Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Holla !

Anything can email me at dalia_adelia@yahoo.com
I'm Qaseh Dalia

DiriKu Menangis Engkau Ketawa ...

Assalamualaikum ....

'' di saat air mata ku mengalir kau hadiahkan aku dengan ketawa yg panjang ''
 
situasi satu ada hari kematian ..
someone tengah menangis kesedihan .. ada someone tengah gelak katanya lucu ,
(agak2 makan penampar tak kawan yg gelak tu )

situasi dua
someone tengah menangis kerana ada problem yg besar ,susah hati bagai nak mati ! ada pulak mangkuk ayun ni ketawa2 dan bagi kata2 yang menyakitkan ..sedangkan kawan kita ni tengah ada masalah n need pertolongan
(agak2 patut tak kita buang kawan yg ketawa tu dalam laut )

situasi tiga
someone menangis kerana putus cinta dan ex dia sedang ketawa dan gembira dengan girl/boy yang baru ..

situasi empat
someone menangis kesedihan kerana kecewa or apa2 je .. someone ketawa membuat lawak untuk meredakan kesedihan itu ,niat nya untuk menggembirakan hati someone yg bersedih tu ..
(so suwitttt)

kata orang kalau kita tak mampu bagi seseorang tu semangat lebih baik kita berdiam diri daripada kita terus menambah kesedihan di hatinya , time2 kesusahan dan kesedihan baru kita dapat kenal siapa sebenarnya kawan dan siapa sebenarnya lawan .. kadang2 mereka berkata ''di saat air mata ku mengalir , tiada seorang pun yang sudi menitiskan air mata ku bersama2 .. tapi  dikala air mata ku mengalir mereka menghadiahkan aku ketawa '' apakah ertinya kawan itu , apakah ertinya seseorang itu yang perlu aku puja jika dia hanya mampu memberikan aku kesedihan di kala aku kesedihan .. apakah ertinya sahabat itu jika dia hanya pandai menyakiti hatiku .. ~ lebih baik aku seorang diri mati kesepian ..

so kepada kamu2 di luar sana .. apa yang kamu inginkan dari sebuah persahabatan ? adakah kerana rupanya kamu tertarik , atau kerana ke glamourannya ataupun hartanya or kesederhanaan nya , kebaikannya ! ketulusannya .. jika kita melihat sesuatu itu dengan seikhlas hati pasti kita akan dapat keikhlasan itu kembali , jangan pernah kita berkawan kerana ada ''something'' yang kita mahukan ~ kelak nanti kita tidak akan mengenal apa itu sebuah persahabatan .. 

hati berbicara :
Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.
jika kita mula bersahabat , bersedialah untuk berkorban ..jika kita mula bermusuhi dengan sahabat , bersedia lah mengalah demi persahabatan itu .. itupun jika kita mahu jadi sahabat yg terbaik =)tq sahabat2 ku yg selama ni menangis dan ketawa bersama2 .. tq so much Allah s.w.t

Comments

KAMIHIDUP said…
biasanya kalau orang sedih KAMI buat kelakar, bagi dia lupakan sekejap kesedihan tu, biasanya cerita yang kelakar adalah cerita zaman sekolah asrama. :)
atiqah~ said…
btul2..bila kita menangis baru kita siapakah sahabat ^^~
Sunah Sakura said…
saya sayang qaseh... :)
Unknown said…
pelangi aku menanges tapi aku sentiasa ade disisinya untuk membuatkannya senyum kembali
Dalila said…
Best bcE entri Qaseh..lme x sinGgah sini..

Siapa kawan kita pada hari ini penentu siapa kita pada masa hadapan..hehe..

Hati2 memilih kawan..hehe
forever love said…
atq kawan yg cmne kak.?
abadi romeo said…
sudah menjadi fitrah dunia..kawan menangis sukar dicari..kawan ketawa boleh di petik dengan jari..sekejap je boleh datang..
anismelon said…
mmg ptut kene penampar pon..huuuu..ikut situasi la gk na wat lawak..kalo org baru pas kne cerai kite wat lawak bodoh mmg na kene la kan..huuuu

sahabat yg baik akan sentiasa bersama kite walau susah dan senang..
Liyana Zahim said…
Kekdg lau kwn sdih kne bg die ktawe2 dlu.. Thn bila dia da calm bru slow dgr cite die.. Hehehe~
mas saari said…
susah nak cari sahabat yang sama2 dgn kita di kala susah atau senang!
Nuruashia said…
betul tu sis..sahabat amat perlu kalo tyme kite bsedeih kn...kalo yg duk gelak tyme kite sedeh mmg nk lempang jee
ZaraZueyin said…
kawan ketawa ramai
kawan menangis susah dicari...
sahabat tawa riang senang dicari, tapi sahabat untuk mengadu duka amat sukat diketemui... biler kita bertemu dengan sahabat sejati, hargai mereka
iPai said…
dikala kesedihan itulah waktunya kita mengenal diri kita ...

