Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Holla !

Anything can email me at dalia_adelia@yahoo.com
I'm Qaseh Dalia

Althea Makeup | Tutorial Mekap Simple Menggunakan Mekap Dari Althea

Tutorial mekap simple dengan menggunakan mekap dari Althea Korea , bila Althea buat pengumuman bahawa ia akan mengeluarkan produk mekap , i'm so so excited ! Kenapa ? Haa sebab kebanyakan produk brand Althea ni sangat best dan murah tapi kualitinya sangat eklusif okay. Jadi , aku dah mencuba sendiri mekap dari Althea ni , memang tidak mengecewakan lagi-lagi ada eyeshadow pallet hasil kolaborasi Althea X Bunga Cinta Lestari. 


Lets unboxing Eklusif Althea Makeup Box khas untuk korang , jadi dalam box ni ada 5 produk , i wanna share all about this one by one . Dengan 5 produk ni jer korang akan dapat kesan mekap yang sangat cantik tanpa menggunakan any foundation dan juga blusher . Yeah dah berseri bak puteri gunung ledang , gitewwww . 
  • Skin Relief Spot Film Gel 
  • Flawless Creamy Concealer
  • Eyeshadow Pallet Soonrise & Moonrise
  • Watercream Colour Tint
  • Spotlight Eye Glitter 
Skin Relief Spot Film Gel 

Skin relief spot film gel ni korang boleh apply masa tengah prep wajah yang cantik tu , just apply pada spot2 yang bermasalah je , sebab tekstur nya agak melekit dan perlu masa untuk kering , if tak tunggu kering nanti mekap jadi comot . 




Flawless Creamy Concealer 

Believe or not concealer ni hanya RM15 je , murah tapi tekstur dan hasilnya sangat lah cantik dan tak bertapuk , sebelum mekap apa-apa pun korang kena prep wajah dulu , simple prep pakai pelembab muka , primer dan sunscreen dan aku terus guna concealer ni , aku guna shade Vanilla [paling cerah]




Ia ada 4 shades , dari warna cerah hingga lah gelap , Vanilla , Ginger , Honey dan Mocha. Concealer ni bukan untuk tutup cela je , korang boleh conceal untuk kening , gantikan foundation [simple mekap tanpa foundation] , shade gelap pulak korang boleh jadikan sebagai shading.




Eyeshadow Pallet Sunrise & Moonrise by Bunga Cinta Lestari X Althea 

Bila dah pakai concealer , aku guna eye pallet ni untuk cantikkan mata pulak , jom lah ber eyeshadow , sebenarnya paling tak pandai adalah nak apply eyeshadow , kelopak mata besar ni tak tahu nak apply secara penuh atau pun sikit-sikit haha tapi ai cuba dengan berpandukan tutorial di youtube ehehe , tapi eyeshadow ni sumpah cantik gila warna dia dan pigmented sangat 

Eye Pallet ni ada 8 colour , yang matte dan jugak shimmer . Uols boleh nampak dalam gambar colour dia cantik sangat , walaupun apply sikit je , warna dia menyerlah sangat . 






Spotlight Eye Glitter

Next nak bagi mata nampak cute , soft and ala-ala doll , apply this spotlight eye glitter . Boleh apply seperti eyeliner , atau boleh letak di hujung-hujung mata ganti highlight dan sebagainya , aku letak di hujung mata bagi nampak comel sikit [comel ke ? ] haha 



Ada dua colour , light pink dan white ~ 


Watercolour Cream Tint 

Kebiasaannya aku memang guna tint tapi bukan jenis cream macam ni , lebih cair macam air gitu . Then , bila aku cuba yang jenis cream ni lagi cantik sebab ia melekat penuh pada full bibir , biasa yang cair tu dia cepat kering so kena apply gincu jugak . Tapi yang ni cantik dan sangat mudah nak guna. 

Ada 4 colour , Plum , Strawberry , Peach & Marron . Tak boleh nak decide yang mana satu jadi favourite sebab semua colour ni cantik sangat dan boleh di jadikan sebagai blusher juga . Nampak tak sangat lah jimat dengan menggunakan mekap dari Althea ni 




MY FULL VIDEO TUTORIAL USING ALTHEA MAKEUP 



Haaa nak tengok full tutorial boleh lah tengok video ni , melalui gambar ni susah sikit nak cerita kan haha tapi aku suka jenis mekap yang simple je , light mekap dan eyeshadow first try sebab sebelum ni tak pandai sangat nak apply , eye pallet ni membuatkan aku jadi senang dan mudah nak apply hehe enjoy watching ! Tapi sebelum tu nak bagitau awal-awal im not pro mekap haha . 

 Sebelum apply spotlight eye glitter , cantik kan warna eyshadow pallet ni , sumpah jatuh cinta sangat !

Selepas apply spotlight eye glitter , mata lebih nampak menyerlah gitu .. hehe . So korang boleh dapatkan semua mekap ni di website Althea. 



Comments

Huda Halid said…
Simple and Sweet! I Like!
Sue Izza said…
cantiknyaaaaaaa awak mekap...bestnya brg althea,berkenan concealer tu