Rayyan Buat Umi Cemas | Pengajaran Untuk Umi

15 ulasan:
Assalamualaikum 

Bila ada anak yang makin membesar , semestinya makin lasak dan aktif , semua benda dia nak explore .. jadi benda tu semua normal la kan .. cuma aku yang kena banyak waspada dan hati-hati .. tambah-tambah sekarang dah pandai ambil apa je ada kat depan mata dia .. setakat ni takde apa yang merisaukan umi sebab semuanya terkawal .. cuma pagi semalam aku agak cuak jugak la .. cuak sungguh-sungguh , memang berdebar sangat !

Alkisahnya , ok part tidur kalau dedi Rayyan kerja siang memang akan tidur dalam bilik .. tapi kalau dedi dia kerja malam kena tidur kat luar atas toto , sebab apa ! sebab aku spesies tido mati , karang ada yang jatuh katil dah la tinggi nak mampoih katil tu .. so pagi tu dedi Rayyan siap2 nak g keje awal pagi subuh , then akui ngan Rayyan pindah la tidur kat luar , biasanya Rayyan akan tidur balik walaupun dia dah bangun pagi 

Aku pun bf kan dia untuk tidokan balik , hajat nya xnak tido pun so pakai la earphone jap sebab selalu tengok video dekat instagram , video masak la mekap la sambil nyusukan dia , tengok tanpa sound suram je hidop , sebab tu kena guna earphone kalau tak bising plak .. lepastu akhirnya terlelap jugak .. Rayyan pun dah tido bawah tiak haa..


Dalam masa terlelap tu , dalam mamai-mamai aku dengar macam Rayyan batuk-batuk nak muntah gitu .. tengok kat sebelah memang takde dah dia , pastu aku bangun la , nampak Rayyan kat tepi dinding , muka pelik macam nak muntah , pastu umi tertengok earphone tadi dah putus ! nampak la kesan gigit kat tali , tapi kepala earphone takde dowh ! terus g kat Rayyan korek mulut dia .. nangis teruk sebab kena paksa korek haa , tapi takde kepala tu, tapi ada kertas je .. aku dah berdebar gila babi takkan dia dah telan .. 


Dah macam orang gila aku cari kepala earphone , kalau takde memang sah dia telan .. nak nangis dah , memang bersepah selimut semua toto aku kebas-kebas sebab cari kepala earphone .. tapi nasib baik la jumpa weh ! bawah bantal benda alah tu , tgk Rayyan pun xde nak muntah dah siap sengih2 lagi sebab aku dah buang kertas dalam mulut dia , kertas tu pun dari mana tah jumpa .. aiyooooooo  nampak simple je tapi cuak gila babi , kalau Rayyan telan tu tak tau apa aku nak buat dah la sengsorg ..


hurmm sebab tu orang kata , silap sikit , cuai sedikit apa-apa kemungkinan pun boleh berlaku .. sorry Rayyan Umi terlelap tadi .. tapi syukur Alhamdulillah takde apa dan benda buruk tak terjadi .. inshaaAllah lepas ni lebih hati-hati ! Semoga Rayyan sentiasa dilindungi Allah dan di berikan kesihatan yang baik .. ameen  :)


15 ulasan:

  1. Seram juga bahagian earphone hilang tanpa kesan tu...nasib baik bukan ditelan Rayyan.

    Betul tu baby semakin membesar memang geniusnya lain macam sikit.
    Umi hati-hati yer lepas ni.

    BalasPadam
  2. uhhhhh...
    bahaya ni.
    sma cam ansk buah aku time kcik cmni.
    mmg kna alert brg2 atas lntai.
    jumpa mmg kompom masuk mulut

    BalasPadam
  3. ya ampunnnnn....cik sue baca pun cuak rayyan oiiiii....huhuhuu hati2 la umi weyyyy...

    BalasPadam
  4. Huwaaaa.. penah rasa tu.. bila angah tgh main2 tetiba batuk kuat mcm nak muntah.. kita tepuk2 blakang dia takut tersedak tetiba kuar bateri tripleA dri mulut dia.. masa tu Allah je tau perasaan sy.. rasa diri cuai sgt.. syukur xde apa2.. tpi bila ada anak kecil ni mmg kita kena alert lebih..

    BalasPadam
  5. Seram terbayangkan kalau rayyan tertelan bnda tu. Allah.. mujur la ummi dia cpat terjaga.. hati2 ye awk..

    BalasPadam
  6. Bila fasa anak dah start mengutip, kita memang kena bagi extra attention. Tumpang cuak bila baca 😊

    BalasPadam
  7. alhamdulillah..rayyan budak baik..xbuat bnda2 plik..:)

    BalasPadam
  8. Nasib baik xde apa apa jadi pada rayyan..

    BalasPadam
  9. Ya Allah... Carefull lpas ni kak qaseh.. Risau pulak kita yg baca.

    BalasPadam
  10. Kita rasa macam lelap sekejp je..tapi anak siap bokeh main ke ape..nasibla tak telan kepala earphone tu

    BalasPadam
  11. cuak baca..hehe..nasib tak tertelan..

    BalasPadam
  12. Allahu Akbar! Sib baik xde pe jadik.
    Memang serammm!!!
    Betul tu. Sekelip mata, mcm2 bleh berlaku.
    Syukur...

    BalasPadam
  13. Allahu Akbar, nasib xjd apa.lps ni hati2 ya qaseh.tu lah org tua2 selalu kata, bdk2 besar ni nyawa kat tgn kita.

    BalasPadam
  14. Berdebar jugaq baca entry ni.. B extra careful ye :)

    BalasPadam
  15. weiiiiii hang biar betoiiiii... kus semangat

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com