Bengkel Fotofon KBBA 2018 | Buka Mata dan Minda Aku

28 ulasan:
Assalamualaikum 


Alhamdulillah , semalam dapat juga menjoinkan diri ke bengkel fotofon KBBA dengan kerjasama photoghrapher hebat dari Sony - Rahman Roslan (uols boleh google kehebatan beliau tau )  .. Aku suka bengkel macam ni sebab ilmu aku zero so apa salah nya timba ilmu lagipun semua ni FREE ,sape nak bagi kan .. tq sangat buat semua penaja - Cosmoderm , Sony , Matic yang menyediakan tempat untuk kami dan banyak lagi dan of course buat AJK KBBA yang terlibat .

Selama ni bila aku snap gambar main hentam je , orang kata ikut sedap mata memandang ~ belum masuk part warna yang menyakitkan mata , kombinasi gambar yang tak ngam , takde perpektif line ,  background yang tak sesuai dan banyak lagi .. kat google everything kita boleh dapat dengan pembacaan kan , tapi tak sama bila kita ada cikgu yang ajar dan buat praktikal haaaa lepastu bila dah tahu baru lah cakap ''oooooo macam tu rupanya'' haha .. 



Jadi aku kongsikan la sedikit sebanyak yang dapat aku dapat semalam , yang paling penting kita kena tahu basic lepas tu senang untuk kita snap gambar , tak semestinya kena ada kamera baru dapat hasil yang cun tapi guna fon pun kalau korang tahu basic dan benda-benda yang penting , orang pun tak kan percaya korang hanya snap dengan fon aje hehe .. En Rahman ni pun kebanyakan guna fon aje .. 




Benda-benda basic yang korang kena faham 

  • Aperture


  • Shutter Speed 

  • ISO / ISA 


Sesetengah fon ada manual setting untuk 3 benda kat atas ni , tapi sesetengah fon takde .. macam fon aku ipong takdek sebab ia just boleh main dengan cahaya je , kahkah sia-sia kena kecam ! suka lettew pokbeng .. so kalau korang tercari-cari handfon yang korang nak amik gambar lagi lawa , pastikan setting camera ada manual di atas yow ! tu pun kalau nak keluar dari kepompong 'auto mode' :p

Apa Yang Kena Ada Dalam Gambar ?
  • Light
  • Frame
  • Rule of third
  • Foreground
  • Reflection
  • Perspective line 


Bila cikgu tanya dalam banyak-banyak kategori ni , yang mana tak berapa tahu dan tak faham .. aku tak faham tentang perpektif line ni .. dalam tak sedar sebenarnya banyak gambar-gambar kita memang dah ada perpekstif line cuma kita je tak tahu apakah itu ia .. secara ringkasnya kalau tengok dalam gambar tu mata kita akan fokus pada satu titik point yang mana semua menghala ke arahnya .. haa paham ke tidok ? 

Maksudnya dalam sebebuah gambar tu akan ada satu titik fokus , garisan akan pergi ke arahnya tak kisah sama ada garisan lurus ata dari arah mana sekalipun .. tapi ada satu je yang di tuju hihihi ilmu baru ni , bila ada perspektif line ni gambar akan lebih menarik laaa contoh gambar bawah ni aku snap masa daki Broga , main snap je kan .. rupanya dalam gambar ni ada perspektif line .. semua menuju ke puncak sana 



Motion pulak gambar yang blur , bergerak yang tidak statik  , gambar-gambar teknik motion ni banyak memberi emosi , kalau objek dalam gambar tu takde motion kita pun tahu objek tu kaku di situ , tapi bila snap gambar tengah bergerak nampak ada permainan emosi di situ .. gituh ! 



