Adakah teguran itu kerana jeles ?

75 ulasan:
Assalamualaikum ~
''matikah aku kerana sepotong teguran ?adakah teguran itu mencucuk aku seperti gambar di atas ?
ataukah teguran itu menyelamatkan aku .. adakah mereka itu sebenarnya jelez?''

Sory hari ni lambat hupdate :) ada ke orang kisah qaseh cepat atau lambat hupdate ..maybe mereka2 tak kesah tapi hati ini kesah kerana keterlewatan dari biasa ...  siapa yang tak pernah ditegur ?siapa pulak yang tak pernah menerima teguran ?dan siapa pulak yang selalu amek teguran ... ketiga2 berkisahkan satu teguran tapi bagaimana otak dan minda berfikir tentang satu2 teguran tu ?


qaseh banyak perhati .. lebih2 lagi dalam dunia maya .. 'teguran' bukan 'makian' ~ qaseh jugak pernah di tegur n qaseh terima n baiki kesilapan qaseh coz macamana kita nak tahu kita silap kalau xde yg menegur kan ? tapi dunia hari ni seakan2 membenci penegur2 .. kata dia tunjuk baeklah .. dengki lah ~ padahal teguran tu sgt2 baik .. sangat2 berguna ..why not amek n jadikan satu semangat .. kalau makian mmg kita takleh nak terima 100 peratus rite ?sebab Rasulullah pun tegur umatnya melalui perkataan yg lemah lembut .. kenapa ?sebab nk suruh org yg kena tegur tu tak kecik hati .. n then boleh terima !tapi sometimes org yg tertlalu berlagak xleh terima teguran tu walhal teguran tu sgt betul ! kenapa? sebab fikirkan terlalu sempurna .. heh ! sebab ramai yg menyangjung ! heh !~


contoh :
 1-wei ko ni dah lah huduh letak banyak2 pic .. meluat aku .. 
   -wei entry ko ni dah lah tak best ..tutup je lah blog 
TEGURAN YG SALAH..!!!!  
penerima mesti rasa panas .. dia pun said ko jeles kan sebab ko takde gambar lawa2.. 
ko tu pun entry macam best sangat ..ko jelez sebab aku punye follower ramai kan ..


2- awak saya rasa tak elok letak banyak2 gambar dalam blog sebab saya takut nanti someone amek pic2 awak letak kat web2 lucah dll...
  - entry awak bagus .. mantapkan sedikit saya suka baca entry awak tapi ayat tu bagi kemas bagi orang mudah paham .. 
TEGURAN YG BETUL 
penerima rasa .. tq awak insyaAllah saya akan kurangkan gambar2 saya kalu tu ke arah kebaikan ..
baiklah awak saya cuba baiki ayat2 saya yg mana salah ..


semua ada akal kan ?semua boleh fikir kan .. bila kita makin disayangi makin banyak teguran yg kita dapat ..lebih2 lagi dalam pergaulan..berpakaian .. so xkan nak tolak je teguran2 tu wpun kita tak kenal siapa dia ..tapi kita tahu dia syg kat kita ..dia takmo kita terjerumus di lembah hina.. ~ dia sedih ~ sedih sangat ! sedih melihat kaum2 nya tergelincir dalam gaung yg sungguh dalam ... so ameklah teguran tu jangan terlalu ego dengan diri sendriri walaupun tinggi mana pun kedudukan kamu .. bak lagu tupai (tinggi mano pun kito ngaji nok wat tupai sekor tentu sekali doh tok jadi )!


hati berbicara :
yang baik kita ambil dan pegang ! yang buruk kita lempar jauh2!
jangan ego ! jangan bongkak dan takabur ! jangan berlagak dengan apa yg sedang kita miliki kelak nanti ia hilang menjadi debu ...
dan penegur pulak tegur lah secara berhemah yang punyai mata .. bukan penegur yg tidak mempunyai mata ..akhirnya teguran membuta tuli ...~
kita hidup saling melengkapi rite .. kita hidup saling menasihati ..
ambillah ~ dan sematkan dalam hati ... 
dan bersyukur lah ramai yg menyayangi kita ..alhamdulillah ~ 


75 ulasan:

  1. yang makan tegurang tue.. kita sepak laju2 je kak.. haha

    BalasPadam
  2. tegur itu sebahagian drpd sifat org beriman

    BalasPadam
  3. fuuhhh...power lah Qaseh..sbb tu org yg menegur dan ditegur kena pkir byk kali..hehe

    BalasPadam
  4. mmg berbeza antara teguran dan makian.. alhamdulillah belum penah lagi kena kutuk bab berblogging, tp bab berpakaian slalu kena kutuk sbb ada sj bunyik2 tak puas hti berkumandang... segala2nya xkena ibaratnya kite ni berbogel... manusia mmg suke tak puas hati..sekecil2 silap di mata dia pun, dia still nampak...

