Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Dosa Gugur Bila Bersalaman Dengan Suami..

Assalamualaikum semua..
selamat petang..fuh ! hari ni penuh ngan segmen je..dah jadi giler segmen dah cek ni...penangan abg ben ler ni ..hahaha ... so petang ni kena jugak buat entry bukan segmen juz nak share something...
sharing is caring rite ~

jom pekena tea petang2 neh...
sambil menikmati keindahan awan n langit eceh ~

Rasulullah s.a.w.. bersabda " seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya ..maka ia dalam kemurkaan Allah s.w.t..sehingga isteri dapat membuatkan suasana yang riang dan gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya.."
begitu besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suami di kala suami balik keletihan..tapi jangan pulak senyum ada makna... time nak hadiah..bangg ooo banggg senyum meleret belum suami masuk umah agy...heh2
 muka yang masam bukan sahaja menambahkan kemarahan suami .. tapi menambahkan murka Allah s.w.t dan kemurkaan Allah tu akan berkekalan hingga lah isteri meminta keampunan pada suami ! senyummmmmmmmmmm :)
 sesungguhnya kerdhaan Allah terletak pada keredhaan si suami..so bila suami balik kerja bukak lah pintu n sambut lah dengan penuh senyuman..persilakan masuk dan ciumlah tangan suami dengan penuh hormat ..serta meminta maaf walaupun tidak melakukan kesilapan
 sebuah hadis menyatakan bila si isteri menyalami si suami makan gugur lah dosa2 dari celah2 jari mereka berdua..andai punyai anak2 ajar lah mereka bersalaman dengan ayah kerana akan memupuk kasih syg dan rasa hormat 
 kebahagiaan rumahtangga terletak pada budi pekerti dan akhlak isteri .. walaupun tak secantik siti nurhaliza tapi jika cukup sempurna layanannya ,ia akan jadi penghibur dlm rumahtangga
Oleh itu wahai isteri berlumba2 lah mencari keredhaan si suami  , menjadi isteri yang solehah..andainya hari ni kita tak mampu untuk menjadi muslimah yang terbaik..tapi nanti bila kita berumahtangga dapat membahagiakan suami dan menjadi isteri yang solehah... ~
Rasulullah s.a.w bersabda " sungguh2 memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suami iaitu seperti burung2 di udara,ikan2 di air ,malaikat2 di langit selama dia sentiasa di dalam kerelaan suaminya.."

hati berbicara:
jika seorang isteri mengharapkan cintanya berbalas ...
cari lah melalui keredhaan ilahi..
semoga kita akan jadi isteri yg solehah kelak :)

Comments

Anonymous said…
semoga para2 isteri, bakal2 isteri mendapat rahmat dan keredhaan daripada-Nya..insyaAllah..aminn..
nice entry..suek! ^__^
Syafiq Rosli said…
mentang lah dapat topup..nak menang lg eh..haha..

nice entri ya..

kalau rajin jom
http://mohdsyafiqrosli.blogspot.com/2011/01/bloglist-sandiwara-seorang-insan-syafiq.html
emarieys said…
tiap2 pagi nak pergi kerja salam ngan incik suami...kekadang ada jugak tertingggal ingatan tue..ahaks
Kak Long said…
muehehhe.. gud sharing.. tq for sharing this info ya.. :)
Qaseh Dalia said…
@hudahazwani
tq dear..dah kawen belum ? ehee juz share artikel ni maybe ade dah yg tahu ..tq again
Qaseh Dalia said…
@Syafiq Rosli
haha sampai aty kanggaru hehe..nnt dalia juin !
Qaseh Dalia said…
@MamaEma
hehehe wah xpe ...kalau suami tak marah ye paham hehe
Encik NoRT said…
jika anda mampu menjadi seorang ibu..jangan lupa menjadi seorang isteri...
Qaseh Dalia said…
@Encik NoRT
mendalam ayat tu huhu btw tq so much
Raden said…
lau salam tangan boipren bolehhh...hehe
Qaseh Dalia said…
@Amira Naddia
tak boleh! tggu jadi laki dulu ahahaha
bardboo said…
tersenyum sorg2 bila sy bc entry ni..

ni yg xsabau nk tunggu cik abg balik keje nie..hehe..

Jom Lawat Blog Bardboo
niesz said…
lps ni cium tgn suami bnyk kali..hehe..bg yg da kawen la..
Anonymous said…
suke entri nih
Noraini Jamil said…
info yang berguna untuk akan datang...=p
Airil Azmei said…
smoge dikurniakan isteri yg cmni...hehe..amin..
aLya maNip said…
waa..nak kene kawen cepat2 nie.haha
Unknown said…
salam..

ni yang tak sabar nak kawin nie -)


ziarah rakan yang saya follow =)
Qaseh Dalia said…
@bardboo
hehe nape senyum sorang2 lak ni..haa mesti de pape..bez nye dia dah kawen haha
Qaseh Dalia said…
@niesz
haha jangan pulak suami nak makan pun g cium byk2 kali ..haha
Qaseh Dalia said…
@aLya
haha ooo mama saya mahu kawennn
Qaseh Dalia said…
@sissyira
wslm
ececeh dah ade calonn keee
cacing said…
best ke kawin???
Hanim Mahali said…
ni yang tak sabar nak nikah ni... nak salam tangan suami... kehkehkeh ~ thanx for sharing...
nak kawen cepat2 la macam ni..hehe