Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Holla !

Anything can email me at dalia_adelia@yahoo.com
I'm Qaseh Dalia

Tutorial tukar font kat blog

Assalamualaikum semua...
wah2 hari ni merajenkan diri unutk membuat tutorial..
sebarang tutorial yg dibuat hanye lah yang ade kat blog ni kot...
hehehe 
ramai yg tanya macamane nak but font cantek ye..
cantek ke?
(u olz saje nak memperasankan diri ni je kan)
step2 nye agak merumitkan jugak..
so pergi makan nasi lemak kopi o dulu..
takut tension kang hantuk pale kat lappy lak haha...

opss font kat blog ni xbuat sendiri adek yg buatkan..
sbb qaseh lebih suke org tolong buat kan
bez2 boleh goyang kaki 
(haisy pemalas betul anak dare ni kan)

xyah bebel pnjang2 ok mula !!!!

ok korang kena cari lah font2 yang cantek yg korang nak...
contoh web yg ade font2 korang boleh pilih kat sini
pastikan yg format zip tu korang unzip kan okeyh

lepas dah pilih2 font korang kene pegi kat web ni lak...tekan bawah ok
 
first korang masuk n upload font yg korang nak..n then ikut je step by step

yang secong amek yg first ...n then next3x je...hingga selesai..
pas siap sume2...
korang leh download n save dalam pc korang...format akan bertukar kan dalam .swf 
ok2 siap sume2 tu...

korang kena download gak 4 file kat bawah ni...
(cara2nye right klik atas file bwh ni n save link or save link as )


ok lepas dan download semua2 tu..korang kena g laman web ni pulak...bace betul2 tau..silap langkah kan k.o haha(tersuka lak)

ok lepas masuk web ni korang kena register lak..
klik kat get started tu ye...ikut je arahan2 yang diberi ok?
tapi kat step dua...tu klik kat html ok...macam gmbar dibawah ini yg dalam bulatan
besarkan untuk pembesaran

ok lepas siap register bagai sume2 tu..
lepas tu korang kene lah upload balik keempat2 file tadi dan file tulisan kamu yg kamu dah donlod tadi...
gunakan single file uploader untuk mengupload file2 kamu tadi...
setelah korang upload sume file2 tu akan keluar cenggini ye..macam file manager
anak2ku..
ok lepas dah nmpak macam ni ..
korang klik kat tulisan yg format .swf tadi klik kat situ..
n then dia akan keluar

keluar macam ni ...korang copy link korang punye kat atas tu ye..
cth :
cahayarahsia.webs.com/claudiajean.swf

lepas dah copy link tu..
korang pergi kat file manager td n klik kat icon pencil kat bahagian  blogger-sifr.js
lepas dah keluar kamu akan nmpak coding2 kan...
korang tengok kat bahagian 

var kevinandamanda = { 
src: 'http://username.webs.com/fontname.swf
 };  
sIFR.activate(kevinandamanda); 

ok yang highlight warna merah tu korang gantikan dengan link yg korang copy tadi
jadi lah macam ni

var kevinandamanda = { 
src: '
http://cahayarahsia.webs.com/claudiajean.swf
 };  
sIFR.activate(kevinandamanda); 


pastu kat bawah tu korang akan nampak

 css: ['.sIFR-root { color: #000000; font-size: 28px; font-weight: normal; }'
             ,'a { text-decoration: none; }'
             ,'a:link { color: #000000; }'
             ,'a:hover { color: #000000; }'


yang merah2 tu korang boleh tukar warne2 kesukaan korang n size yang korang nak..



ok dah last step...
korang pergi kat dashboard korang..g kat layout...pastu klik kat edit html
pastu korang cari kod  </head>

kat atas kod </head> tu korang paste kan kod di bawah ni ye

<link href='http://username.webs.com/sifr.css' media='all' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://username.webs.com/sifr.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://username.webs.com/blogger-sifr.js' type='text/javascript'/>

yang merah2 tu korang letak lah nama yg korang register tadi....
contoh tadi qaseh buat
http://cahayarahsia.webs.com/

so gantikan je lah 

<link href='http://cahayarahsia.webs.com/sifr.css' media='all' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://cahayarahsia.webs.com/sifr.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://cahayarahsia.webs.com/blogger-sifr.js'
type='text/javascript'/>

pastu preview dulu ...
baru save...
korang try lah ye...

kalau xpaham ikut bahasa melayu 
korang leh lah bace bahasa inggeris kat sini...paham?


hati berbicara :
kalau xpaham leh tanye....
kalau tanye2 dah ..tapi xpaham agy...
kelakuan seperti anak kecik...
kanak2 ribena biase lah kan :p









Comments

apezs shah said…
aiyoook rumit gilerh!! hehe....=)
Qaseh Dalia said…
belum cuba belum tahu wekkkk
MIRUL said…
BYK NYE STEP...HUHUH
haish memang rumit kot.. banyak sangat steps =_=,
btw thanx cz sudi berkongsi ye Qaseh,
Qaseh Dalia said…
memang banyak step..tapi juz simple steps...
welcomes perindu :)
Ogy said…
apa kata mama upah qaseh buatkan mama je...huaaaa..mama sudaa fenings tgk itu step2....ngeeeeeee
Qaseh Dalia said…
mama ! haha upah mau beriban2 ni haha..qaseh pun pening font kat blog qaseh bukan wat sendiri haha...nak suh tolong ke?ok je...tapi xtau jadi or x..hahaha
wida said…
Aduh complicatednya...
Qaseh Dalia said…
kalau saye boleh kenapa tidak anda...hek2 larikkkkkkkkkk
cik nanie said…
alaaa... nape buat ta jadi2?? adOoi.. penink2.. nak tanye, after upload tuh, then da copy url sume uh, nape still ta jadi???
Qaseh Dalia said…
ade something yg xkena tu..adek td buat dah jadi..try buat perlahan2,.pastikan kod2 sume betul ye...n font yg format zip tu ..di exctract kan dulu baru upload dlm web
Unknown said…
HahA.. Kalu nak..
meh CAZ watkan..
Cuma bg link font yg korg nak.. Pastu size font dan color font.. Pastu CAZ bg script kat korg..
Rara Farah said…
erk?byknye..tape2..tgu mo0d dtg dlu
las step xjd pOn..T_T..hehe~ npe ekk??!!
Qaseh Dalia said…
salah step lah tu kalau xjadi hehehe
f0rmat .swf tuw kat mne??
ssh lhaa...
Qaseh Dalia said…
format .swf tu bile kamu upload kan dalam web yang sfr tu dear..kalau xjadi gak ...
suh abg ni buatkan...tgglkan pesanan kat shoutbox die...

http://kaiezu.blogspot.com/
Anonymous said…
Hi all! I'm originally from London but am living in Berlin at the moment.
Gotta like this site!


____________________________________
[url=http://stephetteh.wordpress.com/]Barrater is my life[/url]
hafizaizati said…
yaAllah kakak ! byknye step. .law ta jadi adeQ cari akaQ sampai ke umah ok :p
-S- said…
cmne nk upload font ? tak thu nih
Qaseh Dalia said…
@saya shea
cari font n then ikut tips kat atas ..upload kat web wane kuning tu
AyiedZudin said…
thx yer for da tutorial. da lme cri. bru jumper skg, ketinggalan zaman. huhu. pepon thx a lot~!
Unknown said…
wah,panjang nya step dia:)
malas lak nak try,hehe..
shaziera said…
wahaaaaaaaaaaaa :'( xde lagi susah ker .cne nak unzip kan mnde tu .
Anonymous said…
hi, new to the site, thanks.