Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Kehilangan ~ susah nak lupa ?

Assalamualaikum semua ...
hehehe pagi ni dah start nak menjiwang balik .. lama dah jari jemari ni tak menari di atas keyboard untuk berbicara soal cinta ..cewahhh ~ jgn cakap saya doktor love macam solihin ngek tu ye ..hihihi...


blog promote for tudey 
always dtg komen2 kat blog ni huhu tq dear




hurmm kalau nk cakap pasal cinta ni mcm2 masalah ade..ada yg hari2 bertekak ! ada yg xdapat restu keluarga ! curang ! sangkut ngan awek org ! bla3x bokbek2x bla3x dan byk lagi lah ..kdg rasa mcm nak lari dr cinta .. grrrr boring arghhh tensennnnn .. tp bg org yg dah mengenal cinta n kehilangan cinta adakalanya hati dia merintih ingin mencari cinta .. tp adakalanya org yg sudah kehilangan putus asa dgn cinta yg lepas2 .. (pengalaman ler ~ ) so pe nak buat eh.dok sorg2 sunyi pulak ..xde sape nak take care .. ade cinta pulak ade yg tak memahami ..arghh better single ~ kikiki! tapi bukan gurl je yg selalu frust ni laki pun ado ~ 
ade someone ni gtau ,.." aku dah xde masalah dgn cinta..aku dah lari dr cinta ..aku dah xmo pk pape dah ttg cinta .. tp aku bengong ni aku xleh lupekan dia ...weiii tolong aku ...aku tahu dia dah de pgganti tp aku ! camne aku nak lupekan die weiiii ..helppp helppp ~


okeyh fine laki n gurl bila syg seseorg tu mmg perit bila kehilangan kan..bukan setakat kekasih je..hilang org yg penting dlm hidup kita ..mak ayah adek akak..tp tu lain cite lah ...bila bab xleh lupe ex ni susa derrr ~ hati ni bagai kan gunung berapi tp tak tahu nak letus kat mane ! sakit weh ..sakit tak ?yg merasa tu lah sakit kan?muehehe tapi cinta ni ketawa dan air mata ...
macam lagu tu lahh ketawa dan air mata itu sebenarnya cinta jika kau sedih aku pun rasa sebaliknya ~ so hurm bg yg kecewa tu sabar lah ...tips dia 

  • kalau kita nak something tu ..xkira lah barang ke nak lupakan ape2 je yg menyesakkan dada first kita mintak dgn yang Maha Esa ...tulah kita kdg2 lupa yg Allah tu bagi cinta n Allah tu bg ujian ..mintak dgn Dia jgn pernah putus asa..Allah tu maha kuasa ..hurmm Allah bg kita ujian nak tahu kenapa?Allah nak dgr rintihan hamba2Nya ..nk dgr doa2 hambaNya .. n nak tengok ! tahap kesabaran seorang hambaNya ...~ ada iman lagi tak dlm diri hamba2Nya ..!
  • pastu bila dah berdoa mintak dgn Allah barulah mengadu dgn sesama insan ..jgn pendam2 luahkan ~ luahkan ~ lepaskan ~ gtau cecite2 ..~ jgn pendam2 ..kalau makin pendam makin gila nnt ... cr org yg boleh bg nasihat boleh tenangkan hati ..jgn dok cr kawan yg mereng pulak tmbah2 hati tgh resah jgn dok kawan dgn kawan yg isap dadah dgn hang2 sekali lekat nnt !
  • jgn pernah ck kat diri sendiri yg ''aku tak mmpu nak lupakan dia " jangan ! jgn pernah ckp camtu kt diri sndiri ...ckp aku boleh ! ye aku boleh ! kite xleh nak paksa hati utk lupekan org dgn masa satu hari sdgkan kite dah brsama dgnnya seribu tahun .. masa dpt merawat segalanya ... ~ hari ni kite frust sgt2..tp kawal n sbr jgn buat bnda bukan2..hr esok frust masih ada tp xsfrust hr pertama ..lama2 bila kita dah biase kita akan redha dgn segalanya ~ 
  • anggaplah itu satu cabaran .. bukan senang nak senang kan .. igt senang ke nak senang ?haisyhh payah weh ..ujian utk kte mghargai org2 yg ada di sekeliling kita ..tanpa kesukaran kepahitan xkan ade kemanisan hidup..jgn berputus asa.. n sibukkan diri dgn aktiviti sukan ke lepak ngan kawan2 ke ..study or kerja ke ..jgn dok pikiaq je ..
  • lastly redha ..redha dan anggap tu satu semangat ..xkan nak stop hidup dgn kehilangan kan ?ramai lagi org kat luar sana .. maybe dia bukan terbaik buat kita ... Allah dah tunjuk awal2 lagi dia bukan terbaik sbb tu Allah hilangkan dia dr hidup kita ...sape kita nak mghalang .nak meraung suruh dia kembali balik ?sape kite ?sape sape sape?hidup yg ade tu teruskan lah ... ! dan ingat
 kadang2 Allah hilangkan sekejap matahari,
kemudian Dia datangkan guruh & kilat,
puas kita menangis mencari mana matahari,
rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah...


