Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Marry With Stalker ?Cinta selepas kahwin ?

Assalamualaikum ...

talking about marriage ~
Takdir? rahsia Allah ...

andainya satu saat nanti apa yang kita rancang musnah ,aku lihat kau di persandingan tapi aku terluka di balik tabir , waktu tu terluka dan redha dengan siapa pun jodoh yang hadir , n that time datang jodoh dari parents , someone like 'stalker' we dont know each other .. kalau korang terima tak ? emm tak salah rasanya membuka peluang ,andainya sudah baik di mata ibu bapa ..why not ? tapi kenal lah dulu tentang dia ... maybe dia pun perlu kenal kita dulu ....maybe cinta pandang pertama hadir ''i look at once , i fall in love with twice '' 

tapi .. ada ke ? haha 

tapi soal hidup kita , kahwin bukan untuk main2 .. so tips2 dia ,
  • solat istikharah , minta petunjuk ilahi ..
  • kenal dia , buat je aksi selamba , jadi diri sendiri and marks anything about him / her ,kalau okey bagi kamu ,alhamdulillah tapi kalau tak okey , be direct to him, kalau nak tahu lelaki tu serius dan ikhlas or tak , awal2 lagi dia bagitahu tentang dia , means dia takkan hide something from u , coz dia nak hidup dengan kamu ..
tapi bagi qaseh kan ,suka lelaki yang
  • jaga solat - 100 mark 
  • tak terlalu memaksa - 1mark
  • kelakar - 1mark 
  • seems so nice - 1mark
  • protective - 1mark
  • bertanggungjawab - 1mark 
  • bersopan - 1mark
  • tak ambil kesempatan - 1mark
  • seems so gentleman - 1mark
  • rapat dengan famili - markah bonus 
pssttt : dalam family qaseh ,abg yang sulong je kawen atas pilihan mak ayah , now dah ada 3 org anak .. 
hati berbicara :
tapi jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia , cukuplah dia pandai jaga agamanya , insyaAllah yang lain dia akan jaga , baca cerita2 cinta orang bercinta lepas kawen macam best je , bangun pagi tengok someone yang kita tak kenal ada kat sebelah , masa tu malu2 kambeng je hahaks , mula kongsi cerita ttg diri masing2 ,saling merenung .. lama2 cinta pun berputik ..walahhhhhhh ! tiap kali tengok senyumannya 

''a smile that drove my hearts to the knees''

Comments

Fairuz Zainal said…
ni macam nak dekat je bunyiknye. haha
atiqsalleh said…
kene cari laki yg boleh jadi imam dalam semua perkara
cintailmu89 said…
erkkk..berbunga-bunga plak baca entry ni..

*kata kawan gua kepada gua.
sYafIk-wAy said…
insya allah boleh jadi sepert yang diaharapkan .
qasehraihan said…
kita hanya mampu merancang dlm segala hal..kan kembar??
Sephyraz said…
I also like d idea.. Love after marriage.. ;)
Gee said…
betul2..janganlah kita mengahrapkan kesempurnaan dia semata-mata..kerena antara lelaki dan perempuan itu diciptakan masing2 punya kekurangan...agar dapat sama-sama melengkapi antara satu sama lain...dengan menutup kekurangan itu..which means..like a puzzle..(^_^)
Unknown said…
suke je kan

memalu je bile kwen

so sweettttt
dear anies said…
tiada siapa yg sempurna dan tiada siapa ygmnigninkan benda yg dirancang tidak menjadi... doa adalah jln terbaek
s.y.a.r.q said…
Bagus jugak kan kawin orang match kan ni.... Hari-hari nak tahu pasal diri dia :) sweet <3
SoLy SoLicious said…
waah.. tersentuh bc entri kamu..
kalo sy pun, sy nak calon suami yg mmg boleh dibuat suami.. InsyaAllah, moga diberikan pilihan yang terbaik~
aDisH.sHidA said…
entry yang buat shida senyum :) so sweet
KG said…
hurm kadang2 jodoh dari family akan membahagiakan kita....
syakirahmn said…
skrg ni,nk kawen kena pk banyak kali. bukan apa,pemilihan pasangan tu skrg lebih pada nafsu sgt bukan cinta. kang xpasal ending ceraii kang
Shiema Sufian said…
shiema suke ini :)
Unknown said…
kadang2 kalao kita mahu yg sempurna..kita kena lihat diri kira juga..adkh sudah sempurna.. incya-Allah akn dp orng yg dpt saling2 membimbing ke arah kebaikan..
Unknown said…
ramai gaban kot nak cari lelaki yg jaga solat..jaga solat tu luas bebeno maknanya..
James Alexander said…
Hehehehe....

suruh mak ayah pilih pasangan hidup is the last thing that I want in my life.

