Impian Jadi kenyataan...

13 ulasan:
Assalamualaikum...........

27/12 excited sangat untuk ke keyell bersama si dia .. sebab dia dah janji nak pergi beli camera .. so apa lagi marilah kita menuntut janji2 manis mu itu haha .. so then pergi la , sesampainya di sana shopping2 kat time square cari apa2 yang patut .. kalau nak beli apa2 baju jgn beli kat alamanda yang mahal gilosss itu ahaaa , sabar .. lupakan ke 'excited' itu beli2 baju n skirt sepasang dua .. tapi so sad la skirt tu besar huu kembang sgt dah rupe mcm orang pregnant terlebih bulan tapi dengan ke 'kreatif' an aku ni tengoklah apa akan jd pd skirt tu ahaks......

hurmm dah beli kesemuanya ... xde mud dah sebab lenguh kaki , letih nya la haiiii tapi tu baru sikit jalan sudah letih ini minaci .. kan best kalau jalan org dukung , tapi kalau dah dukung bukan namanya jalan haha merapu apa tah , so pergi la lowyat sebenarnya misi utama nak membeli camera digital g12 , tapi cari punya cari xde ! erghhhhhh yang ada canon g15 .. so mcm ntah tak survey pun camera tu ..pastu tengok la nikon d3100... emmm macam tak berkenan .. tokey tu pun suggest la camera dslt sony a37 , ringan sikit dari dslr ,then dia compare2 la .. so hati pun tetiba terpaut walaupun orang kata better nikon n canon .. ye lah kan nikon n canon tu kan glemer .. tapi ntah lahh ~ so i rembat ini sony r ........ function senang saje sesuai la untuk aku yg xtahu ape2 haha ...





testing pichaaa...

tak pandai lah nak mereview , apapun da puas hati ............ =) marila kita berpichaa bersama2 .. hehe 

hati berbicara :
apepun thanx to my lovely person , my diary heart , my imam to be .. insyaAllah , tq for everything ........ wan khairil anuar ...... 

Pendirian.............

9 ulasan:
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t

1.50 a.m update blog , ni lah masa yang ada untuk blog ,masa untuk merintih ,untuk berdoa ,untuk beristiqamah ..dan lelapkan mata yang kian layu ..tapi tak tahu lah nak cerita tentang apa , maybe personal life yang harus di kongsikan sekarang untuk menerima pendapat ataupun sekadar melepaskan segala yang terbuku di hati ....tapi i dont know how to start it ...

tak tahu lah , hati qaseh sekarang dah keras, dah beku untuk menerima kembali mereka2 yang melukakan hati ni , yang dulu pernah jadi kawan ..sekarang bermusuh , dalam diri ni kan tak pernah pun mintak untuk bermusuh dengan sesiapa lebih2 lagi someone yang pernah jadi kawan .. tapi kawan kah bila kata-kata kesat dan makian yang di lemparkan , kawan ke andainya kesilapan kecil jadi besar ,,kawan ke bila mana pendapat yang ingin di perdebatkan melalui emosi dan kata2 yang tak patut di ucapkan kpd kawan ...? thats we call friend dear ............?

yaaaa i know , tak baik bermusuh lama-lama .. tak baik andainya kita tidak memaafkan kesilapan orang lain , kita kan manusia yang sering melakukan kesilapan , qaseh tahu semua tu ,melekat kat dalam hati ni , tak pernah lupa .. tapi hati ni sakit sangat , sakit sangat2 hingga kadang-kadang tak mampu untuk diluahkan .. nangis je mampu , tapi lepas tu sorry to say ... aku maafkan segala genap luka yang kau bagi tapi aku takkan lupakan segala setiap inci kata-kata yang kau lemparkan ..sebab ia dah meresap masuk ke dlm hati ! 

kawan ? sekarang aku hanya hidup dalam dunia aku , aku akan hormat kawan yang menghormati aku sebagai seorang manusia , dan aku takkan hormat orang yang memberikan aku kata2 kesat , sebab aku paling benci perempuan yang kata2nya penuh makian .. aku jadi benci untuk melihat wajah dia , aku benci segala2nya ... aku tak berdendam cuma aku tak mampu menerima segala apa yang dia katakan ... aku maafkan tapi aku tak tahu apakah maaf aku benar2 ikhlas ........... yaAllah , sedihnya hati bila tak mampu membuang perasaan benci ... what should i do Allah .. redhakanlah hati ku .... tapi sekali aku melangkah untuk meninggalkan sesuatu perkara , aku takkan menoleh lagi lebih2 lagi dalam dunia persahabatan ! i dont need u anymore ...

hati berbicara :
kawan .. awak tahu tak , di sebalik rupa yang cantik ada benda yang hodoh , bilamana tak tahu menjaga pertuturan , kata2 kesat tak perlu di lontarkan .. kawan ..awak tahu tak saya paling benci orang maki saya , saya jijik dengan orang2 macam ni .. tidak menggambarkan langsung pekerti yang baik .. kawan .. saya dah tak tahu macammana untuk sejukkan hati saya .. saya hanya mampu menjauhkan diri saya dari kawan ..dan saya tak mampu untuk panggil awak dengan panggilan 'kawan' lagi .. maafkan aku !
apabila kita redha dengan sesuatu yang mengecewakan hati kita ,maka percayalah Allah Taala akan menggantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak dijangka ,
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)- in shaa Allah i will try it .. but aku ada pendirian aku , aku takkan menoleh lagi , semoga Allah gantikan segalanya dengan yang lebih baik ... kawan yang baik yang sentiasa menasihati aku bukan mencela aku .. 

Bila Teringat yang Lama ..........

5 ulasan:
Assalamualaikum...


mengalir dalam diri ku serupa dengan dirimu ,ia membara ~ membakar jiwa ..... relaku korbankan cinta agar dikau bahagia  pada dirimu ada diriku .... -korban cinta , ziana zain-
ku singkap tabir lama , ku intai dalam gelap .. ku tangisi dengan sia - sia .. hati bila teringat kadang menyakitkan .. bila mula susah untuk berakhir .. berhenti hati ~ tolong berhenti .. hati merayu ~ akal tak mampu berfikir .....

bila kenangan menjengah .. bila jiwa kian terusik melayan khayalan , walaupun sudah bertahun lama , ia seakan semadi dalam jiwa  ..bila melibatkan soal hati ..ya Allah sakit ! biarlah .. biarlah kamu mengingati segala apa yang pernah terjadi pd diri kamu .. sedih ? marah ? benci ! sakit .. siksa ~ semua terasa .. hati yang rasa seakan ingin berhenti berkata-kata .. seakan ingin keluar dari dada ..ingin bebas dari kesakitan ! tapi .......... ~ hati tetap berada di situ melawan segala rasa ..mencuba untuk kuat , meminjam kudrat akal .. menumpang kudrat iman .. 

