Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Derhaka Dalam Taat Kepada Allah S.W.T

Assalamualaikum..
alhamdulillah mendung je pagi ni ,semalam hujan ..

''hanya padaMu ku meminta syafaat''

Derhaka dalam taat pd Allah ? apa tu ye ? entry ni sebenarnya berkaitan dalam bulan2 islam lebih2 lagi lailatulqadar ! 

cuba tanya pada diri kita sendiri ! apakah malam yang paling mulia di sisi Allah ? kita pun menjawab malam lailatulqadar yaAllah ~ apakah malam yang mulia di sisi kita ? nisfu syaaban ! sedangkan malam lailatulqadar tu lebih mulia di sisi Allah tapi kita kadang2 lebih mengutamakan nisfu syaaban , menghidupkan masjid ,membaca quran ,surah yassin ! betul tak ? sedangkan malam lailatulqadar yang kita tak tahu , kita tak menghidupkan masjid seperti mana nisfu syaaban ! yang ada pun hanya segelintir rite ? itulah derhaka dlm taat ~

bagi orang arab , 10 ramadhan terakhir kalah musim haji ! mencari lailatulqadar ! sedangkan pd nisfu syaaban biasa2 je .. tapi malam tu masyaAllah semua orang sibuk mencari ~ membuat amal !sangat hebat ! dan malam lailatulqadar lah malaikat2 turun menziarahi masjid2 dan rumah2 , bilangannya WALLAHUALAM ..

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ
The angels and Jibreel descend in it by the permission of their Lord for every affair,

Tanazzalul Malaaikatu War Ruuhu fiyhaa Bi Idhni Rabbihim Min Kulli Amr - ayat ni menunjukkan malaikat2 akan turun kebumi .. ye nak g tengok ! muka mana yang ada kat masjid2 ! ye nak tengok penghuni2 setiap rumah tu duk buat mende .. baca quran ke , solat ke , online fb ke .. macam2 ..dan jenis2 rumah yang malaikat pergi ..

1- Rumah yang bersih dan suci ..
ce try cek tengok umah kita gane .. bersih dop ? bersihh ! tapi suci dop ? bersih dan suci ni lain ye berbeza , kalau suci ni bebas dari najis2 atau kotoran2x.. 
contoh kalau rumah ada budak2 kecik ,adik2 kita ! mak tukar lampin pastu lepek lampin tu kat lantai ! u understand what is 'lepek', lepek ni letak lah , pastu kita tak basuh dengan air , mana lah tahu air kencing yang ada kat pampers or lampin tu dah kena lantai ..so tidak suci lagi ! ilang lah dara ..~ erk

2-ahli rumah yang sentiasa berzikir dengan lidah dan hati 
hati yang sentiasa berharap ,kalau nak wat mende2 pun hati duk sebut 'Allah Allah Allah~
ada ayat2 al-quran kat dinding yang bangla2 dok jual berlambak kat pasar2 tu .. tepek kat dinding ,kalau tengok je mesti lah kita baca kan ..

3-penghuni yg sentiasa menunaikan solat

4-penghuni yang makan hasil dari halal 
contoh yang kerja kerajaan ni , buat overtime konon2 or punch card tu , masuk pukul 11 tapi buat situ pukul 10 ,takut bos marohhh ! padahal bos besar kat atas duk tengok ..so halal dop yang sejam tu ? tak halal ! maknanya haram ! dapat gaji beri kat anak bini !

5-rumah yang sentiasa menghubungkan silaturahim 
ni jenis rumah yang peramah , dop suka gaduh dengan jiran2 , selalu buat baik 

6-penghuni yang sentiasa buat baik pd ibu bapa 

7- penghuninya suami isteri yang soleh dan solehah 

8-penghuni yang berbuat baik pada kaum kerabat , yang sentiasa memaafkan orang lain 

9-penghuni yang menjauhi perkara2 mungkar 
contohnya : ada penghuni tu buat rumah dia sebagai tempat buat ketupat, ketupat kat sini bukan ketupat nasi ngan pulut tu ! tapi [mengumpat] pastu ada lah orang ni kata ''ustazah eh ! ambe dop mengumpat pun tapi ambe dengar je ! samalah tu cik gayah oiiii ~ dua2 dapat dosa besar !

10-rumah yang ada patung2 , salib yang menyerupai rumah orang bukan islam
kita kena hati2 jugak jam yang ada loceng tu , ting tong ting tong , ada sama macam jam duk dekat gereja dop ? lebih kurang je kan ? sooo hati2 lah ..

hati berbicara :
setakat tu dulu lah qaseh sampaikan , panjang bebeno takdop orang nak  bace nanti kang ..
so kalau yang nak baca tu try mikir and tengok balik rumah2 kita lagumana , nak dop malaikat masuk umah kita ? kalu nok ! lepas ni cek umah kita tu ye ..
dan kalau yang takmo baca sebab ni pasal agama ~ orang ganung kata ! ikut mung lah ~ kalu mung ase mu nak ! mu baca amek mikir , kalu mung ase taknok .. terpulang pd diri mung ..
hehe untuk diri sendiri jugak ..kalau ada salah2 tu sila tegur ye ustad jiji

Comments

Hana Soffelia said…
Nak2. sbb tu hana baca nih. ^_^ Nice babe.
ieda Qema said…
betul juge tu cik qaseh.. kita selalu alpa kan
Fara E's said…
rasenye tade kot , insyaALLAH (:
semutsengal said…
amboi ayat "so tidak suci lagi ! ilang lah dara ..~ " tak menahan tuu.


