19 May 2021

Raya 2021 dalam PKP

Assalamualaikum

Seperti yang diduga raya 2021 memang tak boleh balik kampung juga, hurm ingatkan tahun 2020 dah sendu tapi rupanya raya 2021 lagi sendu sampaikan tak boleh ziarah langsung, ahaha sedih! Dah 2 tahun la tak dapat beraya dengan mak ayah, alhamdulillah lah adik beradik ada kat kampung dekat-dekat masih boleh jenguk

So apa je persiapan raya PKP kami ? Takde persiapan sangat pun cuma tetap meraikan dalam konsep yang    terlampau sederhana, alhamdulillah rezeki dapat la baju raya, tema ikut baju colour apa je yang ada size, yang penting untuk Rayyan, walaupun tak keluar rumah, tetap pakai baju raya, tetap juga buat kuih raya sedikit sebanyak dan masak juadah raya



Juadah raya kami, nasi minyak, ayam masak merah, acar timun mentah, rendang, ketupat palas (order je), lemang (order jugak), pulut kuning dan spaghetti, ni untuk raya pertama, ke dua dan ketiga. Kuih raya pulak ada buat kuih raya cornflakes madu, tart nanas dan tart cadburry. Dah janji dengan Rayyan nak buat kuih raya, so tunaikan janji itu hehe

Bila partner kita semangat so sebagai isteri pun turut la bersemangat, takdelah rasa mood down je, raya tetap raya, kena raikan juga. Malam raya bawak Rayyan turun bawah dekat padang main bunga api, budak kan always gembira dan eksited, yang penting dia enjoy. Sendu jugak la main bunga api bertiga je, suasana sunyi sangat, krik krik krik je haha adoii tak tahu nak happy ke nak sedih bila taip ni 


Pastu dah puas main, balik buat acar mentah siap-siap. Pagi-pagi raya laki dah kejut haaa malas betul nak bangun, memang suasana macam tak raya langsung, ada la dengar takbir raya dari surau, so laki masak ayam masak merah, aku pulak masak nasi minyak, kukus ketupat frozen makan, panaskan lemang dan rendang. Setel bab juadah, maaf ye memang tak banyak ambil gambar haha 




Dah setel semua apa yang patut, sesi bersalaman, ambil gambar dalam rumah sekadar untuk kenangan raya dalam PKP, nasib baik lah sebelum raya kami ada photoshoot raya di studio, so ada la gambar cantik untuk di post di social media betapa berayanya kami haha, boleh baca entry sebelum ni. 

Dah habis sesi bersalam-salaman, yeyyy dapat duit raya, pastu sambung makan, lepak tengok tv pastu aku tak berapa larat sangat, terus tertido balik ahahaha, bangun-bangun lapar pastu sambung makan, tengok tv, baring-baring, tidur lagi dan makan lagi hahaha begitulah raya kami ye. Memang tak keluar rumah langsung, suasana pun memang sunyi betul, tak dengar suara jiran-jiran pun huhuhu 

Dan akhirnya tamat lah raya kami, raya ke dua dan ketiga dah tak pakai baju raya dah, sambung makan juadah raya yang mana ada je haaa sambil meneruskan rutin seperti biasa, kesian Rayyan tak dapat  beraya macam umi abah waktu kecik dulu, tak dapat jumpa tokki dan nenek walaupun hari-hari dia cakap nak jumpa tokki nenek huhu bertabahlah sayang, Umi pun rindu jugak tapi nak buat macamana kan 


Bestnya keluarga yang dekat-dekat kan, sorok-sorok pun still boleh berjumpa, hurmmm ntahlah sampai bila, ni pun tak sure boleh ke tak daku nak bersalin kat kampung, emosi sangat tau cuma tak tunmuk. Redha jela , semoga Allah permudahkan urusan aku bersalin nanti, andai itu yang terbaik 


Hati Berbicara : 

Amacam raya korang ? Best ke hihihi tapi syukur ada jugak keluarga kecilku ini, kalau bujang lagi mau nangis kesenduan. Semoga baik-baik aje korang, stay safe, jaga diri, jaga S.O.P, tak payah la nak merayap lagi sebab kes makin tinggi. Okay apa-apapun selamat hari raya ,aaf zahir batin, maafkan qaseh andai ada salah dan silap. Salam raya PKP.

Mimin Adam said...

selamat hari ghayerr rayyan family