sometimes rasa alangkah indahnya bila mana hati ni tak pernah rasa sakit , tak pernah rasa terluka .. alangkah indahnya andainya semua tu tak pernah kita rasa .. tapi setiap manusia pasti juga akan merasa sedih , sakit .. wpun bukan sebab cinta tapi mungkin sesuatu yang kita tak tahu .. bahagia kadang luaran , dalaman sedang berperang .. sayang ...~ tak salah untuk mengingati semuanya tapi biarlah sesuatu itu menguatkan kembali semangat , jangan ingat sayang dan kasih , tapi ingat juga luka yang di tinggalkan , bukan untuk memupuk benci tapi untuk jadikan ia satu pengajaran , ya kamu mampu ! mampu bangkit .. ingatlah ! tapi jangan hanyut ..... bila hanyut ia mampu melemahkan kembali ...............

hati berbicara :
kadang-kadang aku turut sama melayani kehendak hati , melayani ada ketikanya kesedihan menjalar , setitis demi setitis air mata mengalir , ntah kenapa pun tak tahu , kerana kecewakah , kerana bahagia kah , kerana sakit kah ~ hati pun kadang keliru .. kerana bila ingin membenci pernah saling menyayang , bila ingin marah , menatap wajahnya pun seakan cair .. bila ingin sayang teringat kembali luka yang dalam .. dendam ? jangan sayang ~ doakan saja kebahagiaan semua insan yang pernah singgah dalam hidupmu .. dan tengoklah segala hikmah ... Allah sudah berikan yang terbaik buat kamu ... bersyukur sekarang !


yaAllah berikan aku kekuatan .........

7 ulasan:
Assalamualaikum....

hati tengah terluka , terluka dengan keadaan terluka dengan seseorang .. teringat kata-kata seseorang , bila mana kita di tempat orang , berhati-hati bila berkawan .. jangan letak sampai kat perut ,kawan saje-saje ,jangan terlalu baik ... skang ni hati bersetuju , rindu nye kawan-kawan yang dulu .. yang masih terikat di hati , yang sentiasa menasihati ..yang kata-kata nya penuh sopan , tak pernah maki .. tak pernah biarkan hati ni terasa .. susahkan .... haihh nape pulak teringat kata-kata dia , rindukah ? hanya teringat .... =) 

tapi sekarang aku just ambil sikap diamkan diri , biarlah apa yang dia nak fikir , terserah pada dia , siapa aku untuk menasihati dia kan , dia pun cakap diri pun tak betul , nak nasihat orang.. biarlah  api mana boleh di simbah dengan minyak .. berlembut jalan terbaik .. sebelum ni pun lagi berat ujian bila di fitnah kacau husband orang kan .. hati kena kuat ye syg , Allah sayang hamba2nya yang sabar ... sabar ye sayang ,sabar ye.. tapi air mata sedang menitis .. yaAllah nape sentiasa aku yang kena .. sdgkan aku cuba buat yang terbaik .. =(

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy’ari, menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda,“Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk.” - susah nak cr kawan mcm korang , 12 tahun dah kte kawan ..


hurmmm ..terasa nak peluk seseorang nak lepaskan segala2nya .. tapi xpe lah , hidup ni bukan untuk bergembira , walau tiada manusia pun di sekeliling janji Allah sentiasa ada .. kuatkan iman untuk bersabar ,biarlah ~ janji jangan tiada Allah bilamana ramai manusia di sekeliling .. jauhkanlah ~ .. pasni aku buat je hal aku .. korang nak mengumpat ke nak mengata ke .. terserah lah .. aku hidup smentara je kat dunia ni , someday tempat sama jugak kita cari ... its ok my dear .. find your own happiness .. =)


hati berbicara :

Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya, “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut.”
  1. Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.
  2. Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).
  3. Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukkan dirimu ia suka menutupinya.
  4. Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
  5. Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu. rujukan





Jangan Terlalu Mendesak ! Please.....

9 ulasan:
Assalamualaikum ...

eee jangan la desak2 suruh orang hupdate blog , xsuka la .. hehehe xde maknanya orang nak desak2 aku tulis entry ..saje je bagi kena ngan tajuk..kunun2nye ..sihat ? alhamdulillah,,qaseh dah sihat sepenuhnya .. 3 hari mc ..4hari demam ..huhuhu .. ujian =)

" apakah kau ingin lihat air mata ini berguguran ''

dalam prhubungan mendesak kadang-kadang akan menghancurkan hubungan kamu .. apa kau suka di desak ? tanya diri kamu sblum kamu ingin mendesak someone yang kamu syg ! apa kamu rasa bila hati mu sedang gembira tiba-tiba kamu sering di asak dgn soalan2 yang sama hingga satu saat hati yg gembira bertukar bengis ! bertukar hambar ~ bertukar sedih .. cuba kamu fikir letak kan hati mu di hati dia ,, dia sedang bersedih kerana sikap kamu yang bodoh .. hingga ada satu pertanyaan dalam diri dia yang akan mmbuatkan dirimu takut ! apakah aku sanggup hidup bersama kamu kelak ~ adakah engkau yg terbaik untuk aku ..... ? bila soalan ini di tanya .. mungkin kamu baru sedar hati dia sudah semakin tawar .............. hambar ........... tiada rasa ~
kalau kau betul2 sygkan seseorang , kau letaklah diri kau di tempat dia , kau buat apa yang salah dan kau tuju pada diri kau sendiri .. apa kau rasa ~ itulah yg dia rasa , apa kau fikir ! itulah apa yang dia fikir bila mana sikap kamu yang tidak bijak ... jika sesuatu perkara sudah di muktamadkan .. ia meninggalkan satu titik noktah .. tidak mampu untuk bersambung lagi .. ibarat perjalanan yang mati sudah temui titik noktah .. apa kau ada ? air mata ... apa yang kau mampu tagih dgn air mata ? sudah lunyai untuk difikirkan lagi .. so fikir2kan dan selamat beramal .... =)

hati berbicara :
apa yang kamu dapat ...''leave me alone ''
sayang andainya ada lagi peluang , jadikan lah pengalaman sebagai satu pengajaran .. dan andainya sekarang sedang berlaku .kawallah dan hentikan .. cinta tidak akan selamanya cinta ..sayang tidak akan selamanya syang .. andai disetiap hentian , ade kekeruhan dan jernihnya sangat sedikit ... cuba untuk melihat kejernihan tapi dikaburi dengan kekeruhan .... apa yang tinggal ? nothing hanya sebuah penyesalan ..dan air mata terus keguguran =) .. gotcha !

