Lelaki xde perasaan ?jikalau lelaki terluka ~

45 ulasan:
Assalamualaikum semua ...
yeyyyy bertemu agy kita di petang hari yang tak berapa nak damai .. meng huha2 bersama shida n sunah kat sahabat blogger ...tapi dek amalina tak dapat di kesan ..kebarangkalian sedang memeluk bantal golek n berdengkur wahaha ..buruk perangai anak dara..opsss lupakan sebentar tentang hal itu ...saje gurau2 di petang hari ..


emm ni qaseh dalia nak tanya korang ni terutama nya orang2 laki ... korang ada perasaan ke tak de ek?kadang2 tengok orang laki ni putus cinta or kecewa relex je .. tak macam gurl ..kalau girl mahu berkurung seminggu , menangis , tak makan ..emmm peritnya sebuah kehilangan tapi laki ni relax je ..siap g main bola ..isap rokok sepoi2 bahasa ..(sebenarnya stress tu pasal berkepok2 asap keluar )..emm tapi tabik lah dengan kaum2 adam ni kan .. pandai menyembunyikan perasaan .. yelah takkan lah kaum adam yang gagah lagi perkasa nak hentak2 kaki tunjuk protess ..nak nangis2 bawah ketiak emak lagi .. tu dah jadi awww awww awwww hahaha ~tapi jangan ingat air yang tenang tu takde buaya2 darat .. ~ kikiki sebenarnya mereka sdg berselindung di balik wajah yg tenang ..padahal dalam hati de taman derrr ! ! ingat pompuan je frust menonggeng ?haha ..sume manusia sama je sifatnya tapi berbeza dari segi cara mengawal emosi ...


  • hurm bila kaum hawa terluka hanya wajah yang muram terlukis di wajahnya .. air mata yang mengalir membasahi pipi..ditemani dengan hari2 duka..dan perlukan masa untuk mengubati jiwa nan lara ... sedih ! sakit ! benci ! macam2 ado ..bagai dah mati laki ..ade yang tahap kusut masai ..ade yang tahap meroyan .. ~ dan ada jugak yang sanggup mendatangkan ajal sendiri..(bunuh diri der) ..bila iman dah xde ... syaitan mula merasuk ..untuk apa aku hidup ~ untuk apa aku hidup ! lalu matilah dia ..mati sia2 ..mati katak !tapi bila masa tu ada ..sirna kegembiraan dtg kembali 

  • tapi macamana pulak dengan lelaki ?tapi tak mustahil ade jugak kaum adam yang sggup bunuh diri sebab cinta ... stupid man ! mati kerana cinta manusia ! ..u r crazy ..mmg tak mampu jadi pemimpin sbb terlalu awal untuk berputus asa !tapi kbyakan kaum adam maybe tiada setitis pun air mata untuk di persembahkan pada kita .. yang ada hanya lah kekecewaan , kebencian , luka di hati tapi wajah dan sikap berlagak tenang ~ hebatnya mmpu mengawal emosi .. 

  • betul ke kaum adam ni tak rasa sedih ?olololo aucak ! haha.. main aucak pulak time laki tengah sedeyh ..try lah kang kena pelempang 2 3 das.. hihi sebenarnya jauh di sudut hati yg dalam ..ade kesedihan yg tertanam ..meronta2 untuk dilepaskan untuk diluahkan tapi dibiarkan saja ...(macho ler tu kunun2) .. wpun masa berubah, tiba2 ingatan tentang kelukaan tu tetap hadir 

  • kdg2 lelaki wpun dia terluka ..sng je dia mencari peganti lain ..tp sometimes peganti itu hanya lah untuk menutup hatinya .. lain lah kalau dah mmg playboy tu lain cite ..tp sometimes peganti tu hanya sekadar persinggahan untuk mengubat hati yg lara padahal wpun bersama dgn orang lain tiba2 dia teringat kisah2 cinta nya yg lama ..dia akan terkenang balik kenangan2 tu ..~ 