kesian kawan2 dia kene sepak dalam situasi tuh .. macam ada usaha nak gembirakan tapi salah cara ..
tq qaseh komen yang membina tadi... dah wat okeh...
Ayie Abas said…
KATA ORANG...KAWAN SAMA2 KETAWA RAMAI KAWAN SAMA2 MENANGIS ITU SUSAH DI CARI...+_+
p/s: setiap entry dihiasi dgn gambar2 menarik yg ayie sgt suka...pertanyaan ayie:
1. dimana qaseh dpt stok gambar2 tersebut.
2.kenapa laa blog qaseh tak ada shoutbox...terasa sunyi blog yg tiada shoutbox nie...+_+
ishiko said…
mmg x berhati perut org yg ketawa tu.. hepu xkna tempat..

err.. cik kasih duk area bp ke?? theehe..
Unknown said…
as salam..
huhu..macam2 situasi.. =)
pakcik mencari sahabat yang memberi dan menerima. beringat sesama sendiri..

mudah-mudahan bertambah ramai..ameen..
Qaseh Dalia said…
ishiko - bp tu kat mana?
Kalau tak mampu menangis bersama, cukuplah dengan tidak ketawa.

Kalau tak mampu menangis bersama, cukuplah dengan memberi bahu untuk bersandar. :)

Kalau tak mampu jadi sahabat sempurna, cukuplah dengan tidak menjadi sahabat tercela.
fRaMe+LenSeS said…
Nadh setuju sangat-sangat-sangat dengan kamu.. betul tu.. tak salah ketawa, tapi kena la pada tempatnya, pa pn, sahabat ketika susah memang payah nak dapat dah.. suma kawan ada sebab depa..ikhlas, susah nak jmpa..
zeeLa-AtiE said…
kalo nak dihargai sahabat...kita mestilah menghargai sahabat..
kalo nak disayangi sahabat kena lah mnyayangi sahabat..
tak gitu qaseh..haha
NuSaNa NoSa 91 said…
bg keen, nk buat lawak tu ada limit gak.. MUNGKIN org yg buat lawak time org sedih tu sbb dia nk hilangkan kesedihan kita.. nk kita lupakan kesedihan kita tu.. sbb dia xpandai pujuk.. ye la, ada org, bila kita pujuk, dia makin teruk menangis.. sbb tu si penghibur tu buat lawak yg bleh buat kita ketawa.. tp, mungkin dia tersalah org.. sbb setiap org berbeza.. just pndgn keen.. ^_^
Proud Mommy said…
kdg2 kita kena hiburkan teman kita dimasa dia bersedih..
tapi tengok keadaan..
yg penting hati dia terjaga :)
Qaseh Dalia said…
kami :
hehe yang tu xpelah .. niat baik tuk leraikan segala kesedihan
Qaseh Dalia said…
sunah -
saya sayang kamu juga .. tak pernah ada benci
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
sejak bila ang jiwang haha
Qaseh Dalia said…
dalila -
tq dear .. its ok =)
yup hati2 memilih kawan
Qaseh Dalia said…
atiq -
u r my sis .. more than fren .. luv u so much
Qaseh Dalia said…
bro abadi -
betul , tapi qaseh ada kawan menangis .. alhamdulillah thank god
Qaseh Dalia said…
anismelon -
hehe kite bako je !
yup tengok keadaan , jgn trlalu jadi kawan yg pentingkan diri sendiri
Qaseh Dalia said…
liyana -
yup tapi jangan salah ketawa .. tengok keadaan kawan kita macammana
Qaseh Dalia said…
mas -
memang susah tapi kalau dah jumpa jgn pernah hilangkan kepercayaan dia
Qaseh Dalia said…
nuruashia -
bekeng2 hehe
Qaseh Dalia said…
zara -
itulah kehidupan~
Qaseh Dalia said…
sis ieb -
insyaAllah sis ..xkan sia2kannya
Qaseh Dalia said…
ipai -
yang betul2 takkan kena sepak .. yg kureng je kena sepak
Qaseh Dalia said…
sis mya -
welcome sis
Qaseh Dalia said…
ayie abas -
tq bro ..
qaseh amek kat flickr.com ngan devianrt.com..

bro .qaseh letak shoutbox dulu2 tapi skang qaseh dah buang ..jauh hati dgn shoutbox ..sory ye bro
Qaseh Dalia said…
fadhli -
insyaAllah dapat
Mama Gee said…
selalunyaa mmg mama tak tau nk buat apa kalau teman2 ditimpa kesedihan yg serius...mama bg dia masa bertenang dulu...kalo perlu dia menangiss...mama just temankan dia....be her shoulder to cry on
tp nk bg kata2 pujukan tu...rs kelu lidah..takut dia lebih sedih....bila dia dh cool nnti brlah mama cuba pujuk dia skit2...