Sanggup Beli Neraka Mahal .. Tak Sanggup Beli Syurga Murah ~

74 ulasan:
Assalamualaikum ..yeyy bertemu lagi kita dihari sabtu yang tening ..

'' ibarat perahu yang tersadai menunggu masa untuk di penghuni tidak sama seperti kapal orang yang mengejar2 walaupun mahal nilainya  '' (besar pulak pic ni ..tapi qaseh suka tengok pemandangan sebegini)

sepatutnya hari ni kena pergi kursus peti undi tapi tak jadi .. ok jugak bolehlah hupdate blog yang ditinggal sehari tanpa kasih sayang.... sebenarnya tajuk kat atas tu ''sanggup beli neraka dengan harga yang mahal sedangkan tidak sanggup membeli syurga dengan harga yang murah '' di pendekkan tajuk jadi lah macam tu ye :) anyway korang sihat tak ? hope sihat2 aja n yang tak sihat bersyukurlah .. Allah sedang memberi kasih sygnya .. jangan mengeluh kerna itu satu ujian ....

mesti terfikir2 kan ada kah orang yang ingin membeli neraka dengan harga yang mahal ?sedangkan semua orang berebut2 ingin masuk ke syurga ..? hurmmm ~ ada kah orang yang main tawaran dengan Allah untuk membeli neraka ? mesti dia tu seorang yang bodoh rite ? tapi tanpa tak sedar dunia hari ni sedang berbuat benda yang kita anggap sangat2 bodoh ! tak percaya ? seee ~ 

BUKANKAH SEMUA NI IBARAT UNTUK PEGI KE NERAKA ..SANGGUP MMBELANJAKAN WANG YG BANYAK UTK PERGI KESANA !
  • sanggup beli pelacur untuk satu malam dengan harga yang mahal 
  • sanggup berjudi ! berhabis wang ringgit ! bergadai emas anak2 bini 
  • merasuah orang dengan berpuluh2 ribu 
  • membeli banglo2 untuk kemegahan 
  • membazir wang ringgit untuk satu2 benda yang tidak berfaedah 
  • masuk disko2 
  • dll
SEDANGKAN UNTUK KE SYURGA HANYA MEMBELANJAKAN WANG YANG SEDIKIT
  • bersedekah ikut kemampuan kita .. 20sen nilai nya kecil tapi kalau ikhlas sangat besar di mataNYA 
  • menolong orang dalam kesusahan walaupun tak menggunakan wang ringgit
  • menghadiri majlis2 ilmu 
  • mendengar ceramah2 
  • menjadi tok bilal atau imam 
  • dll 
nampak tak sahabat2 ku sekalian alam..kita tak nampak apa yang kita buat sama ada kita sedang menempah neraka ataupun kita sedang menempah ke syurga .. hurmmm bahaya nya bila tingkah laku kita di kawal oleh nafsu .. memang ! memang kita tak nampak yang kita sedang membeli neraka tapi perbuatan2 kita adakalanya menuju jalan ke neraka tapi tidak ke syurga ... so hari ni bagi yang sudah sedar ingatlah apa yang kita lakukan kita sedang memilih dua jalan ..samaada syurga atau pun neraka ~

hati berbicara :
kadang2 kita memikirkan kita tak mampu untuk berbuat baik sedangkan benda itu sangat2 senang .. jangan pernah menyatakan sesuatu itu 'tidak boleh' sebelum kita mencuba .. bukankah usaha itu tangga untuk mencapai kejayaan..betullah dunia hari ni dunia akhir zaman tanpa tak sedar diri terperangkap alam nafsu sendiri .. sudah tahu terperangkap tapi tidak mahu melepaskan diri .. kenapa ?
kerana menganggap itulah sebenarnya nikmat ! nikmat di dunia yang tiada di akhirat ~ ceh apa kamu tahu ttg dunia akhirat ? nikmat dunia akhirat lebih lazat dari nikamt dunia sekarang ~ tanpa terjerumus ke lembah hina..!
bukan qaseh menentukan tapi DIA ... <3

p/s : jangan lupa vote qaseh http://www.wwwow.my/Detail.aspx?cd=230411112430720 <-- klik untuk Vote .. tQ olz




74 ulasan:

  1. as salam..
    ingta mngingati..
    thanks..

