Sanggup Beli Neraka Mahal .. Tak Sanggup Beli Syurga Murah ~

74 ulasan:
Assalamualaikum ..yeyy bertemu lagi kita dihari sabtu yang tening ..

'' ibarat perahu yang tersadai menunggu masa untuk di penghuni tidak sama seperti kapal orang yang mengejar2 walaupun mahal nilainya  '' (besar pulak pic ni ..tapi qaseh suka tengok pemandangan sebegini)

sepatutnya hari ni kena pergi kursus peti undi tapi tak jadi .. ok jugak bolehlah hupdate blog yang ditinggal sehari tanpa kasih sayang.... sebenarnya tajuk kat atas tu ''sanggup beli neraka dengan harga yang mahal sedangkan tidak sanggup membeli syurga dengan harga yang murah '' di pendekkan tajuk jadi lah macam tu ye :) anyway korang sihat tak ? hope sihat2 aja n yang tak sihat bersyukurlah .. Allah sedang memberi kasih sygnya .. jangan mengeluh kerna itu satu ujian ....

mesti terfikir2 kan ada kah orang yang ingin membeli neraka dengan harga yang mahal ?sedangkan semua orang berebut2 ingin masuk ke syurga ..? hurmmm ~ ada kah orang yang main tawaran dengan Allah untuk membeli neraka ? mesti dia tu seorang yang bodoh rite ? tapi tanpa tak sedar dunia hari ni sedang berbuat benda yang kita anggap sangat2 bodoh ! tak percaya ? seee ~ 

BUKANKAH SEMUA NI IBARAT UNTUK PEGI KE NERAKA ..SANGGUP MMBELANJAKAN WANG YG BANYAK UTK PERGI KESANA !
  • sanggup beli pelacur untuk satu malam dengan harga yang mahal 
  • sanggup berjudi ! berhabis wang ringgit ! bergadai emas anak2 bini 
  • merasuah orang dengan berpuluh2 ribu 
  • membeli banglo2 untuk kemegahan 
  • membazir wang ringgit untuk satu2 benda yang tidak berfaedah 
  • masuk disko2 
  • dll
SEDANGKAN UNTUK KE SYURGA HANYA MEMBELANJAKAN WANG YANG SEDIKIT
  • bersedekah ikut kemampuan kita .. 20sen nilai nya kecil tapi kalau ikhlas sangat besar di mataNYA 
  • menolong orang dalam kesusahan walaupun tak menggunakan wang ringgit
  • menghadiri majlis2 ilmu 
  • mendengar ceramah2 
  • menjadi tok bilal atau imam 
  • dll 
nampak tak sahabat2 ku sekalian alam..kita tak nampak apa yang kita buat sama ada kita sedang menempah neraka ataupun kita sedang menempah ke syurga .. hurmmm bahaya nya bila tingkah laku kita di kawal oleh nafsu .. memang ! memang kita tak nampak yang kita sedang membeli neraka tapi perbuatan2 kita adakalanya menuju jalan ke neraka tapi tidak ke syurga ... so hari ni bagi yang sudah sedar ingatlah apa yang kita lakukan kita sedang memilih dua jalan ..samaada syurga atau pun neraka ~

hati berbicara :
kadang2 kita memikirkan kita tak mampu untuk berbuat baik sedangkan benda itu sangat2 senang .. jangan pernah menyatakan sesuatu itu 'tidak boleh' sebelum kita mencuba .. bukankah usaha itu tangga untuk mencapai kejayaan..betullah dunia hari ni dunia akhir zaman tanpa tak sedar diri terperangkap alam nafsu sendiri .. sudah tahu terperangkap tapi tidak mahu melepaskan diri .. kenapa ?
kerana menganggap itulah sebenarnya nikmat ! nikmat di dunia yang tiada di akhirat ~ ceh apa kamu tahu ttg dunia akhirat ? nikmat dunia akhirat lebih lazat dari nikamt dunia sekarang ~ tanpa terjerumus ke lembah hina..!
bukan qaseh menentukan tapi DIA ... <3

p/s : jangan lupa vote qaseh http://www.wwwow.my/Detail.aspx?cd=230411112430720 <-- klik untuk Vote .. tQ olz




74 ulasan:

Anisa Hang Tuah berkata...

mari renungkan bersama.

Panglima Muda berkata...

bagus cerita lu ... tu

... berkata...

as salam..
ingta mngingati..
thanks..

=)

puteri rimba berkata...

betul2...kekadang kita tak sedar semua tu dan ada yang buat2 tak tahu walaupun tahu...

