Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Doktor Bagi Tempoh 2 bulan lagi Untuk Hidup T_T

Assalamualaikum ~ pagi olz..tadi mase ondeway nak pergi kerja ada mamat 2 ekoq eh ngumpat pulak..stop2 hihik


pagi yang suram dalam ketakutan dan kegelapan ~ hati resah ! jasad lemah ! mata banjir dengan air mata yang tidak  berhenti mengalir .. takutkah aku ?tadi jumpa doctor ..doctor cakap 'awak ada tempoh 2 bulan lagi untuk hidup'  apa perasaan korang bila ada tempoh 2 bulan lagi untuk hidup?ok ini CONTOH sahaja ..tak terjadi pada qaseh tapi bila kita berada di tempat someone maybe ada penyakit n tak dapat hidup lama apa reaksi korang ye ?adakah bersedih ?atau gembira ~kenapa sedih ?dan kenapa gembira ?

hurmm kalaulah qaseh di tempat tu mula2 mestilah sedih kan ... tapi manusia sering tertanya2 bila kah ajal kita ..bila dah tahu takut n sedih pulak sedangkan patutnya gembira lah bila dah tahu kan ? gembira sebab kita dah tahu kita akan pergi ..masa ni kita boleh lah berserah diri sepenuhnya padaNYA .. bertaubat dengan meminta segala2 keampunan.. memperbanyakkan amal.. untuk berdepan denganNYA sdgkan org lain yg seronok dengan dunia yg masih tak tahu bila ajalnya ~ sedangkan kita dah tahu .. inilah peluang untuk kita kembali ke jalan yg benar .. sekurang2nya Allah beri satu peluang yg terindah dan adakah peluang itu digunakan dengan sebaiknya?

tapi adakalanya kebenaran itu satu hal yg sangat2 memeritkan.. dan yang pasti doktor itu hanyalah manusia biasa yang hanya merancang menggunakan kepakaran yg ada .. hanya Allah yang menentukan dan benar2 tahu bila kah kita akan dibawa kembali .. bilakah kita akan bertemu dengan ajal kita ..hanya DIA ... 

hati berbicara :
andainya kita di beri dua pilihan .. adakah kita ingin mengetahui ajal kita ataupun kita tidak mahu mengetahui kerna takut akan sebuah kebenaran ?
hanya Allah yg tahu ajal kita .. dan fikirkah kita kenapa ajal kita di rahsiakan ?berfikirkah otak kita untuk mengetahui disebalik sesebuah suratan ?
dunia ni ada ketika pahit ada ketika manis ..org yg sudah tahu ajalnya maybe org yg bertuah ataupun org yg tidak bertuah ?
dan kita yang tidak tahu ini adakah ingin memilih kelalaian hidup tanpa bersedia menempuhi ajal ..ataupun manusia yg sering bersedia dalam segala amal2nya ...?hurmm wallahualam..yang pasti jalan itu pasti kita tuju .......
dan bukan bekalan makanan mahupun harta yg kita bawa tapi bekalan amal yg  tidak nampak dimata ..tapi boleh ditimbang kelak ..dan ia menentukan segala2nya ~


Ulasan

forever love berkata…
kalau diberi pilihan.. atq nak tahu ajal atq bila... bia atq dapat beramal secukupnya...
Izamir Ridzwan berkata…
terkejut IR baca tau
Unknown berkata…
Takut jika mati dalam kehinaan.
ajal maut ditgn Allah..kite memang tak tau..tp biasenye 100 days before ajal pun Allah dh bg tanda2 kt kite..tapi depends pada ilmu yg orang tu ada..kalau orang tu tau bahawa itu tanda2 nya, mungkin dia akan lebih ingtkn Allah..tp bg mereka yg gelap hatinya, susah nak tau tanda2 tu..tapi ape2 pun sume ditgn Allah. kita hanya hambanya. bila kite terlalu cintakan dunia, maka kematian itu suatu menakutkan..tapi bg orang2 beriman, kematian itu yg dinanti2kn kerana cintanya untuk melihat Allah..moga kita tergolong dalam golongan orang beriman, sari masa kesemasa cuba memperbaiki diri masing2..amin..
teyn teyn berkata…
kite tkot nak bdepan dgn maut skang ni. kalao bley, biarlah bsedia 100%. smoga Allah memanjangkan usia kite semua untuk terus beribadah pd Nya. Aminn.
teyn teyn berkata…
neway. i follow here babe :)
Isteri Encek Bard berkata…
Allahhuakbar.... Allah maha besar... tu yang sangat menakutkan, ku difikirkan bilakan ajal menjemput meti rasa tak keruan jer hidup...
Axie04 berkata…
saya suka header chumel awak
sangat senang hati
MizzTina berkata…
ajal maut tu di tgn Allah..tapi bile dh tau mcm tu, bykkn amalan sebagai bekalan ke akhirat kelak.. jgn anggap ia sebagai pemutus hubungan dan trus pasrah..
Zue Sancer berkata…
kak kaseh nak tye. camne akak letak header?blog zue tak leh letak header la bls kat blog eh tq sis
Sunah Sakura berkata…
betul tu dear...*insaf*

