Isteri Berhias Untuk suami ... gadis berhias untuk ??

97 ulasan:
Assalamualaikum ...
selamat petang olz..bila hari jumaat datang seakan2 fikiran kosong untuk menghupdate ... 
perlukan beberapa saat untuk mengaktifkan balik...nak tahu qaseh amek idea dari mana ?ok sebenarnya hari cuti satu bonus jugak tapi satu keburukan buat blog ... sebab hari cuti qaseh tak boleh nak menghupdate blog .. so hari cuti tu qaseh akan cari idea untuk di update .. idea2 qaseh sebenarnya dtg dari 

  • bila cuti ..pen n buku kecik mcm diari always ada atas katil .. sebab suka menconteng sambil2 dengar radio..kdg2 idea tu dtg dari situ bila degar luahan2 hati org ..tambah2 bila dengar radio fm.. suria cinta ..pehhhh jiwang nak mati .. tapi tu lah jiwa qaseh ;..tak kesah org nak ckp jiwang ke doc cinta ke ..kalau dapat tahu disebalik cerita or entry yg de pengajaran ..(bila entry brkaitan cinta)n then olah ayat sendiri lah ..why not jadikan pedoman n pengajaran .. tu salah satu ~ tetttt ... tinggalkan n then kita pergi ke tajuk sebenar tuuuu haaaa

okeyh ... ustazah2 or ustaz2 pernah cakap bila berhias ni ada jugak sempadan2nya ..kalau isteri mestilah berhias untuk suami kan ?hai suami2 luar sana ~ hee...okie tu yg sepatutnya ..mmg betul lah ! xkan isteri nak berhias utk laki lain pulak ?isy2x dosa2... tapi bgaimana pulak dgn anak gadis sunti ni ustazah eh .. kitorang mane ada somi lagi ..so xleh nak berhias ke ?huwaaaa nanges depan ustazah sbb nak berhias jugak .. ! okie boleh ke tak boleh anak2 ?ustazah kata boleh ... sebab ?

  • gadis perlu berhias sebab nak bagi tarikan kat orang lain ..ingat jodoh tak dtg begolek2 mcm ayam golek tu .. so kalau nak cr jodoh kena lah pandai berhias diri..jgn nampak ngat kita ni kolot ..tapi tarikan tu jangan sampai niat kita untuk menggoda org laki ..xleh lah ..goda2 ni kdg2 berkait dengan nafsu .. ye dop?
  • pastu pulak bagi keyakinan diri ..penampilan biar bersih kemas.. org pandang pun fuhhh hebat demo ni.. cantek ..wangi pulak tuh ..
  • pastu pulak orang laki kata dia pilih wanita beragama .. so kalau wanita tu seorang yg beragama dia akn berhias diri ..akan jaga penampilan sentiasa dlm keadaan bersih ... tapi ! haaa mesti ada tapi ...tapi kena lah ikut syariat2 islam .. jgn seksi seksa.!
  • perlu berhias jugak sebab biar agama2 lain tertarik dgn penampilan wanita islam .. ingat seksi je boleh bergaya ?eh salahhh !!! tutup aurat pun boleh bergaya ..manis je kan ~ so agama lain tengok ..fuhhh hebatnya pemakaian dia ..tutup aurat ,kemas ,bersih ..tudung pulak macam2 pesen mcm2 gaya dah sekarang ni ..matching pulak dengan baju ..agama lain tertarik so dari situ diorang tertarik dengan keindahan islam...cara yg agama kita ajar
  • perlu untuk diri sendiri ..untuk gadis2 ..perlu kelihatan cantik..mekap2 berpada2 je jgn over sgt ...kalau over kan nnt kena kata badut..kalau tak mekap muka pucat nanti orang kata makcik munah pulak ye dak ?
tapi biarlah lepas kawen pun berhias jugak ..tak lah si somi baring tepi isteri ..somi kata bau ikan goreng pulak or bau mee kedai mamak tiba2 je ....hahaha ... 


hati berbicara :
p/s : pendek jek entry hari ni kan ...

