Farm In The City | Berinteraksi Lebih Dekat Dengan Haiwan

Pertama kali jejak kan kaki di Farm In The City ni memang sangat menyeronokkan, niat asal hanya untuk menggembirakan anak-anak dan mendekatkan mereka untuk lebih mengenali spesies haiwan tapi ternyata Farm In The City ni bukan hanya untuk anak-anak sahaja tapi ia juga satu tempat yang menyeronokkan untuk semua golongan umur

Farm in the city

$ads={1}

Jika korang masih mencari-cari destinasi yang menarik, Farm In The City adalah tempat yang tepat dan sesuai. Lokasi Farm In The City ni adalah di Seri Kembangan, hanya dalam jarak 30 minit dari Kuala Lumpur

Jom Kenali Farm In The City

Kalau dahulu jika nak bawa anak-anak melihat haiwan, semestinya zoo adalah pilihan pertama, tapi selepas adanya Farm In The City ini adalah pilihan yang tepat kerana farm in the city konsepnya bukan seperti zoo yang kita boleh melihat dari luar tapi ianya petting zoo. Di sini kebanyakan haiwan akan dibiarkan bebas dalam kandang (haiwan yang tidak merbahaya). 

Farm in the city

$ads={1}

Konsep yang sebegini membuatkan anak-anak boleh mengusap, memberi makan, menyentuh dan beri satu pengalaman best lebih-lebih lagi pada anak-anak moden yang susah nak jumpa haiwan di bandar. 

Lokasi Farm In The City 

Farm In The City, Jalan Prima Tropika Barat 1, Pusat Bandar Putra Permai, Seri Kembangan, Selangor Malaysia {alertSuccess}

 


$ads={1}

Tips Sebelum ke Farm In The City 

  • Tidak boleh bawa makanan dari luar
  • Elakkan pakai kasut dan pakaian putih sebab kambing dan rusa suka kejar mintak makanan :p
  • Pakai pakaian selesa untuk anak-anak
  • Pakai kasut 
  • Sediakan kipas kecil 
  • Sediakan payung atau rain coat 
  • Prepare air mineral nanti penat 
  • Jika taknak crowded jangan pergi pada public holiday / cuti sekolah :p
Baca juga : Cara Memilih Makanan Kucing {alertInfo}

Tarikan Yang Ada di Farm In The City Wajib Singgah !

Sebenarnya dah banyak kali qaseh pergi ke FITC ni, rasanya dah 4 kali kot haaa best tak best memang padu, seronok sebenarnya bila tengok anak-anak happy ni, so diorang akan letih senang lah nak tidur malam haha, jom banyak tarikan yang ada di sini dan terbahagi kepada banyak bahagian 

Pet Village

Farm in the city

$ads={2}

Ostrich Farm

Farm in the city


Turtle & Tortoise Farm

Farm in the city

Farm in the city

Reptiles Carven

Farm in the city

Farm in the city

Bird Aviary

Farm in the city

Savannah

Farm in the city


Longkang Fish

Farm in the city

Mood’s Lake

Farm in the city

Farm in the city


Feeding Fish

Farm in the city

Farm in the city

Pony Ride

Farm in the city

Racoon Feeding

Farm in the city

Rabbit Farm 

Farm in the city

Dan sebenarnya banyak lagi stesen-stesen haiwan yang ada di farm in the city ni, haaa jangan lupa exercise awal-awal takut tak larat pulak nanti. Btw, bukan haiwan sahaja ada di sini, ada juga kebun kecil, taman pertanian dan ala-ala desa macam tu. Kena lah pergi semua okay !

