Jangan Salahkan Orang lain bila ~

87 ulasan:
Assalamualaikum ..
selamat pagi semua ...mendung panas mendung panas kat terengganu .. kdg2 risau sgt ! bila panas memang panas terik ! tapi tibe2 mendung bagai nak hujan ... takut dengan perubahan cuaca yg mendadak tiba2 teringat tsunami kat jepun ~ haisy semoga malaysia tidak ditimpa bencana macam tu ..ya Allah ampunilah hamba2Mu di muka bumi ni T_T ~


bila kita kehilangan seseorang .. bila kita di benci ! ditinggalkan ! di di di di ~ di permainkan or sebagainya ..kdg2 kita sering salahkan org lain tanpa menoleh pada diri sendiri .. tak tengok diri sendiri ! kat rumah ade cermin besar gedabak ! tapi dok tilik jerawat tang tu je .. tanpa nilai dalaman ! sikap yg ada ..mmg cermin xboleh tilik dalaman tapi hati boleh tilik melalui cermin ..akal boleh menilai kekurangan ..tapi xmo perbaiki ... dah ada pengalaman tapi still buat ! kenapa ?hurmm sbb angkuh dan ego dgn diri sendiri ...


contoh lah bila dalam bab cinta ..putus cinta ! salahkan dia tu ! org ketiga ! salahkan si lelaki ! lelaki tu jahat ! mainkan hati wpun dah bersama 5 tahun or 7tahun ...~ tapi tup2 bila putus benci giler kat laki tuh ! why ?sbb hubungan putus di tgh jalan tapi kenape putus??salah diri sendiri atau salah dia ?punca yg bodoh ...

  • terlalu mendesak 
-mendesak boy/girl sehingga kdg2 macam mengonkong 
-paksa dia jawab msg dgn cepat .. xbls majuk nak terjun lombong .. xjawab col menagis bagai mati anak padahal boy tu pun ade kerja wes ! agak2 lah nak suruh bls msg n col pun..
*semua ni akan buatkan boy/girl menyampah! kdg2 dah jadi mcm hamba! lepas tu boy/girl akan cari ketenangan dr luar .. ~tbe2 jumpa org yg bagi ketenangan ..yg memahami .tup2 bhgia dgn org lain yg boleh faham isi hati ..! so what ?nak salah kan sape ?hey babe syg berpuluh2 tahun tapi kalau syg tu byk "makan hati" lama2 kebabomm jugak ! 

  • terlebih berhubung 
-setiap saat meseg ..hingga xwat kerja ..eh2 igt boy/gurl xkerja ke ..nak cr duit nak kawen lagi .. kdg2 terlebih berhubung ni boleh buatkan hati rasa bosan ..bosang weh ! hari2 msg col ..tambah2 benda yg same lak tuh ..xde benda lain ke nak tnye ..kdg2 temph lame tu boleh bertambah lagi rindu ..tu yg bez.. ni tak setiap saat ! haisyyy .. wat kerja der ...

  • terlampau luah perasaan 
- pukul 10.00 i love u sehingga selama2nya ..
-pukul 10.01 jgn tinggalkan syg /abg 
-pukul 10.02 xde org lain kan selain syg / abg 
-pukul 10.03 syg nak abg /abg nak syg 
-pukul 10.04 love u muah2 
-sampai lah ke malam 
esok pulak ulang benda sama ~
* pasangan dalam hati - wei aku lapar ni xmo tanye ke ..aku tak sihat ni xmo dtg lawat ke bawak pergi klinik ke ape ...haha *
so pasangan mula bosan .. tak seronok ! tak hepy weiii ... ahh menyampah nye ! rimassss ! lepas tu hancur..boleh nak berjiwang tapi kdg2 tu agy bes bukannya tiap mas..byk benda boleh borak okeyh !

  • cemburu buta 
- cemburu buta tu buta kan xde mata ... sbb tu org kate membabi buta .. babi kan bila dia lari or terkejut dia lari straight je .. xde bengkak bengkok dah .. bukan nak same dgn binatang tu tp nak gtau maknanye hik2.. jgn terlampau cemburu n fikir bukan2 .. merimaskan ..! ok fine kesilapan ku dulu cemburu buta haha ..tapi xpe .. i redha yuu ~ ceh 


banyak lagi yg menyebabkan putus cinta tapi sebab diri sendiri .. fahami lah dia ..jgn kongkong dia .. jadi seorang kawan dan jugak seorang kekasih .. tapi ada jugak kita dah cukup sempurna tapi dia still cari yg lain n then sesal di kemudian hari ..tu org yang tak pndai menghargai pasangan ..so what .. ~ sesal kemudian tak berguna rite ..mueheheh ~ byk lagi so pk lah sendirik ...