kadang2 memang rupa tu tak penting ... tapi bila lihat seseorang yg kita tak kenali kita pasti memandang rupa luaran ... bila kita tertarik pasti hati terdetik ingin mengenali seseorang tu n then dapat tengok peribadinya ...
lain orang lain tarikan ...ada yg suka kan warna hitam n then wife pun nak cr warna hitam ..so jgn rasa rupa kitatak seindah yg kita fikirkan ..sebab mata kita tak sama dengan mata jodoh kita .. apa yang terlintas di matanya itulah keistimewaan yg kita ada tapi kita tak tahu ..sebab terlalu memikirkan kelemahan yg ada....
kenapa org laki diharamkan memakai sutera dan emas?tentu ada hikmah untuk kaum hawa kan .. :D
cuma qaseh harap biarlah penampilan kita tak menyeksakan pandangan kaum adam .. dosa dia kita tanggung atas dosa2 yg kita lakukan ..sepasang mata memerhati lebih tajam dari lidah yang tiada bertulang ...lindungilah susuk tubuhmu ... keindahan2 mu biarlah suamimu yang menatap !
im not the bez woman but i try to be the bez...

97 ulasan:

y u y u Z u l a i k h a berkata...

heheheh...suka entry ni ^^

Anisa Hang Tuah berkata...

i like the word "berpada-pada"

:D

Nur Farah Hani berkata...

yeay betul,...

perempuan kena berhias but berpada pada...

suke,,, ;p

*SaBRiNa * berkata...

haa iye ke..oke tak salah la nk berlawa2 pon kn.hee

NadiRah berkata...

setuju dengan qaseh!!!

::Budak Degil:: berkata...

betol2..tapi berhias pun bertempat la jugak kan..kang tak pasal jadi bende len kan susah..huhu

hanim azhari berkata...

yupp setuju ngn sis qaseh..org pompuan mmg kne santek2..tpi biarlah berpada2..mintak2 kte sllu menjaga aurat sbg wanita muslim amiin

Nour Akmal berkata...

wahhh..setuju dengan entry ni..
ape2 pun kne la jg penampilan kn..=)

zila mukhtar berkata...

hmm..btul jugak kan,kak?tapi saya nie yg memang takda sense of style..shabby gitulah..ceh!tapi sedang berusaha utk berubah..bukankah Allah sukakan keindahan?

zila mukhtar berkata...

HMM..BTUL JGK KAN,KAK?tapi saya nie mmg takda sense of style..shabby gitu loh!But,tngah berusaha utk berubah...bukankah Allah sukakan yg bersih dan indah..hmmm"JAdilah indah pada mata yg memandang"............

nur berkata...

berhias berpada-pada la kan..

cacing berkata...

sokong cakap qaseh! gadis perlu gak berhias.. tapi jaga sempadannya... cacing suka orang perempuan pakai baju kurung n tudung yang simple2... biar tutup aurat tapi masih kelihatan menarik.. tak lah pakai plain jubah tu je,pastu tudung labuh berkedut... haiya...

Jue Derella berkata...

blog walking..
yeay, gadis boleh berhias..suka2..

kyra_G berkata...

kyra pown nk uat y tbaik gak...
mn taw da slah clap kita xsdar=)

mysara berkata...

best entry ni..
jd pnduan utk sume gadis..:)

Along Usop berkata...

kadang2 wajah kite ni.. takde mekap pon dah cukup cantik..

tapi bile mekap ni.. tertutup lah keindahan tuh..

so, btl la.. berpada2 dalam berhias =)

Gimi berkata...

ye..kena wangi wlpun pas kawin..jgn jd ikan masin

rj Etika berkata...

terima kasih ustazah Qaseh. :')
hehe...
sangat menusuk kalbu jiwa raga.

azi nur berkata...

hikhik....nasihat untuk saye la ni~

Rina Rossoneri berkata...

yup berhias tuk diri sendiri..
tapi jangan ler pakai perfume satu pejabat leh bau..heheheh

akuwanblur90 berkata...

qaseh jiwang....

