Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Takut Mati Berpenyakit !

Assalamualaikum ..
Maaf qaseh tak online kelmarin n tak jenguk2 blog korang , semalam qaseh cuti tak sihat ,pergi klinik jap sebab qaseh sering sangat sakit kepala , tapi doctor just bagi ubat sakit kepala , doctor cek tekanan darah je , tak ambil darah pun emmm next time kena pergi hospital lah ..

''mati itu pasti''

Mati ! emmm semua ditanganNYA , ada yang takut mati dan ada juga yang tak takut mati .. orang soleh tak takut mati bukan ? kadang2 berfikir alangkah bestnya mati di saat belum baligh , suci tiada dosa dah tentu tempat kita nanti di syurga tapi kerja siapa kah semua ini ? hanya Allah yang mengetahui segala perjalanan hidup kita .. hanya Allah sahaja yang mengatur perjalanan hidup kita,siapa kita untuk melawan ? mampukah kita untuk melawan ? tidak ! sesaat ~ sedetik pun kita takkan mampu ..

Walau kita berpenyakit atau tak , mati itu tetap ada dalam kamus hidup ! yakinkah yang berpenyakit akan mati terus ?dan yang tidak berpenyakit tidak akan mati lagi ? yakinlah sakit itu pencuci segala dosa2 yang kita buat , Allah sedang mengurangkan beban kita untuk di bawa ke sana ~ tapi kita rasa penyakit tu membebankan kita di dunia rite ? kerana apa ? kerana kita tidak melihat hikmah di sebalik sesuatu kejadian ... jangan takut sayang ... redha lah ,kerana penyakit juga memberi kita peluang ! kerana hidayah juga datang di saat kita dilanda ujian ...
hati berbicara :
salam takziah buat PUTERI KATEK kerana kehilangan kakak tersayang ..
bersabar lah dengan ketentuanNYA .. yang hidup pasti akan pergi
kuatkan semangat , ingatlah Allah lebih sayangkan arwah .. semoga arwa di letakkan dikalangan orang2 yang beriman .... maafkan sis sayang ,sis baru je tahu .. hadapi lah dunia dengan hati yang tabah

Comments

ftrhd said…
awak.. jadi wanita memang bertuah sebab dosa wanita akan di tanggung oleh bapa kita. lepas tu bila nikah, dosa akan ditanggung oleh suami lak. Bertuah jadi wanita sebab senang masuk syurga.

Dan sakit tu orang kata dapat tambah pahala bila kita bersabar, dan dapat kurangkan dosa. So, bersyukurlah bila sakit. Peace :)
Unknown said…
mintak nak dikhatamkan nyawa leklok
sakit adalah penyuci dosa kecil.. bila sakit banyakkan amalan kepada NYA
mas saari said…
takut mati! masih belum cukup iman di dada...huhuhuhu
Lea Isnawi said…
kena selalu ingat mati
supaya kita boleh tingkatkan ibadat kite
dan mencegah drpd melakukan larangan-NYa

kan
Unknown said…
takziah

ermmm sedih betul kan
||aLeaSaRa|| said…
takziah kepada arwah kakak puteri katek

owh sis qaseh tak sht ye,nanti lepas berbuka puasa,bykkan minum air masak,kurangkan mnmn berkafein.ada kwn pun selalu png kpla.asyik mkn ubat je.one day tu dia refer doktor lain pulak,doktor nasihatkan utk pakai cermin mata.may be dia ada masalah rabun kot
Nur Farah Hani said…
fara pun takut mati berpenyakit.. harap mati dengan cara y baik..aminnn

btw takziah buat die juga..;d
Zura Tahir said…
yg penting kematian kite itu dlm keimanan... :)
Acik said…
alFatehah kp kakak puteri katek!

