Rintihan Seorang lelaki yg tak kawen2 lagi ??

61 ulasan:
Assalamualaikum semua ~ 
selamat petang ... hari ni hujan lah pulak ..yeyy tadi dah kena air hujan bez sangat ! haha ..shyyy ..alhamdulillah hujan rahmat ...hari ni dalia nak cite pasal lelaki2 yang umur dah meningkat tapi tak kahwen2 lagi ... nape ek ?ce cite ce cite haha...okeyh jom dengar luahan dna rintihan hati2 mereka ...wooo sob3x sedeyh ni  T_T~









ni lah rintihan2 hati depa2 semua nak kesian pun tak mampu rasanya ...baca je lah dengan hati yang penuh simpati tahap buku lali ~ 

  • tak cukup duit lagi
pompuan mana tahu susah wooo nak kumpul duit ..mas kahwen lagi duit hantaran lagi ...duit hantaran pulak berjuta2 macam nak jual anak pulak..takat satu rupiah boleh lah aku bagi .. tu pun aku ni hari2 makan megi ..megi pun dah naik harga dah weiiii .... hantuk kpale kat dinding *kawe stress ni demo tahu ?

  • nak beli kereta dulu baru nak kahwin
aku ni dah lah makan megi je pastu simpan duit nak beli kereta ..pompuan zaman skang ni mane naik bas2 ni... jatuh standard katanya .. haisyy jatuh standart ape nya ! tengok drebar bas tu relax  je bawak bas.. ~ 

  • tak sampai seru lagi
bukan setakat seru tak dtg ni ..awek pun xde macamana nak kawen ..bangau oh bangau kenapa aku tak kawen .. sebab rumput pjg sgt * kawe stress lagi ni demo tahu ?

  • susah nak cari berkenan di hati 
memang susah pun ! tahu lah aku ni sengkek xde pitis ...time aku ade pitis oh abgku syg xde pitis syg melayang (pitis - duit)

  • belum bersedia lah
kami sbagai kaum adam ni ! kena pikul byk tggungjawab ! (ceh mcm pemimpin daa) byk tggungjawab ooo dulu2 pompuan ni ayah tggung dosa..kalau kawen kena tggung isteri ngan anak2 lagi .. skrang pun tggungjawab kat diri sendiri pun tak tertaggung oh pedeyhhhh !
umur 20-an (not ready) 3o-an (not ready) 40-an(not ready yet !) pahtu bilo nok ready2 ni !miahaha

  • byk halangan 
rumit r nak kahwin ni kena g kursus kawen lagi ..test hiv lagi igt aku ni hisap dadah ke hape..lepas tu mak ayah dia tak berkenan pulak ... orang ajak kawen kat siam tak nak !! (smbil hentak2 kaki)

  • ilmu tak cukup la
ilmu batin tu cukuplah ..sejak mmpi basah lagi ..tu dah expert ..tapi ilmu kaum hawa ni belum lagi kang rumahtangga huru hara org salahkan kita pulak !

  • dah mencuba tapi dikuciwakan
pompuan ni suka sgt main hati org laki pantang nmpak yg kaya ..tak kesah dah laki org ke duda ke rembat je !

  • xde jodoh 
asek kena reject je ! ntah ape lah pompuan cari tu !

  • pompuan ni pelik
depa ni pelik betul kalau depa suka kat kita ..tak habes2 nak merajuk ..smpai kuceng hilang pun nak merajuk kat guwa ..hilang lah macho guwa babe !hilang seminit pun nak majuk2 ..macam lah guwa yg culik kucing depa .. pastu kena pujuk nak hadiah mahal2 ..bawak jenjalan n makan2..pastu bila duit nak cukup untuk kawen ! menciii aiiii !

  • pompuan tak paham 
kita dah cakap kat dia siap buat list yg ni kita tak suka yg tu kita suka..tapi dorg selalu buat benda yg kita tak suka ...macam mane nak kawen?!

  • takut terluka
psst sebenarnya byk kali dah terluka...pompuan je buat2 tak tahu ! ai sedeyh yuuu ~

  • saya suka sgt kat dia ...tapi dia tak suka saya
pompuan suka main2kan hati dan perasaan org yang suka dia ..huk2

  • cari yg solehah
dah jumpa dah tapi dah berpunya takkan nak rampas..sebab tu ai tak kawen lagi ~

  • dia suka pasang ramai
dia ramai kengkawan lelaki ..i ni dalam waiting list dia je ..!