kita kena beramal dari sekarang, sebab tak tahu bila kita akan pergi...kan?
syuwai berkata…
mati, sesuatu yang wajib di ingati kan?? o.0

semua makhluk yG hidup pasti akn menempuhnya =,=
Adorable Ey berkata…
jodoh pertemuan & aJal maut ditangan Tuhan.. ^^

mana bole doktor yg tentukan bilangan hari untuk kite meninggal :)
Fyqa berkata…
sentiasa igt akan "mati"

:')
♥sophie♥ berkata…
yep yep.. like entry ney,, kita tak tahu bile mase kite akan pergi,, kalo tahu mesty ade yg kate,, ala,, lambat lagy.,. nty manusia tak usaha
Nyawa tu pinjaman untuk kita. Bila diuji dengan sakit, itu tandanya Allah sayangkan kita.
Ezzah Memo berkata…
hanya DIA yang tentu kan.

kalau 2 bulan jer peluang hidup, sedih lah kot. tapi kalau dah ketentuanNya, redha. -___-"

sedih.
Hudalatip berkata…
memang takut bila dah tau, tapi kenalah terima hakikatnya..sentiasa berharap yang terbaik dalam hidup..amin
Tasha berkata…
kalau kita tau bilakah ajal kita, mest ada masa untuk sujud kan bersedia untuk kembali padanya.
kaizen berkata…
hadapi segalanya dengan tenang...
No name berkata…
Bermurung, sedih, tak terkata... itu rasanya tindakan pertama aku, klu tau aku hanya ada a few month tuk hidup.. b4 think any other else
bantalbucuk berkata…
betul tu..kekadang kebenaran tu menyakitkan..tapi kekadang kebenaran tu la yang dapat menyedarkan kita kan..
:: cikNuurul :: berkata…
sedih klu dpt tau cmtu tp dlm ktkutan nk mnmpuh tu forsure giat buat ibadah kan,.bg CN,ermm,ssh nk ckp,.tp btter kte xtau ajal kite smpai bile,.klu tau pon,ntah2 ade yg bt xtau..wallahua'lam,.sbb tu Allah merhsiakannya dr kite sume,.
qasehraihan berkata…
uittt header baru!!!
ye a..klula kita tetiba diberi ujian gini cnela ek??huhu


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/04/tudung-simbol-insaf.html
ezy.xixii berkata…
2la.. leh taubat..
untungnye sbb dh tau bile akn pegi,..
ZianaRazali berkata…
kalo diberi pilihan ofcos taknak tau kan..huhu..manusia selalu alpa..thanks qaseh..insap sekejap..heee
Nobita Sensei berkata…
kadang-kadang terpikir jugak, umur berapa kita akan mati.
Misz-ella berkata…
kalau kc la, mesti agaknya mula-mula down, sedih sgt. pastu bila muhabasah .. tgk anak .. tgk kwn2 sekeliling .. moga-moga dpt semangat.
KUREKURE COMEL berkata…
hhmm...mina suka tahu awal2 ajal mina...


mcm arwah mak mina...bertuah tau...
susah nak ckp...huhuhu...
nabilah_2908 berkata…
entah la..kalau sy...rasa berbelah bahagi juga..