  • bila brsama dgn pasangan yg baru ..hatinya teringat semasa berjalan2 ..berpimpin dengan bergelak ketawa dgn bekas kekasih hati nya ..dan saat tu kelukaan tu makin parah .. makin teringat dan semakin sakit ..tapi mereka ego ..saat ini mereka igt perempuan yg pernah dicintai dgn setulus hati yg mengisi hari2 mereka ...dan saat ni baru tahu betapa tersiksanya jiwa2 mereka 

  • n tak mustahil dlm sekejap je kaum adam akan rasa down tak bermaya .. kerana kelukaan mereka tapi yg unik nya mereka boleh lawan kelukaan tu ..selindungkan kesedihan mereka ..dan jgn tak tahu bila mereka sgt menyintai seseorang perempuan hingga perpisahan tu sgt terkesan di hati ..titisan air mata juga mengiringi hari2 mereka tapi tak tunjuk n luah mcm org perempuan..mereka sentiasa bersikap macho  dan hanya mereka yg tahu betapa terhirisnya hati mereka ...uhuuuu sob3x...T_T 
hati berbicara:

kita hanyalah manusia biasa ~ 
adakalanya hati meronta2 tak ingin dilukai ...adakalanya hati cuba untuk menjauhi kelukaan dan kekecewaan ...
hawa dan adam tercipta dariNya .. miliki jasad dan roh yg sama..hanya emosi dan fizikal yg berbeza...
tanpa kekecewaan hidup ni tiada indahnya ... tanpa kemanisan hidup ini juga tiada serinya ...yang paling penting jagalah iman ..jaga diri dan hiasa peribadi ..
andainya hari ini hati kesakitan ..cubalah tengok hari esok dan carilah ubat untuk setiap kelukaan itu ... kalau hendak berada di alam kemanisan ..bangun lah dan jauhi kelukaan itu ..bangun dengan penuh semangat dan berazam ...
hari ni aku jatuh ..hari esok aku akan cari penawarnya ~ 
fikirlah ! jangan emosi menguasai diri kelak iman hanya sebagai perhiasan ..
tak mmpu mengawal diri ..akhirnya mati di tenggelami misteri ..






45 ulasan:

  1. setuju! lelaki memang pandai mengawal emosi..maybe ego diorang tinggi kot

    BalasPadam
  2. tu dia...tadi tanya kat SB je..dah jadi satu entry! hehehe..

    okie~ ni jadi entry cambest petang ni! ;)

    BalasPadam
  3. sebenarnya perasaan lelaki sama je mcm perempuan... perempuan yg tak benar2 mengenali lelaki akan menganggap lelaki takde perasaan... bukan semua lelaki pandai mengawal emosi... sama spt perempuan bukan semua perempuan panda tunjuk emosi.

    BalasPadam
  4. Assalam Qaseh....lelaki pun ade perasaan...hu3.cume kebanyakannya tak tunjukkan...orang rapat2 jer leh tau perubahan die...

    BalasPadam
  5. Kurciwa tak semestinya mengalirkan airmata..kata orang bibir tersenyum hati menangis..sembunyikan kekecewaan kerna nak kontrol macho dan ego yang sebati dalam diri lelaki.Dalam hati berkata"aah..perempuan boleh cari..."tapi kalau depan awek lain lak ayatnya"sumpah...I tak cari lain..U sowang je buah hati I..."
    biasa.............

    BalasPadam
  6. Lelaki dan perempuan berlainan. HAti mungkin sama, tapi perlakuan dan tindakan mungkin tidak sama, (ada jugak yg sama).. Orang kata, lelaki org MArs, dan perempuan Venus.. X sama x sama. Tapi, Dalam sudut hati lelaki ada taman.. tp bukan tmn macam perempuan la.. nie taman untuk si puteri jer...

