Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Jangan Risau Bila Belum Berpunya ~ cinta itu penting ?

Assalamualaikum selamat pagi dunia ...
indah nya pagi ni tak tahu kenapa mmg bez ..mendung je n hati pun rasa tenang ..hik2(gelak gatai) mana tak beznye internet tak buat hal haha.. tapi mmg indah pun pagi ni .. alhamdulillah still lagi bernafas ..
kalau qaseh post entry bab2 cinta ramai pulak yg kate ntahlah tak tahu apa itu cinta..belum pernah merasa?pakwe pun xde ..calon xde agy ni ... hee .. putus cinta ?sape suh kapel ! bla3x byk agy ... hehe masa ni kita tak tahu apa tu cinta kita tak tahu sakit cinta kita boleh ketawa ..hihi tp ada jugak yg sedih bila dirinya masih belum berpunya .. ?hah sape tu sedih2 tu meh nak tampo se das...haha nape nak sedih ??xde maknanya nak sedih2 .. tambah2 kalau  umur makin meningkat ..tengok kawan2 lain kawen doh ..ade anak2 pulak tu berderet anak2 kat belakang hihi...


bagi gadis suci ..kdg2 hatinya risau , hatinya resah bila masih sendiri .. kdg2 try jugak tapi tak dpt ..tak jumpa .. bagi pemuda pulak hatinya bimbang ..duit dah cukup awek pulak xde rasa mcm xlengkap hidup ni..guane gamok ..hihi n rasa mcm cemburu ..lepas tu apa jd anak2 sekalian eh ? mula lah berfikir hidup sedih ..pastu mencari2 cinta ..padahal lupa cinta ilahi dop beri lagi ke Allah .. lupa org beriman bila bertaqwa pada Allah ganjarannya suami / isteri solehah .. eh nak gtau ni .. wat pe gop sedih2..org boleh tahu rahsia2 kita ..tapi kita dop tahu rahsia Allah ...or tahu rahsia Allah ? bijok ngat tahu rahsia Allah hehe... so xyah lah risau ..kan Allah pernah bagitahu dlm hadis "org baik utk org baik n sebaliknya "so nak bg tips2 lah sikit takut duk namgis guling2 depan mak ate xdop orang nak kat kiteee uwaaa2 (malu ke oram haha)

  • berusaha dan bersabar lah ..memiliki benda yang baik bak permata bukan snng nak dpt .. jalan penuh berliku ..g jalan kanan terpijak duri ..g jalan kiri terpijak taeklembu ..mcm2 halangan ade .. tapi kalau xmo terpijak ape2 mudah je mmg mudah ! tapi hasilnya buruk lah ..orang kate tidak ho liauuuuu haha
  • jangan berputus asa.. cth : kalau kamu minat seseorg tu ..tapi ye tolak mentah2 kamu pastu dia tambah pulok luka di hatimu tu ..dia kate eh mu dop ensem aku takmo lah mu ..syuh2x.. adoii terguris hati pastu timbul dendam ..eh jgn ! jgn putus asa...jgn pernah putus asa..nmpak dah peribadi awek tu macamane so jauhkan dari awek tu ..kita try awek lain pulak ..jiran sebelah ke kan hihi..
  • usah rasa malu dan teruskan... cth : mcm td kita ditolak mentah2..xyah malu , Allah lihat setiap jalan usaha kite selagi berada di jalan landasanNya..Allah nak tgk smpai mana boleh bertahan ..teruskan dan teruskan .. 
  • kalau nak takel wanita beriman .. satu tips yg mujarab ..pikat dulu ibu bapa dia baru pikat empunya diri.. mmg wanita beriman tu akan kagumi cara ni ..xcaye?try derrrr 
  • berdoa n bertawakallah pd Nya ... insyaAllah ...dan bentuklah peribadimu ..akan kamu dapat org selayak peribadimu ..jika peribadimu rendah maka rendah jugaklan peribadiNya..

