Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Aku Menulis Bukan Kerana Nama Tapi ~

Assalamualaikum ... 

aku menulis bukan kerana nama tapi aku juga perlu ada nama ~

petang olz... qaseh sebenarnya pelik.. pelik bila ada blogger selalu bagitahu penulisan qaseh tidak seperti usia .. yeahhh im 23 years olz.. still budak kecil yang sedang belajar erti kehidupan ..pengalaman2 lepas mendewasakan diri ..tapi kenapa dikaitkan dengan entry ?usia 23 penulisan macamana ye ?hehe usia hanyalah satu angka rite .. ada yg sudah melampau umur dewasa tapi still berpenampilan spt umur baru menginjak remaja .. ada jugak warga emas tapi kelakuan kebudak budakan ..maybe inginkan perhatian ?yup mmg perlukan perhatian lebih2 lagi dr anak2 mereka .. ~ 

aku menulis bukan kerana nama tapi aku juga ada nama ..nama qaseh dalia ..haha tadi masa ber bw qaseh tertarik dengan entry dia .. dia cakap betul ke kita ikhlas berblogging ?sedangkan blog kita terpacak dengan bendera2 iklan .. ikhlas bukan kah tanpa mengharapkan balasan .. ~ ikhlas hanya Allah yg tahu ... apa yg terniat itulah terucap.. qaseh ikhlas berblog tapi iklan2 tu hanyalah satu usaha ~ dan rezeki tu dtg dr Allah .. kalau 10 iklan tapi kalau Allah tak bg rezeki satu BE pun tak dpt kan .. kita usaha n kita dapat balasan .. kita menulis niat ikhlas menyampaikan apa yg ingin kita sampaikan .. ~ 

kalau ikutkan ikhlas ..andainya penjual menjual barangan mereka dgn niat ikhlas kenapa ambil duit dari mereka ?bukankah ikhlas tu tanpa balasan ?hehehe ~ think2x sendiri...

hati berbicara :
andainya aku menulis dengan hati yg tidak ikhlas ..penuh dengan info2 untuk menyampaikan kepada kamu adakah aku mengharapkan balasan dari kamu yg sdg membaca ?adakah kamu memberi balasan  seiring dgn apa yang aku kongsikan ? adakah aku memaksa kamu untuk membalas balik atas penulisan2 aku yg tertulis di blog ni ? ikhlas hanya kita dan Allah je tahu ... kita berusaha belajar setinggi mungkin kerana Allah tapi kita pun inginkan balasan di atas kejayaan2 kita kan ?ingin kerja dengan kelulusan yg kita ada .. adakah pembelajaran kita itu tidak ikhlas ..ataupun itu lah usaha dan Allah memberi balasan ?hehehe ~ 

Comments

Yuyu Zulaikha said…
ehhhh!! 23 tahun??? kakak kepada yuyu!! wuu T_T nampak macam belasan lagi!
Ilaasuhailaa said…
stju dgn entry Qaseh kali nie..ikhlas itu kdg2 subjektif..jgn cpt melatah menilai keikhlasan org..(n__n)
Tasha said…
tertiba rasa macam nak nyanyi pulak....

jangan kau pandnag, wajah yang manis.... kerna dia bisa....

hehehe....
Unknown said…
Jika seorang peniaga hanya memberikan barang niaganya, itu bermakna dia telah menolak rezeki Allah. Ya, dia ikhlas kerana dia jalankan perniagaan mengikut lunas-lunas Islam.

Iklan itukan satu cara untuk membuktikan yang dunia blogging ini tidak seburuk yang dunia luar sangkakan dimana banyak blog yang digunkan untuk mencaci dan menyebar fitnah.

Awan ikhlas beri pandangan dalam blog ni sebab Awan suka singgah sini.

Opsss...terlebih sudah.
aLya maNip said…
dtang jenguk qaseh gak..heeee

keikhlasan kita, cukuplah yg diatas menilainya. yg penting kita tahu apa yg kita buat dan nak berkongsi.. :)
Gen Fujita said…
Apabila berdepan dengan sesetengah "orang yang macam tu", mungkin tiba masanya kita mengubah frasa "aku menulis bukan kerana nama", kepada frasa "aku menulis bukan kerana nak dapat approval kau!"