    p/s : lama x sapa Qaseh.. selalu jg silent reader jer

    BalasPadam
  7. Ia lebih dari sekadar ego. Perpisahan atau apa jua persitiwa yang meruntunkan jiwa lelaki, kebanyakkan kami melihat perkra ini lebih kepda prospek masa depan...apa yg kami pelajari, dan melihat ia dari perspektif yang berbeza..Dari pandangan yg unik..Ya, peristiwa yg sedih memang memakan hati lelaki, Pendam airmata, berlagak dh 'move on', tetapi dlm jiwa yg banjir dgn lautan kepiluan, Allah sahaja yg mengerti..Kehidupan perlu di teruskan, malah kesedihan hanya menguatkan lagi semangat lelaki, maka sbb tiu sukar lelaki menunjukkan emosi yg sedih apabila sdg berduka...

    tapi x semua, umpama sy..sy adalah lelaki yg berjiwa sensitif...=)

    http://akashaharmor.blogspot.com/2010/12/kebahagian-dalam-perpisahan.html

    http://akashaharmor.blogspot.com/2010/12/suatu-masa.html

    Dua entri ini akan menjawap persoalan awak, juga memberikan perspektif yg bagaimana sy melihat kedukaan itu bukan penghalang utk hidup gembira..;)

    Good etri, sy sukakanya..

    BalasPadam
  8. a lebih dari sekadar ego. Perpisahan atau apa jua persitiwa yang meruntunkan jiwa lelaki, kebanyakkan kami melihat perkra ini lebih kepda prospek masa depan...apa yg kami pelajari, dan melihat ia dari perspektif yang berbeza..Dari pandangan yg unik..Ya, peristiwa yg sedih memang memakan hati lelaki, Pendam airmata, berlagak dh 'move on', tetapi dlm jiwa yg banjir dgn lautan kepiluan, Allah sahaja yg mengerti..Kehidupan perlu di teruskan, malah kesedihan hanya menguatkan lagi semangat lelaki, maka sbb tiu sukar lelaki menunjukkan emosi yg sedih apabila sdg berduka...

    tapi x semua, umpama sy..sy adalah lelaki yg berjiwa sensitif...=)

    http://akashaharmor.blogspot.com/2010/12/kebahagian-dalam-perpisahan.html

    http://akashaharmor.blogspot.com/2010/12/suatu-masa.html

    Dua entri ini akan menjawap persoalan awak, juga memberikan perspektif yg bagaimana sy melihat kedukaan itu bukan penghalang utk hidup gembira..;)

    Good etri, sy sukakanya..

    BalasPadam
  9. my bf pena nanes depan kitew..walaupun umur dia da 2+ tapi die ketepikan ego die,,^____^

    BalasPadam
  10. laki memg pndai blagak kool. dlm hati sedeh gak. dorg kalau sedih dorg tido kot. hehe. agaknye la
    takpun dorg mentekadarah tp still kurus cam matpet

    BalasPadam
  11. lelaki memang pandai sembunyikan perasaan dorang.. >.<

    BalasPadam
  12. betul, susah nak nmpk kaum adam ni menangis...kalau da menangis tu betul2 air mata yg berharga... huhu

    BalasPadam
  13. terasa cm sayu plak bile bce entry ni.. :')

    BalasPadam
  14. macam mane la rupenya lelaki kecewa sambil hentak2 kaki, nages bawah ketiak mak. mesti comel giler kan kak qaseh. heee

    BalasPadam
  15. boy pon nanges gak
    tp dlam hati
    klao dpan2, kntoi x machoo :D

    BalasPadam
  16. just to share, my ex bf did cried. die tak bole wat keje ape pon. smpai kena maki kat tmpt keje. tapi semua tu die share dgn i je. die tak mau org lain tahu. haa.. so, problem laki ni sbnrnye ego aje kot.

    BalasPadam
  17. qaseh,,ira suke ayt y pink2 2,,,huu,,
    tapi mmg,,laki mmg sgt pndai smbunyi ape y diorg rse,,kdg2 susa nk fhm diorg ni,,sobs2~

    nk copy ayt y pink 2 ea,,:)tenkiu,,

    BalasPadam
  18. Salam. Ehemm .. saya pernah wat kerja gila time putus cinta. Nanti saya ceritakan kat blog saya ehh .. alalalala ....

    BalasPadam
  19. itu yg bezanya lelaki dengan perempuan.. perbezaan ini yang buat lelaki dengan perempuan attracted to each other..ecece..

    dah klik hb..