juga kp arwah ayahandaku yg telah lama pergi ...
Afikah Aziz said…
ika pun selalu sakit kepala wuwuwu,kata doktor ika migrain je kot..alhamdulillah :)


takziah gak buat puteri katek,semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh kakaknya,al Fatihah
kokser kokdam said…
syafakillah
semoga ALLAH sembuh kan kamu
Hafiz Hafizol said…
Hum.. Kaseh, hh pn sering sakit kpale skunk.. Btuk pn teruk uhuk uhuk.. Sbor jela bln2 puasa ni kan :)
Anonymous said…
penyakit yg tiada ubat: mati. :)

takziah juga pada puteri katek. huhu. semoga hari-hari mendatang lebih berhikmah hendaknya.

harap begitu juga pada qaseh dalia adelia. :)

semoga hari-hari mendatang lebih ceria dan sejahtera hendaknya. perbanyakkan rehat k. :)
anumuchan said…
mati tak mengenal masa dan tempat..dekat mana2 pn boleh jadi.org sihat pun boleh mati..takutkan..kne cukupkan amalan dulu yg pentingnya..
Nuruashia said…
huhuu...kematian tu ade kt mne2 bile dah mmg tbe msenyee..kalo skt tak pon sehat..kn sys? so, kalo mty berpenyakit pon dh tu ajal kite uhuk9!~

takziah buat katek. al fatihah.
semutsengal said…
harini banyak entry pasal ni je,


Takpelah,

ajal maut ditanganNYA, redha =)
SYARIFF HAIKAL said…
ye sakit itu adalah kifarah iaitu pengampunan dosa kpd hambanye..mengigati mati itu buatkan kte takot padaNYA namun kdg kala ianya hanya lah kesedaran yg sekejap
Dalila said…
Mati itu pasti.. Setiap yg hidup pasti akan mati ;)
Eyka said…
sukeee..:)

matii itu sudah tentu^^
semuge kasih cepat sihat jugak...amen..
James Alexander said…
Yes, death is certain... so when the time comes, I won't hide myself from it...
WuMing said…
Mati ini memang tak pasti. Ada seorang jutawan upah bedah jantung beratus ribu..
Pembedahan itu berjaya. Dia seperti muda kembali 10 tahun.

Beberapa hari selepas keluar dari Hospital ... dia mati kemalangan jalanraya..
si para para said…
hidup mati semuanya telah di tentukan..cuma kita harap dapat akhiri hidup dengan baik..

al fatehah
surianisiti said…
mati itu pasti. hidup. insyaallah.. :)
FaKArePa!n said…
o..igtkan ade migrain..
Shira Mary Jenn said…
mati itu pasti...cuma cepat atau lmbt je ;)
Fara E's said…
hope cepat sembuh
mati itu pasti
(:
ewanthology said…
belum terlambat untuk kita menambah bekalan untuk ke 'sana'
Mati , semua orang harus ingat mati kerana ia sunat , tapi takut gak sebab amalan tak cukup lagi..hehe

semoga qaseh cepat sembuh yer :)
Admin said…
Takleh nk byang
seksa mati lemas..

Ya Allah,
ambillah nyawaku dalam keadaan
yang paling ringan bagiku..
uncle gedek said…
dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali...
Amelia said…
bila la agknye masa sy ye :)
lalink ~ take care dear , dont put yourself on stress ya ~ do have enough rest and water qaseh ~ take care
Hafizin Jamil said…
orang bijak adalah orang yang mengingati mati..
Unknown said…
mintak la mati nnt dalam keadaan yang baik2 je
Anonymous said…
iyer... sakit tu ujian jer
kaizen said…
migrain ker?? kalo slalu sgt aik akak check dgn pakar...

*sy ade ubat nk rekemen kalo akak nk laa...
qasehraihan said…
mati itu pasti..
siapa2 jua akan menemuinya..
jika sakit..redha dgn ketentuan ilahi
Liyana Zahim said…
Smoga mati kte bukan dgn yg dasyat2.. Takutnyaa~
miera said…
yes, setuju. setiap apa yg belaku, ada hikmahnya