hati berbicara :

hidup tak selalunya indah,
tetapi yang indah itu tetap segar dalam kenangan,
ingatlah walau pahit sekali pun setiap kenangan n  kehidupan yang kita lalui,
sebenarnya itu adalah penawar untuk mengajar kita mencari sesuatu yang lebih baik,
usahlah dikesal benda yang telah pergi dan janganlah terlalu mengharap sesuatu yang belum pasti akan menjadi hak kita.
hati yang terluka jika tidak kembali kepada Allah akan mudah merana...
ketenangan hanya dapat dirasai dengan mencintai Allah lebih dari segala-galanya...


Comments

akufakhrul said…
perghhh! klu bab cinta2 cintun ni mmg mnang kt qaseh la..hahahha.. :D
padlie said…
Betul tu.. Yang pahit itu la penawar.. Seksa untuk menelannya, tapi hasilnya mujarab untuk kita..

Kena selalu pandang ke depan, kalau selalu toleh belakang, takut kaki tersadung lagi..

Nice N3 :)


Entry terbaru padlie: Padlie masa muda-muda [Part III]
azi nur said…
huuu sukenyeeeeeee kate2 pujangga...hheee
s.y.a.r.q said…
kalau ape2 masalah pon share dgn orang yg kita boleh trust, adalah yang terbaik.
tak nak giler sowang2..hahaha
alkisah69 said…
hehehe cinta ibarat kentut..
fizalinolie said…
Yup.. Cinta susah untuk diramal... Tetapi andainya kita berjumpa dgn orang yang menerima kita dgn seadanya dan mencintai kita semahunya... pergh.. Lengkaplah hidup kita :)
Unknown said…
yg dah pergi or xnak watpe nak kenang or igt lg...kt mesti teruskan idup n xkan sbb sidia kt nak merana pk positif lah...xde sidia bkn bermaksud berakhir hdp kita :)
Syafiq Rosli said…
touching jap..huhu
Unknown said…
muahaha..aku abce entry ni..scroll naek turun..pehal aku tak paham pasal cintan2 ni..
Firdaus Kasim said…
wah romantiknya.. cantik gambar tue juga.. hehe.. boleh share kt kisahcintasayamg.blogspot.com

qaseh, jom tukar link blog nk?

Popular post bulan ini : Cara-Cara Blogwalking yg Betul
Anim Azhari said…
sis qaseh..mekasih ye..sobs3x T.T terharu ni..hehehe pape pon life must be go on kan..
Aida Tamrim said…
Nasihat yang bagus utk semuanye yg penah rasa sakitnye cinta... ^__^

Betul tu... Setiap perkara yang berlaku dalam hidup ni mesti ada sebab yang pasti kan... hmmmm...
norfadillah said…
pewit....jiwang gitue...like..=)

qaseh, kita da tukar URL...
so badly...ada org kaca and tak nak die tau pasal blog kta...

meh la ek...

http://dillaroslan.blogspot.com/
Qaseh Dalia said…
fakhrul -
cinta itu sodap hahaha
Qaseh Dalia said…
padlie -
nice komen ngeee tq bro
Qaseh Dalia said…
azinur -
hehe tq dear
Qaseh Dalia said…
syarq -
betul tu dear ..jgn pendam sowag2 nnt gila pun sowang2 haha
Qaseh Dalia said…
alkisah-
sila jgn kentut di sini hehe..
Qaseh Dalia said…
fizalinolie -
perghh nice kata2 tu ..betul2 n jgn pernah lepaskannya
Qaseh Dalia said…
kyle -
hehe bukan mengenang ni hihi betul tu dah ada yg lebih baik ..awaklah haha luv u
Qaseh Dalia said…
syafiq -
asek touching je keje
Qaseh Dalia said…
jiji yu -
muahahaha kesian .. weekkkk
Qaseh Dalia said…
firdaus kasim -
tukar link blog ape ye?
Qaseh Dalia said…
specky gurls -
tq dear .. no terharu hehe .. :D
Qaseh Dalia said…
adia luze -
yup tq dear .. yang pasti akan kembali kelak
Qaseh Dalia said…
shahjiehan -
hehe ape2 je lah wekkk
Qaseh Dalia said…
loving u -
owh sape pulak pengacau tu ok dear
Sunah Sakura said…
macam da banyak orang komen...ok, takyah komen dah...hahaha! :p











cinta...takleh lupa kata2 seorang along...nak wat entry sal cinta lah! :D
Nazirul said…
dah jadi dr cinta ke sekarang?
Hazwani Anis said…
suka entry nie! :).dulu kitapun pernah rasa perit kelat putus cinta.huu sakit woo.tp apa yg pnting kte kne byk doa pd Allah, mungkin dia nk bagi kita org yg lagi baik :) think positive..
zacky786 said…
ceciter x2 .. hehee...
eh anak pak mat nie.. tak hbs2 nk menembak jerr kje die.. :P ..