Sometimes, being harsh works. :) Just my 2 cents.
Raden said…
sy menulis kerane bosan...
Anonymous said…
bijaklah awak ni...
||aLeaSaRa|| said…
hye sis..erm..kite komen dgn penuh ikhlas...bangga sebab gadis seusia sis seorg yg matang dan tau hala tuju kehidupan,tidak seperti officemate dan adik2 kawan..yg masih terumbang ambing dlm kehidupan.masih kabur dan mudah mengikut pegangan hidup org lain.suka cara entri sis yg mendekati jiwa blogger..tahniah ye!
FurBall said…
bukan kita manusia yang mampu menilai keikhlasan..biar apa orang kata, kita tetap buat hal kita sendiri..

aasalkan kita tak ganggu hidup orang ok le tuh..jejeje..

n..kita nye blog..suka hati r nak tulis cane..ahaks..
Unknown said…
btol tu qaseh. niat berblogging tu kena btol. BE saya pon setakat 3hengget je pon tapi semangat tetap kena ada.
keikhlasan hanya Allah yg boleh menilai..kita mentulis blog sbb kita suka mentulis..betul x? iklan tu hanya kerja menyelam sambil minum air..kalau x dapat duit dr iklan kita tak penah kesah pun kan..
Syafiq Rosli said…
yeah..menulis kerana minat..hehe..nama tuh orang kata kalau naik satu bonus..:)
mizzapple said…
kita menulis dengan keihklasan.
orang membaca penuh kekusyukkan.
insyaallah akan mendapat balasan.
setimpal dengan usaha yang kita berikan.






ada kena mengena tak ni? huhu
ezy.xixii said…
ade betolnye..
=)
Qaseh Dalia said…
yuyu zulaikha -
aiyaaaa saye dah tua manyak maaa hehehe ..maybe rupa lah penyebab org fikir qaseh ni budak2 ! huh
Qaseh Dalia said…
ila suhaila -
betul syg ..jgn cepat melatah .. tunggu tua2 baru melatah okie hehe
Qaseh Dalia said…
tasha -
a.ah lah tadi nak letak lagu tu sebenarnya lupa..hehe
assalam qaseh...:)
aisya nampk qaseh macm 24 n 25...keke..:)
Qaseh Dalia said…
awan biru -
hehehe betul tu sebenarnya ikhlas ni byk cabangnya .. eheee .. usaha + ikhlas = balasan .. tapi kita tak memaksa balasan itu dtg tapi balasan tu dtg sendiri dgn apa yg kita buat
Qaseh Dalia said…
alya -
betul tu syg ..tq
Qaseh Dalia said…
gen fujita -
ayat tu sangat keras hehe
Qaseh Dalia said…
naddia -
haha bosan jugak
Qaseh Dalia said…
azharr -
ek apa yg bijak ?
Qaseh Dalia said…
sis alesara -
hehe penulisan je kdg2 matang sis sebenarnya qaseh tak matang jugak ..haha kdg2 terlebih manja tapi ye lah keadaan mengubah segalanya .. maybe qaseh seorang pendiam kat luar dan boleh luahkan emosi melalui penulisan tq sis
Qaseh Dalia said…
furrball -
hehe betul ... kdg2 kita tak kacau org ..org yg kacau kita grrr ase nak lempang je eh haha
Qaseh Dalia said…
bro dawa -
samalah kita tapi tu usaha semangat menulis tetap ada ..kalau semangat kita down bila tengok trafiq rendah barulah namanya tidak ikhlas kan
Qaseh Dalia said…
sis rina -
yup setuju ..tak pernah kesah ..tetap akan menulis selagi tangan ni kuat hehe
Qaseh Dalia said…
syafiq rosli -
yup kena berusaha untuk naik tapi jgn terlalu mengejar biar ia dtg slow2 dgn usha yg kita lakukan
Qaseh Dalia said…
mizzapple -
macam pantun pulak hehe ada kena mengena dah tu
Qaseh Dalia said…
cik ezzy -
hehe :)
Qaseh Dalia said…
nur aisya humaira -
alamak tuanya qaseh huwaaa
Bidadari Syurga said…
umur bukan penghalang... entry yang org suka... ada nama takda nama tu tak penting... yg penting... bila org baca entry adik... entry tu ada jiwa... mcm sekarang...

usaha ingin berjaya... seumpama kita hidup... ada org makan untuk hidup... ada org hidup untuk makan... yg penting... tiap kali akak dtg sini baca entry akak selalu rasa 'jiwa' tu... okey... chaiyok2!
ejulz said…
macam lagu ramli sarip laa.. haHa
ikhlas=syarat penerimaan ibadah, urusan kite ngan Tuhan je kan kan kan :) ha3
qasehraihan said…
uitt..sebaya la kita..muaahahaha..
saya menulis sebab saya pantang nampak broadband..kalau xnak bg saya blogging sila sorok brodband..kahkahkah..*kidding

saya menulis sbb sy bosan, sy rindu org..ahaksss.