Kekuatan ~

8 ulasan:
Assalamualaikum...

yaAllah lama dah tak demam teruk , rasanya masa form 6 dulu je demam plg teruk ,smpai cikgu hantar balik dari asrama .. now rasa mcm prmulaan nak ke arah tu , tapi mintak2 tak macam dulu .. sakit =( , batuk dan selsema .. tak suka keadaan ni .. tapi tu semua dari Dia , menerima dengan redha .. sakit kan pencuci dosa , banyak sangat dosa hingga Allah beri jalan ni untuk menghilangkannya .. alhamdulillah , doa kan kesihatan qaseh ye kawan2 .. ade tips2 gatal tekak n hilangkan selsema boleh lah bg ye ...

hari ni cuti , rest kan badan .. maybe sebab econ trlampau sejuk so badan pun jadi tak sihat kan , haihhh time-time mcm ni sgt prlukan prhatian .. nak mak .. nak b..eh tak lah gurau je hihihihi .. tapi xnak lah tdo je , kalau tdo kepala makin sakit .. so try jugak bangun2 , buat mcm biasa , bertahan saja .. kadang - kadang rasa macam berdenyut kat kepala tempat jahitan dulu .. hope takde ape =) 

boring sebenarnya nak update entry yg berfaedah pun xde idea , baru lepas tidokan baby comei si wafa tadi .. mujur lah wafa ni senang sikit , tak menangis .. bagi susu lepastu ulit2 sikit dah tdo .. kalau menangis lagi makin sakit kepala den ni haaa... skang ni pulak musim hujan , maybe sebab asyik kena hujan je .. rindu kat kawan-kawan dulu .. rindu sangat .. huhuhuhu .. why must kita besar dan dewasa .. haihh ..  mesti pernah rasa macam ni kan ? mesti punya ............ biarlah soalan tu tergantung sbb jawapan ada pd diri sendiri .. assalamualaikum.........


hati berbicara :
best nya duduk kat pantai sorang-sorang masa ni , hanya aku sorang xde sape yang kacau .. aku nak mandi kat situ ,nak berkhayal kat situ .. nak buat istana pasir sorang2 kat situ .. tengok keindahan alam kala senja .. merenung segalanya yang indah , subhanallah seakan keindahan alam meresap dalam diri buat kan hati turut tersenyum ... kadang-kadang bila kita rasa letih ,lelah ... berseorang melihat keindahan alam terapi yang sangat bagus .. ia bagi kekuatan .seakan kekuatan yang ada pada alam meresap dalam diri .. bangkit dan terus bangkit .. no need to worry coz Allah always di sisi kita ... =) 

Nilai ~

10 ulasan:
Assalamualaikum .............

straight to the point..semalam keluar detim dengan hencik k , jarang jugak keluar dengan dia tapi takpe so semalam kitorang pergi nilai 3 , hari tu dah pergi sekali sebelum raya untuk cari baju raya n then hari ni pergi lagi coz lama sudah ku mencari jubah .. semalam dapat lah jugak beli sepasang jubah ... tapi tak pergi berdua saja .. dalia pun ikut sama , kesian dia keboringan kat rumah then ajak la .. nasib baik tak menangis ... tapi mengamuk jugak lah sebab nak mainan2 kat situ .. nak bola la ,nak kereta la ,nak beg la .. padahal semua tu dah ada kat rumah ...


hencik k datang rumah jap jumpa akak n wafa comei2 ni haaa .. wafa ni dengan orang memang dia tak nangis asalkan konyang 

mak sedara pun overdosee nak jugak interprem hihihihi

dalia nak ikut cik tak ? 
dalia : angguk2 .. angguk je keje dia 

ni masa dalam bilik den , orang duk pakai tudung belit2 .. ye pegi amek tudung dalam laci nak pakai jugak , tadaaaaaaa cute je , hope nanti besar always bertudung yaaaa .. tapi budak2 biasalah separuh jalan aja lekat .. dengan kenakalannya .. tuan ke mana tudung kemana ..

pastu sampai sana , misi utama untuk mencari jubah .. alaaaa semua saiz besar tension sudah , hencik k pun sudah letih maaa haha cian dia , aku bab memilih ni susah sikit ..uhuhuhu last2 amek lah satu .. sape2 nak cari baju2 raya ,jubah2 sila lah ke sana ..not bad la.. =) 
hihihihi ... akhirnya dapat jugak .. lepas shopping2 , terus balik .. yaAllah balik2 tu sampai putrajaya lebat gila hujan .. n then kat satu jalan ni tetiba jem .. apsal pulak kereta viva tu berhenti kan , ingatkan exciden or apa2 .. phewww tengok kat depan jalan banjirrrr , memang dalam gila lah ..nak tak nak redah jugak dengan gen2 kesayangan dia ..muka dah bengang hihihihi ... ok lah bai bai .. adiossss !



Aku dan Hati berkata2 ...

10 ulasan:
Assalamualaikum ......


''seseorang yang sentiasa kuat di hadapanmu ketahuilah dialah yang sentiasa mengadu lemah dihadapan penciptaNya ...''

yaAllah semalam aku mimpi sesuatu yang menakutkan , dasyat seolah-olah berada di alam lain ..aku takut nak cerita sebab aku tak ingin ia jadi kenyataan ..yaAllah andainya mimpi itu satu peringatan dariMu, aku terima yaAllah ,jauhkanlah aku dari mimpi tu , jauhilah ia dari jadi kenyataan .. aku tahu aku bukan muslimah sejati , aku bukan manusia yang mulia .. pernah aku tersasar ,pernah aku rasa aku malu untuk pandang diri aku tapi yaAllah sentiasa sayangkan aku ..aku tahu , andainya Allah bencikan aku mungkin hari ini aku bukan aku ..mungkin aku lagi jahat or kejam ..tapi tidak Allah masih sygkan aku ,masih jaga aku .. cuma aku yang tak pandai nak menghargai ..

