Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Muslihat Cinta Kepalsuan Dunia ~

Assalamualaikum bloggers ~ are u ready ?


pagi ni terbangun lewat ..menaip dgn perut yg lapar di temani kasih syg yg sentiasa berpanjangan ~ awwwwww ... sometimes aku terasa dunia ni semakin lama semakin timbul kepalsuan .. kepalsuan dunia yg dicemari dgn debu2 dunia yg tidak keterbatasan .. melalui cinta bersama dengan muslihatnya ...setiap org pandai bercinta tapi tidak pandai mengawal cinta ..setiap orang suka kan cinta tapi tak kenali apa itu cinta ... apa itu cinta ?hanya pencinta yg mengetahui nya ... jiwang ? bila hati2 yg membaca entry ni menyatakan entry ni jiwang ! maknanya hatinya juga jiwang tapi berada di sudut paling dalam .. kan? tak usah mengakui kerna ia sudah tertanam sejak azali ..~ 


cinta juga ada muslihatnya ~ lama berkasih dia yg dulu kita kenali kini menjadi duri ..duri yang menusuk hati yg sgt lemah ..lemah bila di tawan oleh hatinya ... kenapa seringkali mmbiarkan hati di tusuk oleh duri itu ?adakah kerana syg yg terlalu tebal ?ataupun masih kaburrrr dgn muslihat cinta .. cinta tidak ada muslihat tapi pencinta yg merancang muslihat ..kalau pandai mengawal cinta .. kita takkan masuk ke dalam muslihatnya .. tapi seringkali kita tewas kerana itu lah risiko cinta .. dan ada juga frust hingga tidak mahu lagi terjebak dgn dunia cinta ~ 


cinta tak boleh dipaksa ..ada someone komen kat blog qaseh .. dia kata hatinya masih terluka tapi ada someone yg cuba ingin merawat kelukaan tu ..tapi dia masih belum bersedia kerana haitinye betul2 belum sembuh..andainya cinta itu ikhlas tunggulah ~ biar lah luka itu benar2 pulih ~ jgn memaksa hati2 yg sedang kecewa tapi rawatlah perlahan2 agar kelukaan itu hilang tanpa meninggalkan secebis parut ~ 
    
' untuk apa kita bercinta jika hanya penuh derita '

hati berbicara :
kepalsuan dunia dan muslihat cinta adakalanya seperti karam di lautan yg luas ..di hempas ombak dan badai .. seteguh batu karang tapi rapuh kian mendatang ~
dahulu masa kecil riang dan gembira tapi kini semakin matang dunia semakin suram dengan kepalsuan dunia .. tapi tusukan2 duri itu hanyalah titik permulaan untuk terus berjuang .. hari ni kita di tusuk dengan sejuta duri hari esok kita dirawat dengan sejuta penawar .. 
yakinlah dan mengertilah ~ kerana dunia ni seperti air laut yg ada psg surutnya ..
hari ni kita tersenyum seperti dunia ni kita yg punya tapi jgn lupa bersedia untuk menangis pada hari esok spt dunia ni telah di rampas dari warna warni kbhgiaan ~ 
ketika hati kian hancur ..jiwa melayang seakan ingin pergi jauh dr kehidupan .. tapi suratannya hanya Dia yg tahu ... bangunlah dr mimpi2 silam ...
celiklah melihat masih ada something disebalik muslihat dan kepalsuan .. hehe


Comments

kalau kite letakkan cinta yg hakiki pada Tuhan, insyaAllah pasti akan mendapat kasih sayang dariNya juga..
Anonymous said…
tak perlu derita krn cinta...sbb cinta tu indah......
Browacana said…
Jiwo okmo dio...haha
Mira Amirudin said…
Setiap kejadian ada hikmah nya..semoga Allah kurniakan yg terbaik untuk orang yg komen kat blog Qaseh tu .. ;)
qaseh dakia ultaman : btol ke name awk cmni...asyik post sal "cinte" je..hehe..papepown..nice!!hehe..1 ag cube pilih kaler yg gelap cki..sakit mate kaler pink....hahah..larikkk dulu
risa said…
sayang...pop pup window tu macam mana?
Dda Ly said…
kene selalu berhati²...bila bercinta, jgn bg 100%...kepercayaan...kasih sayang..semua kne berpada²..:)
qasehraihan said…
fuyoooo..blog qaseh jd tempat mencari penawar cinta ke??
best entry kamu ni..
yg muda2 belia kena baca ni..hehe