I rather search my soul mate by myself...
wah siap ade markah lagi utk dinilai..hehe
Bidadari Syurga said…
org cute cantik sweet cam qaseh senang dapat jodoh... insyallah bulan nie penuh berkat... semoga impian hati adek sentiasa ada untuk yg menyayangi adik.... senyum sikit....
Cik Pulau said…
tu la.. macam best je cinta lepas kawen ni..
hahaha..


p/s: qaseh ni dah sampai seru ea????
Nuruashia said…
sokong yg solat tu sys..!! 10000000 marks
Nur Farah Hani said…
kadang2 fara rase lebih baik berkahwin dulu baru bercinte(mean terima jodoh parent) bcoz we can explore moree.. belajar mengenali.. so swetttttt lah.. heheh..:D
Hafizin Jamil said…
tuan belog pom kena kawin pilihan mak jurgak ni..
semutsengal said…
Err,


kad kawen jgn lupa yeaa !!
gua ingat nk kawen gak la
tp xda calon la
zEri sAfEerA said…
yup. betul. jg solat dan boleh imamkan kite :)
best kawin nikh tak cayer cuba laaaa ehehehee...cume kekadang ader yang terusik dek perasaan...huh!
trigyy said…
hehehhe.. mak ngn abah qaseh ada calon ntuk qaseh ke.. hehhe...

btw, edi nk dpatkn2 sifat2 qaseh listkan la.. hahhaha
Qaseh Dalia said…
fairuz -
nak dekat apa ni haha ..
xde lah ..
Qaseh Dalia said…
atiq -
setuju ... hehe
Qaseh Dalia said…
iz -
baru tahu ke blog ni memang sentiasa berbunga2
Qaseh Dalia said…
syafiq way -
alhamdulillah ...
Qaseh Dalia said…
sis qaseh raihan -
yup sis hanya mampu merancang
Qaseh Dalia said…
sephiraz -
yeahh .. tapi kalau dah ada pakwe tu .. xpelah heee
Qaseh Dalia said…
gee-
yes , agree with you ,girl n boy mmg saling melengkapi ..sebab tu perkahwinan terjadi ngeee
Qaseh Dalia said…
iffah -
haaa ni meti tengah membayangkan haha ..so sweet
Qaseh Dalia said…
khairin -
yup doa itu jalan sesudah kita merancang
Qaseh Dalia said…
syarq -
hehe .. ibarat baru bercinta , baru nak kenal hati budi ..tapi halal
Qaseh Dalia said…
soly -
insyaAllah , tapi kita pun kena jadi yg terbaik
Qaseh Dalia said…
kak shida -
qaseh pun senyum gak lepas baca hehehe
Qaseh Dalia said…
keroro -
yup rite , jodoh yang baik ..
Qaseh Dalia said…
syakey -
mmg setiap perkahwinan kena fikir byk2 kali , fikir menyeluruh bukan kerna nafsu ,kalau nafsu mmg sekejap je lah
Qaseh Dalia said…
cucu umie -
yup kita pun kena jadi yang terbaik utk dptkan yg terbaik
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
setiap org nak yg terbaik =)
Qaseh Dalia said…
james -
bro ... qaseh pun cari sendiri , n nak kawen dengan pilihan sendiri tapi andainya apa yg kita cari tu terhenti itu pun jalan terakhir buat qaseh .. but now qaseh dah jumpa dengan soul mate qaseh
Qaseh Dalia said…
prince -
itu semestinya hehehe
Qaseh Dalia said…
sis bidadari -
hehe taklah sis .. rupa tak memberi apa2 kbhgiaan .. tq sis
Qaseh Dalia said…
mat ganu -
tq , hehe
Qaseh Dalia said…
cik pulau -
belum smpai seru lagi lah syg .. doakan2
Qaseh Dalia said…
nuru -
amboi banyakkkknyeeee
Qaseh Dalia said…
fara hani -
hehe fara sanggup ?
memang sweet andainya hati kita dan dia bersatu ...
Qaseh Dalia said…
cik kierana -
tq darl
Qaseh Dalia said…
bro H.J -
takmo lah !
Qaseh Dalia said…
hanif -
insyaAllah ..aku bg kad manila
Qaseh Dalia said…
mohd nor qaiyum -
pe susah suh parents cari hahaks
Qaseh Dalia said…
sis mya -
hehe biasalah sis .. kawen or tak mesti ada benda yg mengguris perasaan
Qaseh Dalia said…
triggy -
xde lah bro haha
hahaha , try lah jd mcm yg qaseh listkan tu insyaAllah berderet yg dtg pewwww
FaKArePa!n said…
yang kuat bersukan takde markah ke??
puteri ain said…
harap my jodoh diredhai Allah . haha
MIMIE AIZA said…
kakak mimie pun pilihan keluarga. dah ada 3 anak jugak
My MiRa said…
hurm..kalau mira...mira tak nak khawin atas pihan org lain..uhuk3..tak nak cinta selepas khawin..nak cinta sebelum khawin jugak..nak cinta macam ni..sebeblum khawin kita bercinta tapi jarang2 jumpe..then lepas khawin baru jumpe selalu heehhe
Abu Bagi said…
ayoh!! entry ni buat aku berfikir sejenak..jodoh famly... awuuuuuh!! :D
Far8 budak baik said…
kesahhh aku rase..
aku cukup dgn ciri ciri
lelaki idaman kat atas tu..
kawin ngan aku jelahhh..
hahahahahaha =p
kene knl dulu..baru merisiki..minang..kawen..senang tak??haha
:: cikNuurul :: said…
salam Qaseh,.