aku try untuk bimbing diri aku sendiri sekarang , aku try dan try sedaya upaya , aku cuba untuk mengalah dengan situasi di sekeliling , aku cuba bersangka baik dengan semua orang , tapi terkadang aku tewas ,tewas di persinggahan !..aku try luangkan masa dengan ayat2Mu setiap malam ,sedikit demi sedikit .. tidak keseluruhan ..aku cuba turunkan hawa nafsu ..aku cuba untuk melakukan semua yang wajib ..aku cuba untuk tambahkan dengan segala yang sunat ..yaAllah bimbing aku ,yaAllah redhai jalanku .. aku rindu dengan hatiku yang dulu .. hati yang gembira , hati yang tak terjebak dgn lalainya dunya .. ~

hurmmm hati, sekejap ingin berubah tapi seringkali mengulangi kesilapan..kalaupun tak ulangi kesilapan ..menambah kesilapan yang baru .. tapi Allah tahu segala2 yang bermain di dalam hati ini .. semoga Allah permudahkan segala urusan ..aminn , 

hati berbicara :
dear my lovely blog .. terima kasih sebab sudi jadi tempat ku coretkan segala2nya .. bukan aku berpura-pura jauh sekali menunjuk-nunjuk ..aku bukan seorang yang mulia cuma aku cuba untuk jadi seorang yang mulia ..aku bukan seorang yang baik tapi berkali-kali aku cuba untuk jadi yang terbaik ..aku tahu aku bukan muslimah sejati ..tapi aku cuba untuk menginsafi diri ..setiap saat , minit , jam ,,aku akan terus menginsafi diri ..sekurang2nya pasti ada perubahan yang aku lakukan .antara aku dengan Dia ... kepada insan yang sayangi aku .. sama-sama kita berdoa kita dapat membimbing antara satu sama lain ..aku ingatkan kau , dan kau ingatkan aku ..











Canon powershot g12

4 ulasan:
Assalamualaikum ....

wishlist yang ke dua ... belum setel lagi , sbb dah target hujung bulan 11 or awal bulan 12 ahahaha ... hari tu memang target nak beli nikon d3100 .. lepastu bincang dalam group whatsapp abg beng punye hihi ... abg beng pun sarankan pulak canon powershot g12 .. survey2 ok jugak n gambar dia pun cantek cuma canon ni dia just compact not dslr yang boleh tukar2 lens .. tapi dia kecik and rasanya tak membebankan n menyusahkan bila bawak kemana2 ... yang dslr kan besar n berat ..lagipun , im not photographer just nak suka2 bergambor cantik jadikan ia sebagai kenangan yang terindah ... jom kite mereview sikit




cute kan , n kecik je .. aku rasa aku amek yang ni lah .. tapi kyleril cakap nak tengok perbezaan harga dulu kalau hampir sama dia nak amek yg dslr tu .. tapi rasanya yang ni dah murah .. bawah 1.5k .. hihi function dia mcm dslr .. malas nak tulis everything about this ... kena ikut si dia jugak sebab penyumbang terbesar ahahaha

hasil gambardari powershot 12 ..

aduhaiii wokeylah baby wafa dok menangis , assalamualaikum ..
aku rembat yg ni je 




Andai Dia Pergi Dulu Sebelummu ...

Tiada ulasan:
Assalamualaikum ..
kesian blog kesayangan di tinggal lama pergi , alhamdulillah selesai sudah menjalani kursus kahwin , persediaan .. alhamdulillah banyak ilmu yang lama kita tahu di update kembali .. ilmu baru yang kita dapat =)

andainya dia pergi dulu sebelummu .. bisikkan pada hatimu yang paling dalam , dia bukan milikmu , kamu bukan miliknya ... jangan rasa dimiliki , jangan pula rasa memiliki .. biarkan air matamu menitis tapi usaplah ia  sambil berfikir ... pasangan pertemuan pasti perpisahan =)

maaf andainya ada yang membaca sedikit coretan ini sedang bersedih , maaf kiranya kata-kata ini mengusik hati ... lebih-lebih lagi pada jiwanya masih rapuh , pada hatinya ada luka walaupun bibirnya semanis madu .. bersabar lah wahai hati .. andainya dia pergi dulu sebelummu , ingat lah dia lebih baik untuk bertemu Nya sebelum kita .. jika kita meratapi dan terus meratapi .. mana kan amalan yang kita ingin membawa untuk bertemuNya .. mungkin selepas dia ..kita pula mengikuti .........


saat ini hati tidak kuat bukan ? hati meredhai tapi air mata yang mengalir tidak berhenti seakan tidak merelakan ..oh tuhan , betapa rapuhnya iman untuk menghadapi sedikit ujian ... tetiba teringat pula segala nasihat , segala kenangan ..andainya dia masih di sampingmu .. mesti kamu sedang membayangkan kebahagiaan yang berpanjangan .. tapi kesedihan pula menghampiri .. hati tidak kuat yaAllah , hati sakit yaAllah ... jiwa lemah yaAllah ... kembalilah padaNYA ... merintihlah padaNya tapi yang pergi tidak akan pernah datang kembali .. jangan minta itu ... ia tidak mungkin....

betul orang kata kadang - kadang kematian , perpisahan boleh meragut bahagia , boleh hilangkan kegembiraan , cuba untuk gembira tapi hambar ... manisnya hilang , seakan madu bercampur air .. tapi kematian itu syarat untuk menemui cinta .. cinta hakiki .. jika hati tidak mampu juga menanggung rindu belajarlah dari Rasulullah s.a.w  yang menghadapi kematian secara berturut2 dalam hidupnya ... bersabar ye .. qada dan qadar Allah tiada siapa mampu menduga mahupun menghalang .... =)

hati berbicara :
perjalanan masih panjang ... manfaatkan dengan senyuman bukan hanya tangisan =)

hati ni pula tiba-tiba sebak .. kadang - kadang kita pasti berteduh di awan yang kian sarat ingin menumpahkan segala-galanya .. ia akan membasahi kita , pasti membasahi , sehingga suatu ketika kita terduduk .. merangkak mencari wuduk ketenangan .. bersujud seakan menemuinya ... biasalah lumrah kehidupan sementara :)

Wish List ... Perancangan Allah S.W.T

4 ulasan:
Assalamualaikum .. santai entry malam ni , no jiwang-jiwang dude ! dah naik biol kepala hotak ni ..malam ni cuma nak senaraikan my wish buat tahun 2012 sebelum masuk 2013 .. sebenarnya banyak gila , tapi yang gila je banyak ..erk ! 

