Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Holla !

Anything can email me at dalia_adelia@yahoo.com
I'm Qaseh Dalia

Rintihan Seorang lelaki yg tak kawen2 lagi ??

Assalamualaikum semua ~ 
selamat petang ... hari ni hujan lah pulak ..yeyy tadi dah kena air hujan bez sangat ! haha ..shyyy ..alhamdulillah hujan rahmat ...hari ni dalia nak cite pasal lelaki2 yang umur dah meningkat tapi tak kahwen2 lagi ... nape ek ?ce cite ce cite haha...okeyh jom dengar luahan dna rintihan hati2 mereka ...wooo sob3x sedeyh ni  T_T~









ni lah rintihan2 hati depa2 semua nak kesian pun tak mampu rasanya ...baca je lah dengan hati yang penuh simpati tahap buku lali ~ 

  • tak cukup duit lagi
pompuan mana tahu susah wooo nak kumpul duit ..mas kahwen lagi duit hantaran lagi ...duit hantaran pulak berjuta2 macam nak jual anak pulak..takat satu rupiah boleh lah aku bagi .. tu pun aku ni hari2 makan megi ..megi pun dah naik harga dah weiiii .... hantuk kpale kat dinding *kawe stress ni demo tahu ?

  • nak beli kereta dulu baru nak kahwin
aku ni dah lah makan megi je pastu simpan duit nak beli kereta ..pompuan zaman skang ni mane naik bas2 ni... jatuh standard katanya .. haisyy jatuh standart ape nya ! tengok drebar bas tu relax  je bawak bas.. ~ 

  • tak sampai seru lagi
bukan setakat seru tak dtg ni ..awek pun xde macamana nak kawen ..bangau oh bangau kenapa aku tak kawen .. sebab rumput pjg sgt * kawe stress lagi ni demo tahu ?

  • susah nak cari berkenan di hati 
memang susah pun ! tahu lah aku ni sengkek xde pitis ...time aku ade pitis oh abgku syg xde pitis syg melayang (pitis - duit)

  • belum bersedia lah
kami sbagai kaum adam ni ! kena pikul byk tggungjawab ! (ceh mcm pemimpin daa) byk tggungjawab ooo dulu2 pompuan ni ayah tggung dosa..kalau kawen kena tggung isteri ngan anak2 lagi .. skrang pun tggungjawab kat diri sendiri pun tak tertaggung oh pedeyhhhh !
umur 20-an (not ready) 3o-an (not ready) 40-an(not ready yet !) pahtu bilo nok ready2 ni !miahaha

  • byk halangan 
rumit r nak kahwin ni kena g kursus kawen lagi ..test hiv lagi igt aku ni hisap dadah ke hape..lepas tu mak ayah dia tak berkenan pulak ... orang ajak kawen kat siam tak nak !! (smbil hentak2 kaki)

  • ilmu tak cukup la
ilmu batin tu cukuplah ..sejak mmpi basah lagi ..tu dah expert ..tapi ilmu kaum hawa ni belum lagi kang rumahtangga huru hara org salahkan kita pulak !

  • dah mencuba tapi dikuciwakan
pompuan ni suka sgt main hati org laki pantang nmpak yg kaya ..tak kesah dah laki org ke duda ke rembat je !

  • xde jodoh 
asek kena reject je ! ntah ape lah pompuan cari tu !

  • pompuan ni pelik
depa ni pelik betul kalau depa suka kat kita ..tak habes2 nak merajuk ..smpai kuceng hilang pun nak merajuk kat guwa ..hilang lah macho guwa babe !hilang seminit pun nak majuk2 ..macam lah guwa yg culik kucing depa .. pastu kena pujuk nak hadiah mahal2 ..bawak jenjalan n makan2..pastu bila duit nak cukup untuk kawen ! menciii aiiii !

  • pompuan tak paham 
kita dah cakap kat dia siap buat list yg ni kita tak suka yg tu kita suka..tapi dorg selalu buat benda yg kita tak suka ...macam mane nak kawen?!

  • takut terluka
psst sebenarnya byk kali dah terluka...pompuan je buat2 tak tahu ! ai sedeyh yuuu ~

  • saya suka sgt kat dia ...tapi dia tak suka saya
pompuan suka main2kan hati dan perasaan org yang suka dia ..huk2

  • cari yg solehah
dah jumpa dah tapi dah berpunya takkan nak rampas..sebab tu ai tak kawen lagi ~

  • dia suka pasang ramai
dia ramai kengkawan lelaki ..i ni dalam waiting list dia je ..!

