Pengalaman Bersalin di Dua Buah Hospital

Assalamualaikum semua , alhamdulillah qaseh dah jadi ummi , so blog mintak maaf la agak terabai sikit sebab qaseh dah ada kecintaan baru my baby hehe .. btw di saat ini qaseh dah masuk hari ke 11 dalam pantang .. fuhhh nak cerita pengalaman bersalin bagi kali pertama ni .. memang pengalaman manis dan pahit la , eh ada jugak pahit ? time sakit tu pahit time baby keluar tu saat-saat yang paling manis ... lain orang lain pengalaman nya kan , pengalaman qaseh plak haaa meh nak story mory sket ..

23 JANUARI 2016, 4.41 PM , HOSPITAL BESUT
Pada tarikh ni , aku mula rasa sakit-sakit perut sejak dari pukul 2 3 pagi lagi , tapi tahan dulu sebab sakit tu datang sekejap-sekejap dan tak terasa sangat kesakitan tu .. dan aku pun tak tahu apakah itu betul-betul yang di namakan contraction yang mana untuk membuka jalan baby nak keluar , so aku decide untuk tidur je dulu , alhamdulillah tido lena tak terasa dah sakit tu , paginya masih terasa sakit tu tapi still tahan dan tahan , masih boleh makan , berjalan , apatah lagi berlari haha .. so buat dunno je lah , ade jgk bagitau mak aku yang aku rasa sakit perut lain macam tapi boleh tahan lagi , mak aku ckp haaa nak brsalin la tu petang2 kang ni .. 

Aku just cakap dengan baby , baby dah nak keluar ke , due baby kan 14 Februari , baby jangan la keluar lagi yee .. haha sukahati je cakap dengan baby macam tu tapi betul aku tak bersedia lagi , lagi pun memang agak jauh jugak la dengan due yang doc bagi , tapi kita manusia kan hanya merancang ALLAH juga yang menentukan .. dalam pukul 4.41 pm akhirnya aku decide nak pergi hospital sebab contraction makin kerap dah dalam 5 minit sekali dia menyerang .. adohaaa time dia menyerang tu agak sakit jugak .. akhirnya masuk labour room di Hospital Besut untuk cek jantung baby dan jugak bukaan .. haaa orang kata kena seluk dari bawah , so first time aku merasa kena seluk .. eh tak de lah sakit sgt kan .. FIRST TIME mmg tak sakit lepas tu azab jugak laaa huwaaa  , then doc cakap bukaan dah 4cm so kena warded dulu dan tunggu hingga bukaan makin besar .. lepas tu sakit tu makin kerap dan kerap dan lagi bertambah sakit .. cuma masih mampu bertahan .. baring , makan , tengok tv , nsb baik ada tv kalau tak mati kutu la hehe ..

Contraction pun makin syok je datang , dan akhirnya aku decide nak pergi labour room lagi sebab rasa sakit , masa ni boleh tahan lagi cuma aku nak cek lagi bukaan , agak2 dah berapa cm .. tapi cek masih lagi 4cm .. dan masuk balik dalam ward sambung tido dalam kesakitan .. fuh tak lekang kat mulut dengan doa Nabi Yunus ,, semoga aku dan baby ok ok je , then lepas isya aku dah tak tahan dah , masuk lagi labour room kali ni nurse chek bukaan dah 6cm so aku decide nak stay je dalam labour room tu hingga bukaan 10 cm .. sakit ya amat , masa tu aku sengsorang , hencik suami masih dalam perjalanan dari KL , lagi pun bukaan 9cm barulah suami boleh masuk teman isteri .. 

Dan detik 10cm pun tiba , memang masa yang sesuai untuk meneran .. rasa nya memang macam nak berak tapi tekanan dari dalam perut tu sangat la kuat , aku plak yang takde pengalaman memang asyik putus nafas je .. tengah2 teran hencik suami tetiba muncul .. yaAllah lega rasa dan bila dia ada lagi lah aku rasa nak menangis .. time contraction menyerang , aku cakap kat dia ... sakit b .. sakit sangat sambil berjujuran air mata suci ku ini sampil peluk kuat2 hencik suami .. nurse masuk suruh teran betul2 .. proses meneran tu memang lama , tengok2 jam haa da pukul 2 pagi .. baby dah nampak rambut dah tapi baby still tak boleh keluar lagi .. aku pun dah letih gila , pucat semua , nurse masukkan air bagi tenaga .. then aku cakap tak boleh nurse rasa lembik dah ni , nurse nasihat jangan ckp tak boleh awak kena bolehkan jugak , baby dah nampak rambut dah tu bla3x .. hencik suami pun bagi semangat jugak tapi still tak boleh ... huhu apelah ummi ni kan ... 

