Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

TIPS ELAK INSTAGRAM HILANG / TAK BOLEH NAK BUKAK / KENA HACK

 ''Say No To Hacker''



1. Password kena kuat
  • Letak password yang betul2 susah orang nak tahu tapi yang penting korang kenalah ingat hehe.
  • Letak huruf and nombor
Contoh salah : abc123
Contoh betul : Along349

2. Make sure no. hp aktif
Ok masa korang daftar ig, ig akan suruh korang letak no. hp korang untuk security andai korang lupa password or nak reset password. Cuba bayangkan kalau no.hp kita tu dah mati or tak aktif, mak aii mmg tak dapatlah balik akaun tu sbb ig akan hantar code security kt korang and kalau hp tk aktif macam mana ig nk hantar.
.
3. Link email kat setting
Ok kalau benda no.2 tu terjadi or korang tak dapat code security kt no.hp korang atleast korang boleh dapat balik akaun korang kalau korang linkan email korang dekat ig. Lepas dah link tu korang kena verify balik dari email korang.
.
4. Jangan daftar pakai Facebook
Ia memang instagram bagi kemudahan kat kita untuk terus dafar akaun ig dekat fb. Tapi cara tu tak selamat. Sebagai contoh kita lupa password kita and kita nak reset balik password agak susahlah nak dapat lagi2 kalau kita link kan 2-5 akaun ig dalam satu akaun FB memang parah lah.
.
5. Active kan Two-factor Authentication
Cara ni sangat2 bagus tuk elakkan korang punya ig kena hack sebab bila nak log in kita kena hantar code yang diberi oleh ig tuk kita log in. So kalau orang lain nak log in kita punya memang tak bolehlah sbb dia takde code tu
.
6. Jangan buat benda negative
Ha kepada korang yang suka post or comment benda negatif, hati2lah sebelum korang punya ig tu kena report huhu
.
7. Jangan Follow / Unfollow laju sangat
Teknik ni selalu digunakan untuk orang yang batak followers huhu. Boleh buat mcm ni tapi janganlah laju sangat takut akaun kita kena blok.

Ulasan

Yanty Lee berkata…
Ala xleh jadi batak dah pasni.. HAHAAH
Qaseh Dalia berkata…
Hahah ngokngeks
ERAZ FADLI berkata…
Assalamualaikum,

Batak? Haha...

Jemput baca dan komen entri ini juga ya.. :)

http://www.erazfadli.com/2017/07/sndlipstick-by-siti-nordiana.html
Julia Johari berkata…
hahahha ayat batak tu aummmmmmmm....kena membatakkan diri nak hidup sekali sekala hahahah
YB Shehan berkata…
ooo gtu tipsnya. mekasih bukkk.. kita tgh pening lg cari ig yang baru folo. adoii
raihanah berkata…
thanks info ni sis
Sue Izza berkata…
Alaaaa baru nak membatakkan diri hahahhaa
mamapp berkata…
Tips yg berguna. Tq ye
Radhia Razali berkata…
Thanks for all these tips
Amirul berkata…
Selalu kena blok sebab follow/unfollow laju sgt... huhu
Nadia Johari berkata…
hahaha..takleh erk batak
back to top