first wish .. pergi buat kursus kahwin ..dah daftar sudah 6 dan 7 oktober aku pergi kursus kahwin dengan member .. ni hanya lah persediaan , sebelum someone tu duk bebel2 baik aku g kawen eh kursus kawen cepat2 tapi jangan la pk aku dah nak kawen ..lambat lagi maybe 2 tahun lagi sebab dia bagi aku masa umur 26 tahun hahaha kalau nak kawen skang aku dah cakap awal-awal aku taknak ! tapi kalau lah Allah percepatkan ok jugak ..aminnn kui3x (gelak gatal)


second wish .. i want my own dslr ! yeahhh dah lama aku mengidam camera ni tak dapat-dapat lagi , sedih tau tapi insyaAllah aku nak jugak n aku akan dapatkan hihihihi , agak-agak dapat ke tak ek ek ek .. kita tunggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kalau ade gambar-gambar comei sikit dari biasa maknanya i got it ..kalau ade gambar-gambar air mata tu maknanya tak dapat lah huwa3x ... tapi firasat hati ni akan dapat je ..kan kan budak tu kan ! lalalala insyaAllah november 


third wish .. buat lesen kereta .. ! syhhh malunye umo dah tua tak buat-buat lagi lesen kereta huhuhu , eh tapi kan aku memang takut la nak belajar kereta , xtahu lah kenapa sebab nak masukkan gear tu macam payah je , pahtu nak pegang streng tu pun macam keras je .. huwaaaaaa fuhhh tarik nafas dalam-dalam .. ! kena jugak amek lesen ,pastu kan rasa dalam perut ni yaAllah debar2 sangat ..biasa org berdebar kat jantung tapi aku lain sikit berdebar kat perut n then mulalah rasa macam nak kencing la apa lah isyy tak senonoh lah sufura oiiii ... xpe2 doakan ye ... ok ni jelah wish ..lain2 wish tu biarlah rahsia ... kunfayakun ..

hati berbicara :

kita hanya merancang Allah yang menentukan , apa-apapun jika rancangan kita tak menjadi ingatlah perancangan Allah itu lagi hebat ... janga sesal , jangan sedih , jangan pernah menyalahkan apa yang terjadi kerna ia yang terbaik buat kita .. sangat terbaik buat kita ! jangan memandang hanya pada hari ini bilamana kamu masih belum lihat hari esok di atas segala perancangan Allah pada hari ini ... kadang-kadang doa kita lambat di makbulkan kerna Allah rindu ingin mendengar doa-doa kita .. Allah ingin mendengar dan terus mendengar kerna Dia tak mahu bila doa yang kamu minta kamu dapat .. dan doa-doa itu hilang ...sedih bukan .. so sabar lah ..jgn pernah membandingkan diri kamu dengan org yang lebih baik ,, kerana kamu punya istimewa kamu sendiri =) love u 


Masa muda-muda dulu kala ....

5 ulasan:
Assalamualaikum

tadi duk tengok cite suri last episod , tibe2 akak g amek gambar2 masa jamang jaafar tonggek , masa muda2 comot2 tomei2 .. tiba-tiba je amek , teringat zaman muda bekaliihhhh .. pastu aku pun tgk la balik gambar aku masa kecek2 dulu .. comot gila ! hahahaha tengtengdeng .. mempersembahkan ..

 mak ayah ,abg ke tiga n kakak , atas riba tu aku lerr haha
aku n abg ku .. jangan la gelak weiiii !tau la comot ,, oh ye rambut tu mak kata masa kecik2 potong sendiri tu rupa mcm org asli skit .. ooo dulu style rambut laki xde pacak2 , tapi ke bawah terus ke dahi ye anak2 haha

sensored .. errr

fesyen zamang dulu ..

tapi skang sume nye dah beso panjang , dah kawen ade anak dah pun hihihihi
ade abg sulong , abg kedua ,n adik xde pulak gambor mereka2... 6 siblings forever =)





DINGIN ....

6 ulasan:
Assalamualaikum ...

dingin ... dingin .. dan terus dingin , sekelip mata lembut bertukar keras , pernah tak korang terasa dengan seseorang , emm bila mana ia seakan mengelak dari hidup kita .. tegur pun tak dilayan .. cuba untuk menambat kembali hati itu .. terfikir kenapa tiba-tiba ia berubah ..kerasnya hatimu , tak dapat ku tilik , tak dapat ku baca lagi .. dan takkan mampu ku ramal seperti dahulu .. n then kita labelkan dia mula lupa diri , sombong wpun sebenarnya dalam hati yang dingin itu ada kesedihan .. di dalam senyumannya ada kedukaan...

kadang - kadang layunya bunga tidak lagi memberikan seri , tapi bila di hujani dinginnya embun seakan2 ia kembali bangkit , segar dan memberikan warna yang baru - u never know how it feels until it happens to you

ingin ku katakan padamu , bila seseorang itu mula menjauhkan diri .. ia ingin sesuatu , ia ingin mengasingkan diri di tempat terpencil dalam dunia nya , jangan pernah ganggu ~ jangan pernah usik , kdg2 ia perlukan waktu megubah hati nya yang terlalu rapuh .. entah sebab apa hanya dia yang mengetahui .. andainya kamu mengatakan yang tidak baik ...dia hanya merelakan , tidak melatah ! tidak membantah ..seakan perasaannya kian di bawa angin .. menumbuhkan semangat baru .. mungkin ada sesuatu dari kamu yang dia tidak suka .. mungkin ada sebab ... biarlah dia begitu , melayani bahagianya sendiri .. andai dia terus tidak melayani kamu ..pergilah , kamu tiada hak untuk mempersoalkan lagi ..mungkin kamu perlu melihat dia bahagia bila kamu tiada , dia tersiksa bila kamu ada ... =)

lantas biar kedinginan itu jangan sampai ia jadi beku bila kamu terus mengganggu .. ia bisa jadi parah , andainya kamu sayangkan dia , jangan lupa untuk terus berdoa agar dia sentiasa bahagia .. agar kamu pun turut menumpang kebahagiaannya ........ dunia kita berbeza , arah kita sudah ada dua cabang , satu untuk kamu dan satu untuk aku ... dengan izinNya kita pasti berjumpa lagi kelak diSANA ...insyaAllah ..

But hold your breath
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
It’s impossible.. 
fall for u , song from heart .. lagu ni someone tujukan , terasa di hargai ,alhamdulillah masih ada yg menghargai  ..! jiwang lagi hik hok ..(jgn marah , xboleh tidolah huhuhu)
err kdg malas nak post benda2 sedih nnt org ingat kita tengah sedih , sbnrnya kita tak sedih cuma kita ada idea2 sedih je hihihi apa2pun maybe ada someone yang sdg dalam situasi ini .. 1.36 a.m hupdate entry .. parah !