Proses meneran masih lagi berjalan tapi jam pun macam bergerak laju , nurse cakap kalau awak still tak boleh keluarkan baby , kami kena hantar ke HUSM Kubang Kerian sebab kat sana byk doc pakar dan jugak alatan canggih sikit .. atau pun kena operate takut baby lemas , aku cuak jugak kalau dengar operate tapi aku dah buat yang terkuat dah .. akhirnya kena jugak hantar ke sana , naik wee woo wee woo ambulan laju nak arwah , aku yang tengah sakit ni lagi la sakit , dan masa tu ade nurse comei n baik sangat teman aku bersama dengan doc hensem jugak .. eh!

5.30 A.M , HUSM KUBANG KERIAN , KOTA BHARU 
Akhirnya dalam pukul 5 pagi lebih , aku pun tak tengok jam sangat sebenarnya , anggaran je lah , sampai sudah di Husm Kubang Kerian .. terus kena tolak ke labour room kat sini , kalau kat Hospital Besut katil dia mcm biasa je so kankang pun sndiri  tapi kat sini kena angkat kaki atas besi  dan berpegang pada besi jugak bukan pd kaki .. giler lah dan masa tu ramai gila manusia-manusia yang ada , aduii malu baq ang tapi dah sakit tolak ketepi , that time doc perempuan ..


Pengalaman kat sini lagi ngeri , dah sedia semua rasa kena seluk kat bawah dengan tangan doc bukan dua jari aku rasa dua2 tangan kot or sebelah je sebab dia nak tarik baby , tapi dek kesakitan yang amat sangat aku terturun kaki dan tertendang doc tu sambil cakap sakitttttttttttttttttttttttttttttttt , muahaha tapi kena marah ngan doc , 'eh awak tendang saya , saya nak tlg awak ni '' err sorry doc sebab sakit sangat .. then sambung lagi buat cenggitu ,, bertahan je laaaa , pastu yang lain macam tukang sorak dah rasanya haa teran lagi , sikit lagi sikit lagi , hencik suami masuk bagi semangat sekali .. dan aku sehabis daya dah akhirnya teran paling kuat keluar jugak kepala baby .. waaaa lega nya rasa , pastu dengar lagi teran lagi .. 



6.06 AM 
Dan segala2nya berakhir teran kedua kali tapi masa tu terasa kulit di gunting .. baby pun keluar dan doc letak atas dada , yaAllah hilang segala sakit even doc tengah tarik uri dan ape2 jelah dia buat .. waaaa nangis tengok baby atas dada , hilang segala kesakitan yaAllah syukur alhamdulillah .. memang lega amat tengok baby .. lahirlah seorang lagi umat Nabi Muhammad S.A.W .. then nurse amek baby terus rasa sakit balik , sakit kena jahit kat bawah pulak .. sakit gila weiiiiii dan lepas tu aku mengalami bengkak kat bawah , memang seminggu jugak baru boleh bergerak  , aku tengok je jarum tu naik turun ,  Allahu macam ni rupanya bersalin .. syukur la tak perlu operate , dan 3 hari berada dalam wad sebab aku asyik demam on off je , baby plak ada kuning tapi tak tinggi sangat .. apapun Alhamdulillah atasa segala nikmatmu yaAllah 

Hati Berbicara :
Putera hati Ummi dan Dedi , 
Wan Muhammad Rayyan Bin Wan Khairil Anuar  ,
24 Januari 2016 ,
3.45 Kg , 
Husm Kubang Kerian , Kelantan ..

Terima Kasih buat Suami Tercinta melayan karenah isterimu ini ,
Terima kasih buat family ,
Terima Kasih buat doc n nurse di Hospital Besut dan juga Husm Kubang Kerian ,

YaAllah jadikanlah anak ku anak yang soleh , berguna di dunia dan juga akhirat , sentiasa di lindungi di bawah payung rahmatmu , panjang umur , dan di perluaskan rezeki , sihat dari segala penyakit .. dan syurga tempat nya kelak ..
ILOVEU BABY .. 

ummi tak kisah putih ke gelap rupa mu ,
hensem or tidak wajahmu , 
yang ummi nak baby sihat2 selalu sebab kesakitan mu kesakitan ummi juga.. 
muahhhhh !!

