Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Isteri Berhias Untuk suami ... gadis berhias untuk ??

Assalamualaikum ...
selamat petang olz..bila hari jumaat datang seakan2 fikiran kosong untuk menghupdate ... 
perlukan beberapa saat untuk mengaktifkan balik...nak tahu qaseh amek idea dari mana ?ok sebenarnya hari cuti satu bonus jugak tapi satu keburukan buat blog ... sebab hari cuti qaseh tak boleh nak menghupdate blog .. so hari cuti tu qaseh akan cari idea untuk di update .. idea2 qaseh sebenarnya dtg dari 

  • bila cuti ..pen n buku kecik mcm diari always ada atas katil .. sebab suka menconteng sambil2 dengar radio..kdg2 idea tu dtg dari situ bila degar luahan2 hati org ..tambah2 bila dengar radio fm.. suria cinta ..pehhhh jiwang nak mati .. tapi tu lah jiwa qaseh ;..tak kesah org nak ckp jiwang ke doc cinta ke ..kalau dapat tahu disebalik cerita or entry yg de pengajaran ..(bila entry brkaitan cinta)n then olah ayat sendiri lah ..why not jadikan pedoman n pengajaran .. tu salah satu ~ tetttt ... tinggalkan n then kita pergi ke tajuk sebenar tuuuu haaaa

okeyh ... ustazah2 or ustaz2 pernah cakap bila berhias ni ada jugak sempadan2nya ..kalau isteri mestilah berhias untuk suami kan ?hai suami2 luar sana ~ hee...okie tu yg sepatutnya ..mmg betul lah ! xkan isteri nak berhias utk laki lain pulak ?isy2x dosa2... tapi bgaimana pulak dgn anak gadis sunti ni ustazah eh .. kitorang mane ada somi lagi ..so xleh nak berhias ke ?huwaaaa nanges depan ustazah sbb nak berhias jugak .. ! okie boleh ke tak boleh anak2 ?ustazah kata boleh ... sebab ?

  • gadis perlu berhias sebab nak bagi tarikan kat orang lain ..ingat jodoh tak dtg begolek2 mcm ayam golek tu .. so kalau nak cr jodoh kena lah pandai berhias diri..jgn nampak ngat kita ni kolot ..tapi tarikan tu jangan sampai niat kita untuk menggoda org laki ..xleh lah ..goda2 ni kdg2 berkait dengan nafsu .. ye dop?
  • pastu pulak bagi keyakinan diri ..penampilan biar bersih kemas.. org pandang pun fuhhh hebat demo ni.. cantek ..wangi pulak tuh ..
  • pastu pulak orang laki kata dia pilih wanita beragama .. so kalau wanita tu seorang yg beragama dia akn berhias diri ..akan jaga penampilan sentiasa dlm keadaan bersih ... tapi ! haaa mesti ada tapi ...tapi kena lah ikut syariat2 islam .. jgn seksi seksa.!
  • perlu berhias jugak sebab biar agama2 lain tertarik dgn penampilan wanita islam .. ingat seksi je boleh bergaya ?eh salahhh !!! tutup aurat pun boleh bergaya ..manis je kan ~ so agama lain tengok ..fuhhh hebatnya pemakaian dia ..tutup aurat ,kemas ,bersih ..tudung pulak macam2 pesen mcm2 gaya dah sekarang ni ..matching pulak dengan baju ..agama lain tertarik so dari situ diorang tertarik dengan keindahan islam...cara yg agama kita ajar
  • perlu untuk diri sendiri ..untuk gadis2 ..perlu kelihatan cantik..mekap2 berpada2 je jgn over sgt ...kalau over kan nnt kena kata badut..kalau tak mekap muka pucat nanti orang kata makcik munah pulak ye dak ?
tapi biarlah lepas kawen pun berhias jugak ..tak lah si somi baring tepi isteri ..somi kata bau ikan goreng pulak or bau mee kedai mamak tiba2 je ....hahaha ... 


hati berbicara :
p/s : pendek jek entry hari ni kan ...