hati berbicara :

 kalau nak org tu bersama dgn kita selamanya jadilah kita seperti waktu mula2 kita nak menekel hatinya ..dengan gelak tawa yg senitiasa ada..gurau senda yang sentiasa menyenang kan hati .. ketegasan yg memberi rasa hormat pada kita .. kebaikan yg ikhlas yg tiada tolak bandingnya .. dan maruah pasangan yg sentiasa di jaga ..
pandang diri sendiri baru lah letakkan kesalahan pada org lain ..kalau sifat kita mmbuatkan si dia beralih arah jadikan itu sebagai pedoman utk hari2 yg akan dtg .. ~ berubah utk kbhgiaan sendiri bukan utk org lain ..
ingat tu !




87 ulasan:

  1. suke ini entri :D
    tapi percintaan begitu susah nk dpt,but it could happend! :D

    BalasPadam
  2. kalau nak org tu bersama dgn kita selamanya jadilah kita seperti waktu mula2 kita nak menekel hatinya ..dengan gelak tawa yg senitiasa ada..gurau senda yang sentiasa menyenang kan hati .. ketegasan yg memberi rasa hormat pada kita .. kebaikan yg ikhlas yg tiada tolak bandingnya .. dan maruah pasangan yg sentiasa di jaga ..
    AKAK SUKER AYAT QASEH YANG NIE.. AKAK TAK SUKER BERPURA-PURA, CAMNER EN. BAR KENAL AKAK SEBELUM BERCINTA SAMPAI LAH DAH KAWIN SKANG NIE...

    BalasPadam
  3. adik manis..tkr lagi layoutnye ye =)sweet je bunga2 pink itu..

    dalam bercinta kite kena jadi diri sendiri..sbb kita x kan leh jadi pelakon utk slamanyer..
    fahami pasangan kite kalau nak org fahami kite..proses pengenalan bukan proses yg singkat, perlu amik masa utk mengenali hati budi sseorg..prose pembelajaran yg x kan berhenti dsitu sajer.. =)

    dh mcm dr love plak rasanye huehuehue..

    BalasPadam
  4. nasib baik tade kapel.huahuahua

    BalasPadam
  5. hahaha~ betul tu qaseh...kalo tiap masa pun berhubung je keje...euwww...rimas, rimas!!

    BalasPadam
  6. betul jgk ek..nk pegi cermin diri dlu la..mne la tw xperasan da wat silap huhu

    BalasPadam
  7. jangan salah kan org lain bila............... diri sendiri pun xberapa nk betul hehehe

    BalasPadam
  8. bila ustazah or doktor cinta berbicara..huu

    BalasPadam
  9. coklat M&M tu sedap..hehe..komen lari dr tajuk..

    BalasPadam
  10. ceklat m&m my peberet..hehe
    nice entry..
    pe yg d ujr mmg byk blku pon skrng..
    tpi kri knn dpn blkg ats bwh sume tmpt de..nek mluat...ble kapel cm x igt org skliling da..ble ptus org skliling lak x nmpk deme...huhu
    ekk??

    o_0 v

    BalasPadam
  11. baek!!

    Cik Mutiara akan ingat pesan Qaseh !!

    syg slalu~

    BalasPadam
  12. qaseh..x terkata shda membca entry nie...senyum aje...sebab ada yg kena ngan diri so pengalaman lalu byk mengajar..belajar dr pengalaman

    BalasPadam
  13. ada benarnya hasil taipan awk nie..
    saya penah rasa..
    huhuhuhuuhh...

    BalasPadam
  14. suke! suke! suke! mmg betul tu.. i like this entry.. ;)

    BalasPadam
  15. haha.. yg part jam tue xleh blah.haha

    BalasPadam
  16. hahaaha...i terasa u...tp lau cemburu tu xla..still bg si dia wt keje dia..tdo..hehe

    assalamualikum qaseh...dh lame asenye xkomen kt sini...=)

    BalasPadam
  17. hoooo...aku bace habes wyy n3 ni..sebab aku nak tau pasal perkapelan ni..ahaha..ko dah leh jadi doc lurv ni

    BalasPadam
  18. seyes bosan i lap u.
    u lap me..
    sepok muke baru tahu kuikuikui~~~~~~~

    BalasPadam
  19. MISSH : setuju dengan en3 neyh !!
    berubah untuk kebhgian sendiri .

