Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Life Update : Alahan Pelik ?

Hye hari ni nak share personal life la sebab macam lama dah tak menulis, laptop qaseh buat hal then baru beli ipad hee nanti qaseh share pengalaman beli ipad secara online sajooo, so baru boleh sambung blogging ehek.Sekarang pun tengah fasa alahan yang tak ok lagi... yaaa alhamdulillah sekarang qaseh mengandung lagi buat kedua kali, kesian tengok abang Rayyan kesunyian :p bukan menidakkan rezeki tapi sekarang baru ada rezeki untuk mengandung lagi, alhamdulillah 


Alkisahnya qaseh tak pernah lewat period, tapi kalau tanda-tanda macam nak muntah, pening macam nak pitam tu biasanya tu pun tanda-tanda nak datang period juga so buat tak tahu je lah, tapi bila period lewat ni rasa macam pelik dah. Then, ada brown spot haa sah la nak datang period, so taknak lah berharap.


Tapi hari demi hari, masih lagi tak datang2 period, qaseh pun check je la. Waktu ni sebenarnya mengharap jugak, then check hampa sebab garis tu sangat2 samar, kami pun redha tapi nak check lagi nanti kalau lewat lagi dan check lagi kesekian kalinya alhamdulillah garis dua terang muncul. Syukur alhamdulilah, Rayyan pun dah 5 tahun dah, jauh jugak jarak :p 


1 hari lewat, tak menyabo nak check :p

2 hari lewat baru nampak terang T_T


Qaseh merancang jugak sebenarnya :p takut bila ingat balik bab beranak ni :( sakitnya beranak korang, kenapa beranak ni sakit sangat sobsss, contraction tu yang paling sakit tapi betullah orang cakap perempuan ni kuat, sakit2 pun kita lawan juga. Lawan sedaya upaya, dan selebihnya tawakal je la.


Sekarang qaseh dah lepas fasa trimester pertama, so dalam fasa trimester kedua.. Alahan kali berbeza jugak dengan Rayyan. Kali ni alahan agak pelik ! Berbeza lah dengan Rayyan, kalau Rayyan dulu awal-awal memang ada demam and melepek, muntah pun teruk sampai keluar dari hidung bagai, tapi sampai first trimester je tak silap.


Kali ni awal-awal memang takde apa-apa alahan langsung, mula la fikir ye ke aku mengandung ? Sebab check sendiri je, tak pergi klinik pun lagi. Memang takde demam-demam, then beberapa mingu kemudian muntah muncul tengah2 malam dan yang peliknya air liur lebih dari biasa, macam banyak sangat, dan kena selalu meludah, nak bercakap pun rasa macam terbatas, always ada, tidur pun susah kadang sampai tersedak. Agak menyiksakan jugak lah tapi redha je lah, ujian kali ni, harapnya bersalin kali ni mudah. Sape ada pengalaman macam qaseh bolehlah share camne korang atasi yee.. :(


So sekarang pun masih lagi alahan sama, dan masih lagi muntah-muntah. Kadang 2 3 pagi, tidur pun kadang 2 3 pagi. Huhuhu mungkinkah anak perempuan ? Hehe wallahualam, mana-mana tak kisah walaupun doa jugak anak perempuan haha :p tapi yang penting janji selamat dan sihat sempurna.


Qaseh harap sesiapa  yang baca ni doakan baik-baik untuk qaseh ye, doa qaseh bersalin nanti, sekali push je terus baby keluar hehe nikmatnya kan kalau bersalin mudah. Qaseh pun dah lupa segala benda sebenarnya haha almaklumlah dah 5 tahun gais,  so kena cari gali balik ilmu-ilmu semua. Adoha doakan qaseh dan baby kuat ye, panjang umur dan sihat sempurna. 


So yaaaa setakat ni dulu lah update pasal personal life, nanti ada masa terluang akan ku coretkan lag sekadar untuk kenangan. Qaseh doakan kepada semua yang masih lagi menanti cahaya mata inshaAllah akan hadir pada waktu yang tepat. Ameen.


Hati Berbicara :


Akhirnya dapat melepas rindu pada blog, ada ke yang rindu. Ehek ! 

Comments

Mohaz Sue said…
Semoga dipermudahkan segalanya untuk Qaseh.. take care..
fizalinolie said…
Semoga dipermudahkan urusan Qaseh. Sama macam anak kedua Fiza, selang 5 tahun baru dapat yang ketiga. Apa-apa pun tahniah Qaseh. Jaga diri elok².
Huda Halid said…
take care qaseh..akak trauma nak preggy bukan time nak bersalin,tapi time alahan, dua2 anak alahan teruk. xnak ingat moment alahan teruk. semoga Allah permudahkan urusan Qaseh...
Sue Izza said…
Hai geng mak buyng hahhaa,Insya Allah kuta kuat,moga di permudahkan urusan kita,pengalaman ni zaman pandemik,seok sok anak besar bueh cite mu lahir zaman kobid hehehehhe
Nadia Johari said…
Semoga dipermudhakan.. Seronok rayyan dpt adik
Fieza Sani said…
Alhamdullilah.. Moga dipermudahkan qaseh..
Izyan Balqis said…
Alhamdulillah, sronok sgt kalau dapat berita someone is expecting. Tahniah! Btw, ad satu upt tu kan, lewat sehari pun terang. Iq dlu pkai yg tu...haha...jarak 5 tahun sama macam qaid dan adik dia. InsyaAllah, rayyan boleh jdi abg yg ohsem!
Tekkaus said…
Hopefully everything will work out for your eventually. Do take care.
LM said…
Moga dipermudahkan. Take care tau