cinta yg cmni la CN nak,.siyes!!,.kalau la mmg CN ditakdirkn dpt jdoh yg cmni,Allahuakbar,.seronok sgt,.ehhe,.memulakan fasa kehidupan yg bhagia dgn insan yg pertama cinta dlm ikatan yg sah,.auww,romantiknyee,.

doakn CN ye,qaseh,.:)

like dis entry,da bomb lah!
Aisyah Aina said…
lelaki yang ada ciri2 macam tu memang patut dicari :D
MERAH said…
salam Qaseh!teringin juga nak rasa bercinta lepas kawen,hehe, tapi kite ni mst la ada krteria lelaki yg kita nak kan.Tape, boleh minta pada Allah laki camne kita nak sebab jodoh tu kita sendiri pun tak tahu dgn sapa, yang pnting pergantungan kita sepenuhnya kpd Allah.

haa, lelaki yang menjaga solat & agama seolah-olah harta yang paling bernilai pada dirinya adalah lelaki yang paling elok dibuat suami.huhu.
NadiRah said…
nad pon nak jadi cm org dulu2..
mak carikan jodoh..
leh ke ek?? huhuhu
L said…
kita seorang pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html
Cikli said…
kahwin itu unik
ENCIK TIKUS said…
woahh ini macam blog cinta jea... gua salah masuk blog nie... gua ingat nie blog abam sinaganaga... kakakaka
Unknown said…
dah sampai seru ke ni?hehe
mas saari said…
arwah mak abah kak mas dulu memang tak nak carikan jodoh utk anak2, mereka takut anak2 tak berkenan! bagi mereka biarlah anak2 cari sendiri..
lady-D said…
x dpt nk jngka nt dla camne, since akak dla ada 2 org yg family tlg cari..yg sorang lg x dating pun, suka sama suka trus jmpe family, x tunang pun, kawin trus..So far Alhamdulillah, happy tgk..Tp dla kalo bleh nk cr sndiri tp xnak lame sgt tunggu..x tunang pun xpe..ape2 pun kene mintak petunjuk la jugak kan..
Anonymous said…
baca entri ni dgn hati berbunga. kekeke. :)

keberkatan daripada ibu bapa penting, isn't it? :)
WuMing said…
Semasa bercinta dan bertunang adalah masa untuk mengenali hati budi masing-masing..