sedih..memikirkan kita akan tinggalkan dunia ni..tinggalkan segala yg kita syg..

dlm masa yg sm bersyukur..sbb kita dah tau bila ajal kita...so kita dah boleh buat persedian tuk tempuhi alam lain kelak...

ini semua ketentuannya...nak tak nak..kita harus menerimanya..yer tak..? ;)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
PULUT PANGGANG
abadi romeo berkata…
Diandaikan setiap manusia tahu bila saat kematian aku percaya akan penuhlah masjid pada setiap waktu solat...mesti selalu tertukar selipar atau ada yg balik berkaki ayam kerana terlalu banyaknya selipar di luar masjid kerana jemaah yg ramai.
Unknown berkata…
2 bulan je smpat ke qada' blk dose2 selama kite hidup?T_T
ong ong kedek kedek berkata…
gua dulu mimpi yg gua nak mati sangat2, punyer laaa takot, tapi last2 jadi kelakar sebab gua nak pegi mati pakai seluar slack ngan baju batik nak masuk kubur ha3
Firdaus Kasim berkata…
Kdg2 bagus juga bila kita tahu ajal kita supaya kita boleh buat taubat nasuha !

Entri paling hot :
Tanam bayi hidup-hidup!"
Firdaus Kasim berkata…
qaseh, awk tukar domain ekh? x perasan pula.. awk daftar domain kt ne?
Helmet Putih berkata…
memang sukar dibayangkan .. sbb kekadang dikata 2 bulan tpi xgenap dua bulan dah pergi ..... tpi aku rasa itu ikut org la ... bagi yg bersedia mungkin boleh menerimanya ...
awEEN berkata…
waaa....beratnye rase kalau situasi kt atas tu jadi kat saye..tapi betullah..doktor cme gune kepakaran..bkn dktor yg tentukan ajal maut kte..sekurang2nye, itu adalah 1 peringatan bahawa usia kite di hujung tanduk..cume..kite jangan terus give up kalau betul situasi ni jadi kat kite..kan....
Qaseh Dalia berkata…
atiq -
tak takut ke ?hehe ..tapi tak mungkin kita akan tahu :)
Qaseh Dalia berkata…
IR -
baca tajuk je mesti lah terkejut kalau xbaca isi hahahaha
Qaseh Dalia berkata…
awan biru -
hurmmm takut gak T_T
Qaseh Dalia berkata…
kak maera -
betul2 tu sis .. setuju sgt ..insyaAllah
Qaseh Dalia berkata…
cik teyn -
tapi ajal tidak tunggu kita sama ada bersedia or tak huhuk
Qaseh Dalia berkata…
sis yg comel -
hurm betul tu sis ..emm asek memikirkan pulak nnt
Qaseh Dalia berkata…
axie -
maceh ..hehe pinjam pic anak sedare jap
Qaseh Dalia berkata…
misskechique -
baeklah syg tq .. yg hidup pasti akan pergi jua
Qaseh Dalia berkata…
zue -
letak mcm bese je dear ..kat design tu upload je header
Qaseh Dalia berkata…
sunah -
yup .. tapi adakalanya kelalaian ni tak mampu di tolak hurmm
FurBall berkata…
aku pernah hadapi benda mcm nih..tp bukan pada aku..tp pada ahli keluarga aku..abg aku disah kan ad brain tumor dan boleh hidup beberapa bulan jew lagi..then bila wat rawatan alhamdulillah hidup lebih dari setahun dan akhirnya pergi kembali ke rahmatullah...