Berubah dan Kenangan Silam

7 ulasan:
Assalamualaikum ...

manusia mana yang tak perna melakukan kesilapan , manusia mana yang tak pernah terpalit dengan dosa.. jika di hitung adakalanya dalam sehari pasti ada lakukan dosa , dosa kecil mahupun besar dan tak mustahil ada manusia yang pernah hanyut di suatu ketika dulu .. kini sedang menangis meminta taubatNYA , sdg berteleku di atas tikar sejadah mengharap keampunan dari kenangan2 silam yang sering menghantui hidup ... alhamdulillah ...

orang kata orang yang baik sering di uji dengan pelbagai ujian , orang yang ingin berubah ke arah kebaikan bertimpa2 pula ujian dariNYA , Allah nak tengok sekuat mana perubahan yang kamu ingin lakukan , jangan berputus asa , jangan berhenti berharap .... tapi ujian yang paling sakit bila kita benar2 ikhlas ingin berubah ..ada manusia dari kenangan silam still pandang kita jelik , still pandang kita jahat , still pandag kita manusia yag palig jijik ... tanpa sedar dia menumpang hak Allah untuk menghukum manusia ... sedangkan Allah maha pengampun ,Allah mendengar setiap doa2 hamba2Nya .. Allah sukakan doa2 hamba yang ingin kembali padaNya ..sdgkan manusia lebih pantas menghukum !
Saat hati berkata ” INGIN “, namun ALLAH SWT berkata ” TUNGGU “. Saat AIR MATA harus menitis, namun ALLAH SWT berkata ” TERSENYUMLAH “. Saat segalanya terasa ” MEMBOSANKAN “, namun ALLAH SWT berkata ” TERUSLAH MELANGKAH “. kita merancang„, ALLAH SWT juga merancang..tetapi perancangan ALLAH SWT JAUHHHH lebih baik.. :’)  


entahlah aku pun sering terpalit oleh dosa2 .. sering di hambat dosa2 lalu , insyaAllah Allah mendengar setiap rintihan dari hambaNYA , biarlah manusia yang berasa gah ingin menghukum kita ... biarkan mereka ketawa berdekah2 dengan setiap aib yang dia bukakan .. Allah mengira segala2nya .. jgn risau hati2 yang ingin berubah , jangan bersedih hati-hati yang ingin kembali taat .. jangan goyah dengan manusia sebegitu ..kerana kita tak pernah rugi ...


sahabatku .. adakalanya bila terlalu seronok kita sering hanyut , kita pekakkan telinga bila bait2 nasihat di beri ... tapi wahai hati yang lain tolong berhenti melihat keburukan lampau yang dia pernah lakukan , kasihani dia , bantulah dia .. adakala kita tersasar hingga tersungkur .. dia bukan malaikat untuk mnjadi insan yg sgt sempurna ..dia adalah hamba seperti kita ... berhenti lah mengungkit kenangan yang dah lama mati ... sahabat yang baik bukan melemahkan tapi membantu menaikkan semangat ....... =) salam sayang dr qaseh yang penuh khilaf..  



Unconditional love

14 ulasan:
Assalamualaikum ...

tanaman yang layu tak akan segar kalau pekebun hanya berkata ''kasihan'' ia perlu di siramkan air , di berikan baja .. barulah kasihan itu kian terbukti 

here , i woud like to tell u ols about unconditional love .. cinta tanpa syarat dalam sesebuah perhubungan dan rumahtangga .. ♥ 

sometimes , bila awal2 bercinta semua nya indah kan .. i love u , u love u .. i sayang u , u cinta ai ... everything is sememangnya terindah ... tapi bila lama kelamaan hubungan tu kian goyah , bosan , sunyi , rasa tiada tapi sebenarnya ada ... tiba2 hati seakan sunyi , ada beza antara awal dan akhir , ada beza antara bahagia dan tidak bahagia .. terasa sangat kesunyian di lubuk hati .. bila kamu mula mengendahkan apa yang kamu pernah semai dulu .......... kan ?

cinta tanpa syarat , bila mana kamu tak mengharapkan apa2 balasan .. bilamana kamu menyayangi seseorang luahkan , bukan hanya dalam hati tapi beritahu lah dia , bukan dengan hanya kata-kata tapi melalui sikap pun boleh .. sekali sekala romantik itu tidak membebankan pun .. bukan susah sgt pun kan ?lebih-lebih lagi dalam rumahtangga walau usia sudah separuh abad ... sometimes masa mula2 kita bercinta , apa yg kita buat sememangnya byk kesilapan kita , di tambah dengan keras kepala , kedegilan ,ketidakmatangan ...... demm ! tulah orang kata .. pengalaman mengajar kita erti kedewasaan ,pengalaman yg pahit tu adakala beri kita pengajaran yg manis ..... baiki dan terus baiki ..................... syg~

suami yang sangat mengasihi isterinya akan mendoakan isterinya setiap hari tanpa pengetahuan isterinya ,, mendoakan kesihatan  rezeki dan segala2nya ... biarlah di luar pengetahuan isteri kerna Allah yang akan memakbulkan doa2nya ... hanya dia dan Allah saja mengetahui .. itu yg terbaik .. 


hati berbicara :
kepada bakal2 yg nak berkahwin atau yg telah berkahwin , praktikkan lah kasih syg tanpa balasan mahupun syarat .. mengharap keredhaan Allah , berikan lah kasih syg itu dengan penuh keikhlasan coz what u give , u will get back ! assalamualaikum


Maaf .................

19 ulasan:
Assalamualaikum ......

''jika datang orang yg  menghadiahkan kamu air mata..Allah sdg mendidikmu tentang sifat sabar, jangan di lihat manusia yg menjadi sebab, lihat dgn mata hati yg Allah jua yg menjadi musabbabil asbab, jika kau di sakiti oleh dia ,Dia sdg mengajarmu erti redha ''

luka di lukai berkait rapat dengan maaf memaafi , terkadang tega kah hati untuk memaafkan seseorang yang mengajar erti duka , meragut hampir seluruh rasa gembira yg pernah ada ... tegakah hati untuk melupakan segala2nya ..sering terdengar kata-kata hati sang terluka ''aku maafkan kamu tapi untuk melupakan tak mungkin'' aku terfikir adakah ada keredhaan andainya kemaafan itu tdk dpt meluputkan luka yg pernah ada .. andaikan melupakan itu tidak mungkin .. adakah di sebalik kenangan itu masih terselit kebencian .. ?

kita bukan malaikat yg mampu hilangkan segala rasa bila sering dicakar hati .. sering berkata di mana letaknya adil bila manusia itu sering mndapat bgia dan di julang sbgai org yg baik ..? tapi semua tu rahsia Allah .. siapa kita untuk menilai , di sini pun kita tak lama , di sana tempat untuk kita berehat ..

kadang-kadang aku juga sering berperang dengan diri sendiri , susah untuk memaafi .. bila saja hati ingin redha memafkan , segala2nya terbayang di mata .. sukar untuk memberi maaf , masih terasa tusukan sembilu yg pedih , rasa di perbodohkan dan tidak pernah di hargai ,benci meluap2 namun tu sebenarnya ego dlm diri .. maafkan lah dia m biarlah dia ketawa sepuas2nya dengan kemenangan ..hidup trlalu singkat untuk membenci .. apa yg kita berikan akan kita terima kembali .. dan saat ni hati sgt tenang dan lega .. tiada resah , tiada gelisah .......

hati berbicara :
YaAllah terima kasih memakbulkan doaku agar rasa itu hilang , terima kasih atas segala2nya .. hikmah itu kian memunculkan diri .. nabi pun mengampunkan umatnya ..siapa aku yang begitu sukar untuk memberi maaf ,sedangkan aku hanyalah hamba ... hambaNya yg punya 1001 kelemahan ..
yaAllah maafkan aku , sengaja atau tak sengaja terlanjur menumpang hakMU .. 
memaafkan orang lain bererti memafkan diri sendiri hidup terlalu singkat untuk membenci .. - dimana Dia di hatiku ?