Dah kahwin dah.. Banyak yang terpaksa kena terima..

Kalau tidak ... hancur rumah tangga..
uncle gedek said…
uncle suka ambik kesempatan!
erk....speechless bab2 ni..hihi
hamzah ian said…
ramai btl komen kalau sal kawen.. hehe
anumuchan said…
cinta lepas kahwin pun indah jugak :)
untung kalau parent pilihkan.

parent kite suh carik sendiri. menci.
si para para said…
apa2 pun, pilihlah pasangan yang menjada agamanya...
itu yang paling utama..
lepas tu baru cri yang lawa, kaya, dan sebagainya..
rapat dgn famili. tggi markah tu sebenarnya.
ARJUNA.Inc said…
pheewiitt!!!...lma x jenguk2 cni..hehe..kalo kta nak yg bek..kita kna jadi yg terbaik jgak..insyaALLAH..tuhan akn dorong kpda kbaikan sglannye..hehe..
miera said…
waaaaaaaaa, bahgia tak abag kamoo tu? nice entry. :)
Qaseh Dalia said…
fakarapain -
yang kuat bersukan tu markah bonus cikgu bagi ye
Qaseh Dalia said…
puteri ain -
aminn
apsal gelak pulak haha
Qaseh Dalia said…
mimie -
hehe sama pulak ..
Qaseh Dalia said…
mira -
hehehe yg tu pun ok , maknanya sesi berkenalan lah kunun2nya pastu dah sepakat kawen cepat sambung pulak bercinta ..
Qaseh Dalia said…
abu -
t den suruh mak ayah carikan untuk abu hahaks
Qaseh Dalia said…
far8 -
perasan je lah ko ,
baik aku tak kawen hak2x..
snang lah cakap ni .. lalala
Qaseh Dalia said…
cik nurul -
hak3x teruja bebnor tu , qaseh doakan cik nurul dapat yg macam ni .. aminnn .. tapi jangan lupa dugaan tu sentiasa ada,
Qaseh Dalia said…
aisyah aina -
hehek .. tahu xpe
Qaseh Dalia said…
merah -
weee ramai pulak nak jodoh yg macamni ..
qaseh doakan merah pun dpt jodoh yg mcm ni .. soal jodoh tu dr Dia kalau tak dpt yg macam ni pun insyaAllah ia mmg terbaik buat kita
Qaseh Dalia said…
nadirah -
boleh je syg ..
suruh lah mak crkan hehek
Qaseh Dalia said…
cikli -
unik ke ?
Qaseh Dalia said…
encik tikus -
ampeh je ..haha.. wekk biarlah cinta pun .. huh
Qaseh Dalia said…
bro eddy -
belum lah bro ,saje nak berangan heee
Qaseh Dalia said…
sis mas -
mak ayah qaseh pun tak memaksa, cuma pilihan kita tu biarlah elok ..tu je ..
Qaseh Dalia said…
d_la -
yup semua kena mintak petunjuk dr DIA ..apa2 pun yg kita nak buat
Qaseh Dalia said…
mr thinker -
hehek berbunga2 lah sgt .. ngeee
keberkatan n restu tu sgt penting !
Qaseh Dalia said…
wuming -
a'ah terima seadanya
Qaseh Dalia said…
gedek -
amboi uncle ! hahaks..
Qaseh Dalia said…
zulhilmi -
xpe someday u will know
Qaseh Dalia said…
hamzah ian -
sume nak kawen derrr
Qaseh Dalia said…
sis -
a.ah indah kalau time indah hek2
Qaseh Dalia said…
encik psychopath -
amboi menciii ke hahaks
Qaseh Dalia said…
si para2 -
yup bro ..
insyaAllah
Qaseh Dalia said…
skandal dr langit -
a.ah jenis yg sygkan family
Qaseh Dalia said…
arjuna -
itu semestinya bro
Qaseh Dalia said…
bighagenjo -
alhamdulillah bahagia =)