    =)

    BalasPadam
  2. betul2...kekadang kita tak sedar semua tu dan ada yang buat2 tak tahu walaupun tahu...

    BalasPadam
  3. suka entri ni. LIKE. *thums up*
    entri ni buat hajar sedar. sepatutnya, kita semua berlumba-lumba untuk ke syurga. tapi, kita lalai. thanks kak qaseh sudi ingatkan. ;)

    BalasPadam
  4. bgs entry nie. .~
    insaf3.. berbalik ke pangkal jln ...

    BalasPadam
  5. cik Qaseh comel.. nnty dtg amek award..

    BalasPadam
  6. kadang2 manusia terlalu berkira untuk menempah syurga...

    BalasPadam
  7. Sangat tertarik dengan entry nie~

    BalasPadam
  8. betul.. sanggup berhabis duit utk mendapat kesenagan kat dunia nie..

    kalau belanja awek lak.??? cmne erk.??

    BalasPadam
  9. betul3....
    keseronokan di dunia yg dicari
    akhirat terus lupa
    sob3

    BalasPadam
  10. hmmm...setuju sgt ngn entry ni..kdg2 tnpa sedar dah bzirkan duit kat benda2 yg tak brfaedah...bila pikir2kan balik,membazir je..


    tringat ayat ni masa post kat blog td..hurm..

    Ingatlah sedikit dari rezekimu ada hak-hak orang yang memerlukan..hidup ini umpama roda yang berputaran..semoga kamu tidak kembali pada asalnya kesusahan,kerana terlalu bermewah-mewahan. Ingatlah kamu untuk bersedekah,berzakat dan melakukan kebaikan. Semoga kamu beroleh keberkatan dan ketenangan. Fikir-fikirkan. Hidup didunia ini tidak selamanya berkekalan.

    BalasPadam
  11. pandai ni adik qaseh menulis .. baru perasan juga setiap maksud2 murah n mahal tu.. apa2 pun akak dah vote dah.. good luck !!

    BalasPadam
  12. a'a kan..tak terpikir pulak..suka entry nih...kadang2 benda yang kecik tu lar yang paling berharga kan..

    BalasPadam
  13. betul la..
    nak buat pahala tak pyah guna berjuta2 ringgit.
    tapi masih ada yang rasa itu seperti membebankan..

    BalasPadam
  14. betul la..
    nak buat pahala tak pyah guna berjuta2 ringgit.
    tapi masih ada yang rasa itu seperti membebankan..

    BalasPadam
  15. ya2x.. cuba dulu baru cakap tak boleh..hoho

    BalasPadam
  16. yup...betul tu. :)
    benda yg dapat pahal ni susah org nak buat kan.

    BalasPadam
  17. sebenarnya dalam tak sedar kita mengejar kemewahan di dunia..dengan alasan untuk hidup selesa di bumi Allah nie..sampai kita terlupa yg jangka hayat kita semakin lama semakin pendek..amalan kita semakin lama semakin berkurang....ermm...jadi beringatlah..sementara masih ada waktu...

    BalasPadam
  18. bilaman meraka buta tentang kemudahan yg sedia ada..

    BalasPadam
  19. betul tu..
    kemungkaran kini seperti suatu kebiasaan..
    akhir zmn kan..

    BalasPadam
  20. yes orang yg ke 1000 conteng...hahah..bkn senang tau nak jadi penyonteng yg ke 1000 kat blog yg famous niee...hehe

    BalasPadam
  21. benar cik qaseh,kita kdg2 terkejar2 dunia ni,walhal ada lagi yang baik dari kat sini..thank,sedar kan sy..