    BalasPadam
  5. Betul tu Qaseh.

    Hmm sekarang lebih ramai yang mencaci daripada menegur sebenarnya.

    * Mengaibkan orang bukanlah cara menegur.

    BalasPadam
  6. Betul betul betul. Buang sikit ego dulu. Kita sendiri Allah ciptakan tempang. Jangan pula kerana teguran yang membina sebenarnya dipandang serong pula. Tegur-menegur memang adatlahkan hidup dalam dunia ni. Jangan nanti yang baik ditolak, yang buruk disanjung.

    BalasPadam
  7. wow...best2..=)


    awk ada nk tegur saya apa2 tak..=)


    mu kecek klate deh

    BalasPadam
  8. kalau dia rajin komen/kritik maknanya dia prihatin~~

    BalasPadam
  9. mmng betul tu.... bila nak menegur, kene ada caranya. silap gaya kita kene tegur balik sebab tak pandai menegur. *banyaknya tegur menegur???* hhehehe..

    BalasPadam
  10. tegur tak salah tp biar kena pd caranya. klu silap org.. silap2 boleh tak bertegur taw. dlu my pnh bergurau dgn kwn.. my tegur die psl sesuatu tp dgn nada gurau. die mmg jenis xleh trime.. kitorg tak bertegur satu semester..T_T

    kdg2 tegur slh... tak tegur pn salah..

    pd my nk menegur bkn tgk pd tempat dan ayat juga.. kena tgk dr segi mcm mne kite nk tegur.. sbgai cth dr segi sms kah.. face to face kah.. ape2 je la.. tu pn kena ambil kire..

    yg menerima tu pun ad byk jenis.. yg jenis hati lembut mgkin boleh trima dgn ikhlas.. klu hati keras?? mahu kena balik..

    haish..entahlah..

    erk.. my plak komen mcm nk buat satu entry ni pekejadahnye! grrr

    BalasPadam
  11. boleh menegur tp pastikan ayat tu bersesuain dan tidak menyinggung mana2 pihak..

    plg tak suka bila kita post smething and dapat feed back yg mana kbyakan semua nk memaki.. hurrmmm..

    BalasPadam
  12. betul tu dik, jadikan teguran satu pedoman dalam diri untuk memperbaiki diri kita kearah kesempurnaan, bagi yang suka menegur dengan cara tak baik, cubalah memperbaiki teguran supaya dapat diterima dan sedap didengar

    BalasPadam
  13. huhu..beselah kan..tak semua kita lakukan ni orang suka..

    BalasPadam
  14. Teguran itu perlu,cuma bagaimana cara kita menegur sahaja..nice 1 qaseh.. hehe..

    orang yg xdpt trima tguran selalunya bila ada kpentingan diri.. biarpun mereka mengakui kebenarannya dalam hati.. inilah ciri2 masyarakat arab jahiliah ketika diseru nabi.. moga kta smua dijauhi dri prkara terkeji.. ^_^

    Entri Lelatest
    99 Hari Kisah Klasik Kita : Doa Malam Pertama

    BalasPadam
  15. tegur pun kena tgk gak..
    tegur xleh ikut sedap suka ati je nak tegur..hehe

    ginila sbb lain org lain ragam..

    BalasPadam
  16. yup.. tanpa teguran ni susah jugak nak improvekan diri sebenarnya.. fariq pu ade buat pasal ni masa kat blogger dulu.. kalau rajin cari la kat blog lama fariq.. :p

    latest -
    Media Mempengaruhi Minda Manusia

    BalasPadam
  17. Alhamdulillah kalau dpt terima teguran dan pndai menegur dgn betul..dla selesa ditegur dr dipuji..tp kalo tegur biarlah berlapik kan qaseh sayang..eh, cam best lak sebut qaseh sayang ni..hehe

    BalasPadam
  18. betul tu, prince lbh suke memberi teguran yg baik pd seseorg jika ade salah phm antara kami..

    BalasPadam
  19. tak salah kalau kte nk buat teguran tapi mestilah gune cara yg betul biar org yg menerima teguran tu bule terima..betul tak ?

    BalasPadam
  20. salam singgah~

    sepatutnya teguran yg membina kene macam tu la. jgn sepanjang masa bersetuju macam nak mengampu pulak, kan? kalau nak tegur pun jgn la ada niat utk menyakitkan hati orang sebab niat kita akan sampai ke hati org yg kita tujukan tu~

    BalasPadam
  21. betul sokong ngan qaseh.. memang ade yang jenis berlagak bile kena tego ckit mula lah melalak wat entry kat blog..padahal untuk kebaikan hehehe..