  • susah nak tanggung
kawen nnt kena tanggung ni la tanggung itu lah ..kalau dpt wife 2x5 kena bimbing dia pulak..sdgkan diri ai ni masih belum terbimbing...buah belimbing ade lah !


miahaha tu lah sedikit sebanyak luahan hati lelaki2 yang nak kawen tapi banyak sangat halangan yg menimpa ..eceh hantaran tinggilah ape lah kan ~ wahaha nak kecian ke nak kena tembak ni ...huh !


hati berbicara :

oooo banyak sodap lu punye kata2 maaaa ~ 
tadi borak2 kat sahabat blogger eceh ..rata2 pilih hantaran tinggi ~ 
hati ni berbicara kalau nak dibandingkan dengan pengorbanan isteri ..hantara setinggi gunung takkan mampu membayar balik... lebih2 lagi bila semua di letak atas bahu isteri ..
perit melahirkan seorang anak tak tertanggung oleh isteri tapi sabar ..dan semangat tu sentiasa ada..
duit akan hilang ..tapi pengorbanan tidak mampu di bayar ...
apa2pun kat atas tu hiburan saja ... ~ 
heh3x




61 ulasan:

  1. Nakkk Qaseh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hahahahaa

    BalasPadam
  2. tp selalu pling bnyk alasan dorang sbb xde duit nk kawen lg..niat nk kawen tu mmg dah ade..cian kan..

    BalasPadam
  3. hoho egt sng ke nk jadi laki?
    haha..

    life begin at 40's :p

    BalasPadam
  4. ada satu lagi tak taruk kat sini...

    - saya tak kawen sebab tak suka pompuan... hehehe...

    BalasPadam
  5. i think kalo pasal hantaran tu.boleh cnsider kot.kalo dh syg xkan la mak ayah nak jual anak kot, xkan sanggup tangung dosa semata2 sebab duit hantaran ckit.adoi..kang berhutang lagi parah.so beringat la mane yg patut hehehe

    BalasPadam
  6. erm...niat kawin tu ada..
    tapi bila dah nk smpai masanya byk dgaan..
    cam skrg..sdg menyelesaikan bbrp mslh..huhu..jka ada jodoh bln 5 atau lps raya..sob sob sob,
    sngt berat dugaan ini,tuhan saja yg tau..

    BalasPadam
  7. kdg2 hantaran mahal sgt..puas nk kumpul duet..so gegirl sekalian jgn demand sgt ye...hehe

    BalasPadam
  8. ada lagi satu sebab ^^

    = masih belajar =
    haha ^^

    BalasPadam
  9. fakhrul :
    nak kene penampo ke haaaahhhhhh haha

    BalasPadam
  10. niesz :
    hehe tu part paling susah kot tambah2 yg tak keje hehehe mmg lah duit tu penting sgt bukan untuk hantaran je untuk hari2 yg akan dtg

    BalasPadam
  11. ujang -
    haha tau lah lu dah nak kawen .. nnt berdebar lah akad nikah tu ye haha

    BalasPadam
  12. amier -
    wah begin ;40 ?
    fulamakkkk haha sebelum2 tu budak2 ehhh

    BalasPadam
  13. nak tambah! Sebab Gay ataupun Nyah! ahaha..

    BalasPadam
  14. jo qusairy -
    ehem2 pelik je bunyik nye haha

    BalasPadam
  15. cik cammy lia -
    yup hehe yg atas tu byk yg guro2 je ...tapi ye lah kalau syg jgn lah smpai satu juta makkk oiii bukan takat laki tak kawen puan tu pun same keh2

    BalasPadam
  16. ecul :
    owhhh niat dah ade...sabar lah dugaan tu setiap masa menghampiri berat mata memandang berat lagi bahu memikul ... chaiyok2

    BalasPadam
  17. ecah ecot :
    betul2 hehe kalau syg takat mampu lah ...kikiki xdemand aihhh

    BalasPadam
  18. ayiep :
    belajar smpai habes dulu okeyh

    BalasPadam
  19. solihin :
    yang tu solihin lah kot haha

    BalasPadam
  20. xnk penampo..nak qaseh..penampo qaseh pn xpe jgk..hahahaha

    BalasPadam
  21. hahaha...tendang jela qaseh..qaseh pnye pasal :P uwekkk!

    BalasPadam
  22. malas nak layan budak ngek ni hahaha..:p

    BalasPadam
  23. nak seribu daya, xnk seribu dalih.

    BalasPadam
  24. huk aloh... sapo x nk kawen.. tp bila pikir baik2, ada jugak benarnya kata-kata di atas..

    BalasPadam
  25. salam..

    eheh.. klu mcm tu xkawen2 la..ahaa~

    BalasPadam
  26. haha! pompuan klu hantaran tinggi laki cari lain la jawabnya...sayang la jugak tp sampai nk demand duit hantaran pe kes..

    BalasPadam
  27. segan ngan pompuan kot..biaselah..anak mak..huhu

    BalasPadam
  28. as salam..qaseh..ku suka entri ni.huu..ada beberapa yang berkaitan dengan ku..huu..share lagi.. :I

    BalasPadam
  29. hehehe,,,,nice,,tapi bukan sume k,,

    BalasPadam
  30. kawen itu agk susah ye cik qaseh..:)

    BalasPadam
  31. ouch.. terasa plak aku baca entry ni..

