Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Harapan atau janji ?

Assalamulaikum semua blogger yang hebat2 belaka ...
selamat pagi ~ hari ni nak menjiwai aka menjiwang ..dah lama tak menjiwang (setiap kali post entry jiwang mesti tulis dah lama tak jiwang wahaha)
ganu always mendung ..bangun pagi tadi basah je .. ekkk jalan basah der mesti semalan hujan tapi dah kroh3x sampai ketidaksedaran diri !


si ani tanye kita akan kwen tak?
si anu berjanji kita akan berkahwin 
si ani pasang harapan .. n then berangan2 pelamin warna pink 
si ani tanya sampai bila kita akan brsama 
si anu berjanji kita akan hidup semati 
si ani terharu menangis dan akan menunggu
boleh tak si anu janji ani je dlm hati anu
si anu berjanji hanya ani sorg dalam hati anu
si ani teruja memeluk si anu ..
si ani nak harapan 
si anu berjanji selautan isi perut bumi 
adakah cinta memrlukan haranpan ?adakah cinta dipenuhi janji2?adakah janji tu dapat dikotakan semuanya ?adakah pengharapan tu satu kepastian ? tapi kenapa ! kenapa janji hanya tinggal janji ~ 


si anu lupa janji .. si anu kawen dgn org lain ..si anu mendua kan ani ..si anu jahat ! 
si ani separuh nyawa hilang ..si ani say : pelamin pink ku musnah ..si ani salahkan si anu .. si anu kah salah atau si ani terlalu inginkan harapan hingga si anu terpaksa mmbuat janji2 untuk menyedapkan hati ..hurmmm ~ 


sesiapa yg bercinta mesti perlukan harapan rite ?tipu lah kalau xmo ada harapan apa2...maksudnye harapan untuk terus bersama .. n then selautan janji di tabur atas hamparan kebunga bungaan cinta ... hati bahgia bila berpegang pd janji tu ! tapi bolehkah janji2 tu di kotakan ?ataupun janji hanya tinggal janji ~ janji hanya tinggal janji !! di biarkan org yg dah mengharap terkontang kanting dengan sejuta janji palsu ! sakitkah dia ?tidak di hiraukan ... bila bercinta semua terbuai dgn kenikmatan cinta ..yg salah diagungkan yg betul tidak diendahkan .. tapi nak salahkan siapa bila semua tu hancur ?adakah ani yg terlalu mgharap ataupun anu yg berjanji ! 


kdg2 tanpa mengharap pun psgn akan berjanji ..tapi janji tu hanya kosong sebab tidak berfikir .. tidak memberi kuasa pada akal untuk berfikir tapi diberi kuasa pada hati untuk berbicara ..sometimes kita perlu berfikir sometimes jgn biarkan diri terus terbuai dengan segala harapan palsu ..segala janji yg terlafaz melalui bibir ... tapi ingatkan diri supaya jgn terlalu berharap dengan perancangan yg ntah betul atau tidak .. kerana setiap perancangan manusia ditentukan oleh Allah s.w.t layakkan perancangan kita tu di tentukan oleh Allah jika setiap detik2 percintaan kita hanya dipenuhi nafsu ??fikirlah sendiri ... jgn salahkan siapa jika cinta tu hancur tapi ingat kah kita setiap detik percintaan tu betul ke mendapat keredhaan dr Allah ?tapi ingatlah setiap apa yg berlaku tu adlh yg terbaik untuk kita untuk dia ... 


hati berbicara :

kita semua adalah banduan bila bercinta dan semua yang dicinta itu adlh raja ~ 
betulkan cinta itu urusan hati ? sebab bila bercinta akal tak mampu mengawal ..tak mampu berfikir dgn waras ..bila cinta menduduki hati ..hati tidak akan pernah runtuh ..tapi jika cinta hilang ..hati hanya debu2 tanah .. lemah ! tak berdaya ! akhirnya hati dan akal tidak boleh berbuat apa2... ~ so jgn terlalu taksub dengan segala harapan dan janji krana setiap janji itu pasti ada yang mengecewakan ... senang untuk menabur janji dan susah untuk mengotakannya ! dan jgn lupa ..mungkiri janji itu hukumnya ??
yang pasti cintakan Allah ! tapi adakah setiap suruhan Allah kamu lakukan ?
hehehe ~ tepuk dada tanya iman ...

Comments

Yuyu Zulaikha said…
yuyu suka entry entry cintan cintu awak <3
ezy.xixii said…
tkot sgt dgr jnji2 manis ni..
tkot jnji tgl jnji..
aish..

yela kn.. ganu asek ujan je..
huhukk..
Zue Sancer said…
bile becinta zue rase lupe dunia la sis..so still single :)
Wafi said…
To love someone is nothing.. To be loved by someone is something..
To be loved by someone you love is exciting, but.... to be loved by ALLAH is everything!