    BalasPadam
  22. betul tu dear..hari ni nampaknya ramai yang buat entri tentang adab menegur...:)

    BalasPadam
  23. ila -
    yup akal untuk berfikir emosi untuk bertindak jika akal dipilih positif emosi pun bertindak positif

    BalasPadam
  24. mizz -
    hehe maybe ada yang tak kena di pandangan matanya tu kot..maybe betul2 tak kena.. or maybe tak puas hati ..sabar :)

    BalasPadam
  25. sis hayati -
    betul tu sis .. mencaci tu bukan sifat penegur tu sifat org yang tidak tahu adab

    BalasPadam
  26. awan biru -
    tempang tu kejadian ilahi ..yg tu tak usah dipertikaikan hehe .. tegur biar di tempatnya

    BalasPadam
  27. ujang -
    ado kawe nok tego bakpo ya demo gom sangat haha

    BalasPadam
  28. pasu bunga -
    yup tapi ada jugak yg suka cr pasal

    BalasPadam
  29. tasya -
    hehe mmg banyak qaseh pun pening aiyok tapi betul cara kita pun kdg2 melambangkan diri kita jugak

    BalasPadam
  30. my -
    haha xpe my sambung dalam entry my ..
    hehe betul tu yg penting kita betul2 nak tegur arah kebaikan bukannya kejahatan

    BalasPadam
  31. tegur hendaklah kena pada tempatnya. :)

    BalasPadam
  32. sokong kata kata qaseh.. teguran nih banyak care dan berbeza2 penerimaan.. konklusionnya amik yang baik.. ;p

    BalasPadam
  33. teguran = mengingatkan..tapi bila cara tak betul dia jadi mcm jeles ahaha.

    BalasPadam
  34. wahai akak ku sayang...tolong bagi teguran kat alief ni..malas sangat study ni..uhuhu..

    BalasPadam
  35. mina suka kalau ada org tegur....
    kdg2 mina akan cuba elakkan utk membuat something yg membolehkan org tak suka....hope la....



    tp kalau kureng ajor tegurnya...
    kdg2 hilang sabar jgk kan...

    BalasPadam
  36. tuhan kate kena tegur secare berhikmah tapi penuh peringatan..

    BalasPadam
  37. tuhan kate kena tegur secare berhikmah tapi penuh peringatan..

    BalasPadam
  38. teguran tu penting utk perbaiki kesilapan kite kan.. qaseh org mane ea?

    BalasPadam
  39. teguran harus membina bukan menjatuhkan kan ?:)

    buang yang keruh amik yg jernih ( tetibe )

    BalasPadam
  40. hehe teguran ni, kadang2 bila sinis pon orang panas juga. Tapi biasa nya kalau terasa tu mesti ada salah silap dia buat ye dak? kalau x buat ape nak rse panas.heee. pepon tego lah care baik krn itu mlambangkan peribadi :)

    meh picit! sila tekan :)

    BalasPadam
  41. mintak la saye dijauhkan dari pertegur2 yg garang tu..hehehe..hati ni rapuh sgt..hehehehe

    BalasPadam
  42. ramai yg xdpt trima teguran sbb ego tinggi...
    bila tegur, melenting.. dicarinya salah kita balik...

    yg menegur pun 1.. menegurlah cara berhemah.. bukan dgn cara mengaibkan.. =)

    BalasPadam
  43. perubahan dunia...sekrang manusia ta boleh ditegur..ayoyo..tegur sikit dah kene bunuh...takot..lariiii hehe

    BalasPadam
  44. haha . kdg2 tgurang yg ikhlas tu mnyakitkan an . eheh

    BalasPadam
  45. sebab tu la tuhan jadikan mulut untuk menegur dan otak untuk berfikir.Ia juga berkaitan dengan sifat manusia..kalau memang jenis peramah memang la suka tegur menegur tapi kalau jenis pendiam...bom nuklear nak meletop kat sebelah pun dia buat2 tak tau je..tapi aku kalau pompuan lagi cepat aku tegur...bukan apa..peramah la katakan..

    BalasPadam
  46. ok2.. so ade ape2 teguran untuk blog aku tu tak? sile2 jangan segan.. nak gak tau kelemahan blog aku.. or mungkin kelemahan aku sendiri kot T_T (gune aku sebab rase selesa) huu

    BalasPadam
  47. TQ Qaseh sebab sudi join NTB musim 1. Ada apa apa berita saya akan bagitahu.

    BalasPadam
  48. kalau ditegur
    jgn cepat terasa
    fikir baik buruk

    teguran selalunya untuk kebaikan
    jangan salah tafsir teguran..

