseh pun tak memaksa, cuma pilihan kita tu biarlah elok ..tu je ..

Qaseh Dalia berkata...

d_la -
yup semua kena mintak petunjuk dr DIA ..apa2 pun yg kita nak buat

Qaseh Dalia berkata...

mr thinker -
hehek berbunga2 lah sgt .. ngeee
keberkatan n restu tu sgt penting !

Qaseh Dalia berkata...

wuming -
a'ah terima seadanya

Qaseh Dalia berkata...

gedek -
amboi uncle ! hahaks..

Qaseh Dalia berkata...

zulhilmi -
xpe someday u will know

Qaseh Dalia berkata...

hamzah ian -
sume nak kawen derrr

Qaseh Dalia berkata...

sis -
a.ah indah kalau time indah hek2

Qaseh Dalia berkata...

encik psychopath -
amboi menciii ke hahaks

Qaseh Dalia berkata...

si para2 -
yup bro ..
insyaAllah

Qaseh Dalia berkata...

skandal dr langit -
a.ah jenis yg sygkan family

Qaseh Dalia berkata...

arjuna -
itu semestinya bro

Qaseh Dalia berkata...

bighagenjo -
alhamdulillah bahagia =)

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com