kadang2 memang rupa tu tak penting ... tapi bila lihat seseorang yg kita tak kenali kita pasti memandang rupa luaran ... bila kita tertarik pasti hati terdetik ingin mengenali seseorang tu n then dapat tengok peribadinya ...
lain orang lain tarikan ...ada yg suka kan warna hitam n then wife pun nak cr warna hitam ..so jgn rasa rupa kitatak seindah yg kita fikirkan ..sebab mata kita tak sama dengan mata jodoh kita .. apa yang terlintas di matanya itulah keistimewaan yg kita ada tapi kita tak tahu ..sebab terlalu memikirkan kelemahan yg ada....
kenapa org laki diharamkan memakai sutera dan emas?tentu ada hikmah untuk kaum hawa kan .. :D
cuma qaseh harap biarlah penampilan kita tak menyeksakan pandangan kaum adam .. dosa dia kita tanggung atas dosa2 yg kita lakukan ..sepasang mata memerhati lebih tajam dari lidah yang tiada bertulang ...lindungilah susuk tubuhmu ... keindahan2 mu biarlah suamimu yang menatap !
im not the bez woman but i try to be the bez...

Comments

Yuyu Zulaikha said…
heheheh...suka entry ni ^^
Anisa Hang Tuah said…
i like the word "berpada-pada"

:D
Nur Farah Hani said…
yeay betul,...

perempuan kena berhias but berpada pada...

suke,,, ;p
EyNaKiD said…
haa iye ke..oke tak salah la nk berlawa2 pon kn.hee
NadiRah said…
setuju dengan qaseh!!!
::Budak Degil:: said…
betol2..tapi berhias pun bertempat la jugak kan..kang tak pasal jadi bende len kan susah..huhu
Anim Azhari said…
yupp setuju ngn sis qaseh..org pompuan mmg kne santek2..tpi biarlah berpada2..mintak2 kte sllu menjaga aurat sbg wanita muslim amiin
wahhh..setuju dengan entry ni..
ape2 pun kne la jg penampilan kn..=)
hmm..btul jugak kan,kak?tapi saya nie yg memang takda sense of style..shabby gitulah..ceh!tapi sedang berusaha utk berubah..bukankah Allah sukakan keindahan?
HMM..BTUL JGK KAN,KAK?tapi saya nie mmg takda sense of style..shabby gitu loh!But,tngah berusaha utk berubah...bukankah Allah sukakan yg bersih dan indah..hmmm"JAdilah indah pada mata yg memandang"............
nur said…
berhias berpada-pada la kan..
cacing said…
sokong cakap qaseh! gadis perlu gak berhias.. tapi jaga sempadannya... cacing suka orang perempuan pakai baju kurung n tudung yang simple2... biar tutup aurat tapi masih kelihatan menarik.. tak lah pakai plain jubah tu je,pastu tudung labuh berkedut... haiya...
Jue Derella said…
blog walking..
yeay, gadis boleh berhias..suka2..
Kyra Elric said…
kyra pown nk uat y tbaik gak...
mn taw da slah clap kita xsdar=)
best entry ni..
jd pnduan utk sume gadis..:)
Along Usop said…
kadang2 wajah kite ni.. takde mekap pon dah cukup cantik..

tapi bile mekap ni.. tertutup lah keindahan tuh..

so, btl la.. berpada2 dalam berhias =)
Gimi said…
ye..kena wangi wlpun pas kawin..jgn jd ikan masin
rj Etika said…
terima kasih ustazah Qaseh. :')
hehe...
sangat menusuk kalbu jiwa raga.
azi nur said…
hikhik....nasihat untuk saye la ni~
Rina Rossoneri said…
yup berhias tuk diri sendiri..
tapi jangan ler pakai perfume satu pejabat leh bau..heheheh
qaseh jiwang....