Gembira ....

9 ulasan:
Assalamualaikum...

masih dalam mood beraya .. hehe , apa pun nak kongsi sedikit rasa hati tentang aidilfitri kali ni , 19 ogos 2012.. raya tahun ni qaseh rasa raya yang paling bermakna .. alhamdulillah rasa sangat gembira walaupun balik malam raya sebab nak manfaat kan cuti lama kat kg .. 


tahun ni rasa macam dah matang lah sikit hihi matang lah sgt , tapi rasa macam ade perubahan skit bila tgk balik diri sndiri ,,walaupun xtau apa yang berubah ntah ! wakaka.. ape yg best tahun ni sebenarnya dapat jalan-jalan ngan cik abg je pun ..sblum2 ni xde org pun nak bwk jalan2 tu yang boring tuh .. tapi alhamdulillah makin lama dalam hati ni .. terisi oleh kehadiran dia ,,, betul kata orang , hargai apa yang dah kita miliki kalau dah hilang susah nak cari ganti ....

minta maaf sangat kat dia sebab sebelum ni sangat noty , asyik ikut hawa nafsu dan perasaan sendiri je , hgga terkadang lupa ada orang yang sentiasa ada saat kesusahan .. terima kasih yaALLAH hadirkan dia dalam hidup ni ... harap sangat kehadiran dia buat selama2nya ... dan pada org2 yang dah tak penting dalam hidup ni semoga berbahgia dan anggap aku tak pernah wujud dalam hidup kamu .... jangan rosakkan kebahagiaan yang dah lama saya cari , yang kamu tak mampu bagi .........



keemasan gitewww .. demm kejadah jiwang malam2 ni .. huhu errr nikah ? insyaAllah .. boleh tak taknak bertunang terus nikah je hehehehe 




Selamat hari raya .........

6 ulasan:
Assalamualaikum....
fuhh lama gila tak hupdate , papan keyboard pun kena cari sutey2 dah tak aktif mcm dulu , huhuhu .. apa2pun qaseh taknak ketinggalan mengucapkan selamat hari raya maaf zahir batin ikhlas dari qasehdalia dot com .. qaseh susun sepuluh jari ingin meminta maaf andainya kata-kata dari blog ni ada yang mengguris perasaan kalian , n selalu buat hati korang sebak dengan ayat meleleh tahap cipang .... maafkan qaseh ye !

oh ye qaseh dah duk di kampung , seronok sangat ..lama gila tak balik , hilang segala stress tapi cuti 6 hari je , rasa macam tak cukup je huhu skang pun dah raya ke tiga dah .. tapi xpelah bersyukur dapat jugak balik kan kan kan kan ...

selamat hari raya sayang-sayang sume .... raya pertama kite dalam keunguan ..hehehehe

ok bye ..... assalamualaikum..


Teman Pengganti ......

7 ulasan:
Ketawa bersama
Menangis bersama
Ku bersumpah harap kita
Mati pun bersama

Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau iakan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah

*Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna

Ulang *

Sejak dua menjak ini, ku mencari fungsi kewujudan
Dalam persekitaran yang penuh kejumudan
Terperangkap dalam jasad, ku keliru
Mujur ada kau si peneutralisasi pilu
Namun aku tetap murung, berkurung
Tubuh makin susut, menunggu tarikh luput
Komplikasi di halaman rusuk kiri
Makin sukar nak bernafas, nak bergerak, nak berdiri

Lagu ini yang terakhir aku sajikan
Kalau rindu nanti bolehlah kau nyanyikan
Jaga diri, jangan makan hati
Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti
Bilik dah ku kemas, katil dah ku rapi
Cincin, kunci, dompet dalam laci
Ada sikit wang, itu saja baki
Moga-moga cukup untuk majlis itu nanti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Selamat Berpuasa Kawan-Kawan

16 ulasan:
Assalamualaikum ..
Maafkan qaseh sbb tak mampu nk update , sebab laptop dah xde buat masa sekarang ... emmm ni pun try hupdate ngan blackberry .. ihik , sekejap je kan masa berlalu .. dah nak masuk bulan ramadhan .. Imbau balik ramadhan2 yang kita lakukan dulu .. semoga ramadhan kali ni lebih baik .. kalau dulu dah baik , tahun ni kita buat yg terbaik lagi ... !

"Sesiapa yg berpuasa dengan penuh keimanan dan keinsafan , akan di ampunkan dosa terdahulu"

Mari kita melangkah menuju kesempurnaan iman
-usah mempunyai musuh kecuali iblis dan syaitan
-dilarang percaya kpd ramalan manusia
-menghormati setiap org
-jgn sombong takbut , dan besar kepala
-biasakan diri utk melafazkan istighfar
-perbanyakkan silaturhahim
-jgn trlampau takut miskin
-usah trlalu takut pd manusia
-berbicara sekadar shj
-brkahwinlah bila sudah sedia segala2nya ..

Lastly maafkan qaseh andainya byk kekurangan qaseh. yang qaseh buat hingga kdg2 buat semua rasa tak senang hati .. maafkan saya .. selamat berpuasa ye kawan2 assalamualaoikum

♥ semuanya tentang saya ............