    BalasPadam
  20. betul3x..

    rasang kalau dapat pasangan yG cmburu buta ni..

    jalau nak hubungn tu btahan lama, kena la kretif, asyik buat benda yg sama je, b0ring3x ^^

    BalasPadam
  21. chekgu cinta dah bersuara!! hail kak Qaseh!! =)

    btol tu.. memang tak nafikan.. sifat2 sayang, cemburu, mengongkong, ambil berat.. perlua ada dalam perhubungan supaya terasa manisnya ikatan tu..

    tapi kalau melebih2.. memang macam telur goreng terlebih garam,
    nasik terlebih air la gamaknye..
    tak sedap!

    =)

    BalasPadam
  22. bes sgt entry ni..setuju2
    tapi sekarang sy tengah kesedihan..huhu
    patut ke sy marah ye bile sy ditipu..
    ape sy nak buat kak??
    :(

    BalasPadam
  23. Setuju sangat yang no 2..
    yup.. sangat bosan kalau selalu berhubung...

    lagi2 kalau dah lama hubungan tue

    yang no 3 plak.. dush3... tak de bnda lain nak tnya ker ?? aduhai.. tau la syg...

    amat setuju dengan semua diatas... dush....

    BalasPadam
  24. kadang2 terasa mcm kita terlalu psuh ssorg..n tak faham..sy juga kuat cmburu..lastly, smua tu wt ktorg break...sedih...:(

    BalasPadam
  25. Loike abis entry nie...eheee ^^
    jiayOx2!

    BalasPadam
  26. waaa.... bila qaseh berjiwang.. nice entri///

    BalasPadam
  27. yang pling xsuka bile org tu control kite mngalahkan mak ayah kita..benci org mcm tu

    BalasPadam
  28. yang 1st xde kot.. tapi yang len memang pernah kne.. paling x tahan time date pun nak tanye "sayang ke?" sampai dekat 20x.. sabar je r.. ish ish (-_-")

    BalasPadam
  29. Thanks dtg belog My! kite prg kampung tp dah keje kat bando..;P

    suke entry ni!;)

    BalasPadam
  30. dah jadi kebiasaan, time bercinta bukan main sayang lagi tapi lama2 dah kahwin, hampeh.. btul x?

    sy dah klik iklan BE awk..


    Tips Menghilangkan Rasa Takut Tengok Cerita Hantu

    BalasPadam
  31. hehe suke sgt entry ni.. betul 100% ape yg awk ckp tuh...

    BalasPadam
  32. salahkan diri sendiri adalah lebih baik, heee. :)

    BalasPadam
  33. baik cikgu..=)


    dgr tu wahai kawan2..=)

    BalasPadam
  34. paling tak suke dengan mereka yang terlalu mendesakk..argh...

    p/s: nak blanje chiken chop chop yer..sayng die laju2 tau!!!

    BalasPadam
  35. unknown girl -
    tq dear ... mmg senang terjadi

    BalasPadam
  36. sis yg comel -
    tq sis .. yup jadi diri sendiri kan sis ... semoga sis berkekalan hingga ke akhirhayat

    BalasPadam
  37. sis pinky -
    trl all the bez untuk jadi diri sendiri ..lagi lama kita berhubungan lagi kita kenal seseorang tu .. betul pe yg sis gtau

    BalasPadam
  38. anisa -
    nnt ade kapel ikut lah panduan ni hehe

    BalasPadam
  39. sunah -
    ehem dah masuk ke alam cinta nampak haha.. eww rimas !

    BalasPadam
  40. hanim -
    tgk cermin tu jgn lupe tilik2 pe yg patut hik2

    BalasPadam
  41. al-hakim -
    thats realiti hakim hehe

    BalasPadam
  42. d-la -
    mau kene kekoh kah itu haha

    BalasPadam
  43. irzat adam -
    hehehe cokelat jugak yg dituju ..feberet gak lah hihi biase lah bila bercinta ni kdg2 tak hengat dunia ..asyik !

    BalasPadam
  44. sis mutiara -
    tq sis ..

    syg sokmo2 hehe

    BalasPadam
  45. shida -
    terkena jugak kat btg hidung qaseh haha berdasarkan pengalaman okie

    BalasPadam
  46. ana montana -
    jadikan tu satu pengajaran ..qaseh pun rasa jugak haha

    BalasPadam
  47. atiq -
    haha ..andaikan aje ..ade yg betul2 buat cenggitu sila terjun tingkap

    BalasPadam
  48. farhana sahri -
    wslm dear .. u terasa ke ?hik2 sory yunk .. hehe its ok

    BalasPadam
  49. jiji yu -
    ceh nak tahu pasal perkapelan kunun2 .. bagus lah nnt ko dpt info leh lah jage bakal dgn baek wawawa ..doc lov lah sgt ..doc sakit jiwa boleh

