Minyak Yu Yee Cap Limau | Minyak Warisan Turun Temurun !

20 ulasan:
Minyak Yu Yee Cap Limau | Bila sebut tentang minyak Yu Yee ni siapa je tak kenal ? berkurun lama dah minyak ni berada di pasaran .. seingat aku mak-mak dulu memang wajib setiap rumah ada je minyak Yu Yee ni. Bila jiran-jiran ada baby baru dan time melawat je ~ eh ! mesti bau minyak yang sama , dan aku suka gila bau dia , sebab tu bila aku bau je minyak Yu Yee ni terus terbau baby .. 


Cerita atas tu masa aku kecik lah , aku pun membesar dengan minyak Yu Yee juga ~ bayangkan lah berapa lama dah hinggalah sekarang aku dah pun bergelar Umi , dan tetap mewarisi warisan turun menurun ni .. haha macam tak percaya rasanya dah bergelar Umi weh  ~ so wajib jugak ada stok minyak Yu Yee ni kat rumah 

Minyak Yu Yee Halal Ke ?


Baru-baru ni ada viral mengatakan yang minyak Yu Yee ni tak halal .. eh why now viral tu mempengaruhi korang haaa ~ padahal dah berzaman minyak Yu Yee ni di gunakan , jadi pihak Jakim pun dah mengeluarkan pengesahan yang mana minyak Yu Yee ni halal dan sah di gunakan .. tak baik tau viral benda yang tak betul , so semua tenang-tenang je ye .. jangan risau minyak kesayangan korang takkan hilang di pandangan haa giteeww 

Kenapa Aku Suka Minyak Yu Yee ?

Agak-agak apa kelebihan minyak ni sampai jadi favourite list aku , pertama bau dia sangat lah best , bukan wangi tapi boleh buat tenang dan tak memeningkan .. tu bab bau , belum calit sikit letak kat dahi dan belakang kepala masa migrain , haa terlena terus .. aku selalu guna minyak ni bila migrain , period pain , kembung perut dan selsema .. memang best , sebab dia tak panas sangat dan berangin ni cepat je dapat melegakan ..

Bila dah ada anak ni , lepas mandikan Rayyan takkan lupa letak minyak angin di kaki , dada , belakang dan juga perut .. Rayyan ni sejenis makhluk yang susah sendawa , so kena letak minyak angin Yu Yee ni untuk mengelakkan kembung perut , baby bukannya pandai nak cakap dia sakit ke apa kan , so calit je sikit-sikit lagi pun minyak ni bau best .. 


So far minyak Yu Yee memang mujarab bagi aku bila senggugut , sapu-sapu bila rasa panas dan berangin tu memang sakit tu akan mula berkurang , selsema dan sakit kepala pun dapat di kurangkan dengan minyak Yu Yee je .. kalau sakit kepala sangat baru lah aku makan panadol , tapi aku jenis tak suka bergantung pada ubat so cara pertama guna minyak Yu Yee ni je la .. terbaik ! 

Rata-rata semua tahu tentang minyak ni , sebab minyak Yu Yee ni memang legend , mana nak dapatkan ? boleh dapatkan di pasaraya-pasaraya yang berhampiran , kebanyakan semua ada jual minyak ni tau .. memang carian orang ramai dari dulu hingga sekarang ~ ada ke yang tak kenal ? sangat lah rugi !

Hati Berbicara :


Lama tak semestinya usang , makin lama makin mujarab ibarat kelapa ~ makin tua makin berguna .. so tak rugi guna warisan yang sememangnya turun termurun .. yang pasti bagi kesan yang positif dan dapat di gunakan seisi keluarga tanpa was - was 

20 ulasan:

  1. Akak memang guna minyak Yu Yee untuk anak², dari anak pertama lagi. Memang mujarab untuk rawat kembung perut.

    BalasPadam
  2. Minyak ni bagus guna bila anak sakit perut, kasi lega.

    BalasPadam
  3. Macam hidu minyak wangi.. Tapi minyak yuyi ni sesuai dengan anak anak gak,

    BalasPadam
  4. Lisa pun suka yuyi gak.. dulu little boy time budak2 , lisa selalu bawa minyak yuyi dalam beg. sebab tak tahan sejuk nti mesti selsema.. hahaha.. skrg ada lagi bawa dalam beg... sedap bauu

    BalasPadam
  5. Anak sha pun pakai minyak yuyi sejak dari lahir.. (",)

    BalasPadam
  6. Suka bau dia gk... rasa tenang je... anak pun xkembung...

    BalasPadam
  7. Haida suke hidu bau minyak ni... rase lega je.. comfort mcm ade duduk dgn baby je.

    BalasPadam
  8. Minyak yuyi memang best! Bau dia memang boleh tahu tandanya ada budak kecik dalam rumah. Tak pun mak budak. Heheh

    BalasPadam
  9. Minyak yuu yee mmg dah turun temurun kita guna... sekarang di turunkan pula pada anak anak .. Biasa kalau sakit kepala akak selalu jugak sapu minyak yu yee sebab bau dia best.. terus hila g sikit sakit kepala bila duk hidu bau minyak yu yee .. Anak2 masa kecik dlu kalau kembung perut guna minyaj yu yee .. lp mandi sapukan kat belakang dan perut diaorang utk keselesaan ..

    BalasPadam
  10. Suka bau minyak yuyi ni.. bukan baby je yg pakai.. yg besar2 tu pun kalau ada masalah tak sedap perut.. kak Ti sapu ke minyak yuyi..

    BalasPadam
  11. Sejak berzaman sudah gunakan minyak yuyi untuk anak-anak terutamanya yang masih bayi untuk elakkan perut kembung. Sampai anak-anak sudah besar pun mereka masih menggunakannya. Kembung perut je sapu yuyi

    BalasPadam
  12. Sejak pregnant lagi akak dok guna minyak yu yee ni, fah berbelas tahun

    BalasPadam
  13. memang pakai gak minyak ni dr dulu lagi.. bau die sedapp

    BalasPadam
  14. Suka dengan bau dia..boleh tenangkan fikiran..sapu kat badan..sedap je..

    BalasPadam
  15. Memang berkesan redakan kembung perut baby. Kita pun sesuai... suka minyak yu yee

    BalasPadam
  16. So far baby yang ai kenal sume pakai minyak ni..

    https://ceritaaisyaismail.blogspot.my/

    BalasPadam
  17. sedap jea bau minyak yu yee...even orang besar pun suka pakai. suka sapu kat perut kalau perut rasa tak selesa.

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com