HAJAR hasan berkata...

suka entri ni. LIKE. *thums up*
entri ni buat hajar sedar. sepatutnya, kita semua berlumba-lumba untuk ke syurga. tapi, kita lalai. thanks kak qaseh sudi ingatkan. ;)

zacky ~786~ berkata...

bgs entry nie. .~
insaf3.. berbalik ke pangkal jln ...

ishiko berkata...

cik Qaseh comel.. nnty dtg amek award..

Sunah Mohammad berkata...

kadang2 manusia terlalu berkira untuk menempah syurga...

mohd ridwan berkata...

Sangat tertarik dengan entry nie~

forever love berkata...

betul.. sanggup berhabis duit utk mendapat kesenagan kat dunia nie..

kalau belanja awek lak.??? cmne erk.??

lea berkata...

betul3....
keseronokan di dunia yg dicari
akhirat terus lupa
sob3

mama comel berkata...

hmmm...setuju sgt ngn entry ni..kdg2 tnpa sedar dah bzirkan duit kat benda2 yg tak brfaedah...bila pikir2kan balik,membazir je..


tringat ayat ni masa post kat blog td..hurm..

Ingatlah sedikit dari rezekimu ada hak-hak orang yang memerlukan..hidup ini umpama roda yang berputaran..semoga kamu tidak kembali pada asalnya kesusahan,kerana terlalu bermewah-mewahan. Ingatlah kamu untuk bersedekah,berzakat dan melakukan kebaikan. Semoga kamu beroleh keberkatan dan ketenangan. Fikir-fikirkan. Hidup didunia ini tidak selamanya berkekalan.

halila Ibrahim berkata...

pandai ni adik qaseh menulis .. baru perasan juga setiap maksud2 murah n mahal tu.. apa2 pun akak dah vote dah.. good luck !!

si ngokngek berkata...

a'a kan..tak terpikir pulak..suka entry nih...kadang2 benda yang kecik tu lar yang paling berharga kan..

diana berkata...

betul la..
nak buat pahala tak pyah guna berjuta2 ringgit.
tapi masih ada yang rasa itu seperti membebankan..

diana berkata...

betul la..
nak buat pahala tak pyah guna berjuta2 ringgit.
tapi masih ada yang rasa itu seperti membebankan..

kaizen berkata...

btol tu qaseh...

syuwai berkata...

ya2x.. cuba dulu baru cakap tak boleh..hoho

rj Etika berkata...

yup...betul tu. :)
benda yg dapat pahal ni susah org nak buat kan.

suka cartoon berkata...

sebenarnya dalam tak sedar kita mengejar kemewahan di dunia..dengan alasan untuk hidup selesa di bumi Allah nie..sampai kita terlupa yg jangka hayat kita semakin lama semakin pendek..amalan kita semakin lama semakin berkurang....ermm...jadi beringatlah..sementara masih ada waktu...

JIJI YU berkata...

bilaman meraka buta tentang kemudahan yg sedia ada..

puteri ain berkata...

never say never :)

nUr _ atiQah berkata...

betul tu..
kemungkaran kini seperti suatu kebiasaan..
akhir zmn kan..

AHMAD AZRI BIN DERIS berkata...

yes orang yg ke 1000 conteng...hahah..bkn senang tau nak jadi penyonteng yg ke 1000 kat blog yg famous niee...hehe

Woofer Storm berkata...

benar cik qaseh,kita kdg2 terkejar2 dunia ni,walhal ada lagi yang baik dari kat sini..thank,sedar kan sy..

titan berkata...

emm, biaalah. langit tak selalunya cerah..

sumaiyah mokhtar berkata...

nice erty ;)

aLya maNip berkata...

manusia mana ske kpd kebaikan even murah..huhu

*sama2 ingatkan diri sndiri jugak..

Cik Bidadari berkata...

allah s.w.t nampak apa yg hambanya tak nampak.... itu pasti

BLADE EDGE berkata...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

alexa yussida berkata...

yang mahal dan mewah itu yg lagi org kejar kejarkan ..kadang2 kita sndiri pon lalai dalam hal begini T__T

nice entry sis n gud luck for the contest :)

sweet n sour berkata...

btol sgt qaseh..hu..:(

tulus sweet berkata...

bagus dear..of only i can share it <3

Wanieda berkata...

Jom join contest.. hadiah menarik menanti anda!!

Along Usop berkata...

skarang ni org lagi sukakan hiburan daripada balasan akhirat... nguu..

shanas berkata...

renung-renungkan dan selamat beramal!

