Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Talking About Responsibility ? Hurmmm Its So scary !

Assalamualaikum...

Talking about responsibility , sebenarnya ia bukan mudah , sangat2 berat for me as a girl , for men ? i dont know ~ 

aku tak tahu kenapa aku takut dengan perkataan 'marriage' walaupun hati ni nak jugak kahwin bila time fius gatal tu datang..its so so so so scary for me! it freaks me out !  maybe because i need to be prepared mentally and physically for the responsibility , which ain't all breeze ! its so Scary with a big capital S..!its not some kind of game yang kita boleh main aci tak aci , it's all about building a family a future .. 

hurmm but responsibilty is always really heavy to bear ! if im your wife ~ i want to be a devoted wife , a good mother , beloved by my in-laws and a lady who manages her family well .. which is not easy ! tapi kalau nak ikutkan memang banyak tanggungjawab dan rasa2nya lelaki yang lagi banyak tanggungjawab ni kan , kalau nak ikutkan sedia or tak sampai bila2 pun rasanya takkan sedia sehingga kita sendiri yang masuk dalam dunia itu !
hati berbicara :
apa-apa pun semoga kita semua dapat pikul tanggungjawab yang diamanahkan olehNYA sebaik mungkin kerana tanggungjawab juga boleh mengheret kita ke dalam neraka .. lebih2 lagi kaum adam bila masuk dalam alam rumahtangga 
''it is not mere relationship between a man and lady ,it's actually the time when the man take over the responsibility about someone's daughter , to love ,cherish,guide and protect her ~ fulfill all her needs !''
3 ceritera dalam sebuah pelangi ~

Comments

Unknown said…
mmg susa

bile ckp sal tggjwb

kadang rase tak terpikul

stuju ngn qaseh

SCARY..sume huruf besar haha
Nurin Farhanah said…
ked's story....

marriage ni life-long responsibility..
Qaseh Dalia said…
iffah -
yup memang sangat2 susah .. hehe
SO SCARY
Tanggungjawab, adat bila kita sudah berkahwin, tanggungjawab sebagai seorang isteri terhadap suami. Bila kita bergelar ibu nanti, tanggungjawab sebagai seorang ibu pula..huhu
Qaseh Dalia said…
cik paan -
Yes ked story ..
meaningfull of novel but so suwittt
Qaseh Dalia said…
nana-
yup , belum berkahwin ni tanggungjawab kita pada parents ,lepas berkahwin kat husband ,dah ada anak hurmm sebgai ibu .. tapi lelaki lagi byk ..kesemuanya !
sYafIk-wAy said…
kalau lelaki lagi berat . huhu .
Qaseh Dalia said…
syafiq -
hehe lelaki memang sangat berat , bersedialah persiapkan diri =)
M Fizan said…
zikir mustahil tu lar yang menjadi masalah.. sebenarnya tanggungjawab tu tak susah mana pun.. komitmen.. insyaAllah dipermudahkan segala urusan.. orang dolu2 kawin muda tak ada pun masalah? :)
Anonymous said…
Bila adik dh ketemu putera hati rs tanggungjwb akan dtg sendr tanpa paksaan dan ketakutan tidak akan ada kerana pabila jth pasti putera akan menyambut
Qaseh Dalia said…
m fizan -
emm ada jugak zikir mustahil ye ..hee emm ye ke tak susah , yelah kalau komitmen tu ada , insyaAllah , tq drop komen ..

yelah kan org dulu kawen muda je ..
Qaseh Dalia said…
fitri senin -
emm kena berganding bahu bersama2 putera .. insyaAllah .. semoga ketakutan tu hilang ~
ewanthology said…
bersedia atau tidak, suatu hari nanti kamu kena hadapinya juga.

usah risau, pilihan diatas kamu, pilihlah lelaki yang dirasakan mampu memikul tanggungjawab menjaga kamu sebaiknya.
Unknown said…
tangungjawab ni amanah..amanah ni lagi banyak dari masa yang ada..
James Alexander said…
it's gonna have some challenges,
it's gonna be a bumpy ride,
and it's not gonna be easy,
cause it's a whole different story


don't just be scared,
just be calm and prepared...
Atiqah Wadiah said…
b4 melangkah ke alam p'kahwinan,kita kena mentally n physically prepared..acececece..ckp mcm org dh kawen~ahaksss
Anonymous said…
qaseh..so sori..aku memang xjumpe butng folower ko..btw,nice entry.. :D
Fara E's said…
mmg besar tanggungjawab pas kawen , pfft*
hehhe
masih tak bersedia utk tanggungjawab besar camtu.. hmmm..
atiqsalleh said…
atq rasa macam nk kawen gak.. haha
mas saari said…
akak yang dah kawin 10 tahun ni pun kadang2 terfikir adakah akak dah laksanakan tanggungjawab yang secukupnya pada suami dan anak2!

sebab tulah susah kalau kita tak bersedia, sebab perkahwinan ni bukan perkara main!
Anonymous said…
haha ko kwen je ngn putera raja cm aku ni..msti di layan oleh dayang2..


