Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Juadah Berbuka Semalam hehe

Assalamualaikum ...

semalam first puasa , juadah simple2 je , tak baik membazir di bulan ramadhan ni , mak wat singgang daging , ada ulam2 petai ,salad ..budu mesti ada ..ayam goreng , masak pedas ikan bla3x...
foto by gugelll
ini ialah singgang daging (hencik kyle tak kenal masakan ni grrr ) sebab masakan orang kelantan ni , qaseh suka makan lebih2 lagi yang ada tulang2 rusuk .. pehhhh ..

resipi nya 
mesti lah ada daging (kalau tulang2 rusuk besstttt)
2 cm lengkuas ( korang hiris2)
3 ulas bawang putih ( di mayang aka hiris nipis2)
10 ulas bawang merah (dihiris jugak)
1/2 sudu ketumbar (ditumbuk2)
2 keping asam gelugur ( jangan banyak nanti masam )
2/3 cili padi (kalau nak pedas letak satu kebun cili hahaks )
air
garam secukup rasa ..

cara2nya ..
masukkan kesemua bahan tadi kecuali asam gelugur .. masukkan air pastu reneh bagi daging r tulang tu empuk .. bila dah empuk masukkan asam gelugur ,garam secukup rasa ... jeng3x siap dah ~ TADAAAA ~ senang kan !

pastu pemanis mulut mak buat pengat durian ..ok im surrender , qaseh tak makan sangat pengat durian hehe so tak tahu resipi dia macamana .. tanya mak qaseh lah eh hihi .. 
foto by gugel
macam ayam  percik je ..padahal durian duk golek2 dalam tu ..emm hari ni nak makan apa ek .. 
ok bye




Comments

Unknown said…
singgang tulang la kalu umoh ambo gak..
Lea Isnawi said…
singgang daging my feveret
sedapnya
PinKy MoMMa said…
hukhukhuk kita sama suka tulung rusuk!
meleleh~!

slmt berpuasa dik qaseh :)
Hafizin Jamil said…
budu mesti ada kan??hahha
boley la prince try masak lauk ni nanti ..
emarieys said…
shari nak masak singgang daginglah..cam best tgk gambar tu..hehehe..




alamak, dagingnya tak ada ni..
NADIA RAJAMI said…
alahai..sedap nyer..:P
Anisa Hang Tuah said…
wah sedapnye

kita makan murtabak daging je.
wanighazali said…
selamat berpuasa =)
Far8 budak baik said…
ewahhh kauuuu..tak bolehhh lahhh
waat cam gini..terliur dahh aku
ni..mesti tak poser ni kan??
hahahahahaha =p
FaKArePa!n said…
bergoncang puasa tengok gambar tu.. hehe
Sue Izza said…
sedapnyoooo singgang daging..raso nok buat la plok...qaseh ni klate ke teganu?
fRaMe+LenSeS said…
nampak sangat sedap.. wahhhhhh T.T
zEri sAfEerA said…
pergh,,, sodap eh. pengat durian. aww2,,, lame x makan.
YattAkasah said…
bestnye mkan mak yg msak..kat kolej tak dpt smue tu..huhu
Afikah Aziz said…
haihhh terliur tgk ni hehe..oh budu yg sedap,balik kelate nnt raya nk tapau budu byk2 hik3x :p
Unknown said…
cisss. tergugat ni! :D haha
iPai said…
wah ini tak warning awal2 ada makanan ni .. trus skrol ke bawah .. hehehhe
CXopportunities said…
wah sdpnya . singgang.. org Melaka pgl pindang. ade yg sebut kuah besi. hehe mcm2. sgt sedap! jeles dgn pengat tu. huhu puasa itu meletihkan?
Kira Sakura said…
kira tak makan durian jugak.. =)
Liyana Zahim said…
Lah.. Igtkan meatball td.. Hahaha~