23 comments

  1. Assalamualaikum,Wan Muhammad Rayyan Bin Wan Khairil Anuar
    Jadilah kamu anak soleh yang menyenangkan ummi dan dedimu...semoga kamu menjadi khalifah pembela agama Allah kelak.

    urmmm napa tak cik ngah nangis dah baca coretan ummi kamu ni,ingat jasa ummi ye...sobs sobs

    ReplyDelete
  2. napa tah cik sue nangis dah baca coretan ummi kamu ni sobs sobs

    ReplyDelete
  3. Tahniah Qaseh n suami,Kak Sue baca jadi sebak pulak sebab teringat pengalaman sendiri masa baby kat dada tu..

    ReplyDelete
  4. Haha..kesian doc kene tendang..alhamdulillah..selamat dah semua

    ReplyDelete
  5. tak dapat nak merasa bersalin secara normal..sesungguhnya kesakitan bersalin tu amat indah untuk diingati kan..Seronoknya baby keluar terus dapat letak kat dada...saya tak merasa pun..sob..sob

    ReplyDelete
  6. semoga menjadi Ibu yang terbaik tuk Rayyan..Moga disiplin masa pantang dan cepat sembuh...Kim salam Kt Kyrel..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah dgn rezeki Allah bg. Hilang semua rasa sakit tu bila baby dah ada depan mata.
    Tahniah ummi Qaseh, semoga anak terus membesar dgn baik

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah.. pengalaman berharga sbg ummi kan.. tahniah qaseh..

    ReplyDelete
  9. tahniah qaseh. Rasa nak terangkat2 kaki ni bila baca hihi.
    Alhamdulillah semua selamat.

    Memang satu kelegaan bila baby kluar. Bab jahit mmg sakit. ngilu smapai skang! hehe

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah Alhamdulillah akhirnya baby Wan Muhammad Rayyan selamat dilahirkan walau ummi nya terpaksa melalui saat2 genting..

    tahniah qaseh n kyle...selamat menempuh kehidupan sbg ummi dan dedi

    ReplyDelete
  11. allahu , terasa sangat happy bila sampai akak dapat pegang baby tu...agak-agaknya kalau mak-mak kita post entry pasal bersalin ni mesti kita ni akan insaf kan? btw tak tau nak gelak ke nak nervous masa contraction kat hospital kedua tu...sampai sepak doc..haha

    ReplyDelete
  12. sebaknya baca..pengalaman yg sgt berharga..
    insyaAllah bulan8 nti efa pulak nk hadapi saat2 manis nie..semoga kuat :)
    tahniah qaseh & suami ^^
    selamat berpantang ummi ^^

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah dah selamat..besar gak baby tu 3 lbh..huhu..

    selamat berpantang

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah.. Tahniah dh jd ummi & dedi.. :)
    Mmng bersalin tu sakit. Tapi sakit yang terindah.. :)

    ReplyDelete
  15. sakit kan bersalin? hehe xpe pengalaman sume tu..yg penting somi dpt tgk muka kita yg tgh hujung² nyawa tu..congratz qaseh and hubby! :D

    ReplyDelete
  16. Omedetou dah jadi ibu
    Itu la erti sakit bersalin yg terhapus dosa kita...
    X mudah tp nikmat dpt Anak Tu priceless
    Selamat berpantang

    ReplyDelete
  17. Tahniah sue.. Slmt berpantang. Akk yg dh lima kali bersalin ni pun dgr sue smpi kena seluk nk kluarkan baby rasa cam nak nangis. X blh bygkan camne sakitnya tu.

    ReplyDelete
  18. Waaaa knp terpegi bace ni plk. Trse sakitny tuuuu... Smpai skng tkut klo bby besa. Nk kne gunting n jht tu xthn T.T

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah lega kan bila bby kuar.. pehh teringat2 time contraction tu.. sakit gila!!

    ReplyDelete
  20. tahniah..selamat berpantang....walaupun dah pernah rase semua tu tapi tetap ngeri bila baca pengalaman orang

    ReplyDelete
  21. Kisah baby dalam blog memang syok ... :) comel je.

    ReplyDelete
  22. tumpang bertanya.. patient kene pkai baju sendiri ke.. kene bwk baju baby trus ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju hospital , baju baby kene bwk terus

      Delete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..