dia mmg dah sedia..itu yang bagus nya..semasa sakit mulut asek menyebut nama Allah..~_~
Qaseh Dalia berkata…
syuwai -
memang mati tu kita ingat selalu .. n pasti kita jugak akan pergi .. tapi kdg2 amalan yg sikit ni rasa mcm nak hidup selama2nya tapi mana mungkin kan ?
Qaseh Dalia berkata…
aimi -
betul doktor hanya melihat dari kepakarannya supaya kita lebih bersedia ,,yg amek nyawa tu bukan doc tapi Allah je
Qaseh Dalia berkata…
fyqa -
ingat dan buat untuk menempuhinya
Qaseh Dalia berkata…
sophie -
haa betul tu syg
Qaseh Dalia berkata…
siti norhayati dolah -
tapi manusia sering bersyukur dengan nikmat sakit
Ujang9897 berkata…
itu kekadang kelebihan yg ada pada yg kene talian gantung..
Qaseh Dalia berkata…
memo hazel -
ade lah hikmah di sebaliknya tu
Qaseh Dalia berkata…
missbby -
insyaAllah ..doakan yg terbaik
Qaseh Dalia berkata…
tasya -
betul ..hidup pun dalam keadaan tak keruan ..hurmm
Qaseh Dalia berkata…
kaizen -
tak rasa boleh kita ckp hadapi dengan tenang ..kalau merasa ketenangan tu adakalanya goyah
Qaseh Dalia berkata…
lizzie -
itu pasti huhu
Qaseh Dalia berkata…
bantal bucuk -
yup kebenaran byk menyedarkan kita ..mula2 je pahit lepas tu kita tahu apa yg terbaik
Qaseh Dalia berkata…
ciknurul -
org yg buat2 tak tahu tu lah org yg paling bodoh kot.. yup ..Allah nak uji kita jugak ..xkan nak tggu kita tahu ajal baru nak beramal huhuk
Qaseh Dalia berkata…
sis qasehraihan -
qaseh tanye sis lah haha
Qaseh Dalia berkata…
cik ezy -
hehe betull
Qaseh Dalia berkata…
anayana -
sama2 dear ..
Qaseh Dalia berkata…
nobita sensei -
qaseh pun tak tahu jawapannya ..
Qaseh Dalia berkata…
kak chik -
betul tu sis sedih nak tinggal org2 yg tersyg ..emm :(
Qaseh Dalia berkata…
mina -
sabar lah ..arwah mak mina mmg seorang yg bertuah ..lebih2 lagi punya anak mcm sis mina kan
Qaseh Dalia berkata…
nabilah -
yup mula2 mmg down sgt2 .. apa2 pun kita teruskan hidup wpun singkat n tak semestinya semua yg doc ckp tu semuanya betul kan
Qaseh Dalia berkata…
bro abadi romeo -
haha betul jugak tuh .. ngeee
Qaseh Dalia berkata…
my -
kalau kite betul2 bertaubat sehari pun cukup coz Allah tu kan maha pengampun
Qaseh Dalia berkata…
republik -
haha ni mesti tak basuh kaki ni tido .. ade ke mati pakai baju batik haha
Qaseh Dalia berkata…
firdaus kasim -
hehe tapi tu mustahil
Qaseh Dalia berkata…
firdaus kasim -
lama dah qaseh tukar lah ..qaseh menang segmen abg beng ri tu dapat domain hehe
Qaseh Dalia berkata…
eddy -
nak tak nak kena bersedia juak kan
Qaseh Dalia berkata…
aween -
yup doctor tu hanya meramal je ..ada yg still lagi panjang umurnya ..semua tu terletak padaNYA ..
Qaseh Dalia berkata…
furball -
sedihnye cite furrball..alfatihah buat arwah abg semoga ditempatkan dikalangan org2 yg beriman
Qaseh Dalia berkata…
ujang -
a.ah yg kena hukuman gantung tu masih punya waktu untuk kembali padaNYA ..di dunia di hukum mana lah tahu Allah mengampunkan segala2nya jika dia betul2 bertaubat
forever love berkata…
takut tue memang la.. atleast kita boleh bersedia..
++***hana zaty**++ berkata…
nice entry dear. but tulah kan, once da tahu ajal kite cm2, sempat lagi nak bertaubat. itulah hikmah yang Allah bagi law kite dalam situasi nih ;)
zeeLa-AtiE berkata…
qaseh..kezen saye baru meninggal dua hari lepas...
sbb exccident...mmg tak disangka..
kita semua tak tahu kecuali Allah aje yg maha mengetahui semua ni....
fiqas berkata…
Qaseh, suspen tadi...igtkan ada apa dengan Qaseh...