Err,

kalau rumh tu ada haiwan peliharaan mcmana pula ek ?
Anonymous said…
ahh. rumahku ada anak patung kepunyaan adik perempuan. sudah diberitahu, buangkan saja. alasan: kesian larh, apalah. huhuhu.

malam2 terakhir ni ada rasa lain x?
PaK PiS said…
mungkin ramadhan kali ni adalah ramadhan terakhir kite...
so,rebut la peluang yg ada.. ^_^
aliarosli said…
ek? name ustad jiji gak disebut

emmmmmmm, gi tue ek?
najihahfara said…
terase sangat hine diri ni nak dapatkan malam tu
mas saari said…
moga ibadah kita makin bertambah di bulan yang mulia ni..
mardhiah yusof said…
lailatul qadar! semalam org kata lailatul qadar. kelmarin pun ada org ckp lailatul qadar. Allahu'alam.

yg penting kita beribadah bukan pada lailatul qadar je kan?
Qaseh ! mari kite ramai2 mencari lailatul qadar , anis tak mo wish selamat hari raye lagi dekat qaseh , sbb tak abbis pose ,

selamat beibadah dan bepuase qaseh !
Ainul Hayat said…
Minggu-minggu last ni lah nak rebut peluang yang ada. Takut tahun depan tak kesampaian.
tima aceh yer mung...dok mikir lor nikh..ekekeke tq info qaseh..
najihah sahami said…
huhu....sama-sama muhasabah diri lepas ni.

org ganu dok sebut taknok.orang ganu sebut takboh. hehhehee
Bidadari Syurga said…
tak berani nak adili mereka yang menghidupkan nisfu syaaban atau lailaturqadar... kerana angka hanya milik DIA...
Hanim Irsyad said…
kena buang laa patung-2 dalam umah lepas ney!!!

http://irsyanim.blogspot.com/2011/08/editing-header-for-natasya.html
prince harap2 semua ibadah yg kite buat pada Allah adalah ikhlas keranaNya..
Shira Mary Jenn said…
org buat ketupat nak makan, itu buat ketupat nak tambah dosa..huhu
Liyana Zahim said…
Sesungguhnye org yg tidak solat itu waima air hujang yang menitis dari bumbungnya juga dikira haram jika ditelan.. Dasatkan?
laskar pelangi said…
muhasabah diri...^^
thankss for sharing..sgt terkelu membacenye...insap nih ha ;D
Betol tu qaseh.
jelas dan terang penenrangan yang diberikan.

Ya Allah, banyaknya salah wan.
hmmm..wan harapkan ramadahan tahun ni lebih baik dari ramadahan tahun lepas.

dah nak habis dah ramadhan ni.
hmmmm..
ZaraZueyin said…
bagus entry ni :)

selamat hari raya
maaf zahir batin....

http://zarazueyins.blogspot.com/2011/08/selamat-hari-raya-aidilfitri.html
Solihin Zubir said…
patung tu mcm patung teddy bear eh? ke guaner?
Kyra Elric said…
sokong kak qaseh :)
ewanthology said…
untuk renungan bersama...
aby said…
bersih tk semestinya suci ..

yg terpenting ..
hati mau bersih lg suci ..
insyallah ibdat kita mudah ...
miera said…
:), rumah saya suci....~ hee
lady-D said…
10 terakhir sume sedang sibuk shopping, wat kuih raye..blablabla
Unknown said…
renung2kan dan selamat beramal..hehe..:)
akoo said…
smoge umah kite tgolong dlm umah yg dmasuki malaikat~
Cik Pulau said…
baca entry qaseh terus mikir..
ehhh.. malaikat nk masuk dop umoh ni neh..

timo kaseh la qaseh buat entry gni..
yolo gapo wat qaseh oyak tu..
Anonymous said…
manusia lupa, manusia alpa ~
Afikah Aziz said…
nice entry,sama2 mengingatkan kerana manusia mudah lalai dan lupa :)
Woofer Storm said…
entry qaseh bnyak benda yang boleh diketengahkan bila dah baca...thniah ye,ini baru dinamakan blog yang ada panduan bagi pembaca,,,thniah skli lagi^^


Kadang kala bila susah,kita inginkan kesenangan tapi bila senang,kita dah lupakan kesusahan yang lampau..kita kenapa??
cuba kaitann..insyallah

salam
back to top