Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Dirampas dan merampas = perampas !

Assalamualaikum..
semua selamat petang.. nape tiba2 rasa mengantuk lak ni ..
tiap masa ngantuk ..haha...hari ni dah 23 january ... lagi 7 hari besday orang yang sangat2 istimewa..nak bagi hadiah ape ye sesuai untuk lelaki ...ha teddy bear ! haha.. mesti dia cakap ni nak bagi hadiah kat aku ke nak bg hadiah kat diri sendiri.. haha
ok tutup cerita .. nanti lah kita pikirkan hadiah sesuai..spender barangkali haha ampunn !!
bagi biskut ok tak..
tapi biskut air tangan sendiri ehheee kompom hangus

hari ni tiba2 nak tulis entry pasal rampas merampas dan perampas..
tak kisah lah dalam cinta,rumahtangga or karier sekalipun..
siapa yang pernah kena pengalaman macam ni ?yeyy angkat tangan diri sendiri haha..
pernah hak milik dalia di rampas dengan rakus ! oh no... n pernah di cop sbgai perampas ! eh sebenarnya hanya silap faham ..hurmmm ~tapi alhamdulillah dah berkawan balik....
kita kawan2 selama2nya..ewwww

tapi kebanyakan nya kalau bab2 merampas kes2 cinta lah banyak kan..hurmm dalia dulu pernah rapat dengan one boy... tapi dia ni time tu single..dia cakap single..dalia ni pulak jenis huha2 peramah .. ex dia lak still cinta kat dia.. n that time dia marah dalia kata dalia perampas ...aiyooo whats going on dear... uhuuu n then boy ni terangkan .. so nothing happen..hurmm tapi yg paling menyedihkan bila hak kita di rampas.. uwaaa geram? memang geram tapi xboleh nak salahkan gurl tu jugak ..sebenarnya kalau si boy tu tak melayan so rampas merampas ni takde dalam kamus hidup sebuah percintaan.. hurmmm sometimes orang ke tiga ni lah dugaan dan risiko cinta... selain dari dugaan duit,keluarga bla3x.. orang ketiga lah yang paling banyak hadir dalam perhubungan seseorang tu .. even dalam rumahtangga sekalipun.. ada yang hancur kerana org ketiga.. nak salah kan siapa? salah kan orang ke tiga ? ataupun salah kan yang melayan ? atau kita yang salah kerana dia still terpikat dengan orang ke tiga ..maknanya kita tak cukup untuk membahagiakan dia ?emmmmm.....
hurm setiap yang terjadi pasti nya ada hikmahnya...macam dalia cakap tadi orang ketiga tu hanyalah dugaan dan risiko yang perlu di lepasi.. dalam hidup ni berbagai2 dugaan... kalau kita tak mampu tempuhi dugaan itu .. putuslah cinta kita..hanya sampai sekerat jalan n then beralih pada org lain pulak...panjanglah hubungan itu n then bila jumpa lagi orang ke tiga? what should u do.. butakan mata atau terus melayan ~ hingga satu saat kita menyesal dan terus menghukum diri sendiri atas kebodohan yang telah kita buat ? but semua tu dah hancur..so tempuhi lah dugaan tu jika kita benar2 mahu kan kbhagiaan yang berpanjangan .. jangan pernah beralih arah andainya dah sematkan namanya di hatimu...teruskanlah hingga ke akhir garisan.. 

manisnya percintaan itu bukan dari kita..tapi dari keberkatanNYA

kepada orang yang ketiga lak .. cari lah kebahagiaan kamu sendiri ..jangan pernah gembira atas penderitaan orang lain.. tapi andainya jodohmu bersama dengan suami orang atau pun kekasih orang kita tiada hak untuk menghalang..maybe itu sudah jodoh kamu.. tapi sebolehnya jauhi lah orang yang sudah bhgia dengan kehidupan masing2.. kerana sakitnya tidak tertanggung ... tapi setiap yang terjadi ada sebabnya.. maybe suatu hari nanti ada insan yang lebih baik yang sentiasa bersama2 kita hingga akhir hayat.. walaupun hak kita suatu ketika dahulu pernah di rampas.. pasti Allah menggantikan someone yang lebih baik dari dia.. jangan pernah membenci apa yang terjadi kerana putaran hidup sentiasa berputar.. itu lah qada dan qadar yang telah di tulis dalam suratan hidup kita.. so life must go on even he's gone ~

hati berbicara :
biarlah kite mnjadi cinta terakhir kpd seseOrg ♥ 
krn mungkin kite sdh terlambat utk jd yang pertama dlm hidupnya♥
 tp blum terlambat utk mnjadi yang terakhir dlm hidupnye yg kekal abadi hingga ke akhir hayat drpd y prtama tp tiada akhirnyaa...

