Bengkel Fotofon KBBA 2018 | Buka Mata dan Minda Aku

28 ulasan:
Assalamualaikum 


Alhamdulillah , semalam dapat juga menjoinkan diri ke bengkel fotofon KBBA dengan kerjasama photoghrapher hebat dari Sony - Rahman Roslan (uols boleh google kehebatan beliau tau )  .. Aku suka bengkel macam ni sebab ilmu aku zero so apa salah nya timba ilmu lagipun semua ni FREE ,sape nak bagi kan .. tq sangat buat semua penaja - Cosmoderm , Sony , Matic yang menyediakan tempat untuk kami dan banyak lagi dan of course buat AJK KBBA yang terlibat .

Selama ni bila aku snap gambar main hentam je , orang kata ikut sedap mata memandang ~ belum masuk part warna yang menyakitkan mata , kombinasi gambar yang tak ngam , takde perpektif line ,  background yang tak sesuai dan banyak lagi .. kat google everything kita boleh dapat dengan pembacaan kan , tapi tak sama bila kita ada cikgu yang ajar dan buat praktikal haaaa lepastu bila dah tahu baru lah cakap ''oooooo macam tu rupanya'' haha .. 



Jadi aku kongsikan la sedikit sebanyak yang dapat aku dapat semalam , yang paling penting kita kena tahu basic lepas tu senang untuk kita snap gambar , tak semestinya kena ada kamera baru dapat hasil yang cun tapi guna fon pun kalau korang tahu basic dan benda-benda yang penting , orang pun tak kan percaya korang hanya snap dengan fon aje hehe .. En Rahman ni pun kebanyakan guna fon aje .. 




Benda-benda basic yang korang kena faham 

  • Aperture


  • Shutter Speed 

  • ISO / ISA 


Sesetengah fon ada manual setting untuk 3 benda kat atas ni , tapi sesetengah fon takde .. macam fon aku ipong takdek sebab ia just boleh main dengan cahaya je , kahkah sia-sia kena kecam ! suka lettew pokbeng .. so kalau korang tercari-cari handfon yang korang nak amik gambar lagi lawa , pastikan setting camera ada manual di atas yow ! tu pun kalau nak keluar dari kepompong 'auto mode' :p

Apa Yang Kena Ada Dalam Gambar ?
  • Light
  • Frame
  • Rule of third
  • Foreground
  • Reflection
  • Perspective line 


Bila cikgu tanya dalam banyak-banyak kategori ni , yang mana tak berapa tahu dan tak faham .. aku tak faham tentang perpektif line ni .. dalam tak sedar sebenarnya banyak gambar-gambar kita memang dah ada perpekstif line cuma kita je tak tahu apakah itu ia .. secara ringkasnya kalau tengok dalam gambar tu mata kita akan fokus pada satu titik point yang mana semua menghala ke arahnya .. haa paham ke tidok ? 

Maksudnya dalam sebebuah gambar tu akan ada satu titik fokus , garisan akan pergi ke arahnya tak kisah sama ada garisan lurus ata dari arah mana sekalipun .. tapi ada satu je yang di tuju hihihi ilmu baru ni , bila ada perspektif line ni gambar akan lebih menarik laaa contoh gambar bawah ni aku snap masa daki Broga , main snap je kan .. rupanya dalam gambar ni ada perspektif line .. semua menuju ke puncak sana 



Motion pulak gambar yang blur , bergerak yang tidak statik  , gambar-gambar teknik motion ni banyak memberi emosi , kalau objek dalam gambar tu takde motion kita pun tahu objek tu kaku di situ , tapi bila snap gambar tengah bergerak nampak ada permainan emosi di situ .. gituh ! 



Lepas tu kitorang buat praktikal outdoor gitu menggunakan objek produk cosmoderm , aku blur gila kalau bab snap gambar dalam masa singkat , haha idea tak datang-datang .. tahniah kak Nina dan Kak Mama Kembar sebab menang gambar trbaik .. bila semua dah submit gambar masing-masing , banyak la teknik yang salah dalam gambar-gambar yang kami snap tu haha .. kelako pun ade semalam , adehh nak tergelak balik bila ingat . 