    BalasPadam
  22. emm, biaalah. langit tak selalunya cerah..

    BalasPadam
  23. manusia mana ske kpd kebaikan even murah..huhu

    *sama2 ingatkan diri sndiri jugak..

    BalasPadam
  24. allah s.w.t nampak apa yg hambanya tak nampak.... itu pasti

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum...


    saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

    anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

    happy blogging :-)


    regards,
    BLADE EDGE

    BalasPadam
  26. yang mahal dan mewah itu yg lagi org kejar kejarkan ..kadang2 kita sndiri pon lalai dalam hal begini T__T

    nice entry sis n gud luck for the contest :)

    BalasPadam
  27. bagus dear..of only i can share it <3

    BalasPadam
  28. Jom join contest.. hadiah menarik menanti anda!!

    BalasPadam
  29. skarang ni org lagi sukakan hiburan daripada balasan akhirat... nguu..

    BalasPadam
  30. renung-renungkan dan selamat beramal!

    BalasPadam
  31. PUTERI RIMBA -
    BIASLAH YANG BENAR KADANG2 DI BUTAKAN

    BalasPadam
  32. SUNAH -
    BERKIRA DENGAN HAL YG MURAH .. TERBALIK DAH

    BalasPadam
  33. ATIQ -
    BELANJA AWEK TAK BERDOSA SYG HEHE

    BalasPadam
  34. LEA -
    KITA MANUSIA YANG SENTIASA LALAI

    BalasPadam
  35. MAMA COMEL -
    TQ MAMA .. BETUL APA YANG MAMA KOMEN.. LOVE IT SO MUCH

    BalasPadam
  36. SIS HALILA -
    TQ SIS .. MENULIS KDG2 MEMATANGKAN KITA HEHE.. TQ VOTE QASEH !

    BalasPadam
  37. SI NGOKNGEK -
    YUP SEBAB TERLALU MENGEJAR BENDA YANG MEWAH2 TANPA SEDAR TELAH MENEMPAH KE NERAKA

    BalasPadam
  38. DIANA -
    SIS SEBAB PAHALA TU TAK NAMPAK N TAK NIKMAT ..DOSA TU PUN TAK NAMPAK TAPI NIKMAT

    BalasPadam
  39. RJ ETIKA -
    YUP DEAR ... MAYBE TAK BAWAK UNTUK DALAM BENTUK DUNIA

    BalasPadam
  40. SUKA CARTOON -
    YUP ITULAH YG SEDANG TERJADI ..INSYAALLAH SAMA2 BERINGAT

    BalasPadam
  41. JIJIYU -
    :) KEMUDAHAN YG ADA DI PESONG2KAN

    BalasPadam
  42. AHMAD AZRI -
    FEMES TU APA ? HEHE .. PANDANGAN KITA ADAKALANYA BERBEZA ..

    BalasPadam
  43. TITAN -
    KITA YANG MENCORAKKAN KEHIDUPAN KITA

    BalasPadam
  44. ALYA -
    KEBAIKAN TIADA NIKMAT DI DUNIA ..TAPI DISANA ~

    BalasPadam
  45. SIS BIDADARI -
    TU TAK DAPAT DI SANGKAL LAGI

    BalasPadam
  46. SIS ALEXA -
    YUP SIS QASEH PUN LALAI .. TQ SUPPORT :) KALAU ADA REZEKI HEHE

    BalasPadam
  47. ALONG USOP -
    SEBAB BALASAN AKHIRAT MASIH BELUM MERASA ..

    BalasPadam
  48. betul tu, KAMI setuju, ramai yang tak nampak lagi yang dunia kita dah nak kiamat. :)

    BalasPadam
  49. ape yg qaseh tulis kt entry ni laa...

    BalasPadam
  50. akak...the bes one...thanks..;)))

    BalasPadam
  51. yeaahh!!betol tuuu...orang lbih memikirkan keseronokan dr ibadat...grr

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com