19 Jun 2022

Cara tukar font di smartfon Samsung secara mudah dan percuma


 
Assalamualaikum, hai semua 
 
Tutorial cara tukar tulisan / font dalam handfon Samsung secara percuma | Hai gais, so hari ni aku nak share cara mudah untuk tukar font bagi pengguna Samsung, banyak gila font yang korang boleh tukar. Hari tu aku tercari-cari cara yang mudah, akhirnya jumpa, yeahhh !
 
Aku memang cepat bosan dengan font yang sama, sebab tu suka pakai android sebab suka ubah itu ini, tema cantik-cantik dan sebagainya haha masih keanak-anakan kamu yah 
 
Dalam handfon samsung bukan takde font yang cantik ya tapi limited dan font yang sedia ada tak menepati citarasa aku, boleh je download tapi sedikit je yang percuma, selebihnya kena bayar, hehe hari tu aku dah beli 1 font ni, tapi dah bosan dah, so nak tukar font lain pulak
 
Aku suka betul font-font yang ada di DAFONT, banyak yang cute gitu, lebih suka font style handwriting macam tu, so cara ni sangat mudah, bukan guna APK applikasi ya, ni guna applikasi yang korang boleh download dalam playstore. So, letsgo !
 
1. FIRST STEP 
 

Download applikasi zFont 3 dalam playstore
 
2. SECOND STEP 
 

Buka applikasi zFONT 3 
 
Korang akan nampak banyak gila font yang ada dekat atas tu dari google fonts, Dafont. 1001 Free Font, Fontspace, FontM dan F Fonts, font arna-warni pun ada. So, untuk permulaan nak belajar ni, klik je la mana-mana font yang korang suka
 
Contoh aku download font under DaFont, aku pilih font “Eatday”, shoo cute ! Download je lah
 
1. Bila dah download, klik balik dekat font tu, klik je font yang appear, kadang dia keluar notice macam dalam gambar tu kan, just tekan ignore je. 
 

2. Lepastu boleh test-test font baru korang tu, dah puas hati, tekan ‘apply’
 
3. Bila tekan apply, akan keluar ‘choose android version’ , tekan je dekat ‘auto’ , done !
 

4. Akan terpampang keluar macam ni, so korang just tekan je satu persatu arahan yang dia bagi tu, dia akan automatic buat arahan tu lah
 

under ‘Prerequisites’ ni, korang perlu buat sekali je seumur hidup, next kalau nak tukar font lain, just skip je STEP ni.
 
install ‘samsungsans
 

 change the font to ‘Samsung Sans’

 
 Pastikan login lah Samsung Acc tu

 

 Backup data, pilih bahagian SETTING sahaja
 

Uninstall ‘SamsungSans’
DONE ! 

 
Beralih pada step “ How to change”
 
Tadi aku download font “Eatday” . So, dia akan keluar install ‘Eatday” zFont
 
Tukar font style tu kepada “DEFAULT”

Back balik tekan Restore Data (Only Setting)
 

Pastikan restore di bahagian SETTING sahaja, dan tekan RESTORE

Nanti dia akan automatik tukar font baru, just tekan DONE ! 
 

So siap dah, next next next nak tukar terus ke step HOW TO CHANGE tu je lah, okay ! 
 


By the way, senang je ! Nampak complicated sebab aku share satu persatu secara detail. Haaaa kan dah jimat duit, tak perlu download font yang berbayar, hik hik 
 
Ada applikasi yang takkan tertukar font ni tau , so far aku tengok app twitter dan gmail je, yang lain semua tertukar. So takde hal lah ! Selamat mencoba ! Kalau tak faham, tanya eh.