Diri Yang Hilang ....

Assalamualaikum

''renyai menitis alam menangis''
Bila berdepan dengan orang yang sering kali di lukai , kadang2 dia telah hilang dirinya yang dulu , setiap bicaranya bernada kebencian bila bercakap soal kasih sayang ,hingga tidak mampu lagi untuk mengeja cinta ,dalam diam dia menanggung sakit ~ hanya sunyi ubat hati ! hanya pilu suara rasa ~ tidak mustahil dirinya yang dulu kian hilang , tidak mustahil jadi seorang yang membenci semua manusia yang lidah tidak bertulang ! kerana ... di hatinya telah berikrar ''sekali aku dikecewakan hatiku tidak bersambung lagi ,sekali hati sudah retak tak mungkin bercantum lagi~ ''

Dan kita tak boleh menyalahkan dia , biarlah ! biarlah ~ biar saja waktu yang punya perjalanan panjang itu memberinya penawar ,dia yang berhak merasa bahagia dan bahagia juga punya derita ,kita tidak merasa sakitnya jangan pula kita memperlekehkannya ... biar dia sendiri mencari dirinya yang hilang ............ dan kita hanya mampu mendoakannya agar terus tabah ..

hati berbicara :
kadang - kadang kita tidak sedar kunang2 hanya nampak cantik bila di malam hari, sedangkan yang menyinari siang adalah mentari .. doakanlah agar dia dapat mencari mataharinya yang dapat menyinari hidupnya , dan waktu itu dia sudah tidak terpedaya oleh logamaya untuk terus hidup dalam angan-angan , dan sudah mampu jinakkan marah dan dendam dengan belajar menjadi insan yang redha pada kententuan ILAHI ..
''mentari berjanjilah terikmu bukannya untuk membakar rasaku''

33 comments

  1. Assalamualaikum..
    dtg berkunjung...
    cantik sgt gmbr2 yg dimsukkan di entry...
    anyway, tabah lah yer..=)
    i follow

    ReplyDelete
  2. pandainyer bermadah....

    p/s::ai suker pic bunga teratai tue...lawa

    ReplyDelete
  3. sabar je lah ye sis, 2 tiga kali jugak baca cube untuk paham, agak blur sikit, huhuhu

    ReplyDelete
  4. ke mana diri tu hilang syg oi... gi cr balik..;D

    ReplyDelete
  5. prince suke entri ini...banyak yg tersirat..=)

    ReplyDelete
  6. true...

    let time heal the wound...


    ps : your words that you use is definitely sweeter than any candy that I've ever taste.

    ReplyDelete
  7. Janganlah lyn sgtlah kecewa2 ni, kalo dla la..hehe..Lagipun kalo rs cam sedih cpt2 doa biar Allah kuatkan hati dla ni..InsyaAllah terus bersemangat waja

    ReplyDelete
  8. perlu seseorang untuk dekatkan diri dia pada Allah..
    mungkin kebencian dan kekecewaan akan surut dengan sendiri..

    ReplyDelete
  9. sy rasa enti ni macam terkena pada batang hidung sendiri...huhu... :)

    ReplyDelete
  10. tengok bunga tu..rasa nak minum air teh bunga pulak..hehe

    ReplyDelete
  11. ske ayat last

    matahari takkn membakar kamu

    ReplyDelete
  12. aku tidak melihat malam dan tidak melihat siang kerana kedua mataku buta kepada dunia. Aku melihat dirimu menerusi hatiku kerana disana ada cahaya. Janganlah tertipu lagi kerana cahaya dunia ini mewarnai fitnah

    ReplyDelete
  13. oh si hati yg kecewa..bertabahlah..:)

    ReplyDelete
  14. ada buat entri hal kunang2..walaupun dia bercahaya..dia suka tempat gelap...

    ReplyDelete
  15. tp aku nmpk kunang2 hodoh je wktu mlm..haha

    ReplyDelete
  16. bhasa Melayu tahap tinggi ni..hehe

    ReplyDelete
  17. puitis sungguh kate2...ngee..=D

    btw...bunga dahlia mmg cantik..

    kueh dahlia pom sedap..

    ReplyDelete
  18. wahhhh ayattttttttt....
    sastera habis...
    nyampah aku bace..
    tu ar klo dy dah tingal kn kita
    x pyh cari dy lahh..
    biar kn iya pergi bergolek..
    hahaha

    ReplyDelete
  19. Ya Allah..hny satu pintaku, semaikan lah diriku dengan sikap pemaaf dan jgnlah biar dendam menguasai diriku..

    ReplyDelete
  20. ''mentari berjanjilah terikmu bukannya untuk membakar rasaku''

    mendalam maksud neh

    ReplyDelete
  21. apabila manisnya sudah tiada, yang tinggal hanya kepahitan.

    biarlah kenangan yang menjadi sandaran

    ReplyDelete
  22. sape2 area kl yg nk cheese cake murah n rasenye saling xtumpah mcm secret recipe,bole visit page ni n contact me k ;) http://epolmamagoal.blogspot.com/2011/08/yummy-cheese-cake.html

    ReplyDelete
  23. biarkan masa yg menjadi penawar :)
    sy suka ayat tu

    ReplyDelete
  24. WuMing sangat suka masuk sini dan baca entri..
    Entrinya pendek dan mempunyai maksud yan mendalam..

    Tapi kadang tak faham.. Kena baca 2 kali

    Nasib laa entri yang pendek.. Kalau panjang.. Skali tak faham..
    Dah tak ulang laa..

    ReplyDelete
  25. pandai menulis ni....

    (jangan hilang lama-lama)

    ReplyDelete
  26. qaseh mmg berbakat,alhamdulillah :)

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..