Gadis berhias ala kadar jer.. Sopan, nice looking, yang paling penting, hati mau baik,,, menang terserlah keayuan bila hati murni..

bak kata iklan,,

baju yang bersih boleh dicuci, tapi hati yang bersih susah nak dicari..
Diana Rashid said…
sebelum kawen akak kurang berhias..
bila dah kawen baru suka mekap2..
sebab dah ada laki..
takut la laki lari..
akak bukan lawa pun..
heheh
Unknown said…
tp lebih baik berhias utk suami lebih byk dan lebih cantik berbanding sebelum kawin
Unknown said…
betul tuh . kita berhias tuk dapat keyakinan diri (:
tomato said…
wee~betol tu qaseh.. takkan org nk tgk kita selekeh je kan.. tak minat mak nak memandangnyeh.. hihi
KuNanGKuNanG said…
kite berhias untuk diri sendiri...ikut keslesaan kite...
Anonymous said…
sy seorang yg simple..hehehe :)
s.y.a.r.q said…
setuju.tak akan kite nak jumpa kawan-kaWan kita dalam keadaan yang busuk comot semua. Itu kan dah dalam kategori pengotor.
Fasihah Supian said…
berhias itu tak semestinya kena cantik2 blink blink tu..yang penting berhias tu kena lah ikut syariat...:)
Qaseh Dalia said…
yuyu zulaikha -
tq dear
Qaseh Dalia said…
anisa -
hehe ada skandal ke dgn berpada2 haha ampunn
Qaseh Dalia said…
nur farah hani -
yup berpada2 jek jgn jadi badut
Qaseh Dalia said…
sabrina -
mmg tak salah tapi ikut lah syariat
Qaseh Dalia said…
nadirah -
give me five !!!
Qaseh Dalia said…
budak degil -
haha benda lain mcm makhluk asing ye
Qaseh Dalia said…
hanim azhari -
alhamdulillah ...
Qaseh Dalia said…
nour akmal -
semestinya
Qaseh Dalia said…
zila mukhtar -
samalah kita tapi pakai baju kurung pun still nampak cantek
Qaseh Dalia said…
cacing -
lepas ni pakai baju kurung sokmo lah nak suruh cacing suka tgk haha..betul tu :D
Qaseh Dalia said…
jue -
suka lagikk
Qaseh Dalia said…
kyra G -
bila kita wat salah baru kita sedar ..hehe
Qaseh Dalia said…
mysara -
tq dear
Qaseh Dalia said…
along usop -
yup kalau nak tutup jerawat boleh tak ..hihi seb bek xde jerawat uhuu tq along
Qaseh Dalia said…
gimi -
haha ikan masin tuuu kan sodap
Qaseh Dalia said…
rj etika -
mukan ustazah ni ..haha tq dear
Qaseh Dalia said…
azi nur -
untuk diri qaseh gak ni haha im kolot
Qaseh Dalia said…
rina -
haha mau pengsan bos...esok kena pecat sebab musabab terlampau minyak wangi
Qaseh Dalia said…
aku wan blur jiwang lagi dr qaseh -
haha dan2 je kuar iklan kat sini tapi betul sume tu kan
Qaseh Dalia said…
bro dawa -
kdg2 qaseh tgk isteri2 agy cantik dr gadis2 hehe
Qaseh Dalia said…
fara -
haaa tahu xpe..give me five!
Qaseh Dalia said…
tomato -
hik2 tak minat jugak ..kerling sekali dah
Qaseh Dalia said…
kunang2 -
betul berhias pun ikut keselesaan kita ..jgn terpaksa nnt sume kelam kabut je
Qaseh Dalia said…
cik ayin -
saya juga
Qaseh Dalia said…
syarq -
yang tu melampau hahaha
Qaseh Dalia said…
fasihah -
betul tu yg penting jgn langgar etika agama
qasehraihan said…
bestla entry kamu ni cayang..hehe
btul tu..berpada2 la..nt nmpk cam nyah..haha
qasehraihan said…
bestla entry kamu ni cayang..hehe
btul tu..berpada2 la..nt nmpk cam nyah..haha
Sunah Sakura said…
i like la qaseh sayang~
wanblur jiwang pun, x ley challenge qaseh punya.. ehheehee

malam ini bulan cantik,
kembang mekar diatas sana,
dapatkah aku memegangnya?
dapatkah aku melihatnya untuk selamanya?,
duhai bulan, tahukah engkau,
aku rindu padanya..