tp awak mmg entry dasyat2..
Puan Kutu said…
iklan tu sebab tengok org lain pun meriah dengan iklan..sesungguhnya aku menulis bkn kerana nama juga.hehe..
Qaseh Dalia said…
sis bidadari -
huhu komen sis buatkan qaseh rasa terharu ..emmm betul tu setuju .. tq sis bidadari yg baek hati .. tq so much
Qaseh Dalia said…
republik n9 -
betul tapi nape gelak huh
Qaseh Dalia said…
sis qaseh -
haha sebaya ye .. kiki kita kan kembar haha.. nnt qaseh sorok broadband sis padan muka haaa... xdasyat pun lah sis.. kan abg ben cakap kalau nak menulis masukkan emosi huhu
Qaseh Dalia said…
puan kutu -
a'ah kite jelez tgk iklan mereka sgt meriah hehe
Zue Sancer said…
aku menulis bukan kerana name..tapi kerana jiwa...hehhe..macam zue punye ayat plak.yup...maksudnye...menulis bukan untuk femes semta2..tapi sebb minat :)truskan berbogging caiyook2
Unknown said…
aku menulis bukan kerana nama
kamu membaca bukan kerana aku
hati terguris bukan oleh siapa
hanya terluka baca tulisan kamu

pantun untuk orang yang banyak komplen tu
~bukan untuk qaseh hehe
Unknown said…
as salam..
ya pengalaman qaseh tentang cinta~
hoho~ kalau saya, zero

=_="

yeah! ikhlas. menjiwai setiap entri yang dipertontonkan kepada umum~

=)

ada entri baru~ moga ia dijadikan ikhtibar

=_="
Farhan Zulhusmi said…
setuju tu.........penulisan kita yg ikhlas akan menarik minat semua orang....emm...
insyaALLAH.....AMIN......
Miszyuyu said…
muda belia hehe
forever love said…
sebab tue atq xkisah nuff atq gerak ke x.. hihi.. asalkan dapat kepuasan menulis tue
aliza zeke said…
tua setahun dari kitalah..hye kak qaseh..hehehe
Cik Pulau said…
err..umur cik pulau same lah dengan umur Qaseh.. lalala~
KUREKURE COMEL said…
sebaya rupenye....hehehe...


org ni mcm2 ragam..ada je yg melontar ketidakpuasan hati....


mcm mina ni..bahaya jgk...suke menulis dgn hati....tp tu lah...
dgn penulisan...hati jd sedikit lega...
Assalamualaikum.

Keikhlasan tu diam tanpa suara, tidak berbisik, dan tidak juga bertempik. :)


*Menulislah selagi ia memberi dan menyerikan untuk orang yang membacanya*
Unknown said…
aku tulis jer..ikut suker ati..same mude le kite
Nur Farah Hani said…
23 ker?? siyes muda.. umur hanya angka.. ehehehe..

yeah betull menulis bukan kerana nama..;p.. kita menulis suka suka.. xd
mai said…
23? nampak muda gilaaa~
anyway, ikhlas tu org tak boleh nampak,kan? cuma kita & Tuhan tau. apapun, i like yr posts ;) sweet ;)
solomolo said…
ya ampun...
mati-mati ingat sekolah menengah lagi yer...


entry terbaru > http://solomolo.blogspot.com/2011/03/femes-wa-cakap-sama-lu.html
abadi romeo said…
kata pujangga "keikhlasan itu adalan seumpama mencari seekor semut hitam di atas batu hitam..di malam yang gelap gelita.."
Abu Bagi said…
aku BE stakat duaposen..lek je berblog..semngt..
kay_are said…
23 tahun?? ingat 49 tadi =P ape pun x kesah cane penulisan tu, janji lahir dari hati mesti akan bawak kesan kat pembace gak kan.. teruskan ye kak!! (aku pasan muda ^_^
lady-D said…
dla la tu, umo dh tua tp entry cam kanak2 ribena lg..haha..nak wat camne, dla ni mood astro ceria..
❤Mrs. Myra❤ said…
23 ? waa...sebaya ngan abang long saye...n tua setahun dari saye...ehee..:)
CikPuanWanda said…
ikhals atau x semua terpulang pda blogger..nape nk komen klu xsuka..ikhlas ke?? or sja cri propa??hikhik..
prince rase xkisah mcm mane penulisannya pun..yang penting minat..lagipun inikan blog qaseh..catat la apepun kecuali yang tidak sepatutnya..

owh, mude lagi qaseh ni..hehe
emarieys said…
menulis bukan keran nama...
menulis kerana minat yang mendalamkan.....
Ujang9897 said…
tipu nama lain...

qaseh tipu...=)


erm...takda BE pun
penulisan qaseh sangat matang
cikCOKLET:) said…
blogging sebb diri sendiri yang nak bukan sebab nak ikut org or nak fofular or wut! heeee. :)

p/s : qaseh comel :)
Mama Gee said…
mama pun ikhlas membaca tanpa paksaan...cuma kalo busy sgt tu, mama baca tajuk dan baca nota kaki je...hik2..tak marah kan?
She Nurul said…
benar...tulisan ikhlas yg lebih cenderung menambah info dan menambah maklumat..pada sy juga, jika pengalaman peribadi mampu meninggalkan iktibar atau tauladan pada si pembaca tiada salahnya..iklan tu hanya lah usaha ..saya setuju dgn penulisan qaseh berkenaan isu iklan n itu..;D penulisan yg baik.
back to top