My Pregnancy Journey | Trimester Pertama

7 ulasan:
Assalamualaikum ,

Hari ni ringan je jari nak cerita pasal my pregnancy journey , walaupun belum habis lagi .. tapi just nak cerita untuk trimester pertama dulu lah .. 1-3 bulan , alhamdulillah dah melepasi fasa trimester pertama ni , syukur sangat .. btw lain orang lain ragamnya ye dak .. sejak preggy aku asyik duk baca kisah2 pregnant blogger-blogger yang lain .. adohaaaa seronok je baca , so aku pun tak nak lepaskan peluang untuk tulis kenangan di sini .. kita hanya merancang Allah juga yang menentukan .. lets start the story ..

Masa mula-mula tahu diri ni mengandung , di sebabkan oleh demam yang berpanjangan beserta kahak , batuk , selsema dan juga sumbat hidung .. lamaaaaa ~ tapi tak terdetik pun di hati untuk check UPT or jumpa doc , sebab aku susah sangat utk ke klinik melainkan badan dah tak mampu nak tahan sakit , ubat pun jarang amek .. hehe degil uolss ! Memang tak larat nak buat kerja tapi perut macam ada perubahan , rasa dia macam pelik je .. ada jugak terdetik takkan mengandung , sebab awal lagi kan .. masa tu 3 bulan kawen kalau tak silap .. sejak hari tu tak sihat2 .. nak wat kerja pun terbantut .. hurmmm


Satu hari , dah tak tahan sangat dan risau jugak kot-kot penyakit lain timbul , ada jugak whatsapp kawan-kawan tanya nape sakit macam ni kan , then ada yang suruh check UPT , masa tu aku tak tahu kejadahnya UPT tu haha looser giler rasa , dan tak pernah nak amek tahu kitaran haid sendiri .. then pergi lah jugak klinik ~ akhirnya ! muka pun pucat gila .. time ni ada jugak rasa loya-loya tapi sekali dua mcm tu je .. then di hari kejadian doc tanya dah kawen ke belum , haid datang tak .. then doc kira2 , aku dah lewat sebulan .. erk tetiba on the spot jugak kena marah dengan doc india , uwaa nak nangis jap kena bebel .. then doc suruh test urin ..


Alhamdulillah hasilnya positif , im pregnant .. gembira campur terkejut sebab macam tak percaya lagi , tapi dalam masa yg sama bersyukur , Allah berikan rezeki ni , hadiah hari jadi yang terindah ..btw orang cakap 1st trimester ni lah kena jaga-jaga sebab kandungan masih baru lagi ~ so tak boleh buat kerja lagsung , tido je lagipun memang tak larat .. masa ni lah pening kepala sangat teruk , muntah teruk smpai 2 3 pagi , selsema yg tak dapat di bendung .. Alhamdulillah lagi sebab suami banyak sangat membantu , masak , buat kerja , layan aku macam puteri .. Allah , terima kasih berikan suami yang brtanggungjawab .. 

Haaaa , tapi baca kisah2 orang lain lagi teruk sampai kena warded , termasuk mak dan kakak aku sendiri , diorg mmg agak teruk alahan , Alhamdulillah aku tak perlu sampai kena warded .. dan first checkup masa aku dah 3 bulan , marah jugak misi sebab lewat hehe .. dah org kata tggu 3 bulan , so aku tggu la .. first chekup memang semua ok .. hb aku paling tinggi masa ni la .. boleh baca kat sini http://www.qasehdalia.com/2015/08/buat-buku-pink-pengalaman-pertama.html

First trimester ni ada jugak balik kg , sebab bila kat kg aku rasa segar je .. takde alahan sangat , pening kepala pun hilang .. mungkin angin kg dan bandar lain .. dan kat kg ade mak yg always ada .. tak sunyi dan tak berperang sangat dengan emosi ... kalau duk sorang-sorang emosi sangat menggila ! Allah lebih teruk dr period .. sebab kesunyian tu boleh mendatangkan macam2 emosi lebih2 lagi bila husband pergi kerja .. hehek mengado je lebih ! 

Haaa tu lah sedikit sebanyak kisah aku dalam 1st trimester , alhamdulillah .. Allah takkan menguji hambaNya di luar kemampuan , dan aku dah masuk fasa 2nd trimester .. yang ni nanti next story pulak ok .. tunggu habis fasa ke dua pulak ... panjang beno dah .. hehe apapun doakan qaseh ye .. perasaan cuak dan risau tu tak pernah hilang .. moga baby sihat , dan sempurna ~ ameen

7 ulasan:

  1. Semoga segalanya berjalan dgn lancar ketika akk preggy dan juga lepas preggy..

    BalasPadam
  2. pengalaman berharga tu.. tak semua org dpt pengalaman macam ni.. hehe
    pengorbanan org ibu.. kene byk sabar bwk baby dlm perut 9 bulan ni..

    bestnye pregnant!!

    BalasPadam
  3. Smoga smua dipermudahkan ye qaseh hehe. Kita antara yg teruk gakla alahan.muntah. xleh bau nasik. Makan nasik je uwekk

    BalasPadam
  4. Hopefully mommy & baby sihat selalu :)

    BalasPadam
  5. take care mommy..awal2 preggy memang alahan..semoga kuat!

    BalasPadam
  6. Haah akk pun tgu tiga pat bln br g. Tak kuasa nk g awal2 sbb pernah g awal pastu gugur. Kecewa sgt. Huhu

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com