hehe, test test..
Unknown said…
kekadang yang nak suh berpada pada tu..mmg susah le kalo dah brhias..hooo..yer ke..ehehe..
mykhalis said…
nice post. ternyata betul apa yg dikongsi..tapi cam wangian tak boleh.. kalau naik shahwat lelaki kan naya.. berhiaslah sekadarnya..kalau dah tertarik tue,tengah jemur bajupun terpikat
nurul rasya said…
berserdehanalah dalam setiap perkara.
Solihin Zubir said…
nk berrgaya x salah.. tp jgnla smpai melampaui batas syariat.. kan..
puteraduyong said…
memang kena berhias...untuk kepuasan pandangan mata sendiri dan mata orang lain juga...takkan nak selebet je kan...nanti jadi bahan kutukan...tapi biar berpada... :)
Gen Fujita said…
Good tips. Apa pun, biar bersederhana dalam berhias.
yatie's EPISODE said…
entry best!! (:

betul tu, lopeh kwen pon kena la berhias utk suami. ^^
Hajar Hasan said…
LIKE this entry. *thumbs up*
kak qaseh~ lme x dtg sini. rindulah, ngee~ ;)
Lulu Rahman said…
suka entry ni :)
alexayussida said…
here it goes..always the best 1 from u :) thumbs up qaseh..:)
Lea Isnawi said…
gadis berhias utk dpt pakwe hensem..kekeke
zeeLa-AtiE said…
qaseh,budak comel nak conteng boley??
haha...
betol tu berhias bia berpada pada la eak..
kene cantek,bersih dan sederhana =)
MyraAyreen ^^ said…
qaseh , berhias untuk hencik kyle dia :P
intan.maisarah said…
berhias,
nak cantik
perlu selari dengan tempat nya bukan?
Unknown said…
as salam..

hehe..apa2 pun~
berhias diri, untuk mendapatkan keredhaan-Nya


;)
Unknown said…
as salam..

hehe..apa2 pun~
berhias diri, untuk mendapatkan keredhaan-Nya


;)
Anis Adila Aris said…
entry yang sangat BEST...
kita kena berhias berpada-pada :)
Qaseh Dalia said…
sis qaseh :
tq sis ... nyah tu xleh blah haha
Qaseh Dalia said…
wanblur -
hah tu diaaa dah keluar jiwang dia ..qaseh takleh lawan tetttt rindu sape tu hahaha
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
tak pun lah berhiasa setakat nipis2 lah
Qaseh Dalia said…
bro khalis -
ops wangian tak leh ke ..bukan melampau sgt sikit2 je hik2 ... wah ni mesti pernah skodeng org jemur kain haha
Qaseh Dalia said…
she's retarded -
betul tu syg
Qaseh Dalia said…
solihin zubir -
yup itu lah yg sebaik2nya
Qaseh Dalia said…
putera duyung -
yup mesti berhias tapi kene ada berpada2
Qaseh Dalia said…
gen fujita -
tq bro
Qaseh Dalia said…
yatie -
yup lopeh kawen jgn jadi mcm mak limah haha
Qaseh Dalia said…
hajar hasan -
tq syg ..olololo tu lah lame xjenguk dek ..rindu jugak
Qaseh Dalia said…
sis alexa -
tq :D
Qaseh Dalia said…
lea -
haha smbil nyelam minum air
Qaseh Dalia said…
atie -
conteng byk2 pun xpe syg ..haha ..betul tu buat camtu tau
Qaseh Dalia said…
myra -
amboi tu semestinya haha
Qaseh Dalia said…
intan maisarah -
hehe yup
Qaseh Dalia said…
fadhdli -
wslm itu yg terbaek
Qaseh Dalia said…
anis adila -
tq syg
KAMIHIDUP said…
nice entri qaseh. :)