best kata2 hikmah yg terkhir tu .. :)
Unknown said…
atceli bile kte khilgn seseorg tue.. bru lah kite nk hargai nye an?? Tuhan nk uji kite.. tapi jodoh p'temuan di tgn tuhan..
insyaAllah b'temu la kite ngan org yg smmgnye tuk kite.. :)
Robot | Sakti said…
kadang2 Allah hilangkan sekejap matahari,
kemudian Dia datangkan guruh & kilat,
puas kita menangis mencari mana matahari,
rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah




gua suka quote ni.

:)
||aLeaSaRa|| said…
hye sis qaseh!sori lama tak sggh sini sbbmasuk wad gara demam denggi.erm cinta?berpada-pada dan jangan berlebih..kelak derita tak tertanggung.biarlah apa saja dlm kehidupan secara bersederhana ye...
cik fikaa said…
terharunye missh dengar kata2 punjanga ituh .
nescafe_ais said…
cinta macam air nescafe...makin diminum makin sedap..buh plak ais..pergh...hehe..
Anonymous said…
cintan-cintun la plak kat cni..hehe xD
ILA HonEyBuNNy said…
salam..suka la entry neh,..
Unknown said…
salam


semoga suatu hari nanti ada cinta yang mampu membuka hati saya,
kay_are said…
lemah bile bab chenta ni.. pengalaman ade r setahun.. senang cite, cinte ikut ati, yang xleh lupe ex, pehal xleh lupe? orang x ingin, cari len je sudah.. watpe nak ingat orang yang x sudi.. ish ish.. tu je r kot leh komen.. huu
Meera said…
sgt setuju dgn tips no 3. bg i punn, slagi kite tana lepaskan ex kite tu, slgi tula kite akan stil talei lupekn die. bkn sbb kite punye ati msh syg, cume kite yg tana. so, the best way kan, mestila kena tanam tekad dlm ati tu. utk ape kenang2 org y da lupe kt kite. buang masa je.
qasehraihan said…
wah...awak ni mmg jiwang..hehe
best entri ni..

eh akak letak awak kat bloglist akak..jgn mrh ye..huhu

http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/bercinta-dengan-blogger-terkenal.html
Raden said…
jgn putus ase kn..
ni la yg mama slalu ckp
jgn pts ase sbb Allah akan bg yg terbaek sooner or later

kamu memg bijak lam chenta chentun kn..untong incik kyle
Qaseh Dalia said…
sunah -
amboiii tak byk lagi org komen2 ni paksa sunah komen2 jugak hehehe
Qaseh Dalia said…
nazirul -
sindir kaitooo haha a.ah dr love wahaha
Qaseh Dalia said…
anis -
sakittttt wooo haha yup dear .. betul tu think positiv alah luka sekejap je lame2 hilang lah
Qaseh Dalia said…
zacky -
meh nak tembak zacky meh ..hehe tq
Qaseh Dalia said…
sya hassan -
yup dear ..tunggu n sabar insyaAllah ade lah yg trbaik buat kite tu
Qaseh Dalia said…
robot sakti -
search kat gugel tu hehe
Qaseh Dalia said…
aleasara -
lorh patutlah sunyi je blog ..hurmm dah sehat belum ni ?
Qaseh Dalia said…
missh -
ooo mishh lah yg menanges kat blog qaseh ye hahaha
Qaseh Dalia said…
nescafe ais -
haha cantek perumpaan yeahhh !
Qaseh Dalia said…
bsyairi -
cinta cintun lah sodap hik2
Qaseh Dalia said…
sisyira -
insyaallah dear
Qaseh Dalia said…
kay -
nape lemah pulak hehe pengalaman tu jadikan pengajaran di masa yg akan dtg ye
Qaseh Dalia said…
meera -
yup tahu xpe bagus budak ni leh wat menantu hehe
Qaseh Dalia said…
qasehraihan -
jiwang sikit2 je sis ..huhu tq sis
Qaseh Dalia said…
amira nadia -
hurmmm ikut pengalaman je ..huhu untung dpt dia sebenarnya ..dia yg banyak ajar untuk terus bersabar