tp tul..pompuan klu x jln tnggungjwb ngn baik sebagai isteri,alamaknya bermadu la..haha
Hana Soffelia said…
Huh, sebut je khwn (for me yg stil single ni) memang rasa ada batu yg hempap kpala. Sometimes rasa tkt sbb nak pikul tggjwb sbg seorang isteri kelak. Sebelum ni hana pernh je buat entry kenapa xnk khwn lg gara2 tension gla rmai yg bertanya bla nk khwn, duit ada, bopren dh ada so apa yg ditggu lg. Semua org ingt khwn tu senang ada duit, ada bopren blh khwn tp bg hana ia tak semudah tu. Kalo kita tak prepare mental n fizikal how we want to manage our marriage kelak. Then year by year, finally baru hana yakin utk dirikan rumahtgga. Suprise is after raya i will be a lady in the hubby heart. weeee (haha tetiba dh jd gatal) kahkah
lady-D said…
kdg2 bile kite dh masuk dlm dunia itu secara x langsung perasaan tanggungjawab tu dtg sendiri..InsyaAllah dpt handle pnye as long as kite kena selalu lah berdoa padaNya..Dugaan tu mmg xkan berhenti selagi kita berpijak kat atas bumi ini sbnrnya..
Qaseh Dalia said…
bro delarocha -
yup mahu tak mahu kena tempuhi jugak andainya sempat ..
insyaAllah bro
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
huhu lebih banyak dari masa?
yaRabbi .. beratnya amanah tuu
:: cikNuurul :: said…
trfikir bnde yg same jugak,.sebab bnyak dh tengok anak2 zaman sekarang yg .... hurmm,.. xtau nk cakap,.sampai kite sndiri rase ank tu tanggungjawab kita,nk kene didik ttup aurat, kne ajr ilmu agama yg ckup,.mcm2 la,.


mudah2an Allah permudahkan kita nanti,amin,.:)
Qaseh Dalia said…
bro james -
insyaAllah bro .. im try my best
Qaseh Dalia said…
atiqah wadiah -
dah boleh kawen dah tu , dah macam motivater perkahwinan hik2x,,

agreee
Qaseh Dalia said…
h.j -
boleh blah ..huh
Qaseh Dalia said…
asamasin -
butang follower tu memang , dia pemalu sikit jap ada jap xde ..

tq
Qaseh Dalia said…
faraaa -
tapi tetap nak kawen hak2
Qaseh Dalia said…
asyila -
xpe dear , slow2 kayuh ..
Qaseh Dalia said…
atiq -
jangan langkah bendul .. hak2
Qaseh Dalia said…
sis mas saari -
wah dah 10 tahun pun masih tak tahu ke sis .. qaseh ni lagi lahhh T_T tulah pasal kena betul2 bersedia .. pasangan pun sama jugak ..

takutnya tanda seru sis hik2 ..
yup benda yang tidak boleh di buat main
Qaseh Dalia said…
hana soffelia -
tu lah pasal ,ada duit n bf bukan boleh kawen terus kalau xde benda kat dada ,, hurmmm , kena prepare sebanyak mungkin n saat Allah dan bukakan pintu untuk kahwin , masa tu memang dah bersedia maybe ..dan lepas tu leh lah belajar lagi kan ..

congrats dear , selamat menempuh alam perkahwinan .semoga bahagia dunia dan akhirat .. tumpang hepy hik2
Qaseh Dalia said…
d_la -
a.ah dugaan tu sentiasa akan datang dan temani kita , kita seorang ke ramai2 ke . dah kahhwin ke belum dugaan tu tetap hadir
Qaseh Dalia said…
cik nurul -
that time baru kita tahu erti pengorbanan ibu dan ayah ..
Sarkasiz said…
waduh3x..berat tanggungjawab kamu ni.
think simple orait!
Qaseh Dalia said…
sarkasiz -
no simple when talking about responsibility =)
Mmg tkut qaseh tp da namanye manusia mmg ad tanggungjwb tak kire da kawen @ blum...
Nur Farah Hani said…
tahu tak ape.. samela time feeling gatal nak sangat kahwin tapi bile pikir2 balik.. lamgsung ta sedia.. uhuhu..:D
aby said…
salam ziarah dari aby ..

nak jadi wanita solehah kena kahwin,
sbb disana ada tanggung jawab sebagai isteri dan ibu ..

klu klu maintain single ...
sekadar jadi anak solehah,
berbakti kpd kedua dua org tua ..

blh jadi rabiyatul adawiyah gitu ...
semutsengal said…
ala,


kalau kita asyik fikir je, mmg lah rasa susah.


tapi bila kita dah through benda tu, insyaAllah boleh =)
persiapkan diri cepat-cepat.
syazwani ab said…
dah nak kawen ehhh??
huhu
zEri sAfEerA said…
yup. betul. tapi semua itu mesti akan dpt kite tempuh pd ms yg tlh ditetapkanNya.
Qaseh Dalia said…
sis mya -
yup sis ..xkan dapat lari lagi dah
Qaseh Dalia said…
nur farah hani -
gatal tu perlu hahaks
Qaseh Dalia said…
aby -
thanx kerna sudi singgah ..
owh mcm tu ye , qaseh memang nak kawen jugak ..maybe someday
Qaseh Dalia said…
muhamad hanif -
hanif bagi advice tetiba rasa terharu hee..
inyaAllah
Qaseh Dalia said…
encik pysopath -
baeklah
Qaseh Dalia said…
wani -
belum lah syg ..
Qaseh Dalia said…
zeri -
ye sayang ..agree .. bila tah hee
Bidadari Syurga said…
kadangkala akak rasa... qaseh matang... semoga impian dan harapan adik tu untuk adik... insyallah...
miera said…
hihi~
setujulah