    BalasPadam
  32. lau merintih sume tuh takyah pasang awek la..nie awek nak..tp modal asap je
    btul tak dalia?? ckp betul!

    BalasPadam
  33. Salam, nice style of writing, keep going, thanx singgah blog buruk tuh,,hehe. 2200 followers? woww!

    BalasPadam
  34. Ada backlink anda kat sini

    http://www.adybudika.com/2011/02/nak-suggest-blog2-nie-untuk-korg-aku.html

    BalasPadam
  35. hantaran cuma adat... ada satu kisah,

    Dari Anas bi Malik r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasullallah s.a.w bersabda kepada seorang lelaki.
    Nabi bertanya: Adakah kamu sudah berkahwin?

    Beliau menjawab :
    Wahai rasullallah saya belum berkahwin. Saya seorang yang miskin saya tiada harta bagaimana saya boleh berkahwin.

    Nabi bertanya: Adakah kamu hafal surah Al-Ikhlas?

    Beliau menjawab : Ya saya menghafalnya.

    Nabi menjawab : Ia menyamai 1/3 Quran

    Nabi Bertanya : Tidakkah kau menghafal surah Al-Nasr

    Beliau menjawab : ya saya menghafalnya

    Nabi menjawab : Ia menyamai 1/4 Quran

    Nabi Bertanya : Tidakkah kau menghafal surah al-Kafirun

    Beliau menjawab : ya saya menghafalnya

    Nabi menjawab : Ia menyamai 1/4 Quran

    Nabi Bertanya : Tidakkah kau menghafal surah Izazulzilatil arhdu

    Beliau menjawab : ya saya menghafalnya

    Nabi menjawab : Ia menyamai 1/4 Quran

    Nabi Menyeru :KAHWINLAH KAMU KAHWINLAH KAMU

    (Riwayat Tarmizi Hadist Hasan, No: 2895)

    PENERANGAN HADIST.
    Maksud sabdaan nabi adalah, kalaulah kamu dapat menghafal surah-surah ini maka kamu seoarang yang kaya, oleh itu kamu mampu untuk berkahwin.

    BalasPadam
  36. sungguh kerana adat hantaran yang tinggi ramai orang kahwin lewat... pastu ramai orang buat maksiat.. pastu ramai anak luar nikah..

    dimana kita letak Allah dan RasulNya??

    BalasPadam
  37. kekadang ramai yang tak kawen sebab takut nak pikul tanggungjawab...

    BalasPadam
  38. mutiara ske dgn komen en wafi kat ats tu..pasal hadith tu.... :)

    BalasPadam
  39. hehe tak lame lg ado la jodoh tuh...:P

    jemput ke rumah ye?
    http://laydie-dda.blogspot.com

    keep in touch OK..♥♥♥

    BalasPadam
  40. myb dats y la laki sekarang kawen lmbt, umo 30-35 bru nk kawen ;)

    BalasPadam
  41. tibe2. ibu, sy xnak kawen..tp nak nikah cepat2...hehehe

    BalasPadam
  42. lagi byk halangan nak kawen.. lagi besar la ruang untuk melakukan maksiat? betul kan?? =)

    BalasPadam
  43. dawa -
    yeah u rite ... kalau nak ape jua pun boleh di lakukan

    BalasPadam
  44. shatooman -
    haha semua nak kawen yup sedikit sebanyak tu fikirkan apa yg tertulis okeyh hihi

    BalasPadam
  45. mutiara bernilai -
    ahaha tahu xpe dear

    BalasPadam
  46. mr.Lx -
    hamboiii haha ..mana ade demand2 biase standard je sekarang ni eceh ..pengorbanan lagi mahal dr hantaran u know

    BalasPadam
  47. rozuan -
    hahaha apsal pulak nak segan !

    BalasPadam
  48. ... titik2 :
    hehehe kalau de info lagi nnt dalia share ye tq like

    BalasPadam
  49. nescafe ais :
    yup tahu tak semua hehe

    BalasPadam
  50. salemaziz -
    haha memang amat susah sangat2

    BalasPadam
  51. faiz -
    apsal pulak nak terasa ?haha ampunnnn

    BalasPadam
  52. amira nadia !
    yup dalia tulis betul ! hehe betul lah nak kawen ni kena guna modal ...

    BalasPadam
  53. wafiy suzly -
    tq come back blog buruk ni hehe ..follower hanyalah angka !

    BalasPadam
  54. wafi -

    like komen wafi tu banyak ilmu dapat ..tq so much sebelum ni dalia tak tahu pun hehehe..papepun tq so much ye wafi T_T banyak betul benda yg masih tak tahu hurmmm

    BalasPadam
  55. kalo cenginilah list dia. habislah... ilmu tak cukup... tak sampai seru... keje tak betul...

    p/s: heeeee macam cari nie?

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com