Lepas tu kitorang buat praktikal outdoor gitu menggunakan objek produk cosmoderm , aku blur gila kalau bab snap gambar dalam masa singkat , haha idea tak datang-datang .. tahniah kak Nina dan Kak Mama Kembar sebab menang gambar trbaik .. bila semua dah submit gambar masing-masing , banyak la teknik yang salah dalam gambar-gambar yang kami snap tu haha .. kelako pun ade semalam , adehh nak tergelak balik bila ingat . 


Walaupun masa singkat tapi banyak ilmu yang dapat , bengkel pun best , santai , relax penuh dengan gelak tawa je sesekali serius haha .. tq so much En Rahman ajarkan kami semua .. alhamdulillah ilmu yang sangat bermanfaat buat blogger , lepaih ni bila nak snap gambar mesti teringat balik apa yang boleh dan apa yang tak boleh ! 

Yeah tq Ben Ashaari dan Ajk , semoga lepas ni akan ada lagi bengkel-bengkel tentang fotografi almaklumlah baru beli kamera kan kahkah .. ! 


Lastly tq pada semua penaja yang terlibat .. Sony , Cosmoderm , Matic , Cafe Cerita Kambing , KhaisyaDelite ,Tasty_bake , Irabakery , Brillpremiumcoffee , Restoran Nelayan Gombak untuk makanan yang sedap-sedap dari pagi hingga ke petang ! Terbaik ~~~~





28 ulasan:

  1. Thanks kongsi ilmu juga pada yg xdpt pergi ni. Baru tahu teknik yg betul. Nk try la nnti

    BalasPadam
  2. wahhh.. bestnya bengkel yang macam ni ^^

    BalasPadam
  3. Best kaaan .. seronok bila semua org pun enjoy

    BalasPadam
  4. betul jugak kn, nk amik gmbr pun kena tau basic kan..

    BalasPadam
  5. Best giler bengkel ni. Enjoy dan rileks jer. Tahniah ajk program!

    BalasPadam
  6. Banyak ilmu dr bengkel semalam, trasa diri ni blur giler sbb selama ni yg basic tu pun tak tau hahaha

    BalasPadam
  7. Serious banyak lagi kena cari gali part photog ni..tak rugi join bengkel gini..

    BalasPadam
  8. Wah.. lepasni semua gambar lebih tertumpu lah sbb ada perspektif line.. hehe

    BalasPadam
  9. Terima kasih share ilmu ni, boleh pratikkan.

    BalasPadam
  10. ok..nampak pale kak min..hahah..anyway mmg best gile kelas ni. Eh gambar broga tu smart giler la qaseh

    BalasPadam
  11. thank u share. saya pun baru beli camera, tapi beli jela. pakainya tak reti pun hahahha

    BalasPadam
  12. I suka tengok orang yang pandai shoot gambar. My skill just point and shoot je. huhuhuh

    BalasPadam
  13. bestnyaaaa...nanti gather2 ajar kita tau hehehhe

    BalasPadam
  14. seronokkan dapat attend bengkel ini...baru celik mata tentang gambar yang diambil dengan smartphone

    BalasPadam
  15. tahniah kbba organize such an informative workshop .. good job!

    BalasPadam
  16. Suka Sangat tengok foto yang Menara nie.

    BalasPadam
  17. rugi nya tak join..terlepas belajar banyak benda mengenai fotofon

    BalasPadam
  18. Menariknya bengkel ni, rasa nak join jugak... Banyak benda boleh belajar

    BalasPadam
  19. Hope this phone will be available as well here in Manila. We need this awesome gadget!

    BalasPadam
  20. harap akan ada lagi program macam ni. mmg terbaik sangat

    BalasPadam
  21. thanks for your good sharing, i missed film photography! very informative workshop too!

    BalasPadam
  22. I would love to attend a professional photography workshop such as this one. There is plenty to learn and tips that we can implement in taking better photos.

    BalasPadam
    Balasan
    1. I wish to attend professional photography class, but have no time yet! Lovely experience for you!

      Padam
  23. i love photography cuma takde peluang nak belajar formally lagi..thanks for sharing

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com