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/bila-sebut-indon-apa-yang-anda-fikir.html
AdiSuda said…
lalu air mata ku berjurai mengenang kn mu..ahakss..^_^
Anonymous said…
masa pengubat duka..
ezy.xixii said…
saye pon ade mslh ngn cinta skrg ni..
haha..
bosan lak bercinta..
wah..kata2 yg mgubt hati terlukaa.. ^^
LM said…
cinta ni..bila dah menebal...kita jd semakin rabun dan buta akhirnya.sanggup aniaya diri kerana cinta yg mendalam...teruk kan?
forever love said…
' untuk apa kita bercinta jika hanya penuh derita '

ayat kat atas nie memang kene batang hidung atq kak...

sebab tue atq lebih suke single..
Unknown said…
singgah n follow dari segment abg ben..

nice blog..
Bidadari Syurga said…
perghhhh... akak suka ramai kawan.... nak bercinta? weeeeeeeeeeeeeeee... serik gila... kwn ramai lagi best.....
Sunah Sakura said…
yup, jika dia ikhlas dengan cinta itu, maka tunggulah hingga si dia benar2 bersedia untuk memikul komitmen cinta...:)
Qaseh Dalia said…
prince halilintar -
alhamdulillah n insyaAllah
Qaseh Dalia said…
nikaviolet -
mmg cinta tu indah tapi org yg menghilangkan keindahan cinta
Qaseh Dalia said…
pembawa wacana -
samo jah ngan demo..tapi demo tok pandai haha
Qaseh Dalia said…
mira amirudin -
yup dear .. semoga yg terbaik dtg dalam hidupnya
Qaseh Dalia said…
fiq -
gelap not my colour of my life .. ~ hehe
Qaseh Dalia said…
dda ly -
baeklah :)
Qaseh Dalia said…
sis qaseh raihan -
hehe sekadar bertanya pendapat lah sis eh
Qaseh Dalia said…
adi suda -
wawawa jiwang haha
Qaseh Dalia said…
fitri -
setuju ~
Anonymous said…
urmm..betol tu :P
Qaseh Dalia said…
cik ezy -
biar masa merawat
Qaseh Dalia said…
aqdan puteraku -
andainya mmpu mengubat hehe
Qaseh Dalia said…
sis Lm -
mmg sgt teruk
Qaseh Dalia said…
panglima muda -
g spital hehe
Qaseh Dalia said…
atiq -
tu lagu lah syg hehe.. xpe lah derita tu biarkan berlalu ..kelak nnt bila bhgia dtg derita itu telah kita kenali
Qaseh Dalia said…
rahmad -
tenkayu
Qaseh Dalia said…
cik bidadari -
hehe kawan mmg terbest antara yg best .. tapi cinta menemani kita selamanya
Qaseh Dalia said…
sunah -
betul syg .. tak usah persoalkan hati org yg sedang merawat lukanya
forever love said…
haha... takpe.. hihii.. tp tah la sis.. myb atq tak sesuai kapel skrg ni kot.. haha.. hihi
Qaseh Dalia said…
atiq -
perjalanan masih panjang kalau tak sedia tak perlu masuk dlm dunia cinta hehe... nnt bila tiba masanya pasti atiq akan bercinta jugak .. maybe sekarang belum tapi hari esok..siapa yg mmpu mengjangka kan ?
forever love said…
hehe.. nk suruh ibu carilah.. hihi..

betul2.. tak sedia lagi la.. sebab kekecewaan lepas.. hihihi.
Qaseh Dalia said…
atiq -
sis pun pernah kecewa hik2..sakit kan .. tapi tu lah skrg dapat peganti yg lebih baik.. mmg kecewa dulu2 sakit tapi masa dah rawat hehe lame jugak ...
CikPuanWanda said…
qaseh-betol tu..kdg2 cinta tu dtg sendrik..so xpyah menunggu n jgn dpaksa..sb klu dpaksa buruk kesannya
forever love said…
memang sakit.. sangat2.. tak pernah rasa sakit camtu.. wallah.. hahaha...

tgh merawat la nie.. hihi.. ada ubt tak?
Qaseh Dalia said…
wanda -
betul ! mmg xleh paksa nanti jadi gila haha..
Qaseh Dalia said…
atiq -
hehe sis dapat rasa ... macam sebelah badan ni hilang je ..lumpuh separuh .. huhu ubatnya .. baca Quran byk2 tu je cara terbaik untuk rawat .. n sibukkan diri dgn kawan2 .. tak yah igt sgt kenangan lalu ..jgn layan jiwang okeyh.
forever love said…
huhu.. alhamdulillah setiap hari baca quran.. xcept tak leh solat..

jiwang?? tgh rock nie.. penat cakap dalam keadaan takde suara nie.. hihi
Qaseh Dalia said…
atiq -
haha batuk lagi ke.. sian ye .. ubat batuk mesti tak makan kan ?xpe lah nnt derita tu hilang gak percaya lah .. tapi sis nk tnye andainya dia dtg balik ..atiq terima or tak?
forever love said…
tak mam pun.. mlm kang mam..balik keje nty..

hurm.. takleh nak jawab la sis.. kang kalo atq kata tak terima.. bila die datang balik.. atq terima.. lain dah jadinya...buat masa skrg nie.. atq takleh terima die la.. 4 kali clash kak.. dalam masa setahun... huhu
Qaseh Dalia said…
atiq -
balik keje nnt mam keyh ..

dalam masa setahun clash dgn org yg sama ke ?lembut sgt hati tu ~ huhu .. jgn cepat lemah ..snng nnt org pijak kepala .. baguslah kalau dah nampak ..xpelah lupakan hal2 lama nnt berdarah pulak ..hehek
forever love said…
huhu.. insyaAllah kak..ubt batuk kat umah sedap.. hehe.. rasa badam.. hihi

yup.. org sama la kak.. die yg mintak.. atq tak cakap pape.. tbe2 die senyap. pastu die datang balik.. die buat lagi.. dan yg ke 4 tue.. atq yg mintak.. sayang punya pasal la tue.. haha.. skrg dah tak da kak.. dah matang.. hihihi
Qaseh Dalia said…
atiq -
bagus lah camtu ..jgn cepat cair pulak ..dah 4 kali tu .. peluang dah byk bagi .. lepaskan lah ~ kalau bhgia xkan clash kan .. so biarkan .. kalau ada jodoh tu adalah kalau xde dgn dia untuk org lain pulak..

ubat batuk rasa badam ?ade ke haha..nak sikit
Mak Jemah said…
akak dah follow u dear...#2672..cantik header u dear..
forever love said…
dah lepas da kak.. lama da.. sampai tak ingt da bila lepaskn.. hihih.. betul2.. masa dalam hubungan pun.. asyik gado je.. sama je.. sakit je jiwa nie..

alah.. takkan tak pernah rasa.. ubat batuk cap ibu dan anak.. rasa badam
Unknown said…
ade je cinta yg selalu bahagia..
syuwai said…
kalau bab cinta2x ni memang Qaseh ni la sifu..hehe
Unknown said…
as salam...
hm,..cinta..
saya letakkan dulu kepada-Nya..
cinta sesama manusia nia mendatang kebinasaan kepada dir sendiri. pada saya la..sebab saya tak pandai bercinta.
habis tunggang langgang.huuu..
takpe..pelan..pelan..

=)

hoho~ suka entri ni.alhamdulillah..


tutorial untuk baca entri kat blog yang super Berat.. jimat sehingga lebih dari 70% masa menunggu untuk loading page! :)
najihahfara said…
betul tu..em..cinta kepada Allah lebih tenang...
KAMIHIDUP said…
dunia hanya sekejap je. kalau kita cintakan binatang, binatang akan mati, kalau kita cintakan manusia, manusia akan mati, kalau kita cintakan ALLAH, ALLAH kekal abadi. :)
KUREKURE COMEL said…
jgn dikenang benda lama...
ceewaahh..hihihi..

lupakan perkara yg menyakitkan hati...


mcm qaseh taip dekat leave your commet tu...smile....
amny said…
cinta pada Illahi adalah cinta yang suci.... ^^
lalink7 said…
inetersting entri qasehh..sukee2
back to top