Ajal maut semua ditgn tuhan... beruntung mereka yang berpenyakit dan tahu mereka takkan lama lagi sbb mereka dpt siapkn diri secukupnya....
azi nur berkata…
resah bile memikirkan 'mati'~
Biey berkata…
saya nak tau gak ajal saya jika diberi pilihan.. baru dapat beribadah sehabis baik dan prepare tuk hadapi kematian dengan bekalan yang insyaallah mencukupi..

nway dah klik your ads..
Solihin Zubir berkata…
ada org ckp, pesalah yg mati di tali gantung bertuah sbb diorg tahu tarikh kematian diorg..
kalaulah diorg habiskan sisa hidup sebelum ke tali gantung dgn menyerahkan diri kpd Allah dan bertaubat sungguh2, insyaAllah aman di akhirat nnt.. =)
Unknown berkata…
bertabah lah..sudah ketentuanNya
kay_are berkata…
xnak tau leh tak.. sebab kalau kite tau.. mesti kte jadi takut gile2 sampai harap ari tu xkan datang.. so better kalau hal tu terus jadi rahsie Yang Esa je..
Lea Isnawi berkata…
ingat 5 perkara sebelum 5 perkara kan
Bidadari Syurga berkata…
para wali allah tahu bagaimana dia mati. imam ghazali memandikan dirinya sendiri kecuali wajahnya... dia tahu dia akan pergi... shaikh al jailani... juga tahu ajalnya hampir tiba lalu memesan apa yang perlu... org2 yang dekat dengan DIA... (wali allah yang tergolong antara manusia seprti kita)...

kalau kita hanya biasa... mungkin putus asakan?
Woofer Storm berkata…
suka entry ini..memang terbaik la cik qaseh,memang tidak dinafikan bila kita tahu kita bakal mengglkan dunia ni,rasanya kita pasti berusaha sebaik mgkn nak bertaubat selagi masih ada masa..namun,dr tetap dr...bukan tuhan yang tahu bila ajal kita akan sampai..pengalaman kat hosp bnyak menginsafkan.ermmmm

*header comel la.eheheee
lagi parah kalau mati secara mengejut,nak bertaubt tak sempat..so kan baik kalau bertaubat dari skg,tak gitu??ermm,peringtan berguna buat sy,thank cik qaseh^^..suka entry2 kamu
alexayussida berkata…
kalau Allah dah bagitaw bila ajal kita..no point la kita hidup sbb kita akan buat maksiat atau kemungkaran sehabes kemudian dah dekat nak mati baru beribadat..jadi tak fair utk Allah kn:) akan ade manusia yg take it for granted kalo dah tahu bila ajalnya..
Awie Omar berkata…
Assalamualaikum Qaseh

Sudi tak jadi peserta "Next Top Blogger 1" segmen baru yang aku buat?

Nak tahu lebih pasal ni tengok sini
http://notaekstravaganza.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-pengenalan.html

Balas saja mesej ini dengan segera di entri kamu ni atau di blog aku. kalau tiada jawapan dalam masa 2 hari aku anggap kamu menolaknya. Ok. Thanks coz be my follower :)
ghost berkata…
beruntung sebenarnya kita kalau diberitahu lebih awal tentang jangka hayat kita nih bila expirednya Qaseh...maka dalam tempoh tuh kita mestilah penuhi dengan memohon keampunan dan masih sempat untuk betaubat.

tapi yang risaunya kalau kita tak mampu untuk melakukannya.
CikPuanWanda berkata…
ajal maut jodh pertemuan semua kat tngan Allah... klu doctor rmal sekalipun bkn leh cya sngt..so beramal lah selagi kita boleh..jgn sedih sb menda yg kita tataw...sb du arwah adik wanda doc jngka dpt hidup smpai umo 14taun je..tp..dia just idop setahun 2bulan..
Bocah Getas berkata…
mampir nich...
menarik sekali blog anda dan saya menyukainya..
salam....
oh ya ada sedikit info nich tentang kayu jabon semoga bermanfaat...
-xdeath berkata…
pergh..dah beli domain.. mampir bentar
Unknown berkata…
wa'alaikummussalam..
beramal sealgi nyawa dan ujian-Nya keatas kita masih ada.

=)
back to top