Dunia ialah penjara bagi orang mukmin... beramal soleh agar bila kita mati dan keluar dari penjara dunia, moga2 kita akan balik ke kampung moyang kita Adam iaitu syurga.. dan bukan neraka, kampung bagi iblis..
Miss PIJAOSIX said…
aduh dik qaseh...nape gune name si "anu"...hihihiii

terlalu mengharap tu laa membinasakan......sebaik2nya adalah berdoa.....
Kyra Elric said…
kita xsuka owg cmnie..
mykhalis said…
hehhe..harapan dengan merisik, berjanji dengan tunang, bersumpah dengan nikah. abru slmat..skdar kata-kata bukan muktamad

hottest entry di blog khalis :
Filem Titanic 3D james camaroon mungkin dibuat sempena ulangtahun kejadian itu

Bentuk speaker yang cool dan menarik
LM said…
jgn jd banduan tatkala bercinta.tp itu sering terjadi bila hati telah tertawan...semua kita turutkan.ish3
cintailmu89 said…
perancangan jangan ditangguh-tangguh..tambah menda baik..onkan aje..
Izyan Masri said…
CERITA PASAL KAWEN YANG SEMANGAT TERLEBEY NI :D
qasehraihan said…
janji kalau xtepati dosa tau..Allah marah..hihihi..mcm ayat buudak2 zaman dulu..ahakss
shamyheart said…
nice entri.. luah perasan ke qaseh?
halila Ibrahim said…
ikhlas atau tidak seseorang itu tak tercatat di dahi..so .. kita kena pandai memilih, mentafsir, menguji dan penting berfikir berasaskan keimanan..muka hemsom x semestinya hatinya baik.. muka buruk tak semestinya hatinya jahat....

saja2 komen.. salam kenal dr akak.. dh lama akak folow blog ni .. tp bru hari ni sempat nk mengomen..
Ujang9897 said…
mu ni boleh buat novel la..hahaha


tunang bulan 1 2001..kawin bulan 6 2001...

lalalla
sungguh piutis entry nie.. tersentuh akak baca
thanx followed / listed in bloglist sahabat baru kencang !
Solihin Zubir said…
Jika kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang… setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya…. janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja…. kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu…
syuwai said…
WARNING!!; sila jangan berjanji kalau tak dapat nak tunaikannya!

hohoho ;)
Unknown said…
kekadang si ani pon maenkan si anu jgk..tapi takyah letakk harapan menggunung sgt...
Qaseh Dalia said…
cik ezy -
kena terima risiko hehe.. hujan rahmat hope tak banjir tu je lah
Qaseh Dalia said…
zue -
mmg pun ..tapi kdg2 ..hehe
Qaseh Dalia said…
wafi -
tq :) sentiasa bagi pesanan ..tq so much wafi
Qaseh Dalia said…
sis pija -
haha xleh ke guna nama anu ..haaa jgn pk bukan2 no hehe insyaAllah sentiasa berdoa
Qaseh Dalia said…
kyra -
tak suka gak !
Qaseh Dalia said…
bro khalis -
mantap komen bro .. betul gak tu kan ..haaa kalau sape2 nak janji kena pinjam ayat bro ah
Qaseh Dalia said…
sis lm -
betul tu banduan akan menyerahkan segala2nya uhukkk
Qaseh Dalia said…
izyan -
ni bukan pasal kawen lah hehe
Qaseh Dalia said…
sis qaseh raihan -
mmg pun sis
Qaseh Dalia said…
sha -
luah perasaan lah jugak hahaha
Qaseh Dalia said…
sis halila -
okeyh sis tq so much ..:)
ngeee
Qaseh Dalia said…
ujang -
2001 dah lepas awal dah lah .. sekarang ade anak 10 dah
Qaseh Dalia said…
sis yg comel -
tq sis
Qaseh Dalia said…
miss angin -
tq letak dlm bloslidt uhuu
Qaseh Dalia said…
solihin -
tapi manusia hari ni lupa janji2 dia lah huhu
Qaseh Dalia said…
syuwai -
tepek warning atas dahi haha
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
pesal pulak ani mainkan anu uhuuu
Anonymous said…
Jom beli domain dengan harga RM10 untuk setahun. .murahkan?? Download gak cite kembar siang kat blog aku nih http://www.itsmesepul.blogspot.com .
alexayussida said…
janji dan harapan..bila pk2 pasal ni cuak oo..uuu tp mmg Dia lah perangcang terbaik kan so kena redha walau apa pon yg terjadi..kita rancang baru je lagi..tp Allah dah rancang lama dah sblom kita wujud pon,so He deserves to do whatever He likes to His own planning :)
back to top