17 ulasan:
Assalamualaikum ...

 dengar lagu ni ye
boleh tak saya buat entry tentang saya .. bukan tentang awak , hanya saya .. sebab saya tengah kebosanan dan tak tahu dan nak tulis apa , idea pun tak datang - datang nak cari celah bedah mana pun cek tak tau ..tapi macam malu je nak cerita tentang diri saya sebab saya ni siapa je ahaha tapi ni blog saya so sukahati saya lah .. err 

saya memang suka bergambar sekoq-sekoq pastu letak pic dalam blog besar gedabak .. nak marah ? mmg saya degil ..


ok lah walaupun xde sapa nak tahu pasal saya , tapi mesti awak tuuu nak tahu pasal saya kan .. dalam hidup saya banyak masa di luangkan dengan kawan - kawan sebab saya lebih rapat dengan kawan berbanding dengan family sendiri .. why ? entahlah sejak azali .. tapi dalam hati kecil ni saya nak sangat luahkan segala isi terpendam ni dekat mak saya , ayah saya ... abang-abang saya tapi tak mungkin ia terjadi kot ...duduk berkumpul n bergurau senda sambil makan keropok getel .. owhh tetiba terasa sangat sedeh .! jap saya betulkan emosi saya sebentar .....................

ok dah ... tentang saya lagi , dalam keluarga , saya ibarat pohon semalu yang pantang di sentuh .. pasti ia akan termalu2 sendiri sehingga kuncup .. tapi bila dengan kawan - kawan hanya ketawa je memanjang , apa - apa pun saya mesti bagitahu pada kawan saya yang sorang tu , tapi bila dah bagitahu kat sorang ada pulak yang merajuk tak bagitahu dia .. ihihi yati n midah kawan saya yang saya sangat2 sayang ... doakan kamu bahagia dan berjaya dalam hidup .. tak seperti saya T_T..

my real friends..alhamdulillah saya dapat kawan - kawan yang terbaik ... selalu mengingatkan bila terlalai ,,thanx korang 


tapi kadang - kadang saya pun tak ngerti dengan diri sendiri , kadang -kadang saya bengang bila si dia tak meseg saya tapi saya selalu tak meseg dia , tapi dia tak bengang pulak .. saya pun naik heran , tapi saya bersyukur sebab dia mampu terima orang yang 'peliks' macam saya .. sebab sebelum2 ni orang yg saya sayang tinggalkan saya begitu saja .. saya redha sebab saya tahu semuanya keburukan saya kot .... ahahaha .. T_T .. saya dah cuba untuk berubah supaya tidak degil tapi kedegilan tu ibarat taknak berpisah dengan saya .. apa yang saya perlu buat doktor ?

err lagi saya seorang yang sangat-sangat sensitif .. saya tak suka orang marah saya , saya cepat mengalirkan air mata .. dan saya tak suka bila saya sedang sedih , bila saya sakit or demam dan keadaan mud saya tak berapa baik .. ada orang datang tanya ..

''sue... nape ? macam sedih je .. ce royak ade masalah gapo ..'' or 
'' pucat je muka .. demam ke ? nak ubat ? 

apa reaksi saya ? tiada reaksi tapi air mata laju je turun membasahi pipi yang tak berapa montel ..sedih kot bila oarang terlalu mengambil berat , nak je cakap apa yang saya rasa tapi saya rasa sebak n then saya just diamkan diri saja sambil menangis .. T_T so teruks kan ? but itulah saya .. hingga si dia cakap , manja benowww syg b ni .. ihik gedik2 di situ silalah muntah ! ahahaha ..apa-apa pun banyak kekurangan saya sebenarnya tapi insyaAllah saya sentiasa akan cuba menjaga hati selagi saya terdaya .. maafkan saya pada yang mengenali diri ini andainya banyak melukakan hati ... =) 

hati berbicara :
tapi kadang - kadang saya sangat suka memendam perasaan sebab saya rasa benda yang ada dalam hati saya benda yang sangat kecil untuk di kongsikan walaupun terkadang saya menangis sendiri mengingatkan .. T_T teringin dapat keluarga yang sangat - sangat bahagia .. tak perlu menyusahkan hati kawan-kawan untuk mendengar setiap bicara dari hati yang senantiasa sedih ...
tapi senyuman saja mampu melindungi segala2nya .. so senyum tak perlu kata apa2....




Bukan Hak kita Untuk Bunuh Diri ... !

8 ulasan:
Assalamualaikum.... 12.54 a.m

So bored if dengar berita or apa - apa berkaitan bunuh diri pasal cinta .. so kesian dengan orang-orang macam ni .. tu lah bila bercinta jangan terlalu berharap .. dia still bukan hak kita , dia bukan hak kita yang halal untuk merosakkan diri sendiri .. Allah bagi kasih sayang bukan untuk saling menyakiti .. Allah bagi cinta bukan untuk menyiksakan ... ce set in your mind , bercinta tak semestinya memiliki ....

''walau cinta itu pergi .. kita tidak pernah kesorangan , hati kita ada sesuatu ~ sesuatu yang di kaburkan oleh cinta ,kita masih ada pencipta hati ..hati itu milik Dia bukan milik sesiapa ...''

kalau nak menangis , menangislah sepuas hati .. kalau nak menjerit melaung , buatlah sesuka hati sebab kamu masih punya nafas untuk melepaskan segala kesedihan dan kedukaan ..aku juga pernah putus cinta , aku pun pernah menangis tapi bila kamu bunuh diri kamu ! hati kamu dah mati .. otak kamu dah berhenti berfikir .. jasad kamu sudah di telan bumi ..apa yang kamu dapat ? apa yang kamu peroleh ? dunia pun kamu tak sempat kecapi bahagia apatah lagi bahagia syurga ...

bila terputus hubungan antara sesama manusia ingat hubungan kita dengan DIA masih terjalin , kuatkan hati mu sayang .. cinta bukan untuk meranakan diri tapi cinta itu indah .. jika dia tinggalkan kamu , perjalanan kamu belum terhenti ...... masih panjang cuma kamu yang ingin memendekkan dengan akal yang pendek .. biarlah dia pergi , kenapa perlu kamu yang pergi ?? sabarlah ... bahagia bukan ada pada seorang lelaki sahaja ..bahagia bukan ada pada sesiapa tapi ada pada kamu ... kamu yang perlu bersabar untuk membesarkan ibarat benih yang ingin berkembang ....................... lalu ia jadi segar bukan ?

''jangan pernah takut melepaskan sesuatu yang belum berhak kita miliki..dia pasti akan kembali jika Allah menjadikan dia untuk kita miliki atau Allah akan menggantikan dengan yang lain''
tapi andainya kamu tidak sabar , andainya kamu terlalu mengikut perasaan ..kamu takkan dapat dia dan kamu takkan dapat yang lebih baik dari dia kerna kamu sudah mati ... sedih bukan ? maybe orang yg kamu cinta tu rasa bersalah .. tapi hanya sementara cuma ... tapi kamu maybe sedang di siksa .. oleh perbuatan kamu sendiri ................ kuatkan iman kawan - kawan .. 
@2010 | www.qasehdalia.com