Walaupun masa singkat tapi banyak ilmu yang dapat , bengkel pun best , santai , relax penuh dengan gelak tawa je sesekali serius haha .. tq so much En Rahman ajarkan kami semua .. alhamdulillah ilmu yang sangat bermanfaat buat blogger , lepaih ni bila nak snap gambar mesti teringat balik apa yang boleh dan apa yang tak boleh ! 

Yeah tq Ben Ashaari dan Ajk , semoga lepas ni akan ada lagi bengkel-bengkel tentang fotografi almaklumlah baru beli kamera kan kahkah .. ! 


Lastly tq pada semua penaja yang terlibat .. Sony , Cosmoderm , Matic , Cafe Cerita Kambing , KhaisyaDelite ,Tasty_bake , Irabakery , Brillpremiumcoffee , Restoran Nelayan Gombak untuk makanan yang sedap-sedap dari pagi hingga ke petang ! Terbaik ~~~~





28 ulasan:

Cerita Huda berkata...

Thanks kongsi ilmu juga pada yg xdpt pergi ni. Baru tahu teknik yg betul. Nk try la nnti

Nurul Syahirah berkata...

wahhh.. bestnya bengkel yang macam ni ^^

Azni berkata...

Best kaaan .. seronok bila semua org pun enjoy

Fatimah Nabila berkata...

betul jugak kn, nk amik gmbr pun kena tau basic kan..

Izyan Balqis berkata...

Best giler bengkel ni. Enjoy dan rileks jer. Tahniah ajk program!

Mama Kembar 3 berkata...

Banyak ilmu dr bengkel semalam, trasa diri ni blur giler sbb selama ni yg basic tu pun tak tau hahaha

Salina Johari berkata...

Serious banyak lagi kena cari gali part photog ni..tak rugi join bengkel gini..

Mamaleesyamiro berkata...

Lepas ni byk la gmbr cantik2 :)

atika ibrahim berkata...

Wah.. lepasni semua gambar lebih tertumpu lah sbb ada perspektif line.. hehe

mas saari berkata...

Terima kasih share ilmu ni, boleh pratikkan.

Abam Korie berkata...

Lepas ni nak join lagi

Minionlicious Enterprise berkata...

ok..nampak pale kak min..hahah..anyway mmg best gile kelas ni. Eh gambar broga tu smart giler la qaseh

Pija berkata...

thank u share. saya pun baru beli camera, tapi beli jela. pakainya tak reti pun hahahha

Cindyrina Rina berkata...

I suka tengok orang yang pandai shoot gambar. My skill just point and shoot je. huhuhuh

Sue Izza berkata...

bestnyaaaa...nanti gather2 ajar kita tau hehehhe

Emarieys berkata...

seronokkan dapat attend bengkel ini...baru celik mata tentang gambar yang diambil dengan smartphone

Mimin Adam berkata...

bestnyaaa class fotofon...

Isaac Tan berkata...

tahniah kbba organize such an informative workshop .. good job!

Ms Sham berkata...

Suka Sangat tengok foto yang Menara nie.

Radhia Razali berkata...

rugi nya tak join..terlepas belajar banyak benda mengenai fotofon

Raydah berkata...

bestnye

Maya berkata...

Menariknya bengkel ni, rasa nak join jugak... Banyak benda boleh belajar

Blair Villanueva berkata...

Hope this phone will be available as well here in Manila. We need this awesome gadget!

YB Shehan berkata...

harap akan ada lagi program macam ni. mmg terbaik sangat

littlemalingshu_cinda berkata...

thanks for your good sharing, i missed film photography! very informative workshop too!

Emily berkata...

I would love to attend a professional photography workshop such as this one. There is plenty to learn and tips that we can implement in taking better photos.

Blair Villanueva berkata...

I wish to attend professional photography class, but have no time yet! Lovely experience for you!

msredcheesecake berkata...

i love photography cuma takde peluang nak belajar formally lagi..thanks for sharing

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com