  • susah nak tanggung
kawen nnt kena tanggung ni la tanggung itu lah ..kalau dpt wife 2x5 kena bimbing dia pulak..sdgkan diri ai ni masih belum terbimbing...buah belimbing ade lah !


miahaha tu lah sedikit sebanyak luahan hati lelaki2 yang nak kawen tapi banyak sangat halangan yg menimpa ..eceh hantaran tinggilah ape lah kan ~ wahaha nak kecian ke nak kena tembak ni ...huh !


hati berbicara :

oooo banyak sodap lu punye kata2 maaaa ~ 
tadi borak2 kat sahabat blogger eceh ..rata2 pilih hantaran tinggi ~ 
hati ni berbicara kalau nak dibandingkan dengan pengorbanan isteri ..hantara setinggi gunung takkan mampu membayar balik... lebih2 lagi bila semua di letak atas bahu isteri ..
perit melahirkan seorang anak tak tertanggung oleh isteri tapi sabar ..dan semangat tu sentiasa ada..
duit akan hilang ..tapi pengorbanan tidak mampu di bayar ...
apa2pun kat atas tu hiburan saja ... ~ 
heh3x




Comments

akufakhrul said…
Nakkk Qaseh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hahahahaa
niesz said…
tp selalu pling bnyk alasan dorang sbb xde duit nk kawen lg..niat nk kawen tu mmg dah ade..cian kan..
Ujang9897 said…
gua rilek jer..hahaha
hoho egt sng ke nk jadi laki?
haha..

life begin at 40's :p
Jo Qusary said…
ada satu lagi tak taruk kat sini...

- saya tak kawen sebab tak suka pompuan... hehehe...
mila said…
i think kalo pasal hantaran tu.boleh cnsider kot.kalo dh syg xkan la mak ayah nak jual anak kot, xkan sanggup tangung dosa semata2 sebab duit hantaran ckit.adoi..kang berhutang lagi parah.so beringat la mane yg patut hehehe
Ecul said…
erm...niat kawin tu ada..
tapi bila dah nk smpai masanya byk dgaan..
cam skrg..sdg menyelesaikan bbrp mslh..huhu..jka ada jodoh bln 5 atau lps raya..sob sob sob,
sngt berat dugaan ini,tuhan saja yg tau..
Unknown said…
kdg2 hantaran mahal sgt..puas nk kumpul duet..so gegirl sekalian jgn demand sgt ye...hehe
ada lagi satu sebab ^^

= masih belajar =
haha ^^
Qaseh Dalia said…
fakhrul :
nak kene penampo ke haaaahhhhhh haha
Qaseh Dalia said…
niesz :
hehe tu part paling susah kot tambah2 yg tak keje hehehe mmg lah duit tu penting sgt bukan untuk hantaran je untuk hari2 yg akan dtg
Qaseh Dalia said…
ujang -
haha tau lah lu dah nak kawen .. nnt berdebar lah akad nikah tu ye haha
Qaseh Dalia said…
amier -
wah begin ;40 ?
fulamakkkk haha sebelum2 tu budak2 ehhh
Solihin Zubir said…
nak tambah! Sebab Gay ataupun Nyah! ahaha..
LM said…
kesimpulannya...jodoh lum sampai..
Qaseh Dalia said…
jo qusairy -
ehem2 pelik je bunyik nye haha
Qaseh Dalia said…
cik cammy lia -
yup hehe yg atas tu byk yg guro2 je ...tapi ye lah kalau syg jgn lah smpai satu juta makkk oiii bukan takat laki tak kawen puan tu pun same keh2
Qaseh Dalia said…
ecul :
owhhh niat dah ade...sabar lah dugaan tu setiap masa menghampiri berat mata memandang berat lagi bahu memikul ... chaiyok2
Qaseh Dalia said…
ecah ecot :
betul2 hehe kalau syg takat mampu lah ...kikiki xdemand aihhh
Qaseh Dalia said…
ayiep :
belajar smpai habes dulu okeyh
Qaseh Dalia said…
solihin :
yang tu solihin lah kot haha
Qaseh Dalia said…
sis Lm :
bukan kena cr jodoh ke haha
akufakhrul said…
xnk penampo..nak qaseh..penampo qaseh pn xpe jgk..hahahaha
Qaseh Dalia said…
fakhrul :
penendang mahu ?haha
akufakhrul said…
hahaha...tendang jela qaseh..qaseh pnye pasal :P uwekkk!
Qaseh Dalia said…
malas nak layan budak ngek ni hahaha..:p
Unknown said…
nak seribu daya, xnk seribu dalih.
Unknown said…
huk aloh... sapo x nk kawen.. tp bila pikir baik2, ada jugak benarnya kata-kata di atas..
Muhammad Izuan said…
x kawin la jawabnya.haha
salam..