Gadis berhias ala kadar jer.. Sopan, nice looking, yang paling penting, hati mau baik,,, menang terserlah keayuan bila hati murni..

bak kata iklan,,

baju yang bersih boleh dicuci, tapi hati yang bersih susah nak dicari..

diana berkata...

sebelum kawen akak kurang berhias..
bila dah kawen baru suka mekap2..
sebab dah ada laki..
takut la laki lari..
akak bukan lawa pun..
heheh

Dawa berkata...

tp lebih baik berhias utk suami lebih byk dan lebih cantik berbanding sebelum kawin

fara berkata...

betul tuh . kita berhias tuk dapat keyakinan diri (:

tomato berkata...

wee~betol tu qaseh.. takkan org nk tgk kita selekeh je kan.. tak minat mak nak memandangnyeh.. hihi

KuNanGKuNanG berkata...

kite berhias untuk diri sendiri...ikut keslesaan kite...

Tanpa Nama berkata...

sy seorang yg simple..hehehe :)

s.y.a.r.q berkata...

setuju.tak akan kite nak jumpa kawan-kaWan kita dalam keadaan yang busuk comot semua. Itu kan dah dalam kategori pengotor.

FasiHaH SupiaN berkata...

berhias itu tak semestinya kena cantik2 blink blink tu..yang penting berhias tu kena lah ikut syariat...:)

Qaseh dalia adelia berkata...

yuyu zulaikha -
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

anisa -
hehe ada skandal ke dgn berpada2 haha ampunn

Qaseh dalia adelia berkata...

nur farah hani -
yup berpada2 jek jgn jadi badut

Qaseh dalia adelia berkata...

sabrina -
mmg tak salah tapi ikut lah syariat

Qaseh dalia adelia berkata...

nadirah -
give me five !!!

Qaseh dalia adelia berkata...

budak degil -
haha benda lain mcm makhluk asing ye

Qaseh dalia adelia berkata...

hanim azhari -
alhamdulillah ...

Qaseh dalia adelia berkata...

nour akmal -
semestinya

Qaseh dalia adelia berkata...

zila mukhtar -
samalah kita tapi pakai baju kurung pun still nampak cantek

Qaseh dalia adelia berkata...

sis nur -
rite

Qaseh dalia adelia berkata...

cacing -
lepas ni pakai baju kurung sokmo lah nak suruh cacing suka tgk haha..betul tu :D

Qaseh dalia adelia berkata...

jue -
suka lagikk

Qaseh dalia adelia berkata...

kyra G -
bila kita wat salah baru kita sedar ..hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

mysara -
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

along usop -
yup kalau nak tutup jerawat boleh tak ..hihi seb bek xde jerawat uhuu tq along

Qaseh dalia adelia berkata...

gimi -
haha ikan masin tuuu kan sodap

Qaseh dalia adelia berkata...

rj etika -
mukan ustazah ni ..haha tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

azi nur -
untuk diri qaseh gak ni haha im kolot

Qaseh dalia adelia berkata...

rina -
haha mau pengsan bos...esok kena pecat sebab musabab terlampau minyak wangi

Qaseh dalia adelia berkata...

aku wan blur jiwang lagi dr qaseh -
haha dan2 je kuar iklan kat sini tapi betul sume tu kan

Qaseh dalia adelia berkata...

bro dawa -
kdg2 qaseh tgk isteri2 agy cantik dr gadis2 hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

fara -
haaa tahu xpe..give me five!

Qaseh dalia adelia berkata...

tomato -
hik2 tak minat jugak ..kerling sekali dah

Qaseh dalia adelia berkata...

kunang2 -
betul berhias pun ikut keselesaan kita ..jgn terpaksa nnt sume kelam kabut je

Qaseh dalia adelia berkata...

cik ayin -
saya juga

Qaseh dalia adelia berkata...

syarq -
yang tu melampau hahaha

Qaseh dalia adelia berkata...

fasihah -
betul tu yg penting jgn langgar etika agama

qasehraihan berkata...

bestla entry kamu ni cayang..hehe
btul tu..berpada2 la..nt nmpk cam nyah..haha

qasehraihan berkata...

bestla entry kamu ni cayang..hehe
btul tu..berpada2 la..nt nmpk cam nyah..haha

Sunah Mohammad berkata...

i like la qaseh sayang~

akuwanblur90 berkata...

wanblur jiwang pun, x ley challenge qaseh punya.. ehheehee

malam ini bulan cantik,
kembang mekar diatas sana,
dapatkah aku memegangnya?
dapatkah aku melihatnya untuk selamanya?,
duhai bulan, tahukah engkau,
aku rindu padanya..

hehe, test test..