Qaseh dalia adelia berkata...

anisa hang tuah -
yezza

Qaseh dalia adelia berkata...

panglima muda -
alhamdulillah

Qaseh dalia adelia berkata...

fadhli -
wslm ..ALHAMDULILLAH TQ

Qaseh dalia adelia berkata...

PUTERI RIMBA -
BIASLAH YANG BENAR KADANG2 DI BUTAKAN

Qaseh dalia adelia berkata...

HAJAR HASSAN -
SAMA2 DEK ... :)

Qaseh dalia adelia berkata...

ZACKY -
SEMATKAN DALAM HATI

Qaseh dalia adelia berkata...

ISHIKO -
INSYAALLAH DEAR

Qaseh dalia adelia berkata...

SUNAH -
BERKIRA DENGAN HAL YG MURAH .. TERBALIK DAH

Qaseh dalia adelia berkata...

MOHD RIDWAN -
TQSM

Qaseh dalia adelia berkata...

ATIQ -
BELANJA AWEK TAK BERDOSA SYG HEHE

Qaseh dalia adelia berkata...

LEA -
KITA MANUSIA YANG SENTIASA LALAI

Qaseh dalia adelia berkata...

MAMA COMEL -
TQ MAMA .. BETUL APA YANG MAMA KOMEN.. LOVE IT SO MUCH

Qaseh dalia adelia berkata...

SIS HALILA -
TQ SIS .. MENULIS KDG2 MEMATANGKAN KITA HEHE.. TQ VOTE QASEH !

Qaseh dalia adelia berkata...

SI NGOKNGEK -
YUP SEBAB TERLALU MENGEJAR BENDA YANG MEWAH2 TANPA SEDAR TELAH MENEMPAH KE NERAKA

Qaseh dalia adelia berkata...

DIANA -
SIS SEBAB PAHALA TU TAK NAMPAK N TAK NIKMAT ..DOSA TU PUN TAK NAMPAK TAPI NIKMAT

Qaseh dalia adelia berkata...

KAIZEN -
APA YG BETUL ?

Qaseh dalia adelia berkata...

SYUWAI -
YEZZAAAA

Qaseh dalia adelia berkata...

RJ ETIKA -
YUP DEAR ... MAYBE TAK BAWAK UNTUK DALAM BENTUK DUNIA

Qaseh dalia adelia berkata...

SUKA CARTOON -
YUP ITULAH YG SEDANG TERJADI ..INSYAALLAH SAMA2 BERINGAT

Qaseh dalia adelia berkata...

JIJIYU -
:) KEMUDAHAN YG ADA DI PESONG2KAN

Qaseh dalia adelia berkata...

PUTERI AIN -
ALHAMDULILLAH

Qaseh dalia adelia berkata...

AHMAD AZRI -
FEMES TU APA ? HEHE .. PANDANGAN KITA ADAKALANYA BERBEZA ..

Qaseh dalia adelia berkata...

WOOFER STORM -
SAMA2 AWAK .. HEHE

Qaseh dalia adelia berkata...

TITAN -
KITA YANG MENCORAKKAN KEHIDUPAN KITA

Qaseh dalia adelia berkata...

SUMAIYAH -
:)

Qaseh dalia adelia berkata...

ALYA -
KEBAIKAN TIADA NIKMAT DI DUNIA ..TAPI DISANA ~

Qaseh dalia adelia berkata...

SIS BIDADARI -
TU TAK DAPAT DI SANGKAL LAGI

Qaseh dalia adelia berkata...

BLADE -
INSYAAALAH ..WSLM

Qaseh dalia adelia berkata...

SIS ALEXA -
YUP SIS QASEH PUN LALAI .. TQ SUPPORT :) KALAU ADA REZEKI HEHE

Qaseh dalia adelia berkata...

SWEET N SOUR -
TQ DEAR

Qaseh dalia adelia berkata...

TULUS SWEET -
SILAKAN <3

Qaseh dalia adelia berkata...

ALONG USOP -
SEBAB BALASAN AKHIRAT MASIH BELUM MERASA ..

Qaseh dalia adelia berkata...

SHANAS -
SMILE FOR U :)

KAMIHIDUP berkata...

betul tu, KAMI setuju, ramai yang tak nampak lagi yang dunia kita dah nak kiamat. :)

kaizen berkata...

ape yg qaseh tulis kt entry ni laa...

athirah berkata...

akak...the bes one...thanks..;)))

amny berkata...

yeaahh!!betol tuuu...orang lbih memikirkan keseronokan dr ibadat...grr

Noah Syakirin berkata...

nampak.. bagus sinikal kamu

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com