eheh.. klu mcm tu xkawen2 la..ahaa~
Anonymous said…
haha! pompuan klu hantaran tinggi laki cari lain la jawabnya...sayang la jugak tp sampai nk demand duit hantaran pe kes..
Unknown said…
segan ngan pompuan kot..biaselah..anak mak..huhu
Unknown said…
as salam..qaseh..ku suka entri ni.huu..ada beberapa yang berkaitan dengan ku..huu..share lagi.. :I
nescafe_ais said…
hehehe,,,,nice,,tapi bukan sume k,,
salemaziz said…
kawen itu agk susah ye cik qaseh..:)
Faiz Zaini said…
ouch.. terasa plak aku baca entry ni..
Raden said…
lau merintih sume tuh takyah pasang awek la..nie awek nak..tp modal asap je
btul tak dalia?? ckp betul!
Wafiy Suzly said…
Salam, nice style of writing, keep going, thanx singgah blog buruk tuh,,hehe. 2200 followers? woww!
AdyBudika said…
Ada backlink anda kat sini

http://www.adybudika.com/2011/02/nak-suggest-blog2-nie-untuk-korg-aku.html
Wafi said…
hantaran cuma adat... ada satu kisah,

Dari Anas bi Malik r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasullallah s.a.w bersabda kepada seorang lelaki.
Nabi bertanya: Adakah kamu sudah berkahwin?

Beliau menjawab :
Wahai rasullallah saya belum berkahwin. Saya seorang yang miskin saya tiada harta bagaimana saya boleh berkahwin.

Nabi bertanya: Adakah kamu hafal surah Al-Ikhlas?

Beliau menjawab : Ya saya menghafalnya.

Nabi menjawab : Ia menyamai 1/3 Quran

Nabi Bertanya : Tidakkah kau menghafal surah Al-Nasr

Beliau menjawab : ya saya menghafalnya

Nabi menjawab : Ia menyamai 1/4 Quran

Nabi Bertanya : Tidakkah kau menghafal surah al-Kafirun

Beliau menjawab : ya saya menghafalnya

Nabi menjawab : Ia menyamai 1/4 Quran

Nabi Bertanya : Tidakkah kau menghafal surah Izazulzilatil arhdu

Beliau menjawab : ya saya menghafalnya

Nabi menjawab : Ia menyamai 1/4 Quran

Nabi Menyeru :KAHWINLAH KAMU KAHWINLAH KAMU

(Riwayat Tarmizi Hadist Hasan, No: 2895)

PENERANGAN HADIST.
Maksud sabdaan nabi adalah, kalaulah kamu dapat menghafal surah-surah ini maka kamu seoarang yang kaya, oleh itu kamu mampu untuk berkahwin.
Wafi said…
sungguh kerana adat hantaran yang tinggi ramai orang kahwin lewat... pastu ramai orang buat maksiat.. pastu ramai anak luar nikah..

dimana kita letak Allah dan RasulNya??
kekadang ramai yang tak kawen sebab takut nak pikul tanggungjawab...
mutiara ske dgn komen en wafi kat ats tu..pasal hadith tu.... :)
Dda Ly said…
hehe tak lame lg ado la jodoh tuh...:P

jemput ke rumah ye?
http://laydie-dda.blogspot.com

keep in touch OK..♥♥♥
nadira shahid said…
myb dats y la laki sekarang kawen lmbt, umo 30-35 bru nk kawen ;)
farhana sahri said…
tibe2. ibu, sy xnak kawen..tp nak nikah cepat2...hehehe
Aboy93 said…
lagi byk halangan nak kawen.. lagi besar la ruang untuk melakukan maksiat? betul kan?? =)
Qaseh Dalia said…
dawa -
yeah u rite ... kalau nak ape jua pun boleh di lakukan
Qaseh Dalia said…
shatooman -
haha semua nak kawen yup sedikit sebanyak tu fikirkan apa yg tertulis okeyh hihi
Qaseh Dalia said…
muhamad burn -
haha alasan
Qaseh Dalia said…
mutiara bernilai -
ahaha tahu xpe dear
Qaseh Dalia said…
mr.Lx -
hamboiii haha ..mana ade demand2 biase standard je sekarang ni eceh ..pengorbanan lagi mahal dr hantaran u know
Qaseh Dalia said…
rozuan -
hahaha apsal pulak nak segan !
Qaseh Dalia said…
... titik2 :
hehehe kalau de info lagi nnt dalia share ye tq like
Qaseh Dalia said…
nescafe ais :
yup tahu tak semua hehe
Qaseh Dalia said…
salemaziz -
haha memang amat susah sangat2
Qaseh Dalia said…
faiz -
apsal pulak nak terasa ?haha ampunnnn
Qaseh Dalia said…
amira nadia !
yup dalia tulis betul ! hehe betul lah nak kawen ni kena guna modal ...
Qaseh Dalia said…
wafiy suzly -
tq come back blog buruk ni hehe ..follower hanyalah angka !
Qaseh Dalia said…
wafi -

like komen wafi tu banyak ilmu dapat ..tq so much sebelum ni dalia tak tahu pun hehehe..papepun tq so much ye wafi T_T banyak betul benda yg masih tak tahu hurmmm
Bidadari Syurga said…
kalo cenginilah list dia. habislah... ilmu tak cukup... tak sampai seru... keje tak betul...

p/s: heeeee macam cari nie?