JIJI YU berkata...

kekadang yang nak suh berpada pada tu..mmg susah le kalo dah brhias..hooo..yer ke..ehehe..

mykhalis berkata...

nice post. ternyata betul apa yg dikongsi..tapi cam wangian tak boleh.. kalau naik shahwat lelaki kan naya.. berhiaslah sekadarnya..kalau dah tertarik tue,tengah jemur bajupun terpikat

She's retarded berkata...

berserdehanalah dalam setiap perkara.

Solihin Zubir berkata...

nk berrgaya x salah.. tp jgnla smpai melampaui batas syariat.. kan..

puteraduyong berkata...

memang kena berhias...untuk kepuasan pandangan mata sendiri dan mata orang lain juga...takkan nak selebet je kan...nanti jadi bahan kutukan...tapi biar berpada... :)

Gen Fujita berkata...

Good tips. Apa pun, biar bersederhana dalam berhias.

yatie's EPISODE berkata...

entry best!! (:

betul tu, lopeh kwen pon kena la berhias utk suami. ^^

HAJAR hasan berkata...

LIKE this entry. *thumbs up*
kak qaseh~ lme x dtg sini. rindulah, ngee~ ;)

Lulu Rahman berkata...

suka entry ni :)

alexa yussida berkata...

here it goes..always the best 1 from u :) thumbs up qaseh..:)

lea berkata...

gadis berhias utk dpt pakwe hensem..kekeke

AtiE aBduLLah berkata...

qaseh,budak comel nak conteng boley??
haha...
betol tu berhias bia berpada pada la eak..
kene cantek,bersih dan sederhana =)

Myra Ayreen berkata...

qaseh , berhias untuk hencik kyle dia :P

intan.maisarah berkata...

berhias,
nak cantik
perlu selari dengan tempat nya bukan?

... berkata...

as salam..

hehe..apa2 pun~
berhias diri, untuk mendapatkan keredhaan-Nya


;)

... berkata...

as salam..

hehe..apa2 pun~
berhias diri, untuk mendapatkan keredhaan-Nya


;)

Anis Adila Aris berkata...

entry yang sangat BEST...
kita kena berhias berpada-pada :)

Qaseh dalia adelia berkata...

sis qaseh :
tq sis ... nyah tu xleh blah haha

Qaseh dalia adelia berkata...

sunah syg -
tq

Qaseh dalia adelia berkata...

wanblur -
hah tu diaaa dah keluar jiwang dia ..qaseh takleh lawan tetttt rindu sape tu hahaha

Qaseh dalia adelia berkata...

jiji yu -
tak pun lah berhiasa setakat nipis2 lah

Qaseh dalia adelia berkata...

bro khalis -
ops wangian tak leh ke ..bukan melampau sgt sikit2 je hik2 ... wah ni mesti pernah skodeng org jemur kain haha

Qaseh dalia adelia berkata...

she's retarded -
betul tu syg

Qaseh dalia adelia berkata...

solihin zubir -
yup itu lah yg sebaik2nya

Qaseh dalia adelia berkata...

putera duyung -
yup mesti berhias tapi kene ada berpada2

Qaseh dalia adelia berkata...

gen fujita -
tq bro

Qaseh dalia adelia berkata...

yatie -
yup lopeh kawen jgn jadi mcm mak limah haha

Qaseh dalia adelia berkata...

hajar hasan -
tq syg ..olololo tu lah lame xjenguk dek ..rindu jugak

Qaseh dalia adelia berkata...

lulu -
tq syg

Qaseh dalia adelia berkata...

sis alexa -
tq :D

Qaseh dalia adelia berkata...

lea -
haha smbil nyelam minum air

Qaseh dalia adelia berkata...

atie -
conteng byk2 pun xpe syg ..haha ..betul tu buat camtu tau

Qaseh dalia adelia berkata...

myra -
amboi tu semestinya haha

Qaseh dalia adelia berkata...

intan maisarah -
hehe yup

Qaseh dalia adelia berkata...

fadhdli -
wslm itu yg terbaek

Qaseh dalia adelia berkata...

anis adila -
tq syg

KAMIHIDUP berkata...

nice entri qaseh. :)

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com