Jika korang jauh dari Farm In The City ni, mungkin lebih dekat dengan Bentong, Pahang. Korang boleh pergi ke The Bentong Farm yang mana ianya sama konsep dengan FITC ni kerana ianya satu company. Bestnya di The Bentong Farm lagi luas dan lebih dekat dengan alam

Jangan Buat Perkara Ini di Farm In The City 

  • Ketuk cengkerang kura-kura
  • Jangan angkat arnab dengan memegang telinganya
  • Jangan buang jaring net dan bekas di dalam longkang ikan
  • Jangan ketuk kaca gelas yang ada haiwan 
  • Jangan tuang makanan 
  • Jangan buang bekas makanan ikan di dalam tasik 
  • Jangan berlari-larian di tangga 

$ads={1}

Pertunjukan Haiwan Eksotik

Selain itu, ada show ataupun pertunjukan best yang korang boleh tengok, antaranya pertunjukan dari burung kakak tua dan banyak lagi yang dianjurkan oleh FITC

Farm in the city

Farm in the city

Jangan Lupa Beli Makanan Haiwan

Masuk-masuk je darm in the city, akan ada staf yang jual makanan untuk haiwan, ada juga makanan percuma yang disediakan dan juga korang boleh beli makanan haiwan di vending machine yang ada. Murohhh jee. 

Farm in the city


Kemudahan Yang Ada di Farm In The City

  • Tempat parking percuma disediakan 
  • Ada surau dan toilet
  • Ada sinki secara terbuka untuk basuh tangan
  • Kedai cenderamata
  • Cafe / kedai makanan
  • Peta dan panduan taman

Harga Tiket Terkini Farm In The City 

Harga tiket walk in

Warganegara :         Dewasa Rm37 , Kanak-kanak : RM32
Pelancong asing :    Dewasa RM58 , kanak-kanak : RM48 {alertInfo}

Harga Tiket Farm In The City Online : 

Tempah sini {alertInfo}

$ads={1} 

Waktu Operasi Farm In The City 

Hari Biasa                          : 10 pagi - 6 petang
Hari cuti sekolah / umum   :     9.30 pagi - 6 petang {alertInfo}


4 Ulasan

TQ FOR COMMENT

  1. farm city ni memang best. pernah pergi sekali je tapi berbaloi..anak-anak pun suka

    BalasPadam
  2. Wow, this sounds like an amazing place to visit! 🐾🌿 Farm In The City seems like the perfect destination to have a fun-filled day with the family and get up close and personal with all sorts of adorable animals. I can imagine the excitement on your kids’ faces as they interact with the animals and learn about different species. 🐒🐦

    I totally agree that it’s a refreshing change from traditional zoos, where you can only observe animals from a distance. At Farm In The City, the petting zoo concept allows children to pet, feed, and even touch the animals (the safe ones, of course!). It like a little paradise right in heart of Seri Kembangan. πŸ¦™

    BalasPadam
  3. And thanks for sharing those tips! πŸ‘ It’s good to know that we shouldn’t bring food outside should avoid wearing white clothes to avoid being chased by goats and deer πŸ˜„ Comfortable attire for the kids is a must, and it’s great have small fan, umbrella, and some water. Oh, and avoiding public holidays or school holidays you prefer a less crowded experience is a idea! 🌞

    I can you’ve been to Farm In The City multiple times and had a blast each visit! The list of attractions is impressive, from the Pet Village to the Ostrich Farm, Turtle & Tortoise Farm, and so much more. It’s like a whole world of animals waiting to be explored. 🐰🦜🐒

    BalasPadam
  4. The exotic animal shows sound really intriguing too! Witnessing the performances by the colourful parrots must be quite a spectacle. 🦜✨ And let’s not forget about feeding time for the animals – what a delightful experience that must be! πŸ₯•πŸ 

    It’s great that there are facilities like free parking, prayer rooms, toilets, and souvenir shops available for visitors’ convenience. Plus, having a map and guide to navigate the park is definitely handy. And let’s not forget about the cafe or food stalls to grab a bite in between all the animal adventures. Yummy food always makes everything better! πŸ”πŸ₯€

    Lastly, thanks for sharing the ticket prices and operating hours. It’s good to know that there are options for both walk-in tickets and online bookings. And it seems like the park is open during weekdays as well as school holidays, giving everyone a chance to plan their visit accordingly. πŸ“†

    BalasPadam
Terbaru Lebih lama