    BalasPadam
  50. zue cancer -
    try say i hate u haha gaduh2 sekali sekale bez jugak

    BalasPadam
  51. missh :
    tq dear ..yup utk kita jugak bukan utk org lain

    BalasPadam
  52. syuwai =-
    eceh ye betul kena kreatif kan minda ..hihihi

    BalasPadam
  53. along usop -
    eceh telur terlebih garam ye ..kalau lapar makan jugak haha..
    yup jgn melampau2 lah

    BalasPadam
  54. cik najihah -
    ye tipu dear kenapa ?kalau dia tipu mesti lah kena marah ..

    BalasPadam
  55. dyg -
    xpe lah .. lepas ni buat yg terbaik utk hubungan yg kekal ok dear .. tak semua kekal bila bercinta jgn sedeyh2

    BalasPadam
  56. wan blur -
    bukan jiwang ni .. bawang hehe

    BalasPadam
  57. cik anna -
    nak jadi kingkong lah tu kawal2

    BalasPadam
  58. kay -
    haha bukan kamu jawab syg sgt ke ..eceh memalu pulak haha sabo2

    BalasPadam
  59. firdaus kasim -
    kalau xpndai nak jaga hubungan mmg lama2 bosan

    BalasPadam
  60. kami -
    nak salahkan kami sbb g tgk merong tu tak ajak

    BalasPadam
  61. sis pija -
    jangan mengamuk kat sini abes nuff qaseh haha

    BalasPadam
  62. hahha,,, so far trex ok je ng dia... tp yg seronoknya.. ari2 ktorg stil bhubung dan x skit pun ad rs rimas... even dah makan tahun ng dia tp still mcm br kapel...

    doakan kami

    **apsal bt luahan jiwa kat blog org ni**

    BalasPadam
  63. seperti biasa mama suka baca entry2 qaseh...good job okay, :)

    BalasPadam
  64. tp cinta tu buta..kadang2 rimas ke menyampah ke layan kan je..sayang lah konon..

    oppss..he he

    BalasPadam
  65. eyh kat tempat lan nih ujan jer..
    lan study UMT :)
    kamo tganu yek?
    membalas kunjungan dan folo back :)

    BalasPadam
  66. heheee..xsegan2..ni dh komen.. tp,sya bru ja tgk blog awk..nti i fllow u dak comel..!! :)

    jom snggah my blog kalau sudi :)

    BalasPadam
  67. love ur entry ! hee , mmg kdg kdg kita tak sedar kalau kegagalan sesuatu hubungan tuh berpunca drpd kslhn sndri . and kita tak buleh blame org tuh seratus peratus . mungkin ada sebab tertentu yg buatkan dia amik kputusan tuh . mungin laa haha

    BalasPadam
  68. ayat lazim bila pompuan putus cinta.. Aku benci laki! laki semua sama saja! heheh..
    diri sindri xnak salah.. laki ja yg salah..
    padahal sbnrnya dua2 salah.. :D

    BalasPadam
  69. suka yang ni...hehehe

    "putus cinta ! salahkan dia tu ! org ketiga ! salahkan si lelaki ! lelaki tu jahat ! mainkan hati wpun dah bersama 5 tahun or 7tahun ...~ tapi tup2 bila putus benci giler kat laki tuh ! why?"

    BalasPadam
  70. Ditegur atas kesalahan sendiri adalah jauh lebih baik dr melakukan kesalahan tp tiada siapa yg nk tegur..

    BalasPadam
  71. ada betol guk ayt qaseh tu..tp certain kapel xksah klu bhugung hri2..mcm two ways la kan..klu sma2 suka cntc hri2...so oke la..mcm wanda ngn si dia pun camtu la..time dia ada keje...xyah la msj..pastu abis keja tros dia kol..so xpe la..hikhik...n kami kapel mcm mna kami kawan..gila2 dri kwan bwak ke kapel..

    BalasPadam
  72. heee... suke post ni. nicely describe dear~ =))
    setuju jugak yg duk mesagge2 24/7 jam tu annoying okay~ even ble hang out ngan friends pun tersekat2 nak borak sebab msg je pun~ adoiyaiii. lagi satu tertekan bagi pihak kawan yg dikongkong oleh bf dowg sedangkan mak bapak girl tu elok je bg permission nk g mana2.. duh~

    kawan penah dapat msg cmni,"kalo bb kuar tu ade laki, n bb berckp dgn laki tu, b sumpah bb jd bisu." -__-" xperlu kot.

    well, opinion jee.. hee..

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com