Comments

Mr.Eye said…
Qaseh3~!
mood minggu ni=jiwang karat!
but nice advice though! ;)
kay_are said…
xpe2.. kesah lalu 2 xyah r nak kenang sekarang, yang penting sekarang nampak macam hepi2 n bahagie je ok r 2 kan =)
Qaseh Dalia said…
@Mr.Eye
not jiwang karat ni..berkarat haha.. tq .. bagus lah kalau nmpak advise yg tersembunyi di sebalik karat ituu
Qaseh Dalia said…
@kay_are
hehe tak kenang pun .. juz bagi renungan hahaha ...
aDisH.sHidA said…
thanks qaseh..kdg2 benda cmni berlaku tanpa d sedari kan...org ke3 tu dia main suka je...tak pk ht org lain..hehehhee

bagus hadiah bskut yg qaseh wat sendiri....
Qaseh Dalia said…
@aDisH.sHidA
thanx name dear..
yup datang tanpa kita sedari uhuuu takut jugak..xmo berlaku berulang kali..dah letih dengan cinta yng xberkekalan..hehe...

a.ah buat sendiri makan2 leh keracuanan gamaknya
iqbal pernah dirampas kekasih dulu..sedih..sedih..tapi lantaklah..benda dah jadi..kita teruskan hidup kita je..semoga cik qaseh terus bahagia dgn mr kyle =P
Raden said…
penah kne tduh sbgai perampas walhal gurl tuh dgn boi yg terbabit da lame putus dan xde pape...heeee...mgkin gurl tuh maseh syg kat dat boi. tp lau da putus tuh watla care dah putus kn...sian kat gurl (saye) yg xtaw pape nieh..
Qaseh Dalia said…
@iqbalhakimi
iqbal sape suruh ade awek comei2 kan dah kena rampas..nah tisu lap hingus tu haha.. sabar je lah..maybe de paganti yang lebih baik dr dia..:) kalau dia sygkan kamu dia tak mmbiarkan dirinya dirampas :)
Qaseh Dalia said…
@Amira Naddia
haha same situation lah dear kita tak bersalah uhuuu jom gelak geli hati hehe.. biasalah kdg2 perbuatan kita di salah tafsir
aDisH.sHidA said…
thanks atas peringatan d n3 nie la yunk...hehhe...alahai boleh makan la..i'allah tangan yg adun tu penting...
fadbtb said…
nice blog.....
suka baca...
Scorpio Warrior said…
=)) nice entry dear~
yup, kadang2 kita x bersalah, tp dpersalahkan..hanya Allah dan kita je tahu apa yg berlaku =)
ZACK ENTRY said…
tak ada calon lagi..=.=
Yulia Fajrin said…
sangat benar...orang ketiga hanyalah dugaan semata...sekiranya pasangan kita tidak melayan..tak ada istilah rampas merampas...

semuanya datang dari hati kita sendiri..:D
Yulia Fajrin said…
sangat benar...orang ketiga hanyalah dugaan semata...sekiranya pasangan kita tidak melayan..tak ada istilah rampas merampas...

semuanya datang dari hati kita sendiri..:D
Izamir Ridzwan said…
jgn dikenang kisah lalu
Unknown said…
salam

penulisan yang penuh dengan penghayatan :)



Jom Baca dan Komen--cara memilih nama domain yang terbaik
tengkorakemas said…
jaga pasangan masing2 baik2..kalau boleh cepat2 bersatu sbg pasangan sah hu2..

p/s:kalau bg teddy bear, mesti ada yg nk rampas teddy tu..terutama budak kecik..he2
Qaseh Dalia said…
@aDisH.sHidA
hehe same2 dear .. uhuu insyaAllah boleh..malaysia boleh !
Qaseh Dalia said…
@fadbtb
tq so much... terharuuu nanges jap hehe
Qaseh Dalia said…
@BlueberrY CheesE
a.ah biasalah .. bilah dah cintan cintun ni hati sebesar kuman amat sensitif
Qaseh Dalia said…
@ZACK ENTRY
wah nnt bukak temuduga cari calon okeyh haha
Qaseh Dalia said…
@DiriKu
yup betul tu dear..so juz jage hati kita
Qaseh Dalia said…
@Izamir Ridzwan
ek tak mengenang pun ir .. sambil2 bagi ceramah ni ha hehe
Qaseh Dalia said…
@tengkorakemas
tE kot yang nak amek teddy bear uw..
tq for advise
::Budak Degil:: said…
la..mule2 tgk tajuk entry tu, DIRAMAS DAN MERAMAS PERAMAS..rupenye.. DIRAMPAS DAN MERAMPAS PERAMPAS..hahaha..
Qaseh Dalia said…
@::Budak Degil::
mak oii dear..tu cencored hahaha.. aiyok tak tau
Ujang9897 said…
erm...nk rampas heliza la...
back to top