    BalasPadam
  49. demi masa, sesungguh nya manusia kerugian melainkan mereka yang beramal soleh dan nasihat menasihati(tegur-teguran)

    ~_~

    BalasPadam
  50. thnks qaseh..kita suka baca entry sis especially tang hati berbicara..rasa close sgt bila baca yg tu..mungkin dr hati kut...heee..padahal smua entri dr hati kan?:)

    luv u!

    BalasPadam
  51. QASEH: MMG BTL..SEDANGKAN NABI PUN CKP NAK TEGUR FIRAUN TU TEGURLAH DENGAN KELEMBUTAN..SO??..HMMM..MMG MANUSIA KDG2 SALU MENEGUR IKUT KAN HATI DAN SIFAT DENGKI.

    BalasPadam
  52. saya suka ditegur..tapi biarlaa cara yang ok...jangan r main hentam keromo je....manusia ada hati dan perasaann..

    BalasPadam
  53. sangat setuju dengan cik qaseh :)

    BalasPadam
  54. comel je entri nie..xramai yg akan mudah untuk memahami apa yang ditegur..dan teguran tue harapnya mesti la scra berhemah dan hikmah..jgn menyakitkan hati saudara kita yang lain2..

    BalasPadam
  55. teguran yg berkhemah..dgn niat yg ikhlas utk membetulkan apa yg silap takpe...

    tp kalo masuk2 blog org nk marah2...huhuh sori le...lg buat org menyampah...

    BalasPadam
  56. budi bahasa kan budaya kita...?

    takperlu nak kutuk2 bagai..bukan kah lebih baik cakap elok2...

    nak terima atau tidak..terpulang pada si penerima.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    BLOG REVIEW : LIFE 101

    BalasPadam
  57. manusia slalu lupa..kene saling mengingatkan..hehe

    BalasPadam
  58. jangan tegur hantu! hehe..

    qaseh, bg saya, tegur kepada org nie adalah tanda kita kasih kepada dia..

    kalo x tegur maknanya x ambil berat kan?

    Entri paling hot :
    6 ciri blog yang bagus"

    BalasPadam
  59. aah,btul tu..kdg2 org yg tegur tu sbenarnye ambil berat pasal kte,dan yang menegur biarlah dengan lembut..jgan nak tegur,tapi ayat power smpai sentap orang tu..

    latest:
    UBM yang PERTAMA di MALAYSIA | sesi orientasi

    BalasPadam
  60. xde entri baru ari ni?? pelik.. em.. mane hilang nye ni?

    BalasPadam
  61. kita ptt rasa syukur, gembira bila ada org sudi utk menegur setiap perbuatan kita...itu tandanya ada org prihatin dgn kita..
    yang mana baik, jadikan tauladan yang buruk tu kita jauhi..:)

    BalasPadam
  62. betul !!
    tapi kadang2 ada yg tak nak tegur kite kalau kite slah..
    kalau betol tak suke patot tegur lah kan ? bukan biarkan..
    pastu cakap belakang . *sigh -.-'

    BalasPadam
  63. semakin lama,semakin terasa dirimu qaseh semakin matang dalam melontarkan sesetengah entry..tahniah..

    *tu pasal wujudnya anon2 ini,yang tak puas hati dengan sestngh entry kita,cuma ada cabang,ada yang komen dgn cara yang baik,dan ada yang keras..kalau kena tgr dgn baik,kan bgus dgr dgn baik gak...

    BalasPadam
  64. as salam..
    teguran sebagai sandaran dari-Nya dalam diri kita keatas orang yang ditegur..

    =)

    lama tak ziarah sini..sibuk oo..lepas ni lagi sibuk. kena merantau..uh..

    infoShare :

    Cecacing Mata Loa-Loa Afrika, Rakyat Malaysia Boleh..

    trafik blogger atau trafik pahala?

    saya jadi author blog yang ke-2 lepas athirah dalam blog beliau. support blog misztrex ya~ suram je blog beliau..adei

    =) thanks

    BalasPadam
  65. normallah tu qaseh... sebab bila dia buat entry dia dah listkan komen apa yg dia mahu... bila tgk blog org lain ramai folower walaupun entry tak bagus... usahalahkan? isk isk isk... dia ingat kita dulu senang ke nak cari kawan2... komen entry kita...
    belajar guna prinsip "GIVE N TAKE" barulah jadi... kan-kan-kan.

    p/s: akak pernah bw satu blog nie... entry dia panjang/ motivasi/ coz dia membaca dan belajar ilmu/ next entry dia adaptasikan ilmu yang dia baca tu ke kehidupan seharian... and guess what qasehh... siap ada carta/jadual/huraian dia sendiri... komentor dia melambak mengiyakan entry dia... sebab dia dah setkan mind komentor dia mcm tu... yg mana kutuk entry dia.... tuan punya entry suruhlah kita baca balik... seacrh kat google... kelakar betul... memacam...

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com