    Jom skodeng :Yang best mengenai Swiss

    BalasPadam
  20. Singgah dan follow awk... Nanti kalau ada masa singgahlah ke blog saya ek. keep in touch :)

    BalasPadam
  21. Qaseh nih boleh jadik Dr. Love lah... hehe...

    BalasPadam
  22. specky gurlz -
    hehe laki mmg tinggi egonye ~

    BalasPadam
  23. sunah -
    hehehe kalau ade tanye pelik2 kat sb tu mmg akan jadi satu enrty lah hihi

    BalasPadam
  24. sometime ego kot...kalo dia btol-betol sayang tapi tetap tak tunjuk wlu hati bergelora nak berbicara ego tu...(i pnah dpt org mcm ni...ego punya pasal melepas lah kau)tapi tak semua pria-pria kita macam tu...sapa kata dia tak pandai menanggis..TUHAN cukup adil memberi kita perasaan,..dan saya dah jumpa pria yang menanggis untuk diri saya(so sweet, mcm cta hindustan) dia nanggis sebab dia jujur dengan diri dia..tapi saya percaya kita masing-masing ada cara tertentu tunjukkan isi perasaan kita..but i love pria yang menaggis untuk i...

    BalasPadam
  25. tu la yg membezakan antara hati lelaki dgn hati pompuan..

    BalasPadam
  26. jo qusairy -
    mmg susah nak pahami lelaki ..kdg2 macam tu kdg2 macam ni ..hurmmm

    BalasPadam
  27. adam -
    hehe tahu ..semua org de perasaan ..yup lelaki itu lah keunikannya

    BalasPadam
  28. abadi romeo -
    owh macam tu pulak ye hehe.. biasalah lelaki tapi adekalanye bila dia serius boleh luruh jantung2 haha

    BalasPadam
  29. wan blur -
    tu lah lama jugak tak sapa wan ..tq :D

    yup tahu setiap hati ade taman2 ..ekeke hanya puteri yang satu dpt menghiasi taman itu ..

    BalasPadam
  30. akashah -
    tq komen yg penuh makna mendalam ... ok lepas tu try untuk lebih memahami kaum adam ni hehe..insyaAllah nnt dalia baca entry2 tu

    BalasPadam
  31. cik cira -
    dia syg kan kamu sgt tu ...susah nk tgk org laki nanges hehe e

    BalasPadam
  32. amirra -
    yup betul3x.. hehe siorang layan je ..tak pun kuar dgn kawan2 tutup hati yg sedeyh ...

    BalasPadam
  33. syuwai -
    sgt pandai tapi xsemua jugak hehe

    BalasPadam
  34. yayalya -
    hurmmm true .. sgt2 berharga .. kita boleh tak jgn menangis mcm dorang ek ?haha

    BalasPadam
  35. mimie aiza -
    haha jap bygkan ...kih2 ase macam nak bagi pukulan maut je kat dorang ngeee

    BalasPadam
  36. kyril -
    nama mcm ny hubby lah pulak haha..tu diaaa ooo nmpak macho lah eh

    BalasPadam
  37. meera -
    yup ego is no one to him ..tapi kdg2 ego tinggi ni tak boleh jugak nnt nyesal kan haaa

    BalasPadam
  38. bro hasrul -
    wah2 bro nak share pengalman peeweet ape lah yg keje gila bro buat ek..ok2 nak tahu !

    BalasPadam
  39. cikpuanhaddy -
    ecece tapi betul lah ..saling melengkapi org2 kate kan hehe tq sis

    BalasPadam
  40. bro logo -
    haha asek2 dr love je wekkk

    BalasPadam
  41. hahaha.. hmm.. ade btol nyer, tp smpai satu thp laki akn toleh blakang n pk blk org yg sblm nyer lbh bek dr yg skang.. aq hrp laki d luar sane x jd mcm laki nie
    LET BYGONES BE BYGONES
    appreciate with our NEW LIFESTYLE ..
    weee... yeah!!!.. ^_^

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com