kalau xdapat jugak macamana doktor cinta eh ?kalau tak dapat usah risau .. di tercatat seungkap nama pasangan untuk mu di loh mahfuz untuk mu .. cuma peribadinya bergantung pada peribadi yg ada pd dirimu .. jikan peribadi korg tggi maka peribadinya juga tinggi n sebaliknya...dah2 usah risau ..kesatlah air matamu itu ..


hati berbicara :


hurmm kdg2 cinta yg didambakan itu kdg2 mengecewakan ..
bangunlah larilah lah putuskan cintamu dengan cinta yg dimurkai Allah ..
ikatlah pada hati cinta yang agung ..cinta yang ilahi cinta yg didambakan oleh sekalian makhluk..
lupakan segala keresahan di hati .. buanglah gundah di hati ..
dekatkan diri dgn cinta ilahi insyaAllah soleh dan solehah pasanganmu kelak ...
Allah itu maha bijak mengatur segalanya2.... 
senyumlah kumbang ~ senyumlah bunga ~ pada cahaya yang telah menantimu :D

Comments

pergh..bile qaseh bicara tentg cinta =)
ika said…
kak qaseh, nice entry :)
wani stuju sgt :)

wani pegang 1word je

"kalua jodoh kita ada xlari kemana..n kalau xdah stay bertahun2 pun putus jua" kan2 :)
Anonymous said…
tips yang berguna :)
Nazifa M.Zali said…
betol2!belum berpunya lg tak pe.mugkin akn ada yg terbaik nati
forever love said…
nak suruh ibu carikan lah..hihi...
i loikeeee!~ bersabar la kan,, ada jodoh tu ada la kan..=)
ejulz said…
waaa.. dah jd doktor cinta cik Qaseh kita ni.. huHu

Jangan lupe singgah n komen k.. :)

New Entry "BIKIN PANAS BACA ENTRI BRO BEN ASHAARI.."
dear anies said…
ms x de cinta, sibuk mencari cinta..but once dlm jatuh cinta..hah time tu la br p-k..kan bgs kalu x jatuh cinta.. ;-)
Zue Sancer said…
OMG!!!!sis....terharu,,ader dalam blog list qaseh yg comey..dalam list DARA meriah gitu...huhuhu...join2...meh zue letak qaseh dalam blog list zue..jap yer nak rombak balik...tak tahu la plak...blog list ley letak2 byk2 hehe..

anymay nk tye sis...ok tak template baru ni?dulu da wat pink..tapi tuka letak hijau..ni tuka sebb bekenn la plak template pink ni. ok tak yg ni sis?
Unknown said…
wuh..lajunya orang komen..

heheh..

nak cari gak sorang...

dah jumpa sorang... harap dia sentiasa begitu...
Qaseh Dalia said…
sis maera -
hehe cinta tu tak pernah hilang ..always berbicara di hati
Qaseh Dalia said…
syafiqah -
tq dear
Qaseh Dalia said…
shazwani -
yup kalau dah jodoh tak kemana tapi kena usaha jugak tau ..xkan dtg bergolek hehe
Qaseh Dalia said…
bulan-
yup sabar menanti
Qaseh Dalia said…
atiq -
haha pun boleh .. ibu mesti cr yg terbaik buat anaknya kan
Qaseh Dalia said…
dek ina -
yup dek ina kena bersabar hehe
Qaseh Dalia said…
ejulz -
sekejap ustazah sekejap doc cinta haha
Qaseh Dalia said…
anies -
betul tu dear ..masa xbercinta sibuk cr cinta dah ada xpndai nak jaga
Qaseh Dalia said…
zue -
aik dah lame dah ada...template ok lebih kemas
Qaseh Dalia said…
pendekar -
jaga si dia dgn sebaiknya okeyh
Ujang9897 said…
ang ni mmg jiwang la..hahaha..

patut la kyle syg
fRaMe+LenSeS said…
sabaQ la sat.. ada la tu nt.. ;) rezeki lum ada lagi kot.. ;)
najihahfara said…
setuju sangat...
Lea Isnawi said…
wiwit! tips cinta dr qaseh..yeah leh join da club cmni..hehe
Anim Azhari said…
errkk masih mencari hehehe btw nice entry sis i like it :)
Miss PIJAOSIX said…
cinta tau kat qaseh.....!!!
Ayohngoh said…
qaseh ni kalu wt entry pasal cinta mesti pjg berjela jela..ni mesti expert bab2 kapel ork?...hahaha...tp kene ingt molek, cinta 2 ibarat ikan keli..goreng sedap tp kalu kene sengat sakit..haha.pk2knlh
Unknown said…
senyumlah kumbang ~ senyumlah bunga ~ pada cahaya yang telah menantimu [copy pastu paste.. hehehe
Qaseh Dalia said…
ujang -
tak jiwang pun kyle syg lebeyh tauuu haha
Qaseh Dalia said…
frame -
saye dah ade lah sbgai motivate utk org lain hihi
Qaseh Dalia said…
cik najihah -
tq :D
Qaseh Dalia said…
lea -
hehe yeahhh jum juin the club hik2
Qaseh Dalia said…
speckygurlz-
hehe mencari lah jangan smpai terluka okeyh
Qaseh Dalia said…
sis pija !
cinta jugak kat sis ..muahh lebiuuu haha
Qaseh Dalia said…
sabri -
dop expert mane pun boleh lah slow2 haha..dah puas kena sengat keli ..hihi
Qaseh Dalia said…
encek blogger haha... pe ni men kopi2 teh lah pulak
nazirulhazwan~ said…
den takdo awek rilex jer. haha
wah nice entry dik.. bleh masuk lam majalah nie... hihihi
♥ ROS ♥ said…
datang dr blog abg ben :) jom follow sy jgak untuk semangat sy .. Maceh...
Casper said…
woahh..XD..bice entry sis :D

btw,akk ni comel la ^_^ no offense
Nurulbadiah Lai said…
amboi2 adik..
apa2 pon nice entry
tasnimsahaja :) said…
suka en3 ne .. :)
Unknown said…
WOW NICE ENTRY HEHEHE...NYAH JANG JELES HAHA
Unknown said…
hhuk3..tetibe rase insap..ahaha..aku sedang menanti..
bantalbucuk said…
suka ayat last kat entry ni..:)
Qaseh Dalia said…
naz -
poyo je xde awek .. sedeyh awek dia membace nye ceh
Qaseh Dalia said…
sis yg comel -
nape pulak boleh masuk majalah hik2
Qaseh Dalia said…
aqua nemo -
tang mana yg comel tu saje lah tu nak buat sis perasan kan
Qaseh Dalia said…
sis nurul -
wah teruja sekali agy sis dtg sini hehe tq sis
Qaseh Dalia said…
anym dan dunia -
tq dear
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
menanti gapo haha
Liquid said…
incek liquid likes dis ehehehe =)
KAMIHIDUP said…
cinta ALLAH cinta abadi, hakiki, mutlak. :)
forever love said…
hehehe..tapi xberani nak cakap
Unknown said…
cinta tu ada.. mungkin depan mata je tapi tak perasan..
CikPuanWanda said…
cinta xkan dpt klu dcari...sb cinta akn dtg sendrik...jgn tgu...sb cinta akn lmbt dtg..let it goes by flow..tu la yg Wanda buat...hehe...xpenah terfikir akn bjmpa ngn someone..tup2 da kapel..hehe...pelik...tp tulah yg tjadi...sb kita tataw siapa yg dttapkan untk kita
athirah said…
yer2...benda baek payah nk dapt....;)
Unknown said…
salam..
pertama kali sampai sini terus berkenan di hati. Terus folo kamu *3040 =)

sy kenal blog kamu mll blog MO. Korg wat camner yer? N3 blog awk ade kat blog MO ni..n N3 MO ade kat blog awk plak.. Cam best la. Exchange n3 ke?
back to top