Buat Buku Pink | Pengalaman Pertama

Assalamualaikum ,

Alhamdullillah , akhirnya berjaya jugak buat buku pink di Klinik Kesihatan Padang Luas , first memang puas hati sangat dengan layanan nurse-nurse dan doktor kat sini , ore kampung kito memey thorbaik .. manis sokmo dengan senyuman , tq kaktie yang periksa aku siang tadi .. thumbs up hehehe ... haa bagi aku yang kali pertama buat buku pink ni agak blur sikit , kejap pegi sana kejap pegi situ .. hurmmm rupanya banyak step jugak untuk buat satu buku pink ni ek ! hurm takpela untuk pengalaman dan kenangan rasanya tak rugi kot-kot nanti ada yang cuak macam aku boleh buat sebagai rujukan ..Nasib baik ada kak ipar yang teman sebab beliau pun dah hampir dgn tarikh due .. moga di permudahkan segala urusan ! tazzabar dapat anak buah baru lagi ~ mukadimmah pun dah panjang berjela uols ..


Jadi , pertama kali yang nak buat buku pink , pergi dekat kaunter , cakap dekat nurse ''nurse saya nak buat buku pink'' , then nurse mintak ic dan di minta duduk sebentar hinggala di panggil , bila nama anda di panggil .. nurse akan bagi satu kertas lebih kurang la , kertas ni korang kena pergi dekat kaunter makmal untuk buat urin test , walaupun korang dah chek kat klinik yang korang ni memang di sahkan mengandung tapi korang kena jugak buat urin test ni dan bayar rm5 untuk alat urin test tu .. aku kemain menonong je jalan haha malu iols , lepas tu dah kencing segala bagai , tunggu lagi untuk di panggil sekali lagi ..

Next bila dah di panggil , dan dah dapat ujian test tadi , korang kena pergi ke satu kaunter lagi .. ini untuk menimbang berat ... dah timbang berat semua , korang akan di suruh pergi haaa ape ntah ayat aku ni , lantaklah haha pergi ke nurse untuk mengisi buku pink , isi maklumat korang semua , nurse akan tanya alamat , ic , no fon , dan semua penyakit yang korang ada .. btw suami sepatutnya ada sebab nurse pun nak check darah suami untuk hiv test .. sambil2 tu nurse ambil tekanan darah ..dan jumpa di bilik rawatan pulak untuk amek darah .. hurmm bab amek darah ni la yang tak berapa suka , sbb tengok jarum tu semacam je .. tapi terpaksa la .. dan sangat perlu , untuk check hemoglobin darah anda gituuuu ~ 

Next nya kena pergi balik ke kaunter makmal dan tunggu hasil dan ujian darah tadi , dalam setengah jam jugak menunggu kat situ , dah setel situ kena pegi balik dekat nurse yang check anda tadi .. that time nurse chek tekanan darah , nadi , timbang berat lagi sekali dan juga tinggi .. lepas tu check breast untuk memastikan tiada ketulan2 kanser dan jugak check samaada anda ada tiroid or tak , then nurse tekan2 perut sikit ,, lepas tu setel ..



Last step korang bawak buku pink tadi jumpa doc untuk scan baby ! yang ni part paling teruja sebab dari hari tu lagi aku risau sebenarnya macamana keadaan baby ku huhuhu ~ alhamdulillah segala ujian tadi keputusannya sangat baik cuma kencing kotor sikit n kena minum banyak banyak banyak air masak .. dan next checkup doctor cakap kena minum air gula even xde penyakit sebab umur 25 tahun ke atas , btw apa rasa air gula tuh ek ? hurmmmm lagi ngeri dari inject kah ? huhu tapi gembira bila tengok baby tadi even sekejap sangat , nampak kepala dia , jantung , peyot .. alhamdulillah anak ummi sihat2 je kan .. semoga anak ummi membesar dengan sempurna .. ameen :) 

Hati berbicara :
segala catatan tidak bermaksud untuk mengguriskan mana-mana pihak , hanya sekadar coretan sebuah pengalaman di masa akan datang , bagi yang masih menanti inshaaAllah ujian kita terkadang berlainan cara tapi setiap aturan Allah tak pernah menyakitkan hamba2Nya melainkan untuk menguji , kerana Allah sayang dengan org2 yang sabar ... qaseh mungkin kekurangan dr segi yg lain tapi Allah berikan rezeki dengan cara ni ,dan bukan senang sbnrnya utk jd seorg ibu ,, doakan qaseh ye kawan2 dan qaseh doakan bagi yg menanti inshaaAllah u will get it .. dan masa tu korang takkan terduga dengan hadiah yang Allah berikan .. ameen 

22 comments

  1. Hee best kan. Kite x cerita lg masa buat buku pink. Hikhik. Cuma kita buat awal. 6 weeks dah buat klu kat sini.

    ReplyDelete
  2. Dah lama akak x rasa pengalaman tu dik...rahniah ye...semoga moment pregnancy yg indah2 aje...

    ReplyDelete
  3. kenangan manis ni Qaseh. sampai bila bila pun akan ingat betapa excitednya first time buat buku pink tu. dan paling best bila scan tgk baby, dgr jantung baby. Ohhh indahnya anugerah Allah :-)

    ReplyDelete
  4. Selamat menjalani fasa pengalaman baru.. :)

    ReplyDelete
  5. wah!!! bestnya! byk jugak step nya kan. doa2 kan sy cepat kawen, nnt blh buat buku pink juga ;)

    ReplyDelete
  6. Selamat menjalani fasa pengalaman baru.. :)
    Menjadi ibu..

    ReplyDelete
  7. minum air gula dah jadi rutin sekarang utk ibu mengandung... sokay.. rasa macam minum air gula biasa tu.. ihiihhi

    tip utk selamat... sehari sebelum pergi minum, kasi pulun minum air masak bergelen2... klu lin dlu sejug duk ngadap. alhamdulillah xdop kencing manis... =D

    ReplyDelete
  8. Amin! mst omei baby, tazabar aunty!

    ReplyDelete
  9. Bila baca catatan ni.. mengimbau kenangan 11 tahun lepas.. ;)

    ReplyDelete
  10. Tahniah! Semoga awak dan baby sihat. Enjoy tau time pregnant ni, jangan nak emo-emo ok. Selalu tengok gambar baby comel, pemandangan indah dan baca al-quran ye.

    ReplyDelete
  11. congrats qaseh! lama tak singgah sini tau tau da nak ada baby da..take care ummi to be,heeee :)

    ReplyDelete
  12. waah.. asben pon dah kena check darah ek skrg.. masa irine dulu tak lagi..tp bagus jugak laa kan.. kalau 1st time buat buku pink memang jadi blurr gitu..kejap ke sana, kejap g kencing, kejap nak ukut berat..kang masuk bilik nurse pulak..pastu doktor.. maunya nya tak 2 jam kalau kat kl.. memg pas subuh kena terpacak depan kkia

    ReplyDelete
  13. Tahniah... semoga dipermudahkan segalanya sepanjang tempoh hamil.

    ReplyDelete
  14. IQ baru je checkup semalam, baru IQ tahu air gula sekarang adalah satu kewajipan??? ari tu IQ pkir ianya disebabkan berat badan berlebihan..huhu..

    pkir2 yang baik2 sahaja. huhu~

    ReplyDelete
  15. paling x suka kene minum air gula, hadoi sebabnya kene tunggu lama

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah
    jaga diri ye :)
    wat lek wat pis je mnm air gula tu nnti hihi .
    mcm saya hri tu lain sikit air gulanya. x mcm la air gula yg kita bncuh pekat likat tu.. dia dlm botol warna oren.. ada dlm entry pengalaman mengandung anak sulung di blog saya

    ReplyDelete
  17. huhu.. awalnya qaseh minum gula.. eh,, dah brapa weeks ea? hehehe.. akak bulan ni bru nak minum.. moga perjalanan qaseh semasa mengandung ni dipermudahkan.. Tahniah tau..

    ReplyDelete
  18. Tahniah... laaa ore besut ropanya..

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum...yaya dah follow sini...saja...buat blogwalking..hehe....harap sudi follow yaya... www.yayacendana.com :) tq

    ReplyDelete
  20. Tahniah Qaseh, semoga segalanya dipermudahkan